Маршрути-Перник

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маршрути-Перник

Мнениеот NoWay » Пон Авг 18, 2008 11:49 pm

абе кажете некаде по нашия град нещо за DH Freeride са че сме бездарни от към природа знам си ма нема никаде мамицата му поне аз незнам ...
Аватар
NoWay

Рейтинг: 1100

Мнениеот subritual » Вто Авг 19, 2008 8:30 pm

Излез навън,огледай се,ако трябва се качи на някое високо дърво или блок.Какво виждаш,подходящо за спускане?На около 10-15км от теб са двете по-високи планини Люлин и Витоша.Избираш си едната и караш натам.За Люлин,можеш да се качиш по асвфалтовия път от село Люлин към бившата хижа Люлин и оттам да си избереш някоя пряка пътека надолу.За Витоша караш към Мърчаево,Кладница,Рударци и оттам квото си хванеш нагоре.Ако пък си напреднал може и до Рила да скокнеш,въпреки,че е малко по-далечко.Приятно каране и ако откриеш някое интересно маршрутче ще се радвам да го споделиш тук :rofl:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот lacho_m » Вто Авг 19, 2008 10:01 pm

@subritual :agree:
Да не забравяме и Голо Бърдо... колкото и скромна да е като планина с размерите си, все един два маршрута ще се намерят ;)
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот Yeti » Вто Авг 19, 2008 10:27 pm

Имаше една стара ски-писта над профилакториума.... Аз по нея съм се пускал.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот NoWay » Вто Авг 19, 2008 11:03 pm

lacho_m написа:@subritual :agree:
Да не забравяме и Голо Бърдо... колкото и скромна да е като планина с размерите си, все един два маршрута ще се намерят ;)

неска бех точно там само бутах от а малко карах просто нема маршрути

:offtopic: но там случайно се натъкнах на резервоари на OMV с некви горива (охаа ако ги източим дали нема да живеем на некой остров) :D:D
Аватар
NoWay

Мнениеот PtD » Вто Авг 19, 2008 11:24 pm

NoWay написа::offtopic: но там случайно се натъкнах на резервоари на OMV с некви горива (охаа ако ги източим дали нема да живеем на некой остров)

Алкатраз ли имаш предвид?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Capoeira » Сря Авг 20, 2008 12:12 am

По скоро Белене ;)
Аватар
Capoeira

Мнениеот NoWay » Сря Авг 20, 2008 5:59 am

PtD написа:
NoWay написа::offtopic: но там случайно се натъкнах на резервоари на OMV с некви горива (охаа ако ги източим дали нема да живеем на некой остров)

Алкатраз ли имаш предвид?

гениалец си ;)
Аватар
NoWay

Мнениеот subritual » Пет Авг 22, 2008 11:46 pm

lacho_m написа:@subritual :agree:

Напълно прав си.Не знам защо но тази планина съм я пропуснал.От София съм и това лято можах да пообиколя по Люлин,Вискяр,Парамунската и Завалската планини.Но сега разгледах в Гугъл ърт и ми се стори доста интересна,задължително ще има едно посещение и там до края на сезона.Благодаря ;)

PS: Някой има ли актуална информация за тежи хижи:Славей и Орлите?
Работят ли всеки ден?
Аватар
subritual

Голо Бърдо

Мнениеот 307wrc » Чет Авг 28, 2008 12:08 am

@NoWay
предполагам не си на принципа "първо че питам, после че го мислим" - казано по пернишки (без да се обиждаш). сега по темата
Голо Бърдо ти е отлично място за планинско колоездене, всички стилове. Намира се буквално В гр. Перник. Ето два маршрута, които съм карал, и смея да кажа, че са супер добри
1. гр. Перник - през "Кървавото" - Белодробна болница и оттам нагоре има черен път към поделението, покрай него до х.Славей, по пътеката за - х. Орлите (особено подходящо е за DH/FR, специално накрая ски пистата преди х.Орлите), оттам през манастира и спускане до Радомир, или връщане в Перник.
2. от Радомир - асфалт до х. Орлите (може да се мине през манастира - по пряко е и по красиво), после нагоре по стар път до поделението, минава се през оградата на поделението и се продължава за х. Славей. преди пътеката за хижата надолу към (а) Белодробна болница - мн. технична пътека през гората или (б) към Профилакториума - не по малко техничен черен път или (в) по старата шанца за ски скокове
може да се направи и маршрут към х.Кралев дол, но не съм го правил
при едно каране на маршрут 1. ме валя дъжд и резултата беше 4 цвята кал здраво залепена за велосипеда. снимка тук

@subritual
при последното ми ходене преди 2 месеца х. Орлите беше затворена, на х.Славей имаше некво заведение, също затворено

за финал. планината Голо Бърдо е близо и до София <40км, най високите върхове са 1100-1200 м н.в., много пътища и пътеки, има ЖП и автомобилен транспорт до Перник и Радомир. вижда се чудесно в Гугъл Ърт.
Аватар
307wrc

Рейтинг: 1295

Re: Голо Бърдо

Мнениеот NoWay » Чет Авг 28, 2008 1:26 am

307wrc написа:@NoWay
предполагам не си на принципа "първо че питам, после че го мислим" - казано по пернишки (без да се обиждаш). сега по темата
Голо Бърдо ти е отлично място за планинско колоездене, всички стилове. Намира се буквално В гр. Перник. Ето два маршрута, които съм карал, и смея да кажа, че са супер добри
1. гр. Перник - през "Кървавото" - Белодробна болница и оттам нагоре има черен път към поделението, покрай него до х.Славей, по пътеката за - х. Орлите (особено подходящо е за DH/FR, специално накрая ски пистата преди х.Орлите), оттам през манастира и спускане до Радомир, или връщане в Перник.
2. от Радомир - асфалт до х. Орлите (може да се мине през манастира - по пряко е и по красиво), после нагоре по стар път до поделението, минава се през оградата на поделението и се продължава за х. Славей. преди пътеката за хижата надолу към (а) Белодробна болница - мн. технична пътека през гората или (б) към Профилакториума - не по малко техничен черен път или (в) по старата шанца за ски скокове
може да се направи и маршрут към х.Кралев дол, но не съм го правил
при едно каране на маршрут 1. ме валя дъжд и резултата беше 4 цвята кал здраво залепена за велосипеда. снимка тук

@subritual
при последното ми ходене преди 2 месеца х. Орлите беше затворена, на х.Славей имаше некво заведение, също затворено

за финал. планината Голо Бърдо е близо и до София <40км, най високите върхове са 1100-1200 м н.в., много пътища и пътеки, има ЖП и автомобилен транспорт до Перник и Радомир. вижда се чудесно в Гугъл Ърт.

а мерси много тия дни определено мислим да проам там каде казваш ....

:agree: :agree:
Аватар
NoWay

Мнениеот subritual » Нед Сеп 07, 2008 12:12 am

Изображение
Днес със приятел направихме едно леко каране в планината Голо Бърдо.
Качихме се с колата до паркинга под хижа Славей и от там с колелата по пътека водеща до хижа Орлите.В началото (оцветена е в червено) е с лек наклон нагоре,тясна и тихнична.Имаше кофти трънчета и храстчета,което ми коства спукана предна гума на 2 места.Но пък на връщане удоволствието от спускането си заслужаваше премеждието. :)
Лилавата част от маршрута е спускане.На места с лек наклон и приятна затревена настилка, до по-сериозни наклони с изровени коловози, средно големи камъни и червена почва.
Стигнахме до хижа Орлите,където ни посрещнаха новите стопани хижари.Пичовете се грижат за хижата от 2 месеца,предлагат топла храна и :beer: ежедневно и денонощно (поне така ни увериха).Останахме с добри впечатления на фона на очакванията ни.
Изображение
След кратка почивка и обиколка на реновираните помещения в хижата се отправихме до манастира Св.Спас, който е на близо и по-скоро бих го определил като параклис.За наше учудване нямаше никой и беше отключен (много се кефя когато е така).

Изображение

Това е и края на лилавия участък.
Продължихме по жълтия участък от маршрута,който е асфалт (или остатъци от него) и в повечето от него бутахме,тъй като наклона е сериозен(поне за нас).Отведе ни до подножието на връх Ветрушка и оградата на закрито преди 10 години военно поделение.
Изображение
Там ни посрещна охранителя на военната развалина,чиито очила бяхме намерили по надолу по пътя.В крайна сметка в замяна той ни пусна да минем през поделението и да си спестим обикалянето по храсталаците около бодливата тел.
Изображение
Участъка е оцветен в зелено.
Изображение

Останалата част повторихме в обратна посока до колата, минавайки и през хижа Славей,която също е функционираща по празниците, но доста занемарена и немърлива.

Това беше едно скромно и непретенциозно каране, което исках да споделя с вас.
Равносметката: 16 км, средна скорост на придвижване-7.2км/ч.Денивелацията е от около 900 до 1150 метра надморска височина.
Приятно и "неналазено" място.Има добра маркировка,както и туристически табели.Маршутите са разнообразни.Карането отнема 2, до 3 часа.Почвата е подходяща за каране и след валежи, според мен.
Останахме доволни.

Ако има желаещи бих споделил GPS следата.
Точките са взети от http://www.gpsenjoy.com/
Аватар
subritual

Назад към Общ форум