home made frame

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

home made frame

Мнениеот vlado__asgr » Чет Авг 21, 2008 3:40 pm

хора, намислил съм да си направя рамка и искам да попитам дали някой се е пробвал досега. :confused: :confused:
и какъв е бил резултата :)
:hbang: :hbang: :hbang: LIVE TO RIDE :hbang: :hbang: :hbang:
:hbang: :hbang: :hbang: RIDE TO LIVE :hbang: :hbang: :hbang:
Аватар
vlado__asgr

Рейтинг: 1063

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 3:45 pm

Доста хора - плачевен. Откажи се!!! Точка!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Re: home made frame

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 21, 2008 3:48 pm

vlado__asgr написа:хора, намислил съм да си направя рамка и искам да попитам дали някой се е пробвал досега. :confused: :confused:
и какъв е бил резултата :)
Мислех да ти натисна минуса, но реших да пробвам с добро. Хубаво е да имаш идея, но реализацията й е трудна задача. Тази задача е за хора с опит в металообработването и с достатъчно общи технически познания, като и конкретни в областта на велостроенето. Да не говорим, че са необходими и специални инструменти за тази работа. Като и достатъчно средства. Така че, ако не отговаряш на гореизброените изисквания, по-добре си купи рамка.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Чет Авг 21, 2008 4:00 pm

Освен всичко друго, във форума има няколко теми, в които хора като теб са питали подобни неща - кой за рамка, кой за вилка... хубаво е да ги потърсиш и прочетеш, ще видиш съвети, реакции и т.н., но общият извод, който се налага, поне за мен е, че ако има хора, които биха могли да направят подобно нещо, те едва ли ще задават въпроси из форума, а просто ще го направят. Друг въпрос е, че едва ли ще е рентабилно от каквато и да е гл.т., освен евентуално да си доставиш някакво удоволствие по този начин.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот flex » Чет Авг 21, 2008 5:56 pm

Изображение
Изображение

Тука имаме един дето си сътвори 2 броя.

Синята я сполетя нормалната смърт, а черната седи някъде в някой гараж.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 21, 2008 6:31 pm

А черното сглобено сигурно гонеше 25+ килограма тегло.
Как е издържал с него 3 дни на "Паралелна вселена 2006" само той си знае. :naughty: :drool:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот axelmax » Чет Авг 21, 2008 6:36 pm

нормално,синьото беше 7кг рамката(без шок,ако се не лъжа)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот RAM-FR » Чет Авг 21, 2008 11:11 pm

Ozzie написа:А черното сглобено сигурно гонеше 25+ килограма тегло.
Как е издържал с него 3 дни на "Паралелна вселена 2006" само той си знае. :naughty: :drool:
Е как, втория ден беше с мен на лифта :D
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот vlado__asgr » Пет Авг 22, 2008 7:49 am

ок, като го направя ще кача снимки...

(аз не съм си и мислел да експерименрирам. Просто си смъкнах геометрията на Gaint STP Lenosky.
Ще използвам алуминиеви тръби с по голяма разлика във вътрешен и външен диаметър за по-голяма здравина,макар и да са по тежки)

ето как изглежда:

http://www.giant-bicycles.com/_upload_us/bikes/models/zooms/2008/STP-frame.jpg
Аватар
vlado__asgr

Мнениеот Alpina » Пет Авг 22, 2008 8:19 am

Би ли споделил каква е идеята.

И нали не очакваш наистина това ти решене с диаметрите на тръбите да доведе до по-голяма здравина.

"Веригата е толкова здрава, колкото най-слабото звено в нея"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vlado__asgr » Пет Авг 22, 2008 10:14 am

ето линк с геометрията
[/url]http://www.giant-bicycles.com/en-CA/bikes/mountain/1749/30728/geometry/ [url]

искам да използвам просто по-дебели тръби навсякъде от изтеглен алуминий.
а ушите за задната капла и началото на chain tube ще дам на фрезист да ми ги направи. :)
Аватар
vlado__asgr

Мнениеот ddevil » Пет Авг 22, 2008 11:00 am

А заварките?

Отсега ти казваме - зарежи я тази работа. То ако ставаше така всеки щеше да кара home madе рамка и нямаше да хвърля стотици, даже хиляди левове за рамка. Рано или късно ще го осъзнаеш. Спести си ядовете и парите, посъбери още малко и си купи рамка, правена и проверена от хора, на които им плащат да правят рамки, а не им е "хоби". Ти си знаеш. Парите, времето и ядовете са си твоите обаче.

edit. За да ти докажа, че съм обективен - преди време с един приятел бяхме започнали да правим мека рамка просто ей така. Реално направата й отне доста време и ядове, но в крайна сметка ще ти кажа накратко какво ще ти представлява труда. Първо ще трябва да смъкнеш чартежа върху стенд, на който ще нареждаш тръбите и елементите и само ще заваряваш. Направата на този стенд отнема също време, пари и ходения по стругари и т.н. Стенда представлява равнина, върху която се слагат елементите и всеки един от тях е на определена височина и единствено средното опира в него(поне при нас това избрахме за отправна точка). Всичко трябва да е напълно перпендикулярно и успоредно на стенда. Това става като правиш планки, които фиксират тръбите в точно определената позиция. Имай предвид, че заварките "дърпат" след като се охладят. Стенда ще го преправяш доста пъти, това е най-трудната и важна част от целия процес. Ще ти трябват стяги и един куп металообработващи инструменти. Ще спра да тук и ще ти спестя историите с ходенията по стругари, с всичките леки и големи усуквания породени от заваряването на тръбите, които ефектират не малко в правата линията на двете капли и стойката на колелото. За, която забравих да спомена, че се прави още един стенд, на който фиксираш всичко изправено и с още един по-малък "стенд" фиксираш съосието и тогава също заваряваш. Голяма играчка е и в крайна сметка ако не го правиш единствено и само за удоволствието и интереса от процеса(както беше при мен) - не си заслужава. А и ние използвахме стоманени тънкостенни шевни тръби, а при теб с тези алуминиевите даже не ти виждам и какви ще са заварките ако не ги правиш в съответната среда и топлинна обработка след това.

Успех все пак ако си решил да го правиш със сигурност, но съвета ми е, даже и да се получи нещо - не го карай. Рискуваш здравето си, а не си заслужава да ти се завре горната тръба в корема или нещо подобно, само защото си спестил 200лв от нова рамка...
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот n3k01 » Пет Авг 22, 2008 11:21 am

Пич аз ти пожелавам успех в начинанието,както обичам да казвам важното е да пробваш,пък и как ще разбереш по друг начин че не става както го мислиш :agree: :beer:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот skiman » Пет Авг 22, 2008 11:24 am

Мда, дори и маймуните се учат от грешките на другите :popcorn:
Той, че ще разбере-ще разбере, ама дали ще остане нещо под шапката, което ще е в състояние да му помогне да го осмисли :dunno:
Аватар
skiman

Мнениеот andr » Пет Авг 22, 2008 12:05 pm

Тук ще намериш повече съзаклятници, само че на английски. http://forums.mtbr.com/forumdisplay.php?f=142
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот axelmax » Нед Авг 24, 2008 11:55 pm

"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Назад към Веломеханик