Съвети за RAM HT-мелез

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвети за RAM HT-мелез

Мнениеот andr » Нед Авг 10, 2008 2:56 pm

Привет!

След няколко години почти не-каране реших да захвърля боклукчавия градски Cross и да си взема хубаво колело. Тръгнах с идеята да си взема нещо за 200лв, но след изчитане на има няма целия форум (култов е :hbang:) и 1 седмица постепенно самонавиване (тип е ае още малко) вече съм на 700 и нещо лв. :) Ще карам около 50% градско и 50% аматьорски ХС с тенденции към по-тежко каране, но максимум лек DH и никакви акробатики (trial, DJ, etc.). Обаче съм 196см и 100кг, който, разбирам, не са перфектните размери за МТБ :)

Спрях се на някакъв мелез на HT1, до голяма степен защото си купувам сноубордските неща от БАС и знам какви изроди са :bowdown: Това са нещата които смятам да сменя от стандартната окомплектовка на HT1, и ще се радвам за умни, а и не толкова съвети :beer:

1) Рамката на HT3, защото съм по-тежък. От друга страна, ако си счупа рамката ще е нещо като кръщение към по-сериозното каране и с огромна усмивка на лицето ще отида да си взема нова :D :D

2) HT3-то е макс 20.5", а според някои сайтове това е малко за ръста ми. ОК ли е? Единствената алтернатива е да си взема една рамка на Онтарио 22" и да я занеса в БАС и да ги измуфтя да ми я окомплектоват те :) Обаче в нета никъде не видях да се продават само рамки Онтарио? :dunno:

3) По-дълга лапа (110mm примерно) до колко може да оправи проблема с малката рамка?

4) Мисля си да си я поръчам едноцветна - бяла или сива без надписи, за да не привлича много внимание като стои заключена някъде (вече си взех здрав U-lock от щатите, нищо че колело още нямам :D). Дали ще се навият в БАС? Тъпа идея ли е?

5) Вилка Dart 2 - пише lockout optional, ама ще гледам да си е съвсем не-опционален.

6) Спирачки - ъпгрейд на Single Digit 5 - малко по-добри, за 10лв на парче екстра. Предпочитам пред евтини дискове. Разумно ли е или за мойто тегло си трябват дискове?

7) Дерейльор - на няколко места пише, че бил една от най-важните части, та мислех евентуално от SX-4 да го сменя на SX-5, но заслужава ли си 40те лв или да ги дам за друго?

8 Гуми - за Hookworm си мислех, ако ги има в 2.1 размер. Лесно е за градско, но за какво стават в планината?

С каски, шукаритетки и други глупости няма да ви занимавам :agree:

Мерсаж за отговорите, респект по принцип, и в петък следобяд се прибирам в БГ и от летището направо в БАС :) :beer:
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот andr » Нед Авг 10, 2008 4:47 pm

Поправка - въпроса с гумите го реших - High Roller 2.1 или semi-slick.
andr

Мнениеот codename47 » Нед Авг 10, 2008 6:09 pm

Аз съм точно колкото тебе на ръст ама малко по-тежък. Карал съм HT2 2006 21' с 40см колче-така можех да си опъвам крака докрай а и колчето влизаше докрай надолу в рамката. Карах отначало със 100мм лапа ХR a после и със 60мм Hussefelt и на дължина ми беше добре. За повече инфо може да питаш и г-н HepBeH_XaMcTep който е 1-2см по-висок от нас:)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот DarKFate » Вто Авг 12, 2008 11:18 am

Мислил ли си за HT.2? Дори в сайта на рам си го дават по-здрав хардтейл от HT.3? :)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот skiman » Вто Авг 12, 2008 11:42 am

1. Вземи НТ2. Първо има от нея 21" като размер и второ се е доказала, като здравина.
2. Това ти главоболие ще отпадне, вследствие на т.1
3. И това също-т.1
4. Тъпа идея, а и в БАС едва ли ще се навият.
5. Едва ли локаута ще ти е първа грижа.
6. Подкрепям. Можеш да си ги поръчаш с главини за диск и впоследствие да ъпгрейднеш към читави дискови спирачки, при необходимост. Няма да страдаш с този в-брейк от липса на спирачна сила.
7. Препоръчително. Също и предния го смени-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с поне SХ-5 ца.
8. Хай ролера с които стандартно върви са добър избор. Вече може да експериментираш с размера. Един размер от 2.35 ще е по-добре според мен за твоето тегло.

Моля :beer:
Аватар
skiman

Мнениеот Antares » Вто Авг 12, 2008 12:40 pm

Също подкрепям за ht2. Именно заради размера и здравината. Твърдака на Хамстера, който и той е горе-долу толкова висок е 21" RAM HT2. С по-дълго колче няма да имаш проблеми. Стига да не газиш с 40 km/h през камънак седнал :)

2,35 размер на гумите ще те изпоти при повече въртене. След като половината от карането ще е градско - по-добре си вземи по-малък размер, 2,1 май беше.

Освен това, не мисля, че за леко ХС си струва да се взима sx05. sx04 преживя при мен четири влизания в спиците. Разлуфти се, наистина, но според мен е повече от добър за ХС. sx05 вече е за по-агресивно каране.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот andr » Вто Авг 12, 2008 12:47 pm

Благодаря на всички. HT2 ще си взема :). Само дано не се чака много в БАС.

Та ако след 1-2 седмици видите в движение бял HT2 без надписи и без дискове, скачайте в храстите и си спасявайте животеца ;)
andr

Мнениеот Brave » Вто Авг 12, 2008 1:41 pm

Замислял ли си се поне за диск отпред? Новите цени на Авид ББ7 са много примамливи, колелото ще ти се оскъпи само с 60 лв, а това определно не е лоша спирачка, много хора са с такива и не виждат особени причини да ги сменят.
Brave

Мнениеот andr » Вто Авг 12, 2008 1:55 pm

Ще си сложа главини за дискове, ще видя колко и как ще карам, и ако вървят нещата - за Kоледа нова вилка и дискове.
andr

Мнениеот DarKFate » Вто Авг 12, 2008 4:29 pm

Brave написа:Замислял ли си се поне за диск отпред? Новите цени на Авид ББ7 са много примамливи, колелото ще ти се оскъпи само с 60 лв, а това определно не е лоша спирачка, много хора са с такива и не виждат особени причини да ги сменят.

:agree:
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Назад към Продукти за крос-кънтри