техника на спускане по много стръмен наклон

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот pascoff » Пон Авг 04, 2008 10:21 pm

Никой не спомена важния фактор "скорост" при каране по стръмен наклон надолу ... ако терена позволява висока скорост, изобщо не е препоръчително да си изнесен много назад, по-скоро, както каза bikerider, се изнасяш надолу (прилепяш се към рамката) ... ако се движиш много бавно е по-добре да си изнесен по-назад.
Разбира се всичко е много относително, в зависимост от терена ... с две думи колкото е по-ниска скоростта, толкова е по-удачно да си изнесеш центъра на тежестта назад :) (но не прекалено, че да згубиш сцепление на предната гума)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Авг 05, 2008 8:51 am

:agree:

@Harka: За височината на седалката не е ли първоопределящ наклона на терена?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Авг 05, 2008 11:31 am

Карам твърдак. При стръмно спускане си свалям седалката и заемам поза "гризнал кормилото" :)

При "гризнал кормилото" обаче трудно ми идва да правя завои с накланяне на тялото настрани; в тази поза разчитам предимно на завиване със завъртане на кормилото. При по-големи скорости обаче е страшничко да се завива така.

При "изнасяне назад" става обратното: завиването с накланяне на тялото става по-лесно, но пък понеже ръцете ми са изпънати бораването с кормилото се затормозява; ако трябва да криволича бавничко покрай препятствия това не е удачна поза.

Може би умението е в това да се научиш постоянно да пренагаждаш тялото си според ситуацията, понякога повече гризване на кормилото, друг път повече изнасяне назад, и това в крайна сметка да се превърне в автоматизъм.

ПС: В момента карам с 11см права лапа. Струва ми се че дължината на този "лост" също оказва не малко влияние при спускане (а и катерене). През следващите седмици ще си взема по-къса за да опитам разликата. Още отсега ми е любопитно :)
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Harka » Вто Авг 05, 2008 2:06 pm

bikerider написа:@Harka: За височината на седалката не е ли първоопределящ наклона на терена?

Ами не. Като се замислиш (ако трябва да се хванем за думата) първоопределящ всъщност е велосипедът. Той е кръчмарят.
Ето ти един пример - съседът кара твърдак Scott, на който рамката му е толкова голяма и с такава геометрия, че въпреки ръстът си от около 180см с докрай свалена седалка краката са му опънати. Е, за какъв терен говорим тогава, след като и да иска не може да си свали повече седалката?
Затова и ми беше предната реплика - "докрай свалена" или "докрай вдигната" като отделни словосъчетания на практика не означават абсолютно нищо.
Аватар
Harka

Мнениеот Newone » Вто Авг 05, 2008 2:50 pm

Harka написа:
bikerider написа:@Harka: За височината на седалката не е ли първоопределящ наклона на терена?

Ами не. Като се замислиш (ако трябва да се хванем за думата) първоопределящ всъщност е велосипедът. Той е кръчмарят.
Ето ти един пример - съседът кара твърдак Scott, на който рамката му е толкова голяма и с такава геометрия, че въпреки ръстът си от около 180см с докрай свалена седалка краката са му опънати. Е, за какъв терен говорим тогава, след като и да иска не може да си свали повече седалката?
Затова и ми беше предната реплика - "докрай свалена" или "докрай вдигната" като отделни словосъчетания на практика не означават абсолютно нищо.

:agree: Абсолютно съгласен! Разликата във височината на седалката, напълно свалена, между сегашната и предишната ми рамка е около 10см...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот bikerider » Вто Авг 05, 2008 3:56 pm

@Harka, Newone: Съгласен съм, говорим за различни неща. Аз говорех за височина на седалката по време на каране с един и същ велосипед по разнообразен терен.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Общ форум