Kак може да се определи effecitive top tubе разстоянието...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Kак може да се определи effecitive top tubе разстоянието...

Мнениеот SpoileR » Нед Авг 03, 2008 11:01 pm

Някой знае ли как може да се определи tt' на дадена рамка, спрямо килограмите и ръста на карача?

Демек как може да разбере човек колко мм трябва да му бъде "ефектив топ тюб-а" за конкретните му килограми и ръст?

Ако има формула нещо ще е доста от полза! ;)

жокер:
Изображение

Въпроса е за МТБ колело, а не за шосейка...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот GECKO » Нед Авг 03, 2008 11:34 pm

Ако си загледал смятат височината, та формулите дори и да ги има се използват за самата височина на рамката, а ефективната горна тръба си зависи от идеите за геометрия и позиция на велосипеда на самия производител (например в онщивят случай GT имат по-дълги горни тръби от Giant и Drag от RAM) за това са лапите все пак, да отрегулира разликата в дължината на ръцете спрямо краката на ездача.
Аватар
GECKO

Мнениеот Sp3c7r3 » Нед Авг 03, 2008 11:50 pm

GECKO написа:Ако си загледал смятат височината, та формулите дори и да ги има се използват за самата височина на рамката, а ефективната горна тръба си зависи от идеите за геометрия и позиция на велосипеда на самия производител (например в онщивят случай GT имат по-дълги горни тръби от Giant и Drag от RAM) за това са лапите все пак, да отрегулира разликата в дължината на ръцете спрямо краката на ездача.

Нещо не разбрах... Значи Effective top tube-то няма значение какво е, независимо дали трупът ми е малък или голям, независимо дали ръцете ми са къси или дълги? Просто си остава решение на производителя и телосложението ми няма никакво значение, защото Effective top tube-a не влияе върху карането? :dunno: :crap:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот kotka12 » Пон Авг 04, 2008 8:26 am

мне
принципно всеки производител си определя геометрията на рамката
/като разбира се при сериозните марки безумия в това отношение няма/
ЕТТ има ОГРОМНО значение за комфорта на каране
и поведението на байка в различни ситуации
аз лично не смятам, че ЕТТ има някакво отношение към теглото на ездача :dunno:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 8:26 am

@Sp3c7r3 Пфууу. Ами естествено. Защо да има значение :D Само височината е от значение... Тц, тц, тц... :^:

А иначе сериозно. "ЕфектиФ топ Тюбъ" наистина е според решението на производителя. Но едва ли има формула за смятане. Просто защото си зависи от предпочитанията на карача. Зависимостта е в общи линии тази: Колкото по-къса е, толкова по-изправена е позицията на тялото, което за мен води до по-неудобна позиция за педалиране. Колкото по-дълга, съответно, по-удобна за въртене, но по-неудобна за спускане по технични терени.

И да - лапата е за някакви корекции, но в общия случай те не са достатъчни. (Да не говорим, че и дължината на лапата е от значение за управлението на колелото)
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Авг 04, 2008 8:43 am

Добре де, това всичкото ясно, но за моите 165см височина освен размерът рамка (защото да речем мога да избирам между 15 рамки) коя дължина на effective top tube ще ми е достатъчно добра за да карам могъщият стил А Мъ? :D
Защото при спускането вече нещата са други, там това е ясно ;)
Няма ли някаква формулка? :bigeyes: :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот kotka12 » Пон Авг 04, 2008 8:48 am

как ше си 165 см, бре
що говориш глупости
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 8:53 am

@kotka12 Тц. Той е 155 см. Като тури бронята, каската и обувките и се качи на колелото става, лъжливите, около 175 :D Много трудно му намираме рамка. Ей на ... досега беше с 17", сега една 21" ще пробваме... Дано му стане... :rofl:
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Авг 04, 2008 8:57 am

:offtopic: Сакън, не говорете такива неща, че ще развалите времето! Аз съвсем примерно казАх това за 165-те :)
ПП: това за рамките дето казА Sky_Knight е вярно.... :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 04, 2008 8:57 am

kotka12 написа:как ше си 165 см, бре
що говориш глупости

:idea: Може за дИвойката си да избира човека!!!
ПО въпроса с въпроса:
https://www.wrenchscience.com/Login.asp ... tylecode=M

Изисква регистрация (безплатна), но предсталява един дооста приличен калкулатор за размерите на рамката. Вкарват се 5-6 размера на разни части на тялото и накрая получавате нужната височинка на седалката, както и ефективната дължина на горната тръба заедно с дължината на лапата! ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Авг 04, 2008 9:10 am

Според този калкулатор за мен трябва велосипеда да е със следните размери на рамката:

Frame Size center-to-center: 16 in
Frame Size center-to-top: 17 in
Overall Reach: 69.00 cm
Saddle Height: 68.87 cm
Handlebar Width: 38 cm

Overall Reach = (Effective Top Tube length + Stem Length)

Сега, на колелото което карам, този сбор е 570+90=660mm, като не усещам тези 3см разлика с "идеалната" според калкулатора дължина... На следващото се явява да е 640...

Ще се забележат ли тези 5см разлика (сигурно, ама аз да си попитам...), как да ги компенсирам, ОСВЕН с по-дълга лапа, защото нямам възможност за това... :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 9:18 am

Винаги съм мислил, че Ефективна горна тръба е много по-добър признак за оразмеряване на рамки, отколкото дължина на седалковата тръба. Естествено, и да се направи таблица с ръста и ЕТТ, тя ще е различна за различни стилове, но според мен ще е доста по-добра от сегашните системи. В момента, ако не бъркам, рамките се оразмеряват по това колко най-ниско мога да си смъкна седалката спрямо оста на средното. :crazy:
Аз лично за себе си съм си измерил оптималната ЕТТ за моето каране и при смяна на рамките това ще ми е водещо за избор на размер.
Аватар
Вилката

Мнениеот GECKO » Пон Авг 04, 2008 9:50 am

Sp3c7r3 написа:Според този калкулатор за мен трябва велосипеда да е със следните размери на рамката:

Frame Size center-to-center: 16 in
Frame Size center-to-top: 17 in
Overall Reach: 69.00 cm
Saddle Height: 68.87 cm
Handlebar Width: 38 cm

Overall Reach = (Effective Top Tube length + Stem Length)

Сега, на колелото което карам, този сбор е 570+90=660mm, като не усещам тези 3см разлика с "идеалната" според калкулатора дължина... На следващото се явява да е 640...

Ще се забележат ли тези 5см разлика (сигурно, ама аз да си попитам...), как да ги компенсирам, ОСВЕН с по-дълга лапа, защото нямам възможност за това... :bawling:

Ами замисли се над нещо друго, ти на-дали караш с 38см кормило та спокойно. Можеш да сложиш някое по-широчко и пак да ти застане трупа на правилното място но с малко по-разтворени ръце

Да не забравяме, че ЕТТ е важно когато седиш и въртиш да си на комфортното за теб място но има рамки с по-екстремни ъгли на седалковата тръба позволяващи при вдигната седалка да получиш достатъчен ЕТТ а при смъкната да се прибира всичко и да е комфортно за надолу. Също така има колчета за седалки предлагащи настройка на ЕТТ без това да уврежда управлението и/или работата на окачването (при мен се забелязва разлика в работата на предницата при промяна от 1см в дължината на лапата)

Едит: сайта е за шосейки и променя не-малко идеите за... света :)
Аватар
GECKO

Мнениеот bikerider » Пон Авг 04, 2008 10:18 am

Вилката написа:Винаги съм мислил, че Ефективна горна тръба е много по-добър признак за оразмеряване на рамки, отколкото дължина на седалковата тръба.

И двете имат огромно значение. Не може да се избира само по един признак, защото човешките тела не се различават само от кръста нагоре.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 04, 2008 10:32 am

Ако си в шосейната част на сайта калкулатора дава съвсем други цифри! Съобразен е с това дали избираш планинско или шосейно колело, не е събразен със стиловете в МТБ обаче, според мен мерките му клонят към избор на ХС колело.... :dunno:

P.S. Едни и същи цифри дава поне за ефективната дължина, а за височините на рамките в инчове за МТБ и съответно в сантиметри за шосейките.... явно си е с шосеен подход тоя калкулатор, потърсете си други за МТБ! :crap:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 04, 2008 10:40 am

:)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот codename47 » Пон Авг 04, 2008 10:51 am

Повечето пройзводители не дават при какви вилки(a2c) е измерена ЕТТ, така че ако човек иска да си сменя рамката трябва да се отчете и този факт. Също при меките рамки заради sag-ът при сядане ЕТТ се увеличава малко(ъгъла на седалковата се променя и средното слиза надолу)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 11:18 am

bikerider написа:
Вилката написа:Винаги съм мислил, че Ефективна горна тръба е много по-добър признак за оразмеряване на рамки, отколкото дължина на седалковата тръба.

И двете имат огромно значение. Не може да се избира само по един признак, защото човешките тела не се различават само от кръста нагоре.

Дължината на седалковата тръба има значение за геометрията единствено при максимално смъкната седалка, а нали се сещаш колко често се кара така... По-важно за дължината на долната част на тялото е общата дължина от средното до седалката, а т'ва се мени за 10 секунди без ключ. Докато ЕТТ е закована и се мени само с ъглошлайф... Е, разбира се случката, описана от Коуднейм мени ЕТТ, но с колко??? 1см, 2 см...
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пон Авг 04, 2008 11:27 am

:offtopic:

Вилката написа:колко често се кара така...

Ми в общия случай - в 33% от ситуациите (нагоре, равно, надолу). Мисля, че не е малко, а ти? :)

С което искам да кажа, че ако човек се води единствено по ETT, като нищо може да се окаже, че не му е удобно за надолу, защото не може да смъкне седалката достатъчно. Което не се оправя за 10 секунди без ключ.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Авг 04, 2008 11:38 am

Моля, дайте още едно минусче за малко разнообразие... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 04, 2008 12:56 pm

Да кажа моя случай - калкулатора, който дадох по-горе ми препоръчва следните размери за рамка:

WS Recommended Sizes
Frame Size center-to-center: 15 in
Frame Size center-to-top: 16 in
Overall Reach: 70.50 cm
Saddle Height: 65.78 cm
Handlebar Width: 46 cm

Рамката ми е 16" височина, лапата е 90мм с 15 градуса издигане, но от центъра на седалковата тръба до центъра на кормилната тръба (при захвата и с лапата) размера ми е 63.5 - 64 см (далеч от предписаните 70.5). Благодарение на това, че кола ми е с такава глава, която отмества седалката назад около 2.5см спрямо оста на седалковата тръба, а и седалката е изтеглена назад по релсите се постига комфортното за мен разстояние от приблизително 72см от точката, на която ми стои Д-то на седалката до средата на кормилната тръба.
Ако се водех само по ЕТТ щях да си взема висока рамка. Ако си бях взел 17" човия размер на моята рамка щеше да ми е една идея по-удобна, и седалката нямаше да стои толкова назад, но и сега не се оплаквам.
Както виждате калкулаторите се добра идея за даване на насоки какво да търси човек, но трябва да се съобразят още неща и не на последно място да се експериментира в крайната фаза с различни положения на седалката за достигане на оптималната позиция на каране.
Аватар
jivkonik

Мнениеот GECKO » Пон Авг 04, 2008 1:28 pm

jivkonik написа:...
Както виждате калкулаторите се добра идея за даване на насоки какво да търси човек, но трябва да се съобразят още неща и не на последно място да се експериментира в крайната фаза с различни положения на седалката за достигане на оптималната позиция на каране.

А ако си сложиш 46см кормило ще ти стане перфектно ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот codename47 » Пон Авг 04, 2008 2:21 pm

според мен изтегляне много на седалката назад или криви седалкови колчета нарушават "геометрията при педалиране" :)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 3:54 pm

bikerider написа::offtopic:

Ми в общия случай - в 33% от ситуациите (нагоре, равно, надолу). Мисля, че не е малко, а ти? :)

С което искам да кажа, че ако човек се води единствено по ETT, като нищо може да се окаже, че не му е удобно за надолу, защото не може да смъкне седалката достатъчно. Което не се оправя за 10 секунди без ключ.

Сметката ти е доста далеч от вярната в общият случай. ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето, и инчовете на рамката са ограничаващ фактор за тях отново толкова %. Ако карачите, ползващи в трудни ситуации най-ниската си седалка, са около 5% от всички, то тогава можем да изчислим 33.33% от тея 5% и ще видим, че под 2% от каранията на МТБ са ограничени от дължината на седалковата тръба. А ЕТТ касае 100% от случаите!

Относно минусите... май съм се запътил надолу... ама к'во толкова, защо ми е да дискутирам геометрия с мълчаливи малоумници, дет' зяпат и цъкат...
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 4:10 pm

Вилката написа:
bikerider написа::offtopic:

Сметката ти е доста далеч от вярната в общият случай. ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето, и инчовете на рамката са ограничаващ фактор за тях отново толкова %. Ако карачите, ползващи в трудни ситуации най-ниската си седалка, са около 5% от всички, то тогава можем да изчислим 33.33% от тея 5% и ще видим, че под 2% от каранията на МТБ са ограничени от дължината на седалковата тръба. А ЕТТ касае 100% от случаите!

Относно минусите... май съм се запътил надолу... ама к'во толкова, защо ми е да дискутирам геометрия с мълчаливи малоумници, дет' зяпат и цъкат...
:beer:

:offtopic: Не мога да се сдържа просто ... Професор "Вилката" трябва да ти викат на теб. Опитваш се да правиш някакви много Ентелигентни изказвания. Само не разбирам, осъзнаваш ли колко глупости на всеки 2 изречения изписваш? :dunno:

Извинете, г-н професор "Вилката", за забележката, но нито сметките Ви сметки, нито разсъжденията Ви .... какви разсъждения изобщо? ЕТТ касаело 100% от случаите. 33,3% от 5%... Г-н професоре, моля, отидете на преглед!

По темата:

http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm

Много добра статия. Заслужава си да отделите малко време. :agree:

Edit:

@Вилката Уважаеми, г-н професор! Моля да ми простите! Неаргументираното ми изказване, само доказва, колко умен човек сте Вие :V: Съжалявам! Исках само да подчертая, че са малко хората с Вашия капацитет и е трудно да разберат желязната Ви и подкрепена с точни аргументи логика. Затова и може съм се изразил грешно, защото аз просто не съм от Вашия ранг и благоговея пред мъдростта Ви, която стараейки се да проумея и придобия, съм пропуснал изцяло. Leider, kann Ich kein Englisch oder Deutsch, aber vielleicht würden Sie mir beim Lesen helfen? Or you could perhaps, even translate that article for the good of all, who are humbled by your superior mind! :bowdown:

Edit 2:

И се казва чукча...
Последна промяна Sky_Knight на Пон Авг 04, 2008 5:09 pm, променена общо 2 пъти
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот codename47 » Пон Авг 04, 2008 4:12 pm

http://www.billbostoncycles.com/top_tube_length.htm
The top tube length is the most difficult to calculate and most important dimension on the bicycle. The top tube length, in conjunction with the handlebar stem length determines the hand position on the bicycle. Once we have established the hip position and the hand position, the top tube must be long enough to allow for good breathing and short enough to prevent excessive bending of the lower back. Additionally, the shoulder angle should never exceed 90 degrees. If the shoulder angle exceeds 90 degrees, the upper body weight is not supported properly by the skeletal structure. This situation leads to shoulder and upper back pain and fatigue. Comfort is the key here. If it is not comfortable just sitting on the bike for a short period of time, you will not be efficient while riding.
Аватар
codename47

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 4:39 pm

@sky_kniight: Ти каза ли нещо изобщо? :popcorn:
Ако шпрехаш инглиш прочети к'во ти е пейстнал колегата codename47. Aма май "чукши писател, чукши не читател". Най-лесно е да плюеш, без да се аргументираш...
Аватар
Вилката

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 04, 2008 6:07 pm

А защо трябваше да вложим и елемента "ЛИЧНИ НАПАДКИ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ" в иначе полезно развиващата се до момента тема?! :dunno: :dunno: :dunno: :bawling:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Пон Авг 04, 2008 7:00 pm

Вилката написа:ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето

Усукваш нещата и се измъкваш, да не говорим, че аргумента ти е гола вода. Велосипедите имат три контакни точки с човешкото тяло - седалка, педали и кормило. Първите две са пряко свързани с долната част на тялото, третата с горната. Както вече казах няма две напълно еднакви човешки тела под кръста, затова е нужно да се съобразява човек И с размера на рамката.

Без да те иронизирам изобщо - защо според теб размерите на рамките се мерят в седалковата тръба? Не мислиш ли, че е защото съвсем обективно седалковата тръба е водещия фактор, а след нея се нарежда ЕТТ?
Производителите все пак искат потребителите да избират рамка сравнително лесно и спазват някакви пропорции между седалкова тръба и ЕТТ в зависимост от предназначението на рамката и други специфики. Ако се водиш само по ЕТТ, а не отчиташ и седалковата тръба (тоест не отчиташ пропорциите характерни за предназначението на рамката) утре когато решиш да минеш от XC към AM те чакат изненади. Минал съм по тоя път и абсолютно не съм съгласен с теорията ти за ЕТТ като водещ фактор при избор на рамка.

Edit: А да не навлизаме и в ъгъла на седалковата тръба, защото съвсем ще ти умре теорията за ЕТТ като единствен фактор. Много е важен, наистина, но не е единствен. Излишно се опитваш да опростиш нещата и вместо да изпишеш вежди, ще извадиш нечии очи.
Това което има значение относно разстоянието кормило-седалка се казва reach. То е сума от ЕТТ, отместване на седалката спрямо върха на седалковата тръба, дължина на лапата, височина и ъгъл на кормилото... сещаш се.

Edit2: сори ама не се сдържам - нали не казваш, че XC се кара само нагоре/на равно, а седалката не се пипа? Защото това излиза от репликата ти :)

@SpoileR: мисля, че като отправна точка можеш да вземеш позиция на тялото с ръце на 90 градуса спрямо торса (но не изпънати разбира се) и да ползваш питагорова теорема за reach-a. След което от reach да извадиш горните фактори, които изредих и да получиш ETT.

Edit3: правопис
Последна промяна bikerider на Пон Авг 04, 2008 7:22 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 7:19 pm

jivkonik написа::offtopic:
А защо трябваше да вложим и елемента "ЛИЧНИ НАПАДКИ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ" в иначе полезно развиващата се до момента тема?! :dunno: :dunno: :dunno: :bawling:

Не се занимавай с глупости. Просто му чета чудесиите на този индивид и се изпуснах.

Иначе съм съгласен с bikerider. Точно затова рамките масово се оразмеряват по седалковата тръба. Дават обща идея за рамката и от там вече е въпрос на предпочитание и опит (опит с пробвани рамки) за да изберем най-удобната за нас. Пак казвам - прочетете статията по-горе.
?
Аватар
Sky_Knight

Следваща

Назад към Общ форум