Предаване относно кражбите на велосипеди, утре по bTV

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Предаване относно кражбите на велосипеди, утре по bTV

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 6:10 pm

Утре сутрин в "Тази сутрин" ще има предаване относно кражбите, складовете за крадени колелаза и продажбите им.

Това което показаха по новинити преди малко ме разби.
Полицай помогна със съвет за това как опитващия се да играе ролята на крадец да се справи със веригата :bigeyes:

Темата я правя отделна от тази за крадените колела с цел да не свети излично последната.
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот borislav » Нед Авг 17, 2008 6:15 pm

И аз го гледах. Много смешно ми стана полицая като почна да му помага, да му казва къде да реже
Аватар
borislav

Мнениеот Bizarre » Нед Авг 17, 2008 6:25 pm

Eх България ,обичам те !

Впрочем взели са идеята от 'хамериканското клипче което се върти в youtube.
Аватар
Bizarre

Рейтинг: 1180

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 6:26 pm

То не е само едно ;)
Аватар
Alpina

Re: Предаване относно кражбите на велосипеди, утре по bTV

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 6:55 pm

Alpina написа:Полицай помогна със съвет за това как опитващия се да играе ролята на крадец да се справи със веригата :bigeyes:

Нещо те изненадва ли? При положение, че сам знаеш как е на Женския пазар :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот cvb » Нед Авг 17, 2008 7:29 pm

http://www.youtube.com/watch?v=J7zb8YXrmIA :dunno: това нее нищо-в париж в центъра спира камион i до стоянка с 60 бр. колела- Shocked всички ги срезаха и нафъргаха вътре :nono:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот andr » Нед Авг 17, 2008 7:41 pm

Интересно ще е. А за полицаите - преди няколко години в Сблъсък инсценираха как някъв бяга в НДК, друг го гони и го застрелва. Първия пада, 10 мин лежи в локва кръв без никой да му помогне, и накрая на актьора му писна и си тръгна. Че за един велосипед няма да помогнат въобще не ме съмнява.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 7:49 pm

bikerider написа:
Alpina написа:Полицай помогна със съвет за това как опитващия се да играе ролята на крадец да се справи със веригата :bigeyes:

Нещо те изненадва ли? При положение, че сам знаеш как е на Женския пазар :)

Ами не много, но преди 3 години в рамките на няколко месеца ме спираха два пъти полицаи и разпитваха от къде ми е колелото, мога ли да докажа, че не е крадено, искаха и да видя какво нося в раницата...

От тогава май се заблудих, че все пак попоглеждат за съмнителни типове :dunno:

Линк към репортажа
Аватар
Alpina

Мнениеот Mercedes&Maniak » Нед Авг 17, 2008 9:13 pm

Това не е смешно а си е направо трагично , аз немога да си представя как полицай ще гледа как някой краде колело и няма да го попита дали е негово , но и той спокойно може да си го излйже не е като в Германия където си получаваш книжка към колелото в която си въвеждаш номера на велосипеда и личните данни.....
skaype: emil_a626
Аватар
Mercedes&Maniak

Рейтинг: 1047

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 9:22 pm

Alpina написа:Ами не много, но преди 3 години в рамките на няколко месеца ме спираха два пъти полицаи и разпитваха от къде ми е колелото, мога ли да докажа, че не е крадено, искаха и да видя какво нося в раницата...

Колко типично за България - нарушаването на закона започва от тия дето го налагат. И мен са ме спирали и са ме питали и като ги попитам могат ли ТЕ да докажат, че е крадено и млъкват. А тва с раницата е толкова незаконно, че не ми се и коментира...

Бедата е, че хората не си знаят правата. За закона да не говорим.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 9:44 pm

Може, но пък аз съм на мнение, че няма какво да крия и с радост бих я показал, ако нямам нещо особено лично вътре :agree:
За съжаление това няма как да попречи или да бъде причина за намаляване на кражбите.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 10:04 pm

Alpina написа:Може, но пък аз съм на мнение, че няма какво да крия и с радост бих я показал, ако нямам нещо особено лично вътре :agree:

A аз не я показвам, защото нямат право да ми гледат в личните вещи, освен при конкретно подозрение и в присъствието на поемни лица в районното. Спирали са ме досега два пъти през нощта и като ги попитам имат ли конкретно подозрение за нещо (например наркотици, незаконно оръжие или крадени вещи) и имат ли поемни лица наоколо и бият отбой моментално. Което е още по-страшно, защото ми говори, че някои от тях все пак знаят закона, но не им пука за него.

Alpina написа:За съжаление това няма как да попречи или да бъде причина за намаляване на кражбите.

Ако полицаите знаеха/спазваха закона, нямаше да го има феномена "ние ги ловим, те ги пускат". Ако хората си знаеха правата и си ги отстояваха, полицаите нямаше да могат толкова лесно да симулират активност и щеше да се налага да си вършат работата. Ето как може да намалеят кражбите, но нашего брата знае само да си трае...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 10:10 pm

bikerider написа:Ако полицаите знаеха/спазваха закона...

Да, само ако... :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 10:16 pm

Няма да забравя как една лелка с кола на една улица в Калифорния сгази двойна линия с обратен завой, след което се изредиха пет човека да й четат конско. Произволни минувачи, от улицата. Чаткаш какво искам да кажа. Уж американци, уж тъпи, уж дебели, уж деградирали консуматори, а картинката е доста по-различна от родния фолклор...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Нед Авг 17, 2008 10:26 pm

bikerider написа:Ако полицаите знаеха/спазваха закона
Ако Левски... найкове, Ботев... фулфейс...
Виждал съм нееднократно полицай да пуши на публично място, въпреки официалното въвеждане на забраната. Днес видях как три коли последователно пресякога на червено (преди да светне зелено, дори и жълто не беше светнало) кръстовището Драгалевци/Околовръстното и патрулката, която беше от отсрещната страна (и съдържанието й) не показаха да ги е трогнало особено... Но репликата, че си траем е на лице - може би ако се бях обадил първо да споделя за тримата юнаци (ако бях записал поне един номер), както и номера на патрулката, може би някой би се позамислил малко... Ама на... тогава дори не ми мина през ума да го направя...

Но гражданско самосъзнание изглежда все пак има. Братовчед ми се оплака, как след като ония ден минал едикъдеси на червено "някакъв идиот" се бил оплакал и на другия ден имало глоба. Пропуснах горките му оплаквания от това, колко несправедлив е света, нито пък тръгнах да споря с него, защото го познавам и знам, че той за себе си е твъро убеден, че е прав, но ме зарадва факта, че някой все пак си е направил труда да се обади. Сега колкото и да се дразни, предполагам, че не би повторил подобна глупост.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот DarKFate » Нед Авг 17, 2008 10:26 pm

Напомня ми за една случка... Една жена върви по улицата и я спира полицай. Иска й парите, тя си ги дава и той казва, че са белязани и трябва да ги вземе в районното за разследване. Става въпрос за 3000 лв. По-късно осъзнава, че е измамена. Но отчасти жената си е виновна. Баща ми каза, че няма да си даде парите, защото униформения не е държавния орган, който има право да му иска парите. Така е и ако хората наистина си знаеха правата. Напълно подкрепям bikerider. :agree:
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот Alpina » Нед Авг 17, 2008 10:29 pm

Да, ама аз не смея да се издам в квартала, за това че пратих екоинспекторка по еди, който си боядисваше колата в/т тревата и пробваше цвета по дърветата, защото може да ме линчуват :crap:
Човекът пък я оте*а, като тя му се представи и му съобщи че иска да му пише акт, след което дойдоха 2-ма полицая, та да може да му вземат данните и да го накарат да спре.

Но пък след няколко разговора с 165, разбрах че мога да пращам снимки от няколко ъгъла (поне 3) с хубаво качество на e-mail-а на КАТ и по тях да съставят актове, ако съм и предупредил за случая.

Също така веднъж, чрез снимки (иначе кой ще вярва само на думата ми) пътни полицаи предадоха на свои колеги по магистралата да спрат кола за серия нарушения, като пак поискаха да пратя снимките и на даден e-mail

Обаче когато се "похваля" на някой и ми казва "много смотано да издаваш така хората"

То е като в подписа ми положението...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Нед Авг 17, 2008 10:36 pm

Alpina написа:Обаче когато се "похваля" на някой и ми казва "много смотано да издаваш така хората"

"Шшт, батенце, да не се разчува, наши хора сме, знаеш как е..." :puke:
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Нед Авг 17, 2008 10:42 pm

Alpina написа:...

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот sss » Нед Авг 17, 2008 11:50 pm

Нищо ново под слънцето. Миналата година съквартирантът ми беше от Америка и му бяха дали колело от Университета с регистрационен номер за през семестъра. Един ден си идва много притеснен и започва да ми разправя как си изгубил ключовете, а колелото заключено на най-централното място в университета, където има най-много хора. Отиваме двамата с по едно швейцарско ножче, не успяваме естествено да отключим катинарчето и направо развиваме стойката, за която е заключено колелото (тя се намира на една релса с много стойки захванати с болт и гайка) . Разкачаме стойката и вземаме колелото на задна гума и си го завлачваме през целия кампус до мазето. Там си прерязваме спокойно веригата и всичко ТОП. Цялото действие се разви около 16ч. , когато е пълно с хора из университета.

П.П Става въпрос за западна Германия :D :popcorn:
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот fifffka » Пон Авг 18, 2008 9:01 am

Еххх, хора...когато откраднаха първия ми велосипед, веднага подадохме жалба в районното. Минаха се няколко месеца и моя милост получи писмо, в което се обясняваше как еди-коя-си откраднала часовник с висока стойност, 2-3 велосипеда, последният от които беше моят. Зарадвах се супер много, казвам си - абе потрудили са се хората, не са ми пратили жалбата в някой прашен ъгъл. Тръгваме на другия ден с баща ми към районното на поход, щастливи, доволни...стигаме там, обясняваме, показваме писмото...почнаха да се мотаят, да мрънкат. После ни отпратиха към Детска педагогическа, щото видите ли крадлата била малолетна. Хайде с бодра стъпка, тръгваме. И там седнала някаква си Георгиева, която така се вживяваше да защитава въпросната, че направо лошо да ти стане. Ама била малолетна, ама баща й бил в затвора, ама майка й била в лудницата... Била продала колелото на Централна гара, викам - искам си парите тогава! Не можело, то и тя миличката не била добре с главата...обаче има акъл да дойде посред нощ, да приспи кучето ( на другия ден се клатеше, напълно дезориентирано), да среже веригата на колелото и да го задигне! И като й казах това на госпожата и тя като побсня...леле Боже! Да сме се махали, че държавата не ни била длъжна. Ама кой ти говори за държава ма, ти само доведи тука крадлата да се разбереме с нея като нормални хора, да я видиме толкова ли е зле?!! Така и не разбрах къде са отишли парите от продажбата, не ни търпяха много-много да разпитваме. На всичкото отгоре се оказа, че някой от съседите я видял, ма я бил помислил за мене...посреднощ с колелото...
Извинете за дългия разказ, но написах всичко това, за да имате винаги едно на ум!
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот usagi » Пон Авг 18, 2008 9:47 am

Ето едно интересно клипче :)
http://gothamist.com/2006/07/14/video_of_the_da_27.php
usagi

Рейтинг: 1152

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 18, 2008 9:51 am

Абе гледах аз репортажа, но се замислих как бих постъпил в такава ситуация. Добре, ще го питам какво прави там, негово ли е колелото... Но дотук. Той ще ми отговори, че е негово и аз какво мога да направя срещу това?? Не, сериозно. Не върви да тръгна с тупаниците директно... Ако имахме документи на велосипедите щеше да е по-лесно...

Така че, според мен хората не могат да преценят дали стават свидетели на кражба или просто човекът наистина си е изгубил ключовете. И полицаят си е свършил добре работата според мен. Какво друго може да направи човека... Нищо...
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Alpina » Пон Авг 18, 2008 9:56 am

Sky_Knight, че е така - така е :agree: ама някак си рязането на ключалка е кражба, АКО нямаш документи в себе си.
Да, аз съм си забравял ключа - обадих се да ми го донесат.
Ако бях тръгнал да режа нещо, определено щях да съм с документите за коелото в джоба си.

Като влизаш в кола с ключ - нищо нередно, но кажи ми, че ще си разбиеш стъклото на собствената и няма да имаш документи за нея в себе си :agree:

usagi написа:Ето едно интересно клипче :)

Вече е пускано и познай - даже и в тази тема ;)

Беше коментирано в тема за застраховки. Ако ти откраднат техника, докато си я оставил на пейка в парка - никой нищо няма да ти плати, тя трябва да е заключена и да има разбита ключалка. Т.е. разбиването е сигнал, че е извършена кражба.

Да, полицията трябва да помага на гражданите не само гонейки и предпазвайки ни от крадци, убийци и всякакви прстъпници - тя трябва да служи на обществото, дори помагайки за разбиване на собствената ти собствтеност, НО само след като си доказал, че е такава!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 18, 2008 10:43 am

Да де, именно - но като нямаме документи за колелата... Особено тези, които са сглобявани част по част. Айде, ако е цяло има гаранция и можеш да си носиш документите. Но АКО си е загубил човекът ключовете... Мисълта ми беше, че малко или много е трудно за който и да е да прецени дали се извършва кражба. Дайте предложения за решение на този ... феномен :)

Аз си мисля, че е добре всеки, когато си купува рамка или колело, да си пази гаранционната карта и някакъв документ поне за рамката/колелото и постоянно да са в раницата или документите. Така поне ще знам какво да искам на следващия пишман-репортер, който от нямане какво да прави се мъчи да направи "сензационен" репортаж....
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Alpina » Пон Авг 18, 2008 10:57 am

Гаранцията на рамката е достатъчна, също на вилката...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот usagi » Пон Авг 18, 2008 11:30 am

usagi написа:
Ето едно интересно клипче icon_smile.gif

Вече е пускано и познай - даже и в тази тема icon_smile_wink.gif

как съм го проспал :dunno: ...още едно доказателство, че понеделник не трябва да се работи ;) :idea:
usagi

Рейтинг: 1152

Мнениеот DarKFate » Пон Авг 18, 2008 1:36 pm

Хрумна ми една идея как можеше да постъпи полицая. Но се съмнявам, че всеки би го направил, просто защото ще си изгуби времето и не му се занимава. Полицая казва на "крадеца": "Покажи ми гаранционна карта!" Крадеца казва: "Ами забравих я в нас...", "Еми като си я забравил тичай да я донесеш да видим". И така ако е наистина крадец увисва. Но пък полицая няма да стои там 1-2 часа да го чака. Глупава работа... :crap:
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот andr » Пон Авг 18, 2008 1:41 pm

Ако е легално препродадено колелото а гаранцията е поименна няма да има гаранционна карта. Пък и въпроса опира до това, че няма специално законодателство за колелетата, както има за колите например. Тъй че, след като полицая няма право да те проверява какво имаш в чантата, няма и право да ти проверява документите на колелото.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот shepo » Пон Авг 18, 2008 2:31 pm

тоест в тази ситуация полицаят няма никакви права :dunno:
жалка работа :crap:
shepo

Рейтинг: 1606

Следваща

Назад към Общ форум