Не мога да ги търпя вече!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Съб Авг 30, 2008 10:04 pm

LooneyToon написа:Ядосах се, не на тях, а на родителите им, които не ги контролират и после ми крещят на мен. Децата са си деца - не знаеш какво ще направят, но един родител би трябвало да го пази.

Мда, например да го върже с верига за пейката...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Съб Авг 30, 2008 10:08 pm

моля хора, които не са имали и отглеждали деца, да не коментират как ТРЯБВА да се отглеждат деца.

същото се отнася за всички други дейности, но отглеждането и възпитаването на деца, е в пъти по-сложно от всичко друго.

така че... нека келешите да замълчат и да се заврат в кучи г*з сами, за да не ги навирам там аз.
Последна промяна did на Съб Авг 30, 2008 10:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
did

Мнениеот Bikersteam » Съб Авг 30, 2008 10:11 pm

bikerider написа:
LooneyToon написа:Ядосах се, не на тях, а на родителите им, които не ги контролират и после ми крещят на мен. Децата са си деца - не знаеш какво ще направят, но един родител би трябвало да го пази.

Мда, например да го върже с верига за пейката...

в кой филм непомня имаше електрошоков нашииник.... като излезеш от определен обсег иии :kaioken:
по темата изказах си мнението няма как да виним децата те са си деца и както се държат на детска площадка така се държат навсякъде...а родителите им... ами не сте родители то и аз не съм де ама вервай ми не им е лесно :crap: пък и за нас си има планини пътечки кадето ако искаш се удряй в дърветата.... аз в парковете гледам да карам даже отстрани по "банкета" да не съм на алеята защото... майки деца баби колички с бебета ... рикши и така нататък..
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот bikerider » Съб Авг 30, 2008 10:53 pm

Точно така. Аз лично по-скоро бих се метнал в храстите, отколкото да мина през детска площадка с колело, когато там има деца. Много е лесно е да се псува разтревожен родител, че не си бил "пазел" децата. Все едно парка е за да се пазят децата, а не да си играят.

простотии...
Аватар
bikerider

Мнениеот gdude » Съб Авг 30, 2008 11:55 pm

трябва много да се внимава в парковете и градинките ! свидетел съм колко са небрежни родителите или придружителите на децата с тях и не ги интересува какво става с децата :nono:
както каза антарес парковете не са съзтезателни трасета и скорост от 10-15 километра в час не са малко ;) и другото е помисли какво ще стане ако например кара някои които има маца от поне 70 килограма и скорост от 15 километра в час и дори без да е виновен удари някое 3-4 ( може и малко повече ) годишно дете .......... може да бъде фатално за някой от участниците :idea: ; мисълта ми е карай бавно и стряскай хората и няма да имаш тези проблеми ;) :)
п.с - признавам си преди някой друг да го е казал,че дори и аз съм карал по подобен начин :V: но вече съм по внимателен :)
п.с - извинявам се ако има много правописни грешки :crap:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот dido85 » Нед Авг 31, 2008 12:16 am

gdude извинен си и си абсолютно прав

По темата:
Че има безотговорни родители, има това си е факт с който всички сме съгласни. Какво да направим по въпроса? Да вземем напук на тях да смачкаме всички деца из прковете ли ??? :dunno:
Толкова ли е трудно, като си в парка да включиш на по-ниска предавка (който има такава ;) ) и да внимаваш малко повече от обичайното (за да газиш възможно най-малко народ).
На който не му изнася това положение... има достатъчно места за "състезатели" извън парковете, може да се чувства официално поканен да ги използва ;)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот parapiteka » Нед Авг 31, 2008 1:45 pm

безотговорни родители; безотговорни колоездачи....и отговорни деца да са безотговорни ;защото сега МУ е времето да са такива.....да пипат; щъкат напред назад.... за да опознават света и да се пазят от безотговорниците
Има Закон за движение по пътищата и кво от това?... на първо място сме по загинали....защото; закона не ни е в главите.......а всичко започва ;като безумно каране на колело в парковете... а децата ни са виновни че са деца :crazy:
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот totomoto » Нед Авг 31, 2008 10:21 pm

Сигурно караш колело за няколко стотин(хиляди)лева в парк.Истински майстор на спорта.Като си влязъл в парка какво,всички да замръзнат по местата си докато минеш ли?Имам две деца-на 2.4 и на 1.1 години.Ако някой като тебе ги застраши по някакъв начин в ПАРК (място за разходки)ще му вкарам колелцето в нахалното дупенце(без да го разглабям)Прави си сметката :nono:
totomoto

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Нед Авг 31, 2008 10:24 pm

Защо никой още не е споменал тук, че колоезденето в ПЕШЕХОДНИ ЗОНИ е забранено, както е забранено и колоезденето по ТРОТОАР? Там колелото, по закон, трябва да се БУТА. Ако карат и предизвикат инцидент, виновни са ТЕ и САМО ТЕ!

Кога двуколесните джигити ще проумеят, че те НЯМАТ никакви права спрямо пешеходците, освен ако не са на ВЕЛОАЛЕЯ?
Аватар
did

Мнениеот rarekin » Нед Авг 31, 2008 10:45 pm

did написа:Кога двуколесните джигити ще проумеят, че те НЯМАТ никакви права спрямо пешеходците, освен ако не са на ВЕЛОАЛЕЯ?

Предполагам, когато отговорните за сигурността на улицата органи, станат способни да осмислят следната ситуация:

Великобритания, Лондон - колоездач се прибира от работа. Остават му още 30 метра до дома/къща. Колоездачът решава да мине по тротоара, където няма обозначение, че има велосипедна алея. Колоездачът застига двойка патрулиращи бобита, които току що са пресекли и се движат по същия тротоар, избран и от колоездача и в същата посока като него. Колоездачът бива забелязан, спрян и предупреден устно, че зоната не е позволена за велосипедисти. Обяснението на колоездача, че му остават още 15 метра до входа на дома му, довежда до звучното "На пътя господине" произнесено с възможно най-нетърпящия възражение тон.
Следва изнасяне на колоездача на пътя, където изминава оставащите 15 метра, след което тръгвайки да отваря портата го застигат двете бобита и учтиво и усмихнато му пожелават приятна вечер. :)
Последна промяна rarekin на Нед Авг 31, 2008 11:13 pm, променена общо 1 път
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Admin » Нед Авг 31, 2008 10:47 pm

did написа:Кога двуколесните джигити ще проумеят, че те НЯМАТ никакви права спрямо пешеходците, освен ако не са на ВЕЛОАЛЕЯ?

Може би когато се появят някакви велоалеи :idea: Малко е трудно човек да си представи, че има права само на места, които не съществуват ;)
Може би не съм разбрал правилно постовете ти, но не подхождаш ли малко крайно? Нямам предвид момента с щъкащите из парка деца, за всеки е ясно, че когато е в близост до такива, трябва да кара твърде внимателно, ако изобщо кара.
Обаче кои зони са пешеходни, по-специално в парковете? Обозначени ли са и как точно? Ти като отидеш в парка буташ ли си колелото или го караш?
Не се заяждам и пак казвам, може би не съм разбрал някоя част от постовете ти, но ми се струва неуместно да се самоограничаваме в правата си само заради това, че някой (например общините) не си е свършил работата, за да създаде ясни правила къде може да се кара велосипед и къде не и да ги сведе по достъпен начин до знанието на гражданите. Аз поне в софийските паркове не съм виждал табели, които да ми забраняват да карам колело или дори да ми казват, че пешеходците са с предимство и изобщо не съм убеден, че някой си е направил труда да регламентира този въпрос. Затова е съвсем нормално едни хора да приемат парка като място за разходки, а други като място за колоездене и в момента "предимството" е по-скоро въпрос на възпитание и самосъзнание, отколкото на някакво читаво регламентиране.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Нед Авг 31, 2008 10:52 pm

Admin написа:

Ти като отидеш в парка буташ ли си колелото или го караш?

карам, но с ясното съзнание, че не съм с предимство пред никого и никой не е длъжен да ми прави път. а понякога, по главната улица на пловдив, ме спират патрулките от общинска охрана, напомнят ми, че в пешеходна зона колоезденето е забранено и ми пожелават приятно бутане.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Нед Авг 31, 2008 10:52 pm

Любо, все някога някой трябва да започне да се съобразява с ограниченията, колкото и несправедливи да ни се струват. Иначе до тогава колите ще ни засичат, дори когато сме с предимство, ние ще газим пешеходците по тротоарите, а те ще вървят по малкото велоалеи...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Admin » Нед Авг 31, 2008 11:01 pm

Пешо, аз не казвам, че не трябва да се съобразяваме с ограниченията. Даже се стремя да го правя. :D Нито пък коментирам дали са справедливи или не.
Казвам обаче, че в повечето случаи такива ограничения няма или, най-малкото, никъде не са посочени по ясен и достъпен начин, т.е. все едно ги няма. Та в подобни случаи откъде да знам, че имам ограничения, освен като изхождам от собствения си здрав или нездрав разум?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Нед Авг 31, 2008 11:12 pm

did написа:карам, но с ясното съзнание, че не съм с предимство пред никого и никой не е длъжен да ми прави път.

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Disorder » Нед Авг 31, 2008 11:21 pm

Анелия написа:Днес за да стигна до едно заведение се качих на тротоара за малко и едни жени се държаха супер неадекватно, размахваха ръце, движиха на зиг-заг... Аз си спрях и си ги изчаках най-спокойно, а едната ми се извини, от което на мен ми стана още по-кофти, защото освен че ги притесних по тротоара, ми се извиняват :crap: Мястото на пешеходците е по тротоара, моето не е там. За сметка на това много се изнервам от пешеходци или шофьори на пътя дето хич не гледат :(!:
За децата...как ще вържеш 4-годишно в количка. Просто не мога да си го представя. Или да бягаш с него :dunno: Пък и възрастните не е казано че се държат адекватно и ще успеят да реагират. Бъдете много внимателни на местата с хора и няма да имате инциденти.

Съжалявам, но не съм съгласен, че не ние мястото по тротоарите. Наистина е не много правилно да караме там, но ще бъде така докато шофьприте не се научат да ни пазят. Друг вариант е да направят вело алеи , но едва ли това ще се случи скоро. Предпочитам да карам безопсно по тротоара(макар и не винаги да е такова положението) и да преча на хората от колкото да рискувам да бъда блъснат от кола.
Аватар
Disorder

Рейтинг: 1255

Мнениеот did » Нед Авг 31, 2008 11:25 pm

Admin написа:Пешо, аз не казвам, че не трябва да се съобразяваме с ограниченията. Даже се стремя да го правя. :D Нито пък коментирам дали са справедливи или не.
Казвам обаче, че в повечето случаи такива ограничения няма или, най-малкото, никъде не са посочени по ясен и достъпен начин, т.е. все едно ги няма. Та в подобни случаи откъде да знам, че имам ограничения, освен като изхождам от собствения си здрав или нездрав разум?

Има ли в началото на парка този знак?

Изображение „Задължителен път само за пешеходци"

Ако го има, виж това:

"Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1...
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години."

Същото се отнася за всеки тротоар или пешеходна зона, маркирана по какъвто или да е начин.

няма нужда да ми казваш, че тия знаци най-често ги няма, както ги няма и тия Изображение и тия Изображение.

Disorder написа:Наистина е не много правилно да караме там, но ще бъде така докато шофьприте не се научат да ни пазят.

А ние кога ще се научим да пазим пешеходците?

Заемам крайна позиция, понеже темата е крайно ТЪПА.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Нед Авг 31, 2008 11:28 pm

@disorder Не е ясно колко по-безопасно е на тротоара. Аз лично се чувствам по-комфортно на улицата и кръстовищата са много по-удобни за пресичане :offtopic:

По темата за парковете - видя ли, че има малки дечица или пък група от хора, винаги намалявам скоростта от далеч. Винаги се стремя да минавам максимално далеч от хората.
Последна промяна hitar_potter на Нед Авг 31, 2008 11:31 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bokicha » Нед Авг 31, 2008 11:29 pm

Disorder написа:... и да преча на хората от колкото да рискувам да бъда блъснат от кола.

...гледай да не попречиш на дъщеря ми...
...и не рискувай сред колите ...'кат те е страх...
Аватар
bokicha

Мнениеот Admin » Нед Авг 31, 2008 11:40 pm

did написа:Има ли в началото на парка този знак?

Изображение „Задължителен път само за пешеходци"

Не ми се е набивал в очите, но следващия път като мина през някой от парковете, ще се огледам специално дали не са го скрили зад някое дърво :)
Както и да е, темата наистина е тъпа, нямаше смисъл да се включвам точно в нея...
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 01, 2008 7:16 am

did написа:"...тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години."

този цитат изчерпва темата...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Сеп 01, 2008 10:17 am

Добре, че всички други проблеми с движението по пътищата са решени, та е време да се загрижим за колелата по тротоара. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 01, 2008 10:21 am

Да бе вярно, че какво става по тротоарите е по-маловажно от това какво става на пътя... :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Пон Сеп 01, 2008 2:27 pm

Ами има разлика от ПАРК до ПАРК в крайна сметка!
Южния е супер натоварен с хора, там минавам почти с пешеходна скорост на колелото и не се дразня от щъкащите хора-деца-кучета - просто за тях това е единственото място, където могат да се разходят!

Обичам да карам в Западния парк - освен, че ми е близо има много добра оф-роуд част, по която никога не е пренаселено от хора - единствено тези с кучетата там са повечко, както и тичащи и спортуващи.
ВИНАГИ намалявам при наближване на хора и кучета и досега освен "Добър-ден - Довиждане, Лек ден!" други реплики не сме си разменяли. :D
Все пак - парка е за ХОРАТА, моето място там с колело е КОМПРОМИС между хората и мен, мястото на отвързаните кучета там също Е КОМПРОМИС!!!

Колеги колоездачи призовавам всички за повече толерантност към ХОРАТА в парковете (независимо къде и как се шлияят, разхождат децата и кучетата си....), без излишни рискове, остри спирачки и груби думи - все пак е въпрос на някой мазен общинар да нагърчи охранителите от ЕГИДА да започнат да ни гонят от парковете и да ни глобяват!!! :bawling:

Много неприятно впечатление ми прави обаче НАШЕСТВИЕТО на АТВ-та в Западния парк в Люлин!!! :(!: :(!: :(!:
Дрифтят по завоите, едно безкрайно РОВЕНЕ И КОПАНЕ на черните алеи и пътеки!!! Понеже освен с колелото често тичам там и не мога да ви обясня как трябва да спра на място за поне 5 минути за да изчакам улягането на вдигната прах от тези ИДИОТИ!!!
Провалят ми тренировката, настроението и всичко! Въпрос на време е да стане и инцидент с прегазен човек или куче....

Някой има ли представа какъв е нормалния начин за да се спре това безумие (изключвам физическата саморазправа за сега, но не знам кога ще ми "кипнат лайната....иииии" :(!: :(!: :(!:
На всички входове на парка (част то тях са широки асфалтови алеи, без препядствия срещу навлизане на МПС) няма от цитраните в темата пътни знаци, указващи, че от тук нататък е само за пешеходци, дефакто тези ГРАЖДАНИ с АТВ-тата не нарушават ЗДП карайки навътре в парка?!
Да звъня на 166 като ги видя ли кво ли?! :dunno: Някакви идеи?
Аватар
jivkonik

Мнениеот Bikersteam » Пон Сеп 01, 2008 2:54 pm

jivkonik

в западния не веднъж съм виждал патрулиращ land rover defender с полицай в него които следят за циганетата които не веднъж вече особено във вечерните часове са ограбвали хора ;) така че просто според мен е въпрос на време пред дефендера да изкочи някое ATV и да се стигне до по сериозна разправия... а иначе и да се обадиш на 166 докато дойдат полицайте онези отдавна ще са изчезнали....

по въпроса с парковете и колоездачите... зад CCS в паркчето има специална велоалея която след моста на влюбените специално е обозначена със знак.. и даже е разделена с пешеходната алея с очевадещи плочки :) ами в интерес на истината не е имало един път когато да мина и да няма поне 20 човека за този 1км които да са ми на пътя и дори срещу тях да карам въобще да не се мръдват с сантиметър встрани.. а като стъпиш на алеята за пешеходци веднага някой почва да вика че си му плашил кучето което иначе си разхожда без наморник... :confused: Ами аз не виждам ако така се държим един спрямо друг промяна да има и след 100 години... в някой от предишните ми постове казах... в чужбина на велоалея стъпи ли човек без колело и бъде ли ударен от такова колоездача може да го осъди :idea: кажете ми имало ли е 1 ама 1 път да минете през НДК по велосипедната алея без да има човек пред вас....?! Нестига че е широка 1 метър и взима толкова малко място на иначе Огромния път за пешеходци.. ами те не си правят труда да мислят за нас.... така никога няма да има разбирателство било на тротоара било на алеята в парка било и на улицата даже.....
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот bokicha » Пон Сеп 01, 2008 3:03 pm

jivkonik написа:Ами има разлика от ПАРК до ПАРК в крайна сметка!

...тъй е тъй е, тя и Витоша е парк и има разлика от пътека до пътека..
...както много натоварени така и много пусти ...
...малко повече толеранс ни требе...
Аватар
bokicha

Мнениеот Alpina » Пон Сеп 01, 2008 3:48 pm

bikerider написа:Да бе вярно, че какво става по тротоарите е по-маловажно от това какво става на пътя... :popcorn:

:agree: Все си миеме ръцете с "то там е така, не са го оправили, защо тука да не се прави същото"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот LooneyToon » Пон Сеп 01, 2008 4:13 pm

Днес карах по Витошка и на велосипедната алея постоянно имаше хора.. Даже по тротоара нямаше много народ, че да ходят по алеята. Нищо повече няма да казвам, за де не ми изкарате още някой цитат. :beer:
LooneyToon

Рейтинг: 1180

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 01, 2008 4:45 pm

В някоя друга тема много точно се спомена, че за да са свободни велоалеите, трябва да се ползват. Нормално е по една неизползвана алея да вървят пешеходци.. Защо не се използват е друг въпрос..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот evilll » Пон Сеп 01, 2008 5:34 pm

Не знам защо тази тема още не е заключена?!
В една държава, в която законите за едни важат, а за други не(каквато е нашата любима България) всичко е въпрос на възпитание, съобразителност, опит и разбира се количество сиво вещество.
Като гледам по въпроса с децата всички са единодушни, минавайки покрай тях трябва изключително да се внимава(Децата нямат спирачки). А това, че някой загрижен родител се е провикал по адрес на някой колоездач, може би е имало защо(не винаги е така, но поне в повечето случаи). Аз лично минавайки покрай деца или кучета(особено ако са на повод :) ) намалям скоростта си до такава степен, че ако се наложи да мога да спра моментално(такава скорост е приблизително пешеходната около 5км/ч). Съответно досега не съм имал подобни проблеми(дори ми се е случвало в подобна ситуация да спра моментално, при което родителя се скарва на детето, а на мен ми се усмихва... :) ). Освен това винаги се съобразявам с пешеходците, тъй като знам какво е...(понякога и аз съм такъв). Никой не е длъжен да се съобразява с мен, това ми е пределно ясно, а когато имам все пак някакво право...има една приказка - по-умния отстъпва ;) Няма защо да се затормозявам излишно, ако някой е решил, че той има предимство да заповяда... :)
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум