Не мога да ги търпя вече!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Не мога да ги търпя вече!

Мнениеот LooneyToon » Пет Авг 29, 2008 11:59 pm

Здравейте. Днес както си карах в Южния, по една от алеите се бяха събрали толкова деца, като за детска градина, барабар с майките им.. Та, карам нали, със около 10-15 км/ч, което си е нормална скорост, и искам да премина напред през стената от деца. виждам една подходяща пролука , провирам се и в същия момент пред мене изкача едно детенце на не повече от 4 години.. Набивам спирачки, спирам заобикалям го и зад мен една малко по-възрастна жена започва да ми крещи: "Младежо карай по-бавно, да пребиеш децата ли искаш. А те моля ти се, има алея широка 15 метра, и са се настанили, като че ли са само те. Ама толкова прецизно, че има някой от единият до другия край, обаче по такъв начин, че почти да не оставят пролуки между тях. На всичкото отгоре, повечето от детенцата бутат колички, или от онея въртящите се топки, дето се бутат и щракат.. трябва да ги знаете. Пък и не знам на къде ще отидат.. Е извинявам се, ама да спрат ли искам, само защото те не могат да контролират децата си да не скачат пред велосипедистите.. Нямам думи.. :crazy: :offtopic:
LooneyToon

Рейтинг: 1180

Мнениеот foxrider » Съб Авг 30, 2008 12:25 am

Еми прав си от една страна много е гадно някое малко детенце да ти искочи на пътя а ти да направиш всичко възможно да не го блъснеш и накрая някоя разгневена маика или баба да ти тегли 1 конско...Ама така е било и така ще бъде винаги и нищо неможе да се направи по въпроса и по добре свикваи :beer:
Изображение
Аватар
foxrider

Рейтинг: 1442

Мнениеот Demo 9 » Съб Авг 30, 2008 1:17 am

Като минавам покрай деца винаги е мнооого бавно та даже и с единия крак на земята и се побутвам с него.. и не е заради майките които ще ми се скарат.. ;)
а пък като видя някой да мине на слалом и на газ между няколко жени с колички го псувам доста та дори и да карам с него и да ми е приятел :)
Сигурно ще дойде време в което и ти ще изкарваш малко дете из паркове и площадки и ще изтръпваш при всяко преминаване на някой "карач".
така че го раздавай малко по-спокойно и не забравяй че като е излязло в парка едно дете, то не очаква постоянно да бъде държано под контрол и за ръка :beer:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот pibsi » Съб Авг 30, 2008 1:41 am

@LooneyToon Никак нв съм съгласен с тебе :nono: . Аз лично като минавам покрай хора (даже да не са деца) намалявам ,в България никой не е свикнал с велосипедист по улиците. Затова всеки прави каквито си иска "маневри" . Аз лично смятам ,че не съм сам на пътя и пазя другите. Заради такива като тебе е пълно с катастрофи по пътищата "да стигнат по-бързо".
п.п. Имал съм случаи в които съм БУТАЛ когато е имало деца .
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот subritual » Съб Авг 30, 2008 2:17 am

Аз пък подкрепям LooneyToon,защото го разбирам.Както виждате не е сгазил някое дете(е поне не споменава)
Проблема според мен е в това,че липсват пространства по градските зони за всички.Особено в "Софията"
Като има велосипедна алея на булевард Витоша,защо автомобили от перпендикулярните улици да ми отнемат предимството или пешеходци да вървят по тясната лента определна за нас?
Защо в южния парк има алеи за разходки с деца,както и за спускане с колела?Но никъде не пише кое за какво е,За кого е?
Дори и да се пишеше,какво от това?
Защо когато отидеш извън града се налага да караш по изровените коловози от офроуд машините на аграрния туризъм?
И въпреки това-В България има много места за каране които си заслужават.Места,които не можеш никъде по света да намериш.Ето това си заслужава.Да платиш няколко лева за БДЖ или рейс,или пък с кола и да отидеш там.Необезпокояван. :) ;) ;)

PS:
Demo 9 написа:а пък като видя някой да мине на слалом и на газ между няколко жени с колички го псувам доста та дори и да карам с него и да ми е приятел :)

ОК ама ако децата са в количките според мен няма нужда да си толкова суров :)
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот rivanov » Съб Авг 30, 2008 2:24 am

А да ти е хрумвало, че нямаш работа с колело над 14 годишна възраст (ако не съм съвсем точен някой да ме поправи) по пешеходните алеи?!

Прочети закона... започни да го спазваш и после имай претенции...

80% процента от велосипедистите из София карат без каска и пресичат на пешеходните пътеки на колелото, а имат претенции...
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Рейтинг: 1467

Мнениеот subritual » Съб Авг 30, 2008 2:37 am

rivanov написа:80% процента от велосипедистите из София карат без каска и пресичат на пешеходните пътеки на колелото, а имат претенции

А сега си представи на светофар,например да се престроя на лентата за ляв завой с изпъната на ляво ръка и да премина? За каските съм съгласен.
Всеки да си знае мястото.
Ситуацията е ясна,но поне да си направим труда и да се опитаме да се борим за правата си.
Аватар
subritual

Мнениеот pibsi » Съб Авг 30, 2008 2:46 am

@Rivanov Нямаш работа с колело ПОД 14 годишна възраст (без придружител) ;)
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот Анелия » Съб Авг 30, 2008 3:17 am

Днес за да стигна до едно заведение се качих на тротоара за малко и едни жени се държаха супер неадекватно, размахваха ръце, движиха на зиг-заг... Аз си спрях и си ги изчаках най-спокойно, а едната ми се извини, от което на мен ми стана още по-кофти, защото освен че ги притесних по тротоара, ми се извиняват :crap: Мястото на пешеходците е по тротоара, моето не е там. За сметка на това много се изнервам от пешеходци или шофьори на пътя дето хич не гледат :(!:
За децата...как ще вържеш 4-годишно в количка. Просто не мога да си го представя. Или да бягаш с него :dunno: Пък и възрастните не е казано че се държат адекватно и ще успеят да реагират. Бъдете много внимателни на местата с хора и няма да имате инциденти.
Аватар
Анелия

Мнениеот Yavkata » Съб Авг 30, 2008 5:26 am

Напълно те разбирам и подкрепям! Гадните дечица нямат място по парковете!По алеите ще ми играят...Общините за какво са направили тези хиляди , красиви ,озеленени детски площадки в междублоковите пространства? Ако толкова искат в парка, да седят кротко на пейките до бабите си, или пък най -добре да са си в къщи пред телевизора.
А може би най - добре е да пратим всички малки чудовища в планината, там няма да пречат на никого, а парковете да оставят на настоящите велосипедисти...И все пак нека не бъдем толкоз строги към малките същества. Както казваше един приятел: "Докато са малки ,ти идва да ги изядеш, като пораснат ,се чудиш защо не си го направил!".
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Alpina » Съб Авг 30, 2008 6:51 am

Забога!!! Унищожавайте малките деца!!!
Те ядат хляба!!! Крещят!!!
Въртят се като щугави на едно място не могат да застанат!!!
Чупят всичко!!!
За това ви призовавам УНИЩОЖАВАЙТЕ МАЛКИТЕ ДЕЦА!!!

Yavkata :agree: Децата докато не станат на училищна възраст - под ключ или макс в детската градина. След това пак под ключ с изпращане и прибиране от училището докато не станат 7-ми 8-ми клас. Едва тогава може би имат малко ъкъл та да им се гласува малко доверие, но пак се придружават от страни, на 50-тина метра, за да се държат под контрол, ако даде отклонение и трябва бързо да се реагира, но все пак да чувстват че са самостоятелни. Към 18-тата годишнина, може да се остави малко повече на свобода. На 20 му показваш вратата и да се оправя :(!:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nicky bike » Съб Авг 30, 2008 7:30 am

На мен щом като не ми е приятно да профучават мотористите в планината така и на пешеходците не им е приятно аз да профучаваш покрай тях.
Не мисля ,че ще те сбърка да минеш по тревата или по някоя съседна алея. Нали не смяташ ,че на децата мястото да играят е на улицата. ;) :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Antares » Съб Авг 30, 2008 9:15 am

Подкрепям напълно казаното от Demo9, Анелия и Yavkata (по-скоро посланието му :] ).

Парковете не са състезателни трасета. Аз примерно из парковете рядко карам със скорост по-висока от 10-на km/h. Просто в парковете ходя за релаксиращо каране, най-често прибирайки се от Витоша. Изключения правят вече доста редките посещения на скокчетата в Южния и няколкото виражчета или трасето в Борисова където също адски много внимавам за пешеходци. Все пак тези паркове са предвидени за тях. Като ми се кара стил бързи и яростни - витоша ми е на половин час въртене. Призовавам състезателите да задоволяват страстта си към скоростите там. Или на по-безлюдни места.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот HellBurn » Съб Авг 30, 2008 9:22 am

За мен това е напълно нормално. На абсолютно същото мнение съм като foxrider. Казъл го е много правилно. Повече се дразня, когато се връщам примерно от Халите към Южния парк и си карам съвсем кротко и спокойно по алеята за велосипедисти на Витошка, и някой седи пред мен и като го подмина и му кажа това е алея за велосипедисти и те не ми обръщат внимание.
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот Demo 9 » Съб Авг 30, 2008 9:57 am

subritual написа:PS:
Demo 9 написа:а пък като видя някой да мине на слалом и на газ между няколко жени с колички го псувам доста та дори и да карам с него и да ми е приятел :)

ОК ама ако децата са в количките според мен няма нужда да си толкова суров :)

Децата щом са още в колички това не значи ли, че са много малки и крехки още..
и представи си 70 килограмовото л**ненце засилило се с 20-25 нещо да не си прецени поредното минаване между количките...
много ама много мразя тия които смятат, че е гъзария и събират погледите като изкарат акъла на някой пешеходец..
поотнесохме се малко.. тва е от мене :beer:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот Alpina » Съб Авг 30, 2008 10:02 am

Същото е ако някой кола тръгне да ти се прави наголям майстои и почне да дрифти м/у колоездачи... преди няколко месеца имаше една такава снимка с резултатите.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Съб Авг 30, 2008 10:28 am

Alpina написа:Забога!!! Унищожавайте малките деца!!!
Чупят всичко!!!

:D :D :D
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Bikersteam » Съб Авг 30, 2008 10:52 am

ние нямаме култура на движение като пешеходци а какво остава ако сме с кола/колело.В Австрия има велоалей навсякъде и те са прекарани точно по тротоара.но има една линийка посредата със знак за колоездач и престъпиш ли я и блъсне ли те колоездач си си изцяло ти виновен . Там няма да видиш човек да пресече на червено дори да няма една кола идваща по булеварда.А тук.... в НДК прекараха еда линиика като велоалея е за участък от 100м повече хора се движат по нея отколкото по техния си път... изобщо никой с никой не се съобразява ... и по Витошка е същото положението... в Австрия колоездачите карат само някакви градски колела и асфалтът е толкова хубав че буквално Летят и както си ходиш по тротоара покрай теб минават колоездачи с 40км/ч.. даже на светофарите има и светофар специално за тях.. изобщо се движат като коли... за тях стига съм приказвал..друг пример.. навсякъде било по тротоар било при качване на ескалаторхората се движат ОТДЯСНО за да може спокойно някой който бърза да ги заобиколи а не да се чуди каде да се "пъхне".... а в парковете как стои положението?! 10 пенсионерки се нареди напряко на цялата алея в редичка и си приказват.. ти откъде ще ги заобиколиш било то с колело или без твоя си работа....когато се научим да мислим за другите и те да мислят за нас тогава трябва да коментираме.. сега всеки буквално му е през оная работа за колоездачите и сякаш напук им ходи по алейте. докато продължаваме така всякакви такива теми са излишни
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот bullerspike » Съб Авг 30, 2008 11:02 am

Забога!!! Унищожавайте малките деца!!!
Чупят всичко!!!

надушвам фенове ма боби турбото май :lol2:
bullerspike

Рейтинг: 1301

Мнениеот nahi » Съб Авг 30, 2008 11:21 am

Мдам! Крайно време е да изгоним дечицата от парковете!
Да бегат да си играйкат по строежите - там е по- безопасно!
Парковете да останат за "големите мъже" дето всички им пречат!
Пък и що така никой в парка не се съобразява със състезателя велосипедист,
който показва колко бързо може да прави пируети между разхождащите се :dunno:
Аватар
nahi

Мнениеот Antares » Съб Авг 30, 2008 11:24 am

Абе направо ги изселвайте до едно, <пиийп> и малките <пииийп>. К'во правят в парковете?! Да ходят на dh и 4x трасетата в Сопот - там няма да пречат на истинските байкъри!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Съб Авг 30, 2008 11:25 am

Изобщо няма и да ги усетят там :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rivanov » Съб Авг 30, 2008 11:26 am

subritual написа:
rivanov написа:80% процента от велосипедистите из София карат без каска и пресичат на пешеходните пътеки на колелото, а имат претенции

А сега си представи на светофар,например да се престроя на лентата за ляв завой с изпъната на ляво ръка и да премина? За каските съм съгласен.
Ситуацията е ясна,но поне да си направим труда и да се опитаме да се борим за правата си.

Най-разумно е да слезеш от колелото, да пресечеш с пешеходците и да си продължаваш по пътя. Също е и най-безопасния вариант.

Няма условия за велосипед, съгласен съм. Няма и къде да си паркирам колата обикновено пред блока, но не я вкарвам в градинката до пързалката.

Въпрос на личен избор...

П.П. Или както казва един наш общ познат (с тайна страст и инициали Л.Б.), докато си кара трактора - Къде ходите бе дечица... :rofl:
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Рейтинг: 1467

Мнениеот ilinkolov » Съб Авг 30, 2008 12:36 pm

Хмммм... странно. Тази тема защо не е с анкета?
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот bikerider » Съб Авг 30, 2008 1:07 pm

subritual написа:А сега си представи на светофар,например да се престроя на лентата за ляв завой с изпъната на ляво ръка и да премина?

Да, когато в лявата секция е зелено. Това, че ти не знаеш правилника и/или нямаш нужните умения, за да го прилагаш не ти дава право да искаш всеки да ти прави път в парка.

subritual написа:Всеки да си знае мястото.

Точно така. Парка е за всички и това важи за всички.

subritual написа:Ситуацията е ясна,но поне да си направим труда и да се опитаме да се борим за правата си.

Най-добре научете първо задълженията си.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jd » Съб Авг 30, 2008 1:08 pm

Само 2 нещата да кажа по темата:

1) Преди много години, когато почвах да карам така от едно лапе, което ми изкочи пред мен в един парк, после 1 месец си седях в гипс със счупена китка. Така че сега през парковете (колкото и рядко да се случва де) си карам баааавно и славно.

2) Вземете правилата за движение за колите. В голямата си част нещата важат и за колелата и тяхното управление. Тези, които са шофьори знаят, че по правилник ВИНАГИ когато има хора наблизко, намаляш скоростта. Да, вярно че при колата просто натискаш газ/спирачка и колата върши цялата работа, а при колелото ти трябва да се понапънеш да набереш и е кофти някой като ти убие инерцията, но по-добре така, отколко сценарии като в точка 1.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 30, 2008 1:13 pm

rivanov написа:
subritual написа:

.

Най-разумно е да слезеш от колелото, да пресечеш с пешеходците и да си продължаваш по пътя. Също е и най-безопасния вариант.

Няма условия за велосипед, съгласен съм.
Ъъъъ.. Само аз ли нямам проблем с левия завой :dunno:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Съб Авг 30, 2008 1:27 pm

Не си само ти, много хора нямаме никакви проблеми с левите завои.
Аз лично ако познавам светофара добре и знам, че ще ми стигне времето да застана най-отпред винаги се паркирам по средата на лентата.
Ако съм за направо или дясно - по средата на най-десната лента, така че колата зад мен е длъжна да ме изчака.

Ако съм за на ляво - пак колата зад мен е длъжна да ме изчака и вече в зависимост от светофара (с пропускане на насрещнодвижещите се или отделно обособен ляв завой) тръгвам точно както кола - придвижвам се към средата на кръстовището и завивам на ляво, ако има насрещнодвижещи се - изчаквам ги, като съм оставил и място на тези от насрещното, кото също искат да правят ляв завой.

До сега не се е наложило никога да ме освиркат или някой да се съобразява кой знае колко с мен.

Ако не познавам светофара, когато навлизам зоната преди кръстовището:

При десен завой или направо заставам по средата на най-дясната лента зад някой автомобил, или м/у два такива. По този начин елиминирам в голяма част възможноста да ме засече кола завиваща на дясно.

При ляв завой - придвижвам се когато няма коли в най-лява лента и заставам по средата на нея.
Друго решени в зависимост от кръстовището е да го пресека в най-дясна лента и да застана пред спрелите на светофара коли, чакащи да светне зелено.

Във всички случаи обаче ускорявам възможно най-бързо и поддържам темпото на колите пред мен.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот LooneyToon » Съб Авг 30, 2008 8:18 pm

rivanov написа:А да ти е хрумвало, че нямаш работа с колело над 14 годишна възраст (ако не съм съвсем точен някой да ме поправи) по пешеходните алеи?!

Прочети закона... започни да го спазваш и после имай претенции...

80% процента от велосипедистите из София карат без каска и пресичат на пешеходните пътеки на колелото, а имат претенции...
А в парка има ли велосипедни алеи? Алеите са за всички. И сте ме разбрали погрешно - нямам нищо против децата. Да играят, да се забавляват, тях не ги съдя. Ядосах се, не на тях, а на родителите им, които не ги контролират и после ми крещят на мен. Децата са си деца - не знаеш какво ще направят, но един родител би трябвало да го пази. И още нещо - "състезателя велосипедист,
който показва колко бързо може да прави пируети между разхождащите се".. Надушвам сарказъм.. :nono: Не съм правил пируети, ама никакви. Карах с нормална скорост (15 км/ч са много, максимум 10). Пак казвам - децата не ги виня, виня родителите, че не си правят и най-малкият труд да ги контролират. Същата жена, която ми се развика (аз се обърнах да я видя) точно преди да набия спирачките я видях случайно как седеше на пейката, с кръстосани крака и пушеше цигара, въпреки, че както споменах в първия пост, беше по-възрастна.
LooneyToon

Рейтинг: 1180

Мнениеот Antares » Съб Авг 30, 2008 8:29 pm

Ами сигурно са им свършили батериите на дистанционните, за това не са ги контролирали адекватно... Де*а, едно време родителите бяха по-добри дресьори :]
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Следваща

Назад към Общ форум