Как да подържаме формата си през зимата?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Как да подържаме формата си през зимата?

Мнениеот sash03 » Нед Сеп 28, 2008 11:13 am

Здравейте приятели,
Повдигам този въпрос защото ми е интересно кой от Вас с какво се занимава през зимата за подържане на добрата си физическа форма, а не през пролетта да започваме всичко от начало.
Значи, първо да споделя за себе си, аз съм на 35 години и много съжалявам, че едва това лято открих колко хубав спорт е колоезденето, по специално - шосейното колоездене.
Започнах да карам интензивно през пролетта, трагнах от 105 кг при ръст 1.80 м, сега съм 84 кг, като съм карал почти всеки ден по 50 км, отначало с байк после минах на шосейка, като имам и маршрути с дължина по 100 км които съм ги карал поне по веднъж на 10 дни. Средната ми скорост се връзвала винаги около 26.8 км/ч до към 30 км/чнай-много.
Максималното разстояние което съм изминавал за един ден е около 200 км и незнам дали на този етап бих могъл повече.
Разбирам, че идва гадното студено време и много не ми се иска да изгубя това което съм успял да постигна през лятото.
Започнах да карам велоергометър, който имам от 4 - 5 години, но досега се използваше активно само като закачалка :).
Установих за себе си, че велоергометъра има общо с велосипеда май само това че и двете са с педали, натоварването е много различно при двете, да не кажа, че няма ни6то общо.
Карам го по 1 час през ден като днеска карах 70 мин., но незная доколко е полезно, после мога да постна данни от пулсомера, с който карам.
Би било интересно да споделите и Вие вашия опит, който имате за трениране през зимата.
Ако модераторите преценят, че темата не е за тук нека я преместят, но ч повдигам тук защото видях няколко подобни теми засягащи физическото състояние.
sash03

Рейтинг: 1295

Мнениеот DstupidBastarD » Нед Сеп 28, 2008 11:52 am

Живо-здраво, баце! Голем проблем е зимата, спор нема. Мани, сега е още есен, току-що си идем от Вакарел (нема и 900м надморска), а на мене ми замръзнаха пръстетата на крачетата, хем немаше почти никакъв вятър. Зимата гледам да карам при секи удобен случай с температури над 10 градуса, щото с моя синузит при по ниски температури и по-високи скорости, направо ми изтичат водите през цифката. Като е голем студ, слагам един евтин байк на една метална рамка (на мене ми я продадоха за велотренажор), която повдига задната гума и уж упражнява некво съпротивление, и върта като хамстер. Общото с велоергометъра ти е доста, което означава, че общото с карането е малко. Евалата за единя час въртене дето го правиш, аз съм зор издържам половин час, ебати скуката е тва. Като следствие от сичките ми зимни (аз открих, че съществува толкова готино нещо като шосейното каране миналата година) упражнения, пролетта почвам тамън от начало. :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Yavkata » Нед Сеп 28, 2008 12:00 pm

Здравей, за съжаление не всички дни през зимата стават за каране. Особено за шосейка. Тъй като имаш и байк, алтернативата ти е да се преориентираш към него. През зимата няма как да се изминават същите километри като през другите сезони. Вложенията в екипировка са задължителни. Велоергометъра, никога не е бил алтернатива за мен( много досадна работа). Мисля, че няма как да не настъпи едно падане на формата, но ако си караш и през зимата макар и по 300 -400 км месечно, на пролет (още през февруари) ще ти са ти необходими 2 -3 седмици за да влезеш във прилична форма. Други занимания като плуване, кросчета, ски и т.н. също ще са от полза. Ако решиш да се завърнеш към байка, и си в София може да покараш с нашата групичка, някой път. Гледаме маршрутчетата ни да са между 60 и 100 км и да се движим с максимамната възможна скорост.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот bokicha » Нед Сеп 28, 2008 12:19 pm

Привет,
ски-алпинизъм,
яко пантене със ските до врЪо, последвано със шеметно спускане.
На мен ските зимата много ми помагат за колелото през лятото...
и обратното. :)
:beer:
Аватар
bokicha

Мнениеот Митко Ruse » Нед Сеп 28, 2008 5:58 pm

Оффф това големия ми проблем.Имам и ом треньори /три броя/ и велоергометър но и аз като Тъпото губя мотивация.Чел съм за финландска система от 70 те години за ходене в снега през пресечена местност.Или да натоварваш сърцето до 70% по някакъв начин.Абе за това ходя по състезания,че като ме понабият/като тази година/ми държи влага и през зимата.
Митко Ruse

Re: Как да подържаме формата си през зимата?

Мнениеот botroid » Нед Сеп 28, 2008 6:23 pm

sash03 написа:интересно кой от Вас с какво се занимава през зимата за подържане на добрата си физическа форма, а не през пролетта да започваме всичко от начало

Занимавам се с каране и през зимата естествено. С байк разбира се, кой е луд да кара по заснежените и заледени пътища с шосейка. Проблеми със студа няма, достатъчни са ветровки и цели ръкавици. Карам и при температури под нулата, докъм -10 става за каране. При продължителни спускания се случва да почна да зъзна, но пък баирите са за това да стоплят ;) Настинки, простуди, грипове няма. Имунната система става силна, както на неандерталец по време на ледниковия период :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Митко Ruse » Нед Сеп 28, 2008 6:40 pm

През уикенда да може да се кара, когато може.Ами като привечер става е тъмно съм си мислил да слагам и лампи.
Митко Ruse

Мнениеот alhimik » Нед Сеп 28, 2008 7:17 pm

аз съм с две ръце за плуването!!!! натоварва всички мускулни групи таке че те държи целия в приличен тонус после много лесно си привикваш към специфичните натоварвания върху колелото.
alhimik

Рейтинг: 1283

Мнениеот mira_sm » Пон Сеп 29, 2008 10:58 am

DstupidBastarD написа:Евалата за единя час въртене дето го правиш, аз съм зор издържам половин час, ебати скуката е тва.

Телевизор не помага ли? 8) Не че е нямало да се сетиш, ама да си питам.
Аватар
mira_sm

Рейтинг: 1210

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Сеп 29, 2008 11:32 am

mira_sm написа:
DstupidBastarD написа:Евалата за единя час въртене дето го правиш, аз съм зор издържам половин час, ебати скуката е тва.

Телевизор не помага ли? 8) Не че е нямало да се сетиш, ама да си питам.

Помага, разбира се, без телевизор не бих издържал повече от 10-15 мин. Значи, телевизора ми дига мотивацията почти двойно. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот BluE_Magic » Пон Сеп 29, 2008 11:38 am

Ако си запишеш тура и си го гледаш докато си на вело аргометар ще е супер :popcorn:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот crib » Пон Сеп 29, 2008 1:25 pm

Ако си навит за тренажор, можеш да си вземеш нещо което се нарича Tacx Ecotrack (по-хубавия модел се казва Antares), има го в повечето магазини. Можеш да видиш (макар и много дебилно) видео горе-долу как работи на http://www.tacxantares.com/en_antaresclip.html

Предимства:
- Най-евтиния въжможен тренажор
- Не изисква специални елементи по колелото, или каквото и да е било присобяване
- Става за всякакво колело (шосейка, байк)
- Елементарен е като идея, *почти* няма какво да му се развали
- Много по-истинско усещане от велоергометър или тренажорите които ти вдигат само задната гума, защото като го яхнеш трябва да го управляваш и да пазиш баланс, все едно че наистина караш.
- Подобрява ти се техниката по отношение на държане на кормилото право и равномерно натискане и с двата крака

Недостатъци:
- Подлежи на свикване. Не пробвай да караш срещу прозорец, или върху килим който ти трябва.
- Желателно е да си близо до стена, при тръгване/спиране ти трябва нещо да се подпреш.
- Слабото му място е един ластик, който свързра предната със задните ролки, който реално създава съпротивлението. Продават се резервни, но не и в БГ (струват около 10-15 лева доколкото виждам)
- Създава известни вибрации. Ако е на твърд под съседите може да се разбучат (това май важи за всичките уреди).

Аз лично съм човек който на велоергометър повече от 10 минути не издържам. Първо скука, второ няма грам общо с каране и ме вбесява.

От това чудо обаче съм много доволен. Трябваха ми 3-4 часа каране за да се науча да пазя баланс качествено, вече карам и да гледам телевизия. Със шосейка със сликове, съпротивлението си е като да караш по равно. Със планински бегач със 1.95 гуми с грайфер със си е стабилен зор, но заради мортисьора, гадната поза на седене и широкото кормило ми е много пипкаво.

Усещането е почти като истинско каране, аз лично си слагам един вентилатор пред колелото и с кеф минавам по 50км на едно каране, което около 90 минути за мен. Освен това ми дублира и като поставка за колелата, че ми седят в стаята.
crib

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Сеп 29, 2008 1:38 pm

Еми, баце, не знам за другите, ма аз таково нещо ше си зема, изглежда супер-яко. Мерси! :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот crib » Пон Сеп 29, 2008 3:21 pm

Баце, принципно предлагам и тест-драйф ако искаш да го видиш точно как е, ама най-рано тоя уикенд ще да е, че няма да съм в София близките дни
crib

До Тъпото Копеле

Мнениеот Митко Ruse » Пон Сеп 29, 2008 6:18 pm

Приятелю опитаи първо ако има шанс и след това купуваи.Един приятел си направи такъв ом треньор/така му казват в БГ/ от двоино по-широки тръби от този на клипа.Падна един път от него и не можа да свикте и ми го даде.Сабрах всички квартални байкари в моя гараж да го опитат.Половината не можаха да карат на него въпреки,че карат на само задна или предна капла или си откачат предната и като циркаджии обикалят така квартала.Имам и такъв но нещо още не съм го карал а трябва.Имам и такъв дедо се стяга засната главина от същата фирма.Но Евгени Гергинов Балев/от КК Бургас и участник на олимпиадата/ми каза че си прецакали карбоновите колелета с тези ом треньори/омекнали им перата/.Но с кви ли не залагалки на мен мие скучно.Горепосочената фирма предлага и модел с PS и програма все едно участваш в състезание но за мен е скъпичко.Поне миналогодишните цени.
Митко Ruse

Мнениеот старши » Пон Сеп 29, 2008 7:58 pm

Основен недостатък на омметъра е, че не можеш да се натовариш. Ползваш само собствената тежест. Добре е за скорост и техника.

А Митак за карбона е така. Аз имам една железарка и сам я хванал в towa Изображение
Интересна система . Отзад е пълно с гел и има перки . При вдигане на оборотите съпротивлението нараства.

Eто го Канибалът как мачка.

http://www.youtube.com/watch?v=HNIFfypHdmU&feature=related
Аватар
старши

Рейтинг: 1345

Мнениеот bokicha » Пон Сеп 29, 2008 8:30 pm

:bigeyes:
Аватар
bokicha

Мнениеот look » Пон Сеп 29, 2008 10:17 pm

ей меркс ме изкефи яко
Аватар
look

Рейтинг: 1190

Мнениеот crib » Вто Сеп 30, 2008 9:01 am

старши написа:Основен недостатък на омметъра е, че не можеш да се натовариш. Ползваш само собствената тежест. Добре е за скорост и техника.

Да, но специално на моя треньор ще е елементарно да си добавя някаква тежест свързана на свободнота ролка. Производителя продава такава приставка, ама питай ме кога ще дам повече от 10-15 лева за два винта, ластик и някакво метално колело...

Митко Ruse написа:...ми каза че си прецакали карбоновите колелета с тези ом треньори/омекнали им перата/

Като гледам в нета, хората твърдят, че това с износването на карбона на тренажори е мит. Във всички случаи натоварването няма да е по-голямо отколкото да катериш някой баир. Пък и за какъв дявол ми е да използвам капли за 2-3-4 хиляди лева на тренажор...
crib

Мнениеот Митко Ruse » Вто Сеп 30, 2008 10:36 am

Моя е тренажор същия на вид но има жило и 8 степени за по-лесно и по-трудно като пише,че първата степен е като спускане а втората равно.По трудните степени нещо не ги използвам защото загрява и превърта гумата.Дали нещо не бъркам.
Митко Ruse

Мнениеот Анелия » Вто Сеп 30, 2008 8:39 pm

Ходя на фитнес, но в сравнение с колелото, наистина писва много. Можеш да пробваш скачане на въже. Има много интересни и разнообразни техники, а натоварването е много добро. Тежестите също донякъде могат да направят упражненията интересни. Колелото си го купих едва тази пролет и ми е интересно дали ще мога да карам през зимата (е, не е шосейка). Но наистина има много спортове на закрито, които могат да се практикуват: плуване, фитнес, бойни изкуства, бокс, баскет, волейбол...
Успех :)
Аватар
Анелия

Мнениеот BluE_Magic » Вто Сеп 30, 2008 8:45 pm

От догодина като стане колодрума въобще няма да ми пука дали вали или пък е зима защото ще си карам вътре на топло ще кажете е да ле цяла зима да праиш обиколки писва да ама не и ако има с кой да си галчиш докато праиш обиколки :popcorn: :popcorn:
е ако тренирам тогава
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот старши » Вто Сеп 30, 2008 9:46 pm

Mitko има спецални гуми за ролка, не загрявали уж, нямам опит

Изображение

Continental Ultra Sport Hometrainer 28 Zoll 23-622
струва 23 евра.

А за карбоновите рамки- разбиват се понеже са много твърди и имаш твърда връзка с рамката към земята. При каране усукванията се поемат от колелата.

Иначе има богат асортимент даже и DVD и караш обиколките на Франция, Италия, Испания

http://www.bike24.net/1.php?content=7;page=1;ID=b031f2ef954e6ffd824bcc73b3c86378
http://www.bike24.net/1.php?content=7;page=3;ID=b031f2ef954e6ffd824bcc73b3c86378
Аватар
старши

Рейтинг: 1345

Мнениеот johnie » Чет Окт 02, 2008 2:52 pm

sash03:
Здрасти!
Наистина зимния период е неприятен от гледна точка на мокрите пътища и калта,но от друга страна това е възможност за почивка от монотонните и дълги карания на шосе.По-долу ще изброя някои основни неща,които според мен са важни и ключови за да избегнеш гадното чувство,че започваш от нула през февруари или март:
-основното е да се поддържа сърдечно-съдовата система в добра кондиция
-забрави за ом-треньора/честото каране води до дехидратация/ или какъвто и да е тренажор/това е отегчително занимание и с епрепоръчва за профита,програми те са много,никога повече от 35-50 мин./
-много МТБ с поддържане на висок каданс
-дълго/над 2.5часа/ каране веднъж седмично
-пешеходен туризъм:) с бърз ход 6.5-8 км/ч- 3-6 часа
-ски бягане
-плуване
Успех!
Аватар
johnie

Рейтинг: 1210

До Джони

Мнениеот Митко Ruse » Сря Окт 08, 2008 12:46 pm

Не съм съгласен,че не се препоръчва повече от 30-35 мин. работа на тренажор.А също,често чувам/особенно от по-старото поколение колоездачи/ за дехидратацията.В програмата на Амстронг за непрофесионалисти препоръчват и повече от 2,5 часа на ден.А за руснаците да не говорим при техния климът колко време карат на тренажори.А я ги въжте какво правят в световното колоездене.Препоръчват да си сложиш вентилатор и да си пиеш напитки.Аз като не се потя много и ако жена ми разреши да оставя отворен прозорец няма проблем.Само трябва да имаш мотивация.Тя е нещото което прави колоездачите.
Митко Ruse

бягаща пътечка

Мнениеот dj_PREDATOR » Чет Ное 06, 2008 10:10 pm

Изображение
Изображение брони:
Драгомир XL - размер черна - 85 лв.като тази
Аватар
dj_PREDATOR

Рейтинг: 1163

Ланс Армстронг - "Пътуване обратно към живота"

Мнениеот ioioioto » Съб Ное 08, 2008 3:40 pm

В кнгата на Ланс Армстронг пише ли как е тренирл ?става дума за книгата "Пътуване обратно към живота"
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Мнениеот kikon » Съб Ное 08, 2008 4:18 pm

Не, тя е за други неща.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

книга на ланс

Мнениеот ioioioto » Съб Ное 08, 2008 5:05 pm

откаде мога да си купя негова книга з атренировки ? в интернет нищо не намирам ако моде дайте линк или адрес с магазин .или пък и да не е на ланс но по известна с тренировки за шосейно колоездене
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Мнениеот brumbar » Съб Ное 08, 2008 6:34 pm

Ако се поразтърсиш из темите Митко Ruse беше дал линк към руски сайт, от където можеш да си свалиш тренировъчната програма на Ланс Армстронг и Крис Карлмайкъл. Доколкото знам е преведено на руски.
Ако си от по-младото поколение и не разбираш руски мама и тате ще помагат ;)
Аватар
brumbar

Следваща

Назад към Други видове колоездене