От София до южното Черноморие, последната третина на август

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

От София до южното Черноморие, последната третина на август

Мнениеот MartinBG » Сря Авг 06, 2008 1:00 pm

Опитавам се да планирам едно по-длъжко каране за края на август. Засега знам само началната, приблизително крайната точка и горе-долу откъде ми се ще да мина докато стигна. :) Придвижването мисля да е изцяло на самоход като се избягват магистрали и натоварени пътища, но при лошо време или изоставане с графика може и да променя това си намерение.

Засега сме двама - аз и баща ми, но нямаме нищо против и други да се присъединят към нас за част или за целия маршрут.

Тръгването ще е от София, последната седмица на август. Предвидени са до 10 дни за този преход. Крайната точка ще е някъде по южното Черноморие - някой къмпинг с бунгала най-вероятно, където смятам да се задържа още около седмица, че да мога да пообиколя и Странджа (морето не ме влече особено). Трябва да стигна там около 1-ви септември, че да засека тази част от почивката си с приятели, които ще са там по това време.

Маршрута ми се иска да е преобладаващо планински, като със сигурност ще мине през Родопите - има много места, които ми се иска да посетя в тази планина, а и трябва да видя що е то "Родопско равно" :D. Стигането до там може да е на самоход, но съм склонен да го направя и с влак, ако така ще си осигуря повече дни за каране в планината. Искаше ми се да включа и част от Рила в това пътешествие, но едва ли ще ни стигне времето и за нея. От Родопите мисля да мина покрай/през Сакар и Странджа.

Преспиването по пътя предпочитам да е в хижи или малки населени места. Склонен съм да спя и на открито, но тъй като ще си носим всичко сами, предпочитам ако е възможно да не се товарим допълнително с палатка и/или спални чували.

Дневните преходи трябва да не са с прекалено висока трудност (денивелация, дължина или тежък терен), че да издържим, пък и да ни е приятно през тези 10-ина дни, и поне веднъж на 2 дни да минават през селце или град, че да попълваме хранителните запаси. Преходи от по 50-ина километра на ден по караем планински терен не би трябвало да са ни проблем. При лек терен може и да са по-дълги.

Наясно съм, че това, което ми се иска да направим не е лесно и че каквито и планове да кроим сега в крайна сметка може да се окажат неизпълними по една или друга причина (лошо време, надценяване на способностите ни,подценяване на трудностите, непознаване на маршрута и т.н.), но по-добре да опитаме да го направим и да не успеем, отколкото въобще да не тръгнем. Надявам се с ваша помощ и съвети да успея поне планирането на маршрута да направя както си трябва, пък после - раницата, колелото и ние срещу Планината, пък каквото стане! :)

Приемам всякакви съвети за това пътуване - екипировка, провизии, маршрут.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот ramam » Сря Авг 06, 2008 1:46 pm

Ето какво е най удобно и просто за твоята идея:
Тръгваш с влак от София до Велинград, караш от там до Беглика по маркировката на Рудопията и ако ти се стори тежко може да покараш по асфалта от Беглика или да продължиш по Рудопията.
Като стигнеш края на Рудопията можеш да продължиш по асфгалта през Странджа-Сакар и ето ти Морето :) .
Нещо такова бяхме направили миналото лято айде успех. Според как карате и колко се мотаете или лошо време може да стане за седмица или за 5 дена. Е може и да стане и за 10 дена въпрос на вкус.

Забравих да напиша за екипировката:
Една резервна тениска и панталонки/клин. Дрехи за дъжд или дъждобрани.
2 резервни уши за рамката инструмент за верига, резервни накладки/калодки и за двете спирачки че може да ги изхабиш и двете. Разбира се стандартното оборуднване от инструменти гума лепенки аптечка помпа и пари а не дебитна карта. Едно важно нещо е да си вземеш сим карта на Вивател ако не си на нея щото в Родопите покритие предимно на Вивател има - един вид да потърсите помощ при нужда. Ако не сте сигурни че няма да се пребиете лошо си носете и наколенки/налакътници .
А иначе за ядене и пиене няма проблем. Но търсенето на маркировката е малко кофти занимание и затова е по добре да го правите по хубаво сънчево време. Е ако имате GPS ще е много по добре.
ramam

Рейтинг: 1125

Мнениеот MartinBG » Вто Авг 19, 2008 12:40 pm

ramam, благодаря за съветите. :beer:

Времето за тръгване наближава, а все още не съм направил плана в детайли за всеки ден. :crap:
Предварителен план:

Ден 1-ви (събота): София - Костенец по 2-ро класни пътища където е възможно. Спане най-вероятно в Костенец или след него, зависи как се движим.

Ден 2-ри (неделя): Костенец - яз. Белмекен. Спане най-вероятно там.

Ден 3-ти (понеделник) : яз. Белмекен - гр. Велинград. Спане в града или след него, някъде по пътя на Рудопията.

От Велинград мислим да се движим основно по маршрута на Рудопия до края му и после към морето (трябва да съм там около 1-ви септември и ако изоставам може последните километри да ги взема по шосе, а не през планините). Основната идея е да си изкараме приятно, без свръх натоварване.

Имам няколко въпроса:

Някой карал ли е от Костенец до яз. Белмекен? Изкачването изглежда сериозно, но е по път и най-вероятно няма да има некараеми участъци, но всяка информация от първа ръка ще ни е добре дошла.

Същия въпрос, но за маршрута от яз. Белмекен до Велинград. Преобладава спускане, а има и път, което предполага лесен преход (поне според картата).

Може би с повече напъване ще успеем да сгъстим програмата и да взем разстоянието до Велинград за 2 дни, но при непознат маршрут и с по около 8 кг багаж на гърба 3 дни ми изглеждат по-реалистични.

Има ли някъде подробно описание на маршрута на Рудопия (за предпочитане с карта)? Имам GPS-трека, но GPS у-вото с което разполагаме (Garmin EDGE 305) не е подходящо за подобни многодневни преходи и ще се наложи да се осланяме основно на описание, карта и маркировка.
MartinBG

Мнениеот MartinBG » Пет Авг 22, 2008 11:18 pm

Багажът е готов, велосипедите също. Тръгваме след няколко часа. Ако всичко върви по план, след около 2 седмици ще пиша как е минало карането. Стискайте палци да случим на хубаво време и карането да мине без аварии и неприятни инциденти! :)
MartinBG

Мнениеот borislav » Съб Авг 23, 2008 12:10 am

Ми 6ате кво да ти кажа.
Пожелавам ти успех и 6езпро6лемно пристигане до крайната точка и връщането от нея :)
Аватар
borislav

Рейтинг: 2000

Назад към Мероприятия - архив