защо шикалкавим и бягаме от точните науки?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 10:23 am

Мен също не ме мотивира, нито ме привлича такъв продукт (то е ясно от далече дали е такъв) нито пък си купувам такива.
Но това не важи за масата ;)
Също и това, което "произвеждам" не е такова, макар и на моменти поръчителя да го иска "отгоре отгоре направено, колкото са излгежда добре"
Последна промяна Alpina на Пет Авг 29, 2008 10:25 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 29, 2008 10:24 am

Alpina написа:Мен също не ме мотивира, нито ме привлича такъв продукт (то е ясно от далече дали е такъв) нито пък си купувам такива.
Но това не важи за масата ;)

Какъв продукт не си купуваш? Китайски ли? :popcorn:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 10:26 am

Извини ме, има разлика от "китайски" до китайски :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Авг 29, 2008 10:29 am

outfaced написа:и преди да се измисли тоя лозунг икономиката се е движела ... не мисля, че и сега това е единствения възможен път на развитие

Оправданията "ама и преди е било еди-как-си" говорят единствено за липса на ориентация в настоящето.
Освен това, хайде наистина първо да уточним за какъв продукт говорим - масов или поръчков, ширпотребен или бутиков?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 29, 2008 10:35 am

Alpina, aха, и ти затова си купуваш китайски, а не "китайски" ли?

Не е сериозно, когато някой се изразява по този начин. Китайска стока е нарицателно за нискокачествена стока. Това е абсолютно невярно и погрешно разбиране. В България тази стока беше известна като турска, едно време...

Ама ако си дадем сметка... в най-добрия случай над 70% от вещите ни са произведени в Китай и ние все толкова си ги харесваме.

Чудя се, ако всичката китайска стока на света изчезне внезапно в един миг... какво ли ще стане? Армагедон сме го гледали... :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 10:50 am

Ааа извърташ нещата, пита за това ли си купувам "китайски" и за това ти отговорих, че ако ше са китайски, купувам китайски, а не "китайски" :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот DarKFate » Пет Авг 29, 2008 10:52 am

Atari написа:А това за можещите хора в София - ами доста повече са DarkFate, недей да обиждаш така колегите.

Съжалявам, говоря от опит и наблюдения. Малко са тези, които се търсят навсякъде и са по-известни така да се каже. В действителност може да не съм прав. Приемам критиката и съжалявам ако съм обидил някой. ;)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 29, 2008 10:56 am

Alpina написа:Ааа извърташ нещата, пита за това ли си купувам "китайски" и за това ти отговорих, че ако ше са китайски, купувам китайски, а не "китайски" :D

Не извъртам. Купуваш си китайски стоки! Какти и всяко същество похарчило пари в магазин.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 11:04 am

bluskanie, да но не такива които са: "направето го горе долу да мяса, да хващо око и да не се чупи венднага и на възможно най ниска цена"
Защото проумях, че качеството струва пари, още по-важното качеството е удоволствие и най-важното - качеството пести време

Atari написа:Alpina, в първата част бъркаш учещите се геодезисти с тези, които са се изучили и работят по професията си. Във всяка професия има некадърници, а докато се учиш, подобни грешки са нормални. Това, че доста хора отпадат се дължи именно на непопулярността на тези професии. Там се влиза от зор да сме студенти или защото не сме влезли нещо по-престижно, и липсва всякаква мотивация. Пък и не е никак лесно да завършиш каквото и да е инженерно образование, така и нещо от чистите науки. Това е и причината повечето хора да избират "по-модерни" специалности.

Именно това е причината която се крие в заглавието.
Наливат се безмозъчни хора, без желание да учат - за дадена специалност, още повече да я работят, само защото може би някъде в бъдещето или още по-зле - в момента има нужда от такива кадри.
Тези хора примерно са искали и мечтата им е да се реализират в друга област, но кой ги пита.

За всяка област ти има хора, желаещи да се занимават с нея, понеже им идва от вътре. Но това, което се прави е точно те да се разпределят в други а на тяхно място да дват такива без желание, колкото да попълнят бройката.

Това не е малък проблем, даже никак. Защото в крайна сметка във всичко има много по-голям % отпаднали.

Относно изработката и поддръжката на кадастър.
Последните 3 години съм обучил можеби над 100 човека (отделно във фирмата са минали повече) и в последствие тези хора са изработили толкова кадастър, че не е истина. Нито един от тях не е знаел за какво става въпрос преди да почне работа. Част от тях не са ставали наистина и са си тръгвали (малък %), но идея си нямаш колко некадърни в работата с компютър хора (не знаеха да държат правилно мишката) или такива, които им беше доста трудно да осмислят каква е идеята, след 2-3 месеца са почвали да "бълват" селища.
Та идеята ми е, че в поддръжка и изработка на кадастър ти трябва един човек на 20 работещи, който да е завършил геодезия и да се занимава с по-трудните моменти в работата на останалите - другото могат да са хора, които имат само средно образувание, без грам технически познания.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 11:24 am

за китайците стана дума, защото те най добре се вписват в новите тенденции и донякъде са причина за появяването и ускоряването им.

Китай даде възможност на търговците да избират ... да правят качествени неща, както си трябва или да умножат няколко пъти печалбите при запазване на "почти същото качество" ... е видя се какво избраха.
Вече накъдето и да се обърнеш виждаш в продуктите само как някой е спестил от нещо ... я от материал, я от довършителни работи, я от работна ръка, я от качествен контрол, я от развойна дейност ... за сметка на това пък маректинга и рекламата работят двойно ... и прибират двойно. За мен това са пари вложени на грешно място, па вие си го наричайте както щете ...
Аватар
outfaced

Мнениеот bluskanie » Пет Авг 29, 2008 11:28 am

outfaced написа: За мен това са пари вложени на грешно място, па вие си го наричайте както щете ...

Вложени пари, които носят печалба може да са грешно вложени само за този, който не ги е вложил :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Авг 29, 2008 11:55 am

:thumb:
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 12:02 pm

bluskanie написа:
outfaced написа: За мен това са пари вложени на грешно място, па вие си го наричайте както щете ...

Вложени пари, които носят печалба може да са грешно вложени само за този, който не ги е вложил :)

хаха ... верно :agree:
какво да правиш, аз съм от другата страна на баркиадата :dunno:
радетел за технически прогрес, качествени стоки и умни клиенти ... от малък си обичам фатастиката :D
Аватар
outfaced

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 12:05 pm

Винаги трябва да има някой там, иначе срещу кого ще се върви :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот DarKFate » Пет Авг 29, 2008 12:15 pm

По икономика учихме, че стоките на китайците са им евтини, защото самата икономика им е евтина. Но това разбира се не означава, че всички стоки са им бошлаф... :)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот bikezilla » Пет Авг 29, 2008 8:01 pm

Аз малко закъснявам с включване, и докато вие си говорите за китайци ще върна назад малко темата.

did, защо бягаме от точните науки? Защото в България ученето на точни науки е скучно. А защо е скучно - защото копирането винаги е скучно.
И докато в нормалните университети възпитават студентите на креативно мислене, в резултат произвеждайки "специалисти", спобосни да изработят решение (в най-добрия случай съвсем ново) на проблем (в най-добрия случай нерешен досега), то в нашите се възпитава репродуктивното мислене, в резултат на което получаваме "ходещи каталози", които прилагат решения на проблеми, които светът отдавна познава ( и проблемите и решенията). В добрите случаи учим известни решения, които все още се използват. Лошите случаи няма да ги споменавам, щото са абсурдни. Нови решения - не са тук.
Нещо интересно случва ли се по нашите университети - сам знаеш отговора, като сравниш 2те години, които беше в Германия и двуцифреното число години, които работиш в България.

Инак по темата за икономиката... вярно че "оня" принцип я движи, ама нещо я движи с превишена скорост, превишена консумация на енергия и превишено количество вредни изхвърлени вещества.
Аватар
bikezilla

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 8:34 pm

абе адаш, то тва дет го викаш си е така, но не бих казал, че това е причината за отлив на кандидатстуденти от точните науки - надценяваш ги малко ...

първо тия чудни аспекти на нашето образование се осъзнават, чак след като нагазиш в него ;)

второ ... всъшност повечето не ги и осъзнават ... просто добутват покрай купони и гаджета някак до диплома и после се пишат инж. и понеже сега също толкос просто не е модерно да си инж. а адвокат, маркетинг или нещо подобно, със същото такова "пълно разбиране" масата се хваща за модата и се бута там. И без това зора е да има някаква диплома само. Малцина отиват с идеята да научат нещо ... не го и изискват. После това се комбинира с това, което ти каза и става мазало.
И за да е мазалото пълно в уравнението влизат и компетенция на преподаващите, мотивацията им, липсваща база на учебните заведения ... и тн.

мила родна картинка ...
Аватар
outfaced

Мнениеот kikon » Пет Авг 29, 2008 9:56 pm

Луд купон, до зори, раз, два, три... ска, ска, скасе ,скасе... нещо диво, нетипично, все едно какво, но нека е различно... аз съм волна пеперуда и летя от цвят на цвят... все още съм замесен във играта, оу йе, все още съм замесен във л***ата, ... бира, секс и рок н рол...
Ние сме сега нашите мечти, но дали сме по-щастливи...

Тук скоро нe се очертава да се оправи положението, манталитета на Вуте и изобщо въобще, така че let's get out of here!

Онзи ден попаднах на интересна статия, която ме изненада, защото не очаквах да открия такава информация.
Диалогът е между американец и рускиня и се отнася до славянските нрави и милогледа ни. Там американецът разказва как български антрополог, чието име между впрочем не запомнил, му обяснил защо мислим по логиката "не е важно на нас да ни е добре, важното е на другите да им е зле" и защо смятаме, че за да си заможен задължително трябва да крадеш и лъжеш. Причината бил комунизмът и преминаването от земеделско към капиталистическо общество, но не е това важното. Важното е, че явно сме си такива, и то не от вчера и че явно това е всеизвестен факт, така че да те досрамее чак. За жалост.
И докато мислим по този начин, и докато скалъпваме нещата, няма да се оправим. Реформите не почват от правителството, реформите почват от главите на хората, а те доста често са заети да живеят.

Във всяка специалност/ наука/ занимание винаги ще си има хора, които да се посветят на заниманията си. Въпросът е как ще се разпредели масата, която после ще попълва работните редици. А масата... си е маса.
Икономиката винаги ще е нужда. Както вече и компютрите, както и правото и строителството. Както и науката, но не в такива мащаби.

Ето тук е статията, въпросът се засяга от американеца http://www.english-test.net/articles/57/index.html
и след това във втората част става въпрос за нашия човек http://www.english-test.net/articles/59/index.html
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Antares » Пет Авг 29, 2008 10:36 pm

Владо(zila-та) каза някои доста интересни и уви - вярни неща. Но има и един друг момент. Ако чакаш в университета да получиш знание, според мен си тръгнал в погрешна посока. Знанието се взима. Не можеш да очакваш да ти налеят наготово креативен начин на мислене - трябва сам да си го изработиш. Амбиция, едно-друго... Само че днес реалността е такава - куцо, кьораво и сакато може да стане студент и повечето го правят - "нали може да изкараме още някоя-друга годинка на гърба на мама и тате", пък някои от тези 'парашутисти' дори и завършват, къде с преписване, къде с наизустяване на някой-друг урок. Такива неща като страничен интерес към специалността, факултативни занимания, занимаване с дейност по специалността, било то и с минимално заплащане - айде ся глупости. "Вместо да купонясвам, ще си губя времето с простоии - сега му е времето, кога иначе"... Ето ти вишист, който утре ще започне да плаче, че никъде не може да си намери работа по специалността. Типичния начин на мислене, който удобно приемаме, като бреме от комунистическите години - очакваме някой да ни оправи, някой да ни даде всичко наготово. А малцината, които имат малко по-разчупен начин на мислене успяват да пробият, докато масата мрънка и обяснява колко е хубаво на запад и колко е зле тук.
И типичната ни кръчмарска пресметливост - "я да погледнем в на ония купичката - ммм, адвокат, кара ауди, има кинти - и я че станем адвокат".
А реализацията с точни науки - който търси - намира. На запад има глад за такива специалисти. Веднага някой ще ревне, че образованието ни е скапано - ми скапано е, ако чакаш всичко наготово. А за колко научни списания си абониран, какви специализации си направил, каква докторантура си завършил? Ако имаш акъла в главата си - гладен няма да останеш. Ама колко по-лесно е да очакваш хубавото да си стане без твоя намеса...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот PtD » Съб Авг 30, 2008 1:41 am

Antares написа:"Вместо да купонясвам, ще си губя времето с простоии - сега му е времето, кога иначе"

И ще са много прави! Знание винаги може да се придобие, ама купонът от студентските години не се повтаря :bawling:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ilinkolov » Съб Авг 30, 2008 11:01 am

Antares написа:Ако имаш акъла в главата си - гладен няма да останеш.

А това и без образование си важи :)
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот parapiteka » Нед Авг 31, 2008 3:57 pm

Tрагедията е тотална :bawling:
"Етапите на прием в Медицинския университет в Пловдив достигнаха пет при традиционно три досега заради свободните места за медицина, дентална медицина и фармация, за които винаги е имало голяма конкуренция сред кандидатите."от същата статия

в допълнение според БЛС от 20 000 лекари в България 15 000 са над 50 години а ЕДВА 1000 под 30 :dunno: кво стаа

Ще ни лекуват Памперсите или Динозаврите с памперси........окопали са скъпите дейности лапат яко и никой вече не обучава младите;които си вземат шапката и Чао.. демотивирани и изгонени от Родината
Тъжно ......... :bawling:
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот bikerider » Нед Авг 31, 2008 4:09 pm

Ах, каква трагедия. А университетите в Родината се скъсват да предлагат пазарно-ориентирани знания, пълни са с млади, гъвкави преподаватели, дисциплините са напълно изчистени от остарели и никому ненужни знания, всяка година курсовете се опресняват с най-новите неща в областта, за да бъдат дипломантите в крак с времето. После защо хората бягали към право, финанси и мениджмънт...

Не е трагедия. Трагикомедия е.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Авг 31, 2008 4:17 pm

Средната заплата на метролог, занимаващ се с фундаментална метрология в Китай е 4000 долара. Средната заплата на българския му колега е 300. Да ни ви казвам, че допреди един месец стенда за измерване на дължина беще производство 1954 година. Вярно, че работеше без забележки. Сега вече в БИМ имат нов.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот parapiteka » Нед Авг 31, 2008 4:28 pm

NovemberCharlie написа: Да ни ви казвам, че допреди един месец стенда за измерване на дължина беще производство 1954 година. Вярно, че работеше без забележки. Сега вече в БИМ имат нов.

:agree: ще го сменят отново 2054 :)
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот outfaced » Нед Авг 31, 2008 4:35 pm

ilinkolov написа:
Antares написа:Ако имаш акъла в главата си - гладен няма да останеш.

А това и без образование си важи :)

ахъм ... тия без акъл, ходят в университети, а тия дет си имат си карат само на единия акъл ... малиии ... чак страшно, като си го помислиш
Аватар
outfaced

Мнениеот agent_Jekov » Нед Авг 31, 2008 4:50 pm

Antares написа:докато масата мрънка и обяснява колко е хубаво на запад и колко е зле тук.
Не, на запад е зле, тук е добре. ;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот rarekin » Нед Авг 31, 2008 8:08 pm

agent_Jekov написа:
Antares написа:докато масата мрънка и обяснява колко е хубаво на запад и колко е зле тук.
Не, на запад е зле, тук е добре. ;)

Не. Няма ТУК няма НА ЗАПАД :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Antares » Нед Авг 31, 2008 8:44 pm

rarekin написа: Не. Няма ТУК няма НА ЗАПАД :)
Това може да означава само едно - намираш се на западния полюс!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Вилката » Пон Сеп 01, 2008 10:56 am

По темата: Не бягаме от точните науки.
Един електроинженер от ТУ например (там всички места вече са заети) учи 5 математики, 3 физики, електрохимия, 4-5 електротехники(четете го физика), 2 механики, десетина науки по специалността (пак физика ;) )
Просто интересът се пренасочи към приложния вариант на точните науки, защото резултатът там в момента е видим...
Аватар
Вилката

ПредишнаСледваща

Назад към Други