Възстановяване от травми

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Възстановяване от травми

Мнениеот jd » Пет Ное 07, 2008 4:47 pm

Така, след вчеращното падане, заради което съм с гипс на лявата китка, се разтърсих из форума за материали относно възстановяването след всякакви счупвания и/или изкълчвания. Ми не намерих много и затова пускам отделна тема.

Който има опит по темата, моля да сподели.
Последна промяна jd на Пет Ное 07, 2008 5:17 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Re: Възстановяване от травми

Мнениеот z1gZag » Пет Ное 07, 2008 5:08 pm

Почвай да ядеш храни богати на калций .
z1gZag

Рейтинг: 1915

Мнениеот Анелия » Пет Ное 07, 2008 5:13 pm

Може да ви е смешно, но на мен са ми препоръчвали хрущяли (в свинските уши има много, както и в разните субпродукти - крачета например).
Аватар
Анелия

Мнениеот fifffka » Пет Ное 07, 2008 5:18 pm

След махането на гипса е най-добре да започнеш физиотерапия, заради обездвижването на счупения крайник. Консултирай се със специалист, най-добре ще ти каже какво да правиш. За калция... дори да имаш най-здравите кости, няма никаква гаранция, че няма да си счупиш нещо при някое лошо падане (както явно е било твоето). Бързо възстановяване :agree:
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот ddevil » Пет Ное 07, 2008 5:22 pm

Ако успееш да си намериш това, но чисто - ще е от полза.
Пих такова известно време докато бях с фрактура на дясна ключица и останах доволен, но не че и имам база за сравнение с и без него какво ще е. Препоръчително е да се консултираш и с още един ортопед и да следваш изискванията им - почти никакви натоварвания на счупено място и въобще област, редовно хранене и евентуално можеш да приемаш допълнително калций ако лекаря прецени така. След това ходи и прави всички упражнения от физиотерапията, защото макар и много хора да подценяват този процес от възстановяването - той е важен.
А относно мумиото - аз го пих около 2-3 месеца след като ми извадиха хирургическата игла и да чукна на дърво нямам никакви оплаквания от областта на рамото досега. Спортувах си отново, правя разни физически упражнения и никакъв признак за проблем в тази област.

Успешно възстановяване :agree:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Ное 07, 2008 5:31 pm

Една дума ще кажа и тя е физиотерапия

Бързо възстановяване!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Editor » Пет Ное 07, 2008 7:09 pm

:agree:
Не натоварвай китката каквото и да става !Пази я от резки движения след махането на гипса.Пожелавам ти СКОРОСТНО оздравяване и да внимаваш повече следващият път.
П.п
Какво стана?На скок ли падна?
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот jd » Пет Ное 07, 2008 7:44 pm

Мерси на всички за пожеланията за оздравяване. Падането стана на пускането от Половраг, на спускането след върха. Комбинацията от дълбока шума + камъни отдолу + коловози хич не е добра както се оказа...

За физиотерапия - някой да знае нещо повече за раздвижването? Че имах 1 позната физиотерапевтка, но е заминала за САЩ...
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Harka » Пет Ное 07, 2008 8:06 pm

Какво точно си и счупил на китката?
Аватар
Harka

Мнениеот Admin » Пет Ное 07, 2008 8:15 pm

Аз навремето ходих няколко пъти на физиотерапия в кварталната поликлиника и това беше, след това ми обясниха как да си я дораздвижвам сам вкъщи и постепенно си възвърнах подвижността. Разбира се, това със сигурност не е било най-доброто възможно решение - сигурно се предлагат и доста по-професионални услуги срещу съответната цена.
Освен това предполагам, че всичко зависи от конкретната травма - някои счупвания са по-леки и без усложнения, други имат по-тежки и дълготрайни последици, налагащи и по-сериозно въздействие след свалянето на гипса.
Най-логично е лекуващият лекар (ако има такъв) да ти каже какво да правиш по-нататък.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Ное 07, 2008 8:17 pm

jd написа:За физиотерапия - някой да знае нещо повече за раздвижването? Че имах 1 позната физиотерапевтка, но е заминала за САЩ...

За раздвижване на китка нищо не мога да ти кажа...знам добри упражнения за колената :crap: , но дано не се налага на никой да ги прави.

Бих ти препоръчал след свалянето на гипса да си вземеш направление от личния лекар и да ходиш на физиотерапия. То важи за 5 посещения, ако не се лъжа. Ако физиотерапевтите преценят, че е добре да направиш още един курс (още 5 посещения) накарай личния лекар да напише направлението на името на някой друг от семейството, понеже на месец имаш право на едно направление.

Аз лично прибягвам до услугите на физиотерапевтите от ортопедията в Горна баня. (ако искаш мога да ти обясня по-подробно къде точно в ортопедията и т.н.) Но ако не ти е удобно като локация потърси в твоя район нещо.

Знам, че в Токуда също са много добри и разполагат с много добра апаратура, но не работят със здравната каса и ще ти излезе малко солено...
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот jd » Пет Ное 07, 2008 8:22 pm

Harka написа:Какво точно си и счупил на китката?

мисля, че беше 1ва (най-външната) карпална кост на лявата ръка.
f-ra ossis leomeoti siu (ако правилно съм успял да разчета доктоския почерк на картончето за контролния преглед).

Още веднъж благодаря на всички за мненията! :beer:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот papi007 » Пет Ное 07, 2008 9:04 pm

Ми аз и 2те китки съм чупил, наместване,гипс.. първия път не съм я натоварвал, бавно и славно си се възстанови и сега си е в ред, но с другата направих огромна глупост и нека да ти споделя, та да не направиш същото и да береш ядове - реших след 2-3 дни че китката ми е достатъчно здрава от страна на кости , както и достатъчно силна от страна на мускули, че да си играя с една гира... и направих първа серия с изпъната напред ръка, китката надолу и двигам нагоре... реших да правя и втора.. и тогава се случи нещо много кофти... както си вдигах, изведнъж силите си отидоха, с цялата си хитрост не пуснах гирата, и се чу едно хруууппп... позаболя ме малко, оставих я в последствие, с здравината и - никакви проблеми, но застудее ли.. почва да боли (заедно с кръста че го сецнах година преди това, пък и коляното от един пиянски брейк денс си бях подредил в 7 клас...), та възстановявай се бавно и славно без глупости от този род, травматолога не случайно е доктор и лекува ;) Също съветвам и други, който имат проблеми, да се обръщат навреме към докторите, а не да си мислят че ще мине от самосебе си, защото тази заблуда обикновенно е доста болезнена ;)
За калций - обезсолено сирене (по възможност домашно истинско), върши чудеса ;) пожелавам ти пълно възстановяване в най-кратък период! :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот kikon » Пет Ное 07, 2008 9:43 pm

IVO Jordanov написа:...знам добри упражнения за колената...

На мен, ако може, да ми кажеш, може и на ЛС.

За възстановяването едва ли ще кажа нещо ново, но - активна почивка, пълноценно хранене (месо, яйца, зеленчуци, млечни продукти, малко плодове и малко зърнени култури и ако мислиш че е нужно - хранителни добавки като рибеното масло), постепенно раздвижване (физиотерапия, нагревки, мускулите ти ще са малко или много атрофирали, трябва да ги заздравиш) и горе главата с мисли за следващия сезон. Правилно, Постепенно, Постоянно, както се казва в един друг сайт :)

По-здрави!
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Ное 07, 2008 10:45 pm

Анелия написа:Може да ви е смешно, но на мен са ми препоръчвали хрущяли (в свинските уши има много, както и в разните субпродукти - крачета например).
Не ни е смешно - просто е разумно.Още повече, че в сряда споделих рецептата.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Ное 07, 2008 10:50 pm

kikon написа:

За възстановяването едва ли ще кажа нещо ново, но - активна почивка, пълноценно хранене (месо, яйца, зеленчуци, млечни продукти, малко плодове и малко зърнени култури и ако мислиш че е нужно - хранителни добавки като рибеното масло), постепенно раздвижване (физиотерапия, нагревки, мускулите ти ще са малко или много атрофирали, трябва да ги заздравиш) и горе главата с мисли за следващия сезон. Правилно, Постепенно, Постоянно, както се казва в един друг сайт :)

По-здрави!
На теб , ако може, ще ти кажат такива терапии, дето нямат общо със колената (тяхните).Може да имат общо с твоите. ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Editor » Пет Ное 07, 2008 11:08 pm

NovemberCharlie написа:
kikon написа:

По-здрави!
На теб , ако може, ще ти кажат такива терапии, дето нямат общо със колената (тяхните).Може да имат общо с твоите. ;)

От години те чета по форума....Не съм предполагал ,че си такъв мръсник , честно ! :rofl:
:beer:
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот Antares » Пет Ное 07, 2008 11:44 pm

Оф, джедай и ти ли бе... Баси и гадната година, сума народ се изпотрошихме :[ Добре дошъл в клуба. Догодина ще си организираме вело-клуб "Гипс"...
К'вото можах ти казах по-рано, не знаех повода... Ужас!
Бързо оправяне!

Чарлий, как мислиш, дали се е изчервила пред компютъра?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот outfaced » Пет Ное 07, 2008 11:51 pm

Аз лично прибягвам до услугите на физиотерапевтите от ортопедията в Горна баня.

това е мястото ... поне в София :agree:
иначе китката е много кофти хава ... кви бели могат да станат след счупване, ама айде да не те плаша. Дано при теб мине без проблеми.
Иначе читава физеотерапия и търпение му е майката ... търпение!
Аватар
outfaced

Мнениеот bokicha » Съб Ное 08, 2008 12:04 am

kikon написа:.... мускулите ти ще са .... много атрофирали...

jd написа:За физиотерапия

ортопедията в Горна баня

Не стъпвай ТАМ.
Иди на 4-ти км., спортната база на ЦСКА и
търси Христо Запрянов /доцента/.
търпение му е майката ... търпение!

..и желание...колко бързо ще се възстановиш..
..зависи само от теб..
:agree: УСПЕХ
Аватар
bokicha

Мнениеот Rancid » Съб Ное 08, 2008 12:36 am

Аз да попитам след като преди 2 години си изкълчих глезена,а това лято го изкълчих още 2 пъти,да очаквам ли изненади?И евентуално какви мерки да предприема?
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот bokicha » Съб Ное 08, 2008 12:46 am

Иди на доктор.
Аватар
bokicha

Мнениеот Rancid » Съб Ное 08, 2008 1:57 am

bokichaa написа:Иди на доктор.

Имах конкретен въпрос,а не нужда от просто изречение в заповедна форма...
Да мислиш случайно,че е възможно да съм ходил на лекар,но да съм преценил да попитам и тук?Понеже съм в добро настроение ще ти спестя няколко обидни емотикони като този :finger: .
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот outfaced » Съб Ное 08, 2008 2:24 am

Rancid написа:Аз да попитам след като преди 2 години си изкълчих глезена,а това лято го изкълчих още 2 пъти,да очаквам ли изненади?И евентуално какви мерки да предприема?

ставата става по халтава и следващия път се изкълчва още по лесно ... виж за мерки, незнам ... аз само се пазя :) че кат малък съм си кълчил и двата глезена жестоко или пък са ми слаби по природа :dunno:

bokichaa, не знам къв ти е проблема с клинката в горна баня ... мен там ме оперираха от едно доста сложно счупване на китката,на което първо "майсторите" в Пазарджик си бяха оставили ръцете, а после и в Пирогов не можаха да помогнат повече ... аз оплаквания нямам.
Иначе от спортните клиники и за тая в Дианабад съм чувал добри неща.
Аватар
outfaced

Мнениеот Rancid » Съб Ное 08, 2008 2:30 am

@outfaced
Благодаря за отговора,за съжаление и аз се опасявах точно от това...
:beer:
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот bokicha » Съб Ное 08, 2008 9:37 am

@outfaced-ми не съм имал проблем с майсторите
от Горна баня, защото умишлено не съм ходил там.
Преди 3,5г скъсах кръстна връзка и менискус,
и година по късно ме оперираха. Изръчках все приятели, познати,
роднини и комший, за да разбера кой Е. Да ме прегледа
и в последствие оперира най-добрият специалист. Оперираха ме
в Пирогов, но там все още работеше въпросният специалист.
Всички пътища водеха към няколко имена и места, но не към Г. Баня.
Отделно имах пример и отговор пред очите си защо да не ходя там/ но
това е частен случай/.
Вече голяма част от добрите доктори работят /или имат собствени/ частни клиники.
Е тук бая е дъвкан въпроса с травмите.
@Rancid- това беше съвет
Аватар
bokicha

Мнениеот kikon » Съб Ное 08, 2008 10:10 am

bokichaa написа:Иди на 4-ти км., спортната база на ЦСКА и
търси Христо Запрянов /доцента/.

:agree:
Христо Запрянов е бил личен физиотерапевт на Христо Стоичков, който си е идвал от Барселона в България за да се преглежда при него.
Ето визитната му картичка:
GSM: 0888 216 203
дом.: 02/ 987 0488
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Ное 09, 2008 2:51 pm

bokichaa написа:
jd написа:За физиотерапия

ортопедията в Горна баня

Не стъпвай ТАМ.

bokichaa написа:Преди 3,5г скъсах кръстна връзка и менискус

Не смесвай нещата. Говорехме за физиотерапия.
Не е редно да заклеимяваш толкова много специалисти и да ги поставяш под общ знаменател. Аз също имам лош опит в Ортопедията, но той няма нищо общо със физиотерапията, камоли със счупване на китка...ако ме разбираш.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот skiman » Нед Ное 09, 2008 3:18 pm

Най-пълната база данни за колена
Всякаква информация, имена на доктори, телефони, програми за рехабилитация.....с минимално количество спам.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Harka » Нед Ное 09, 2008 4:08 pm

jd написа:f-ra ossis leomeoti siu (ако правилно съм успял да разчета доктоския почерк на картончето за контролния преглед).

Никой смъртен не може да разчете докторския почерк, така че и ти не си успял.

Можеш ли да посочиш на тази картинка?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Carpus.png
Аватар
Harka

Следваща

Назад към Общ форум