Демек как може да разбере човек колко мм трябва да му бъде "ефектив топ тюб-а" за конкретните му килограми и ръст?
Ако има формула нещо ще е доста от полза!

жокер:

Въпроса е за МТБ колело, а не за шосейка...
GECKO написа:Ако си загледал смятат височината, та формулите дори и да ги има се използват за самата височина на рамката, а ефективната горна тръба си зависи от идеите за геометрия и позиция на велосипеда на самия производител (например в онщивят случай GT имат по-дълги горни тръби от Giant и Drag от RAM) за това са лапите все пак, да отрегулира разликата в дължината на ръцете спрямо краката на ездача.
kotka12 написа:как ше си 165 см, бре
що говориш глупости
Sp3c7r3 написа:Според този калкулатор за мен трябва велосипеда да е със следните размери на рамката:
Frame Size center-to-center: 16 in
Frame Size center-to-top: 17 in
Overall Reach: 69.00 cm
Saddle Height: 68.87 cm
Handlebar Width: 38 cm
Overall Reach = (Effective Top Tube length + Stem Length)
Сега, на колелото което карам, този сбор е 570+90=660mm, като не усещам тези 3см разлика с "идеалната" според калкулатора дължина... На следващото се явява да е 640...
Ще се забележат ли тези 5см разлика (сигурно, ама аз да си попитам...), как да ги компенсирам, ОСВЕН с по-дълга лапа, защото нямам възможност за това...
Вилката написа:Винаги съм мислил, че Ефективна горна тръба е много по-добър признак за оразмеряване на рамки, отколкото дължина на седалковата тръба.
bikerider написа:Вилката написа:Винаги съм мислил, че Ефективна горна тръба е много по-добър признак за оразмеряване на рамки, отколкото дължина на седалковата тръба.
И двете имат огромно значение. Не може да се избира само по един признак, защото човешките тела не се различават само от кръста нагоре.
Вилката написа:колко често се кара така...
jivkonik написа:...
Както виждате калкулаторите се добра идея за даване на насоки какво да търси човек, но трябва да се съобразят още неща и не на последно място да се експериментира в крайната фаза с различни положения на седалката за достигане на оптималната позиция на каране.
bikerider написа::offtopic:Вилката написа:колко често се кара така...
Ми в общия случай - в 33% от ситуациите (нагоре, равно, надолу). Мисля, че не е малко, а ти?
С което искам да кажа, че ако човек се води единствено по ETT, като нищо може да се окаже, че не му е удобно за надолу, защото не може да смъкне седалката достатъчно. Което не се оправя за 10 секунди без ключ.
Вилката написа:bikerider написа::offtopic:Вилката написа:колко често се кара така...
Ми в общия случай - в 33% от ситуациите (нагоре, равно, надолу). Мисля, че не е малко, а ти?
С което искам да кажа, че ако човек се води единствено по ETT, като нищо може да се окаже, че не му е удобно за надолу, защото не може да смъкне седалката достатъчно. Което не се оправя за 10 секунди без ключ.
Сметката ти е доста далеч от вярната в общият случай. ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето, и инчовете на рамката са ограничаващ фактор за тях отново толкова %. Ако карачите, ползващи в трудни ситуации най-ниската си седалка, са около 5% от всички, то тогава можем да изчислим 33.33% от тея 5% и ще видим, че под 2% от каранията на МТБ са ограничени от дължината на седалковата тръба. А ЕТТ касае 100% от случаите!
Относно минусите... май съм се запътил надолу... ама к'во толкова, защо ми е да дискутирам геометрия с мълчаливи малоумници, дет' зяпат и цъкат...
Вилката написа:ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето
jivkonik написа::offtopic:
А защо трябваше да вложим и елемента "ЛИЧНИ НАПАДКИ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ" в иначе полезно развиващата се до момента тема?!![]()
![]()
![]()
![]()
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 340 госта