bikerider написа:rarekin, браво!
Остава само да обясниш как точно ще се смущава спокойствието, след като те искат да правят НОВИ трасета, именно за да не смущават хората.!
Месторазположението на Витоша и характера на пешеходния туризъм не предполагат възможност, при която DH колоездачи няма да смущават хората в планина в частта, която е обърната към София. Възможно е и да има такава възможност, но, според мен, тя е минимална и едва ли колегите ще се съобразят с фактора сходимост. Мисля, че това го знаеш прекрасно.
Иначе caspar не е посочил никъде къде ТОЧНО възнамеряват да се състои " голямото "копане"", тъй че не знам как реши, че идеята им е да се направят трасета, които не включват използвани от пешеходците пътеки. Някои думички в мнението му ми дадоха повод да мисля, че е точно обратното
Разбирам, че това е начин, споделям всичко което си написал с едно изключение. Тук не е извън България. За добро или лошо. Примери с отвън няма да помогнат. Споделям твоето мнение, че това не е НАЙ-правилния начин. Остава да споделиш кой е той В БЪЛГАРСКИ УСЛОВИЯ.
Както вече казах, една от основните привилегии (защото си е точно такава) от нашата (на МТБ колоездачите) гледна точка е това, че се ползваме с относителна свобода в рамките на планината. Това е основно различие с доста други държави, в които спорта е относително развит и в които на моменти е най-малкото досадно да не можеш да развиеш изследователския си дух, отивайки на места, които са встрани от одобрените маршрути и които са интригуващи. В наш общ интерес е, без значение XC DH или друг стил практикуваме, да запазим този си статут и това може да стане само ако с поведението си подскажем, че за нас грижата за природата е също толкова важна, колкото и удоволствието от карането. Това няма как да стане ако копаем планините без това нещо да е обмислено много добре ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ преди да се предприемат нужните действия. На мен това мероприятие не ми изглежда такова, но може и да греша. Ако е така се извинявам на автора на темата,но ако не е тогава може да приеме, че мнението ми е критично към него.
Що се отнася до решението на проблема - знаеш твърде добре, че трасетата за DH/FR каране обикновено са в слабонаселени райони, където по принцип не представляват проблем. Това е една хубава отправна точка, от която може да тръгне решението на конкретния проблем. Що се отнася до условията в България - Център за екстремни спортове "Шамбала" is the way to go.
Всички тук можем (и сме го доказали неведнъж) да кажем какви са проблемите в България и откъде идват. Това е лесната част. А трудната?
Трудната, според мен, е да пречупим мисленето си и да приемем, че хората т.е. ние ги предизвикваме. Трудната е и да разберем, че ако искаме да запазим поне малко повече свобода от държавите, които вземаме за пример (щото и там не всичко е розово и добро), ще трябва НАВРЕМЕ и С НУЖНАТА МЯРКА да подходим към установяването на неписани правила, които ще ни вземат по нещо, но ще ни оставят повече.
Не спирам да се учудвам с каква лекота действате всички вие "не-спускачите" на принципа "няма човек, няма проблем". Супер лесно е да се махне с ръка и да се каже идете другаде. Ми дайте тогава да спираме да се спускаме, само защото на Витоша няма ИСТИНСКИ условия. Продължавате да не разбирате, че тези момчета точно това искат да направят - да СЪЗДАДАТ условия, така че да не пречат на хората. Нито на тях им е кеф да се ръгат в туристите, нито на туристите им е кеф. Какъв е проблема?
Никъде не съм казал, че трябва да спрат да се спускат! Казвам да не си позволяват да изземват функции за неща, за които не могат/не носят отговорност. Caspar говори за познати му "горски". Интересно тези горски как си вършат работата щом са съгласни в гората да влизат хора с инструменти за копане/рязане без никакъв надзор върху дейността им. Разчитат на добрата им дума ли?

Също така има ли някой от тези хора, които ще копаят, лесоинженерно образование? Щото това "голямото "копане"" може да значи доста работи. Това , че си прекарал някакво време в планината не те прави компетентен по всички въпроси касаещи гората. Не виждам каква е драмата, че ще карат при сегашните условия? Както и да е - без да сме наясно какво ТОЧНО ще правят колегите няма как да се разбере, дали действията им са поне малко разумни. За съжаление не съм оптимист относно това, което ще предприемат и затова си позволих да отправя коментар.
Витоша е природен парк - факт. Защо не дуднете на мотористите? Защо не дуднете на тъпаците с АТВ-тата? Кой вреди повече на природния парк?
Интересното е, че в средите на АТВ/мотористите дудненето, конкретно срещу тези, които карат КОНКРЕТНО НА ВИТОША, се увеличава. Въпрос на време е напълно да изчезнат въпросните (а дано). Подчертавам Витоша, защото тази планина изпълнява доста специфични функции, поради близостта си до София. Необходимо ли е колоездачите да попадат във фокуса на общественото недоволство заради една МАЛКА група от цялото МТБ общество, при положение, че алтернативи има? Мотористите се учат, а ние не!
Воденето на такъв разговор е пълна безсмислица и този назидателен тон ИЗОБЩО не ти отива. Уверявам те, по-добре е ако не се спускаш и не споделяш страстта по тази дисциплина просто да се изказваш по този начин, защото момчетата и момичетата, които се спускат точно това искат да направят - да се скрият някъде да карат и да не пречат на никого. По същия начин, по който АМ и XC любителите отиват някъде да въртят сред природата.
Тона ми е на обезпокоен човек. То хубаво, че искат да се скрият някъде и да си карат на спокойствие и да не пречат, но не знам как това ще стане на Витоша и особено в близост до лифтовете. А и не знам как очакваш хората, които отиват на Витоша , да погледнат с добро око на МТБ колоездачите ( на всички колоездачи, независимо, че XC тата нямат нищо общо с това), когато видят с очите си променената природа. Аз съм и пешеходец в планината и трябва да ти кажа, че и най-малката промяна в гората, която успея да забележа и която е плод на човешка намеса (изключвам санитарната сеч, но то там си личи кое и защо е правено) ми прави ужасно неприятно впечатление. Не вярвам да е по-различно за останалите, поне за моите познати планинари не е. Рано или късно това ще стане повод за регулации и тогава всички ще загубим.
Не е ли време да престанем с тези dismiss-вания на чуждите аргументи
.... това, че нечии аргументи не са били изложени не означава, че ги няма. Иначе досега да беше настъпила гражданска война между пешеходците в планината и DH рейсърите.
и най-вече с безкрайно вредния (за опазването на природата) перфекционизъм по отношение на същата тази природа??????? Колко хора ще приобщиш към опазването с подобен тон? Ако мислиш, че с подобни радикални фанатични изказвания ще убедиш някого да не копае пътека, която после ще пази и ще поддържа, мисля че няма смисул да казвам колко безплодно е подобно отношение. С конфронтации няма да опазим природата, само ще се избием едни други. Поздравления за мъдрата стратегия!
Everyone takes some beating every once in a while

Искрено се надявам, че хората, които прочетат мнението ми, ще разберат какъв е смисъла, стоящ зад него, а няма да възприемат само написаните думи. НЕ се чувствам компетентен да давам рецепти, но акъла ми стига, за да видя, че към подобен род дейности не бива да се пристъпва първо с мотики и гребла. Извинявам се ако съм прозвучал остро, но просто ми пука за планината, такава каквато я познавам, и бих предпочел да гледам на нея като фактор, а не като средство. Впрочем за мен е радикализъм на своя глава да копаеш в планината, тъй че пак нещата опират до критерии и ценности. Против самите хора, които ще вземат участие в "мероприятието" нямам и не мога да имам нищо против.

Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!