Малко помощ свързана с RAM АМ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Малко помощ свързана с RAM АМ

Мнениеот Bikersteam » Пет Авг 29, 2008 10:41 am

Здравейте!Нужна ми е малко помощ свързана с RAM АМ 07"

колелото в момента е в насипно състояние и немога да преценя точно колко броня за жилата на скоростите ми е нужна?Основния проблем е предната част кадето много много немога да си представя нещата.. Ще помоля някой който притежава същия звер :bigeyes: ако може да отдели 5 минутки и с една ролетчица да премери разстоянието от:

Лява команда -> рамка и после от рамката -> до декланшора

тук трябва да са две парчета

Дясна команда -> рамка -> задна част на рамката -> до дерайльора

а тук три :)

Който помага ще го помоля да го направи сравнително точно :D

Благодаря за отделеното внимание помощ и така нататък ! Лек ден!
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот novice » Пет Авг 29, 2008 11:48 am

Колега, мога да ти дам размери, само че рамката ми е 04 и жилата минават отдолу... Най-добре иди в БАС и им кажи за какво иде реч, за до 10мин. и срещу сумата от около 25 кинта ще се уредиш с точния размер качествени жила, брони и накрайници за тях. Успех и да се похвалиш с резултата после, да караме! ;) :beer:
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Bikersteam » Пет Авг 29, 2008 12:01 pm

разбирам.... на мойта минават отгоре и съм сигурен, че не съм единственият във форума с такава рамка :beer: За БАС ясно ми е, че там веднага може да ми дадат конкретен отговор и същевременно решение на проблема ми,но съм дооста далече от тях а и самите ми команди са си новички и са си с жилата.. За броня съм си харесал Shimano от 3.90лв метъра предполагам, че е добра а накрайниците са по 30 стотинки :bigeyes: ! Попринцип съм сравнително кадърен :idea: и мисля, че за 20-на минутки ще се справя с цялото свързване и прокарване на жилата... но това при налични брони които в момента са ми основния проблем... Иначе сглобя най сетне звера карането е най малкия проблем! Имаш го! :beer:
Аватар
Bikersteam

Мнениеот kikon » Пет Авг 29, 2008 12:04 pm

Защо просто не си сглобиш колелото и не премериш сам, с кабел например? И без това жилата се слагат накрая.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Рейтинг: 2000

Мнениеот novice » Пет Авг 29, 2008 12:11 pm

Сложи jagwire жило и броня. Ма'ни ги Шимано. :agree:
Знам, че командите си идват с жилото, но не съм сигурен, дали при 07 рамката бронята от командите до дерейльора (предния) не е цяла. За задния нямам представа как точно е. Иначе винаги можеш да си вземеш 1 дълга броня и да си я режеш у дома с ъглошлайфа, както ти харесва. ;)
Последна промяна novice на Пет Авг 29, 2008 12:19 pm, променена общо 1 път
Аватар
novice

Мнениеот rampag3 » Пет Авг 29, 2008 12:13 pm

Подкрепям kikon или другия вариант е да си вземеш 3 /3,5 метра (ще ти остане даже) жило и като сглобиш колелото слагаш бронята и я прокарваш направо, след което режеш. Така можеш да го прокараш през най-удобния за теб начин. :agree:
Аватар
rampag3

Рейтинг: 1415

Мнениеот Bikersteam » Пет Авг 29, 2008 12:54 pm

Отговарям на всички!

Kikon подкрепям идеината ти мисъл ии вече съм направил това което ти каза но просто искам и някой друг с "фабричен" рам да напише какви са разстоянията защото каквото и да си говорим без да се покара колелото на място само гадая дали ще е добре или не... Аз просто ще ги сравня и ще видим дали поне малко съм в правилната насока!

novice за jagwire съм чувал ама много добри отзиви но незнам аз попринцип съм новатор и подкрепям всякакви идеи с усмивка но в случая карал съм досега все с шимано броня и мога да кажа че съм доволен.. ;) при jagwire нямам и идея как стои положението с цените!При "07 модела не случайно съм писал в началото на темата че бронята не е цяла а са две парчета..Аз лично съм Огромен противник на прекъсването на бронята (особено когато минава отдолу и е подложена на Кал Вода и какво ли още не) но какво да се прави .... при задния дерайльор е прекъсната в предната част на рамката кадето е и прекъснатата част за предния декланшор.... но е прекъснато и едно парченце от около 15 см (какъв е смисъла незнам :dunno: ) точно преди дерайльора..

А за рязането отговарям и на теб и на rampag3

нямам ъглошлайф Флекс или както и да е :D а пък нямам и специалните клещи резачки предназначени за рязането и... един път така направих експеримент да си отрежа броня сам с подръчни инструменти и се получи гадно ръбче което в последствие ми скъса малка част от жилото и го разплете... :idea: вече оставям тази част на професионалистите!
Аватар
Bikersteam

Мнениеот novice » Пет Авг 29, 2008 1:13 pm

Такова нещо, като "фабрични" РАМ-ове няма, просто щото РАМ нямат фабрика да ги бълват на конвеир... :D

Сериозно, ако си от София, по-добре да изгубиш 1 ден в ходене до БАС, колкото и на другия край на града да ти е, отколкото да ръфаш броните сам, щом нямаш инструменти за рязане. Хем ще ти ги срежат на място, хем ще са по мярка. А от Шимано си доволен, щото не си пробвал jagwire. ;)
Аватар
novice

Мнениеот Bikersteam » Пет Авг 29, 2008 1:29 pm

novice написа:Такова нещо, като "фабрични" РАМ-ове няма, просто щото РАМ нямат фабрика да ги бълват на конвеир... :D

Сериозно, ако си от София, по-добре да изгубиш 1 ден в ходене до БАС, колкото и на другия край на града да ти е, отколкото да ръфаш броните сам, щом нямаш инструменти за рязане. Хем ще ти ги срежат на място, хем ще са по мярка. А от Шимано си доволен, щото не си пробвал jagwire. ;)

опс.. под фабрични исках да кажа че от мястото кадето се сглобяват а си с сметнати брони и т.н. Затова беше в кавички... :beer: А иначе шиманото ми е под носа така да се каже и затова така се изкушавам да отида да ги взема :bigeyes: за инструмента вече казах.. повече не експериментирам!
А иначе Наистина ли е чаак толкова голяма разликата между бронята и жилото на шимано и бронята и жилото на jagwire ? С това твое изказване направо ме хвърли в някакви огромни размисли и страсти... :D

сега разгледах

http://www.niko-bikes.com/eshop/index.php?cPath=74

и жилата на шимано даже са и по скъпи?! :bigeyes: А и на jagwire видях само броня за спирачки но за скорости май няма? По спомен жилото за скорости не беше ле малко по тънко? :dunno:
Аватар
Bikersteam

Мнениеот novice » Пет Авг 29, 2008 1:38 pm

Виж сега, разликата може да не е колосална, но я има. Зависи за кои жила на шимано говорим. С тези от 3.50 определено трябва да има разлика. Кевлареното на джаг е доста добро - в момента съм с такова на спирачките. :agree: А ако отидеш да си вземеш джаг, хем няма да мериш, режеш и струваш ти, хем ще си свършиш работата, като само ще ги монтираш после.
Аватар
novice

Мнениеот bobeca » Пет Авг 29, 2008 2:12 pm

Колко пъти съм си ги измервал сам и нито веднъж не съм имал проблем!Просто трябва отпред да не са нито прекалено дълги, нито прекалено къси.Според мен и от бас нямат точни размери ;) .
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот Bikersteam » Пет Авг 29, 2008 3:03 pm

bobeca написа:Колко пъти съм си ги измервал сам и нито веднъж не съм имал проблем!Просто трябва отпред да не са нито прекалено дълги, нито прекалено къси.Според мен и от бас нямат точни размери ;) .

добре виж сега аз ги измервах с едно парче стара броня.... горе долу така,че от командата да правят сравнително плавен завой и да не са много дълги и да стърчат.После завъртах кормилото на около 75 градуса(едва ли ще се налага да го въртя повече :dunno: )и наблюдавах дали бронята запазва плавния си завой без да се "пречупва" или така да го кажа сгъва прекалено много което би попречило на свободното движение на жилото. С тези измервания се получи че от командата до горната част на рамката са 42см :idea:

novice

Ако не се лъжа самата броня има кевларено покритие?!което спомага по лесното движение на жилото в нея без триене в стените и :dunno: точно поради тази причина попитах дали jagwire имат и броня за скорости защото при нея вътрешния диаметър май е по малък.. от тази за спирачки... все пак и жилото е по тънко при скоростите :beer:
Аватар
Bikersteam

Мнениеот novice » Пет Авг 29, 2008 3:24 pm

Eстествено, че има и за скоростите. 'айде бягяй до БАС, да купиш - досега да беше отишъл и да се беше върнал... :beer:
Аватар
novice

Мнениеот bobeca » Пет Авг 29, 2008 3:51 pm

Bikersteam написа:...

В едната посока на завиване не трябва да е прекалено късо (да се дърпа и опъва), а в другата не трябва да е прекалено дълго (за да не се пречупва в края и да не стърчи прекалено много).Не е нещо много трудно.
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот blizzard » Пет Авг 29, 2008 5:22 pm

novice написа:А от Шимано си доволен, щото не си пробвал jagwire. ;)

А пък по тази логика ти от Jagwire си доволен, щото не си пробвал скъпо Shimano. ;) Тъй де, мисълта ми е, че не можеш да сравняваш две брони, едната от които е два пъти по-скъпа и категорично да заявиш, че марката на евтината не струва.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Admin » Пет Авг 29, 2008 7:01 pm

Ако правилно съм разбрал, броните няма да ги режеш ти, т.е. ще ходиш в сервиз?
Тогава не е ли най-лесно да ползваш за тази цел сервиза на магазина, откъдето ще купиш и самите брони. Така съответният механик ще прецени колко да ги отреже, ще го направи с подходящия инструмент и би трябвало всичко да е точно :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 7:18 pm

и хубавите брони не чинят нищо без хуабви накрайници и ако не са отрязани като хората ... така че що не си идеш в сервиз, както те посъветва и админа :dunno:

иначе може да помислиш и за цели брони ... от край до край :agree:
трябва тогава само малко хардуерна намеса :D
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potter » Пет Авг 29, 2008 8:20 pm

outfaced написа:трябва тогава само малко хардуерна намеса :D
Е, със свински опашчици не е проблем
Изображение
Аватар
hitar_potter