След едногодишно каране на шока ми модел Manitou Swinger 3-Way- 2007 реших, че е време за първа профилактика. Попитах приятели от форума и някои от тях добре запознати с манталитета и възможностите на родните "майстори" ми препоръчаха да го пратя тук: http://www.tftunedshox.com/ - разбира се 70 паунда за профилактика, още 16 паунда за връщане до тук, а и 60 лв пътуване до Англия ми се видяха доосстааа!
Други съфорумци пък горещо ми препоръчаха един скоро открит веломагазин и сервиз в София, от чиито сервизни услуги за вилки и шокове бяха повече от доволни! Посетих въпросния сервиз, обясниха ми "че няма проблем" да профлиактират този шок, били отваряли къде къде по-сложни шокове на Manitou и нямали никакви проблеми!
Чудесно, оставих колелото си заедно с разпечатаното пълно сервизно ръководство за въпросните шокове - за всеки случай, ако имат нещо нужда да прочетат - бях доста странно изгледан - "Ама това за какво ни е?! Ма ние всичко си знаем?! Ма то в нета го има...."..... Такааа, разбрахме се на другия ден да мина да си го взема. Отидох в уговореното време и започна сагата....
- "МИ нещо този шок беше позапекъл вътре... много трудно го отворихме, нагрявахме тука едни неща едвам отвихме..." - ми момчета не ми е правил проблеми, поне в работата си, не знам откъм отваряне как е?!
- "МИ то нали ребаунда не му се въртеше?! - е как не се е въртял, колко пъти съм го настройвал ?!
- "МИ то като завивахме тялото на шока то спря да се върти в един момент рибаунда и го оставихме така, иначе трябваше да ти оставим шока леко хлабав и недозавит и можеше да се отвори по време на каране....."
- "МИ то това Маниту са баси дървената фирма - тука нови шокове ни идват с нови рамки и още в кашона се разтекли.... ми що не си купиш един FOX ?! Па това маниту го продай на някой..."
- "Вземи покарай шока така и ако има нещо проблеми ЕЛА ПАК да го отворим да видим какво можем да направим....."
Взех си полуработещия вече шок (поне не течеше) заедно с колелцето, обещах да ходя "да го дооправят" ако има нужда и се изнесох..... в същност какво ли друго можех да направя?!
ДА набутам някой с нещо полу работещо и после да ореве човека форума?! ДА дам 500 лв за ФОКС и да си имам "скъп спомен" и паметник Manitou? Доволен бях от работата на сегашния си шок, поне докато не беше "сервизиран".
Ща-неща опрях до услугите на http://www.tftunedshox.com/ - резервирах си сервизен номер. Изпратих шока за 64 лв до Англия. От там след 3 дни получих следния мейл:
Hi Zhivko,
Your shock arrived here safely yesterday, and one of our technicians just started work on it.
Unfortunately your bike shop have damaged the shock and it can't be repaired. The damage is as follows:
- They have rounded off the spanner flats on the sealhead, and ovalised the whole assembly in the process
- They have scored the damper shaft
- They have crushed the end block assembly, so the rebound adjuster knob can only move a little
All three parts need replacing, otherwise the shock will leak oil and will not function properly. I am sorry to tell you this but Manitou do not supply these parts as spares and so we are unable to repair the shock.
We would recommend that you replace the shock with a Fox one - these offer the best performance in terms of value-for-money. We would recommend either a Float R (£187.23 GBP) or an RP23 shock (£272.34 GBP), depending on whether you want or need a pedalling platform that you can turn on and off.
Best regards,
Caroline
и тЕ тАКА!
Сега събирам пари за нов шок.....
В заключение - на родния велопазар има клиенти, които могат да си позволят скъпи и добре работещи компоненти. В момента в който отидат обаче при препоръчаните "майсторчета" нещата се "засират" качествено..... (за 15 лв - толкоз!)
Ами Уважаеми Господа МАЙСТОРЧЕТА и ВНОСИТЕЛЧЕТА - отдавна почти не купувам от вас поради някои специфики на родното ценообразуване.... вече няма и да СЕРВИЗИРАМ при вас, тъй като явно не можете да предложите адекватна услуга за която МОГА да платя адекватна цена - от тук нататък ще плащам тази цена извън България.
Благодаря за вниманието!