XCM

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

XCM

Мнениеот roskata » Пет Сеп 19, 2008 9:30 pm

Здравейте искам да попитам дали има начин да се направи по мека споменатата вилка
Благодаря Предварително :)
roskata

Рейтинг: 975

Мнениеот XTR » Пет Сеп 19, 2008 9:50 pm

Евентуално с по меки пружини, но не съм сигурен дали се продават точно за този модел, инъче смазвай и забърсвай редовно вилката, ще работи осезаемо по добре, ако не го правиш де :)
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот roskata » Пет Сеп 19, 2008 9:55 pm

а къде мога да потърся за др пружини
roskata

Мнениеот axelmax » Пет Сеп 19, 2008 10:26 pm

резни еластомера от едната страна после и от другата ако се налага

колко да го резнеш ,незнам
прецени от това ,колко мека искаш да е :beer:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот roskata » Пет Сеп 19, 2008 10:40 pm

а горе долу колко отрязано колко омеква вилката
roskata

Мнениеот axelmax » Пет Сеп 19, 2008 10:46 pm

ами режеш по 10мм и следиш разликата :beer:

нито знам каква е твърдостта на гумата
нито колко е твърда пружината
нито как караш
нито колко кила си ;)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот R.monster » Пет Сеп 19, 2008 11:54 pm

axelmax написа:резни еластомера от едната страна после и от другата ако се налага

колко да го резнеш ,незнам
прецени от това ,колко мека искаш да е :beer:

Alexmax имаш ли си напредстава колко еластомера има в ХСМ :confused: :rofl: С какъв акъл, съветваш човек какво да прави... ,след като самият ти не си наясно от кво се състои посочената вилка :offtopic:
А колкото до "омекотяването" на тази вилката(SR Suntour XCM)поне от моя гледна точка не си заслажава.. :nono: тъй като преди доста време и аз имах такава вилка и все ми се искаше да стане по мека,затова редовно я почиствах и смазвах...докато накрая от това смазнане се излющи боята на короната и се започнаха мъките с луфт-а...(който се получава и при всички SR Suntour) :crap:
Съветвам те,по добре да не правиш каквито и да е действия.....ако имаш възможност сменяй я по-добре ;)
Аватар
R.monster

Рейтинг: 1279

Мнениеот DoCD » Съб Сеп 20, 2008 9:18 am

R.monster написа:...който се получава и при всички SR Suntour :crap:
Съветвам те,по добре да не правиш каквито и да е действия.....ако имаш възможност сменяй я по-добре ;)

Толкова много хора има доволни от Suntour, нито имат луфтове, нито разни други проблеми.. Дори аз съм карал доста време с един Suntour и нямах оплаквания от работата му. Ако вилката се използва по предназначение - няма проблеми. Виж, ако отидеш да се правиш на спускач с ХСМ, тогава ще се разбие, естествено :idea:
Аватар
DoCD

Рейтинг: 1213

Мнениеот roskata » Съб Сеп 20, 2008 7:25 pm

а ква вилка да си зема за крос кънтри по висок клас
roskata

Мнениеот DoCD » Съб Сеп 20, 2008 8:12 pm

roskata написа:а ква вилка да си зема за крос кънтри по висок клас

Кажи с колко пари разполагаш :agree:
Аватар
DoCD

Рейтинг: 1213

Мнениеот SStoeV » Съб Сеп 20, 2008 8:45 pm

roskata написа:а ква вилка да си зема за крос кънтри по висок клас

SR Suntour Epicon е добър вариант за крос кънтри,ниско тегло,работи добре и не е скъпа. :agree:
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1345
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1340
Тези два варианта са със 120 мм ход,има и вариант със 140мм.
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1344 :)
Аватар
SStoeV

Рейтинг: 2000

Мнениеот Delta » Съб Сеп 20, 2008 11:26 pm

сори за офтопика ама се чудя тази вилка http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 15649447c1 защо е по ефтина от тези горе посочените пък има и повече екстри(ако могат така да се нарекат)
Delta

Рейтинг: 998

Мнениеот Spartan » Нед Сеп 21, 2008 7:23 am

Абе незнам до колко сте сигурни в тези вилки ама аз бих му препоръчал Rock Shox Dart 3 http://911.bg/a2/offers.asp?parent=7273&p=3315721 . Като можеш да си я намериш по евтина просто давам този линк , защото там има описани настройките .
Аватар
Spartan

Рейтинг: 1105

Мнениеот nicky bike » Нед Сеп 21, 2008 7:46 am

Не знам какво против имате Сънтура. Аз карах Магнезиум до скоро и покви каманаци съм карал. Сега я замених с Дуро заради по големия ход. Според мен това е вилка идеална за блъскане на прилична цена 229лв. Ако изкаш по лека Епикона е добър избор ,но е малко по скъпа в зависимост от модела. Може и райдон.
Разбира се това е ако рамката ти позволява. :D :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот botroid » Нед Сеп 21, 2008 6:39 pm

Spartan написа:Абе незнам до колко сте сигурни в тези вилки ама аз бих му препоръчал Rock Shox Dart 3

С тия 28 мм тръби, 2200 грама тегло и само 100 мм ход, тоя Дарт 3 не е конкуренция на горепосочените Сънтури.

Delta написа:защо Raidon е по-евтина от Epicon

Защото няма настройка на скоростта на връщане и хода е до 120 мм.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Spartan » Нед Сеп 21, 2008 7:16 pm

botroid написа:
Spartan написа:Абе незнам до колко сте сигурни в тези вилки ама аз бих му препоръчал Rock Shox Dart 3

С тия 28 мм тръби, 2200 грама тегло и само 100 мм ход, тоя Дарт 3 не е конкуренция на горепосочените Сънтури.

Да де ама Сънтурите хващат луфт 2-пъти по бързо от някой други марки вилки . Например предишната ми Сънтур вилка я карах половин сезон .... и хвана луфт да си Е*Е мамата . За това казвам незнам до колко са сигурни хората към тази марка вилки . Аз лично съм скиптично настроен за половин сезон с Дарт 3-ката нямам проблеми това че е с 10 см ход не пречи ... , може да си се регулира скоростта на връщането , заключване си има . Така че незнам дали няма да може да се конкурира с Сънтурите .
Аватар
Spartan

Рейтинг: 1105

Мнениеот nicky bike » Нед Сеп 21, 2008 9:08 pm

Spartan написа:

Да де ама Сънтурите хващат луфт 2-пъти по бързо от някой други марки вилки . Например предишната ми Сънтур вилка я карах половин сезон .... и хвана луфт да си Е*Е мамата . За това казвам незнам до колко са сигурни хората към тази марка вилки . Аз лично съм скиптично настроен за половин сезон с Дарт 3-ката нямам проблеми това че е с 10 см ход не пречи ... , може да си се регулира скоростта на връщането , заключване си има . Така че незнам дали няма да може да се конкурира с Сънтурите .

А бе пич ти колко вилки си сменил. Аз щото тоя сънтур ми е втори и с диск карам и я блъскам бая. Имам и Джей тройка която е същата като Дарт 3 на половин час работа първо блокира ,а после .... маслото слезе отдолу. Не можах да я продам и сега я сложих на колелцето на жена ми ,тя понеже не го кара. :crazy: :beer:
Не пожелавам такова нещастие на никой. :) :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Voiso » Нед Сеп 21, 2008 11:37 pm

Имам XCM от 10 тина месеца декември някаде за 90 лева за зимно каране не става замръза и толко после пролета се разлуфти а сега с 180 диска не се търпи когато спира имам чуството ,че ще се прекърши .А и е с обратна функция вместо да улеснява карането го прави почти невъзможно . А ти искаш по мека да е просто няма смисъл :crazy:
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот ecL1pse » Вто Ное 11, 2008 9:18 pm

Ако искаш мека вилка си вземи Rock Shox Tora 289 аз имам такава и съм доволен :beer:
Аватар
ecL1pse

Рейтинг: 966

Мнениеот Deadmau5 » Чет Ное 13, 2008 12:08 pm

XCM е вилка изискваща много грижи, по-точно смазване с ГРЕС всяка седмица, защото иначе се появява твърдоста на вилката, но според мен не си заслужава да я преправаш, смазваш и т.н., защото самата вилка се разлуфтва много лесно (знам го от личен опит). Препоръчвам ти да си купиш някоя от по-скъпите вилки на SR Sountur, било то и XCR, от който съм много доволен
Аватар
Deadmau5

Рейтинг: 1058

Мнениеот papi007 » Чет Ное 13, 2008 1:24 pm

XCT-Потроши ми ръцете, XCR - беше маалко по-мил в началото, но след малко каране (верно че на вилката пише leisure XC,пък аз си шпоря яко), стана пак ръцетрошач благодарение на нечовешкия, даже бих казал плашещ луфт... Явно всички вилки на тази марка, започващи с X са за културно бръмчане из парка и града. лично мое мнение си е че не си заслужава да отделяш време за нещо повече от бърсане на тръбите ако ще я караш сериозно. Пък и имаи на предвид че ще те заплаши bottom out ако си я направиш прекалено мека. Аз моя счупляк и без да съм го пипал, с мойте 72 кила, натегнат до макс почти, на малки скокчета се сгъва, дрънчи и въобще... Разваля Цялостното удоволствие от управлението на велосипеда. Но колелото си е твое, ти си решаваш :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот pyle » Нед Дек 07, 2008 7:30 pm

някой може ли да ми каже как да сваля боята от краката на ХЦМ без да ги надере :crap:
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Дек 07, 2008 7:47 pm

Извинете ама вие ПРО*ти ли сте??? :crazy:
Кажете ми по каква логика когато се смазва се разлуфтва повече от колкото когато не се смазва.... :crazy: . Или може би като я смазваш и триенето е по-голямо и се "изшкурват" повърхностите и се отваря луфт :idea: И също така да ми обясните как се излющва боята на короната при смазване???

Аааа, стана ми ясно, смазвате ги с абразивни греси, нали? :D

Абее кво споря, тука използват силиконов спрей за чистене на дискове на спирачки, не смазват за да не се изтърва....
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Antediluvian » Пон Дек 08, 2008 1:23 am

Ако на някой му трябват по-меки пружини или по-твърди /не само за ХСМ, ми за каквато вилка се сетите/, пишете ми на ЛС :agree:
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Назад към Веломеханик