За зимните курорти и лифтовете...?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За зимните курорти и лифтовете...?

Мнениеот biker-kj » Нед Ное 16, 2008 5:33 pm

Та понеже наближава зимния сезон и тази година си мисля да съм на планинка не със ски ами с колело!И по точно въпросът ми е в зимните ни курорти Банско и Пампорово пуска ли се с колела(на лифта и пистите) в разгара на сезона ,че да не стане така да си взема колелото и да няма място за скита и да го ду*ам! :confused:

ПС.Не съм много сигурен дали тук или в Други трябваше да пусна темата ,ще ме извинявате ,ако съм сгршил!
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот pibsi » Нед Ное 16, 2008 6:00 pm

В лифта ще събереш колелото . Друг е въпроса дали ще ти позволят .

Лично мое мнение е, че не е много разумно да се спускаш с байк там където е пълно с хора: Скиори, Бордисти, Туристи ...(без значение дали са аматьори или професионалисти) ,поради простата причина, че с каквито и спирачки да си няма да можеш да реагираш достатъчно бързо в някоя инфарктна ситуация .
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Ное 16, 2008 6:55 pm

На пистите няма да те пуснат със сигурност, тъй като са само за зимни спортове.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Нед Ное 16, 2008 8:37 pm

Брат ми е скиор и ми е казал, че по пистите през зимата хората са много "учтиви" към дружките, които копаят яко пистата... А ние с тея гуми направо я орем... Така че отпишете пистите като място за каране, освен ако не търсите екшън със щеки, летящи към главата ви и т.н. Инструкторите горе са много неприветливи хора, особено към такива с колела. ;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот did » Нед Ное 16, 2008 10:59 pm

аз, лично, бих си наврял моментално щеката между спиците на всеки колоездач, който ми оре ски-пистите с колело.

За колоездачите зимата е време за шосейни тренировки и XC.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Blink92 » Нед Ное 16, 2008 11:30 pm

Да за пистите си прав, но извън тях бих казал, че неможе да ме обиждат много много.Все пак планините не са частна собственост както и снегът.Това е мнението ми по въпроса.
Blink92

Рейтинг: 1197

Мнениеот did » Нед Ное 16, 2008 11:35 pm

Blink92 написа:Да за пистите си прав, но извън тях бих казал, че неможе да ме обиждат много много.Все пак планините не са частна собственост както и снегът.Това е мнението ми по въпроса.

точно така.

извън пистите всички сме равни.

на пистите велосипеди нямат работа.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikezilla » Пон Ное 17, 2008 12:29 am

did написа:За колоездачите зимата е време за шосейни тренировки и XC.

Айде полека с крайните изказвания, Митак ;)
Да припомням ли, че под тепетата МТБ сезонът свършва на 31.12 и започва на 01.01? И не само за ХС :idea:
Аватар
bikezilla

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 1:55 am

did написа:аз, лично, бих си наврял моментално щеката между спиците на всеки колоездач, който ми оре ски-пистите с колело.

Защо да влизаш в конфликт с мен, с Админа и с кой ли още не... заслужава ли си заради едно (според скиорите, които сме питали - чисто теоретично) оране? ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Ное 17, 2008 9:10 am

PtD написа:
did написа:аз, лично, бих си наврял моментално щеката между спиците на всеки колоездач, който ми оре ски-пистите с колело.

Защо да влизаш в конфликт с мен, с Админа и с кой ли още не... заслужава ли си заради едно (според скиорите, които сме питали - чисто теоретично) оране? ;)

Абе ако е мокър снега хич не е теоретично, затова когато има много хора или снега е мокър карам плътно в ляво или дясно :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 9:12 am

@biker-kj: За Банско ще ти препоръчам да се качваш с колата до паркингите на пистата, за да избегнеш кабинката. Ще спестиш доста неудобства, блъсканица и ругатни. После мисля, че няма да имаш проблем.
Вероятно ще караш по равните писти, а там има много скиори и ще е добре да ги пазиш. Те са в пъти по-бързи, а често са почти незащитени :(
Ако не всяваш хаос бих се радвал да видя колоездач. Сигурно е забавна картинка :D
Аватар
Вилката

Мнениеот did » Пон Ное 17, 2008 9:50 am

bikezilla написа:

Да припомням ли, че под тепетата МТБ сезонът свършва на 31.12 и започва на 01.01? И не само за ХС :idea:

тепетата са друга история.

бе не ми се бъркай, бе! ще се заяждам с когото си искам! ааааа!!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Гадни писти

Мнениеот Сашо » Пон Ное 17, 2008 10:12 am

Пистите са гадни, държат ги мутри, изсечени са страшно много дървета заради тях !!! http://forthenature.org/cases
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот Admin » Пон Ное 17, 2008 11:40 am

На мен лично винаги ми е бил неразбираем аргумента с орането на пистите - смея да твърдя, че когато снегът е твърд, стегнат и утъпкан, следата от колело е дълбока не повече от 3-4см, понкога и по-малко, а при по-мек сняг достига до 10см. Но като оставим настрана дълбочината на следата, има и друго - след пет минути нея буквално вече я няма.

Казвам това не за да се заяждам с did, а защото мисля, че не е добре фокусът да се измества към един по-скоро теоретичен проблем, при положение че има друго, по-важно нещо. И то е опасността за сблъсък със скиорите и бордистите. Каквото и да си говорим, при сегашната натовареност на пистите е опасно да се кара колело по тях, опасно е за околните и затова не е редно. Преди години беше доста по-спокойно, тогава карах с удоволствие и там, но напоследък си стоя на пътеките - хем карането е по-приятно, защото не чакаш да зърнеш пролука в пистата, хем няма конфликтни ситуации. Знам, че някои хора карат по пистите преди пускането или след спирането на съоръженията, т.е. когато скиорите и бордистите не са там. Мисля, че това е най-приемливо, ако искате задължително да карате на писта.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bozidar » Пон Ное 17, 2008 11:52 am

Проблеми за колоездачите по пистите на Витоша, Бански и тн. НЯМА! Може да се качиш с кабина, но плащаш доста за колелото, а и хората не са много толерантни. По лифтовете няма да има проблеми, но за надолу ти трябват гуми със шипове, нечовешки спирачки и да не те е страх да се хвърляш от колелото. Миналата година с един от лифтаджиите на Лалето карахме(аз ски, той колело) и чесно казано нямаше проблеми, а следите които оставяше бяха мимолетни.
PS: Друга алтернатива е нощното каране на Витоша или Боровец, снега е твърд, но не лед и е мн приятно.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот bikezilla » Пон Ное 17, 2008 11:56 am

did написа:
bikezilla написа:

тепетата са друга история.

бе не ми се бъркай, бе! ще се заяждам с когото си искам! ааааа!!!!

Не очаквах да се вържеш за думичка... "под тепетата" е доста широка територия :P

И аз ще се заяждам... с хора които не идват на сбирките! аааа!!!! :D
Аватар
bikezilla

Мнениеот bikerider » Пон Ное 17, 2008 12:32 pm

bozidar написа:гуми със шипове, нечовешки спирачки

малеиии... :crazy2:
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 12:48 pm

Ако видя някой с гуми със шипове на пистата определено ще се постарая да му вчерня карането :crazy: :evil:
Аватар
Вилката

Мнениеот TheAnimal » Пон Ное 17, 2008 12:57 pm

искам да гледам как ще го стигнеш с тея патерици :P

:beer:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 1:10 pm

@ animal:
1. Всеки скиор със стаж от 2 седмици (14 дни каране имам предвид) ще е в пъти по-бърз от колоездачите. Това е основният проблем, а не следите!

:offtopic:
2. Ако не забелязваш аватара - карам без щеки. Но и да си ги взема, все ще съм доста по-бърз и от байкърите, и от теб :popcorn:
3. Напоследък един ме убеждава, че широките ски са по-бързи за писта от състезателните, друг - че бордовете са по-бързи от ските по пистите, трети (то май пак е втория ;) ) - че и байковете са по-бързи от ските по снега. Остава и някоя баба от групата по планински песни да каже, че ще ме изпревари и пеш :D
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пон Ное 17, 2008 1:14 pm

Вилката написа:Всеки скиор със стаж от 2 седмици (14 дни каране имам предвид) ще е в пъти по-бърз от колоездачите.

Пфффффффф.... не се излагай моля ти се.
Аватар
bikerider

Мнениеот TheAnimal » Пон Ное 17, 2008 1:22 pm

1. еее, не го приемай лично де, знаеш че си чеша езика само ;)
2 и 3. много ги обичам тея теории, кой бил по-бърз, кой по-бавен...малко лекинко са ми относително недоказани, тука не е до ските, колелото или борда ами главен фактор в бързината е човека :idea:
ииии, не подценявай бабите с песнопойките в ръка, тея са извънземини :D

п.п. сори за офтопика но днес ми е първия ден от сряда насам, в който съм трезва и не ме слуша главата :crazy:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 1:27 pm

Вилката написа:@ animal:
1. Всеки скиор със стаж от 2 седмици (14 дни каране имам предвид) ще е в пъти по-бърз от колоездачите. Това е основният проблем, а не следите!

Хахаха, яко се изложи тука. Аз, дето карам супер-предпазливо, изпреварвам 99.9% от скиорите. Представи си по-агресивните карачи какво правят!

П.П. Спомням си зимата на 2006-та едни надъхани скиори се пробваха срещу Пупинатора. Пупи ги прегази брутално :)
Последна промяна PtD на Пон Ное 17, 2008 1:29 pm, променена общо 1 път
Аватар
PtD

Мнениеот skiman » Пон Ное 17, 2008 1:28 pm

Вилката написа:@ animal:
1. Всеки скиор със стаж от 2 седмици (14 дни каране имам предвид) ще е в пъти по-бърз от колоездачите.

Глупости.
Вилката написа:Това е основният проблем, а не следите!

Вярно. Следите не са никакъв проблем, както и риенето на пистата. Всеки един начинаещ скиор или бордист, рие в пъти повече от един колоездач.

:offtopic:
Вилката написа:2. Ако не забелязваш аватара - карам без щеки. Но и да си ги взема, все ще съм доста по-бърз и от байкърите, и от теб :popcorn:
:popcorn:
Вилката написа:3. Напоследък един ме убеждава, че широките ски са по-бързи за писта от състезателните, друг - че бордовете са по-бързи от ските по пистите, трети (то май пак е втория ;) ) - че и байковете са по-бързи от ските по снега.

Продължавам да го твърдя. Зависи, кои състезателни ски визираш? В БГ до сега по пистите не съм видял скиор с чисто даунхил ски. Да те ще са по-бързи от моите. Слаломните.....:popcorn:

Онтопик.
За мен проблем с байкърите, които могат да карат, няма. Проблема идва от байкърите, които нямат нищо под каската и решават екипирани, като танкове да взимат на "рахаааааан" пистата.
Освен това, там където карам, няма колоездачи. А и това ми е проблем:
bikerider написа:
....затова когато има много хора или снега е мокър карам плътно в ляво или дясно :evil:

Защото и аз карам там предимно, докато се придвижа до лифта за да избягвам ски училищата, които се вият по средата на пистата.
Срещал съм колоездачи на пистата и не съм имал проблеми с тях. Спирам и с интерес го наблюдавам. Ако го видя, че е неконтролируем, правя всичко възможно(а то не е особено трудно) да го настигна и да му направя забележка. Защото по БГ писти има много деца, които са особено уязвими.
И за финал. Ако управата на ски зоната НЕ забранява каране на велосипед по пистата, аз нямам проблем. Стига велосипедиста да спазва правилата за поведение на пистата.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 1:31 pm

@skiman +1111
Аватар
PtD

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 1:50 pm

PtD написа:Аз, дето карам супер-предпазливо, изпреварвам 99.9% от скиорите. Представи си по-агресивните карачи какво правят!

П.П. Спомням си зимата на 2006-та едни надъхани скиори се пробваха срещу Пупинатора. Пупи ги прегази брутално :)

Явно аз не съм наясно с възможностите на МТБ в-у сняг :dunno:
Когато някой нарече мое изказване като "глупости", очаквам конкретни факти с трасе и време за преминаването му :popcorn: Както надушвам скоро ще мога да ви дам реални и пресни такива данни за ските :hbang2: :banana:
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Пон Ное 17, 2008 1:58 pm

Вилката написа:Когато някой нарече мое изказване като "глупости", очаквам конкретни факти с трасе и време за преминаването му

Ти в това си твърдение ли се вписваш:
Вилката написа:1. Всеки скиор със стаж от 2 седмици (14 дни каране имам предвид)

:dunno:

Иначе за трасето....имаш ли пипс, лопата и сонда? И можеш ли да си служиш с тях? :beer:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот yavka » Пон Ное 17, 2008 2:01 pm

Аз понеже съм от скоро в планинското колоездене и съм гледал 2 състезания. Искам да попитам за времето от 4-5 минути спускачите колко километра изминават?
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот vlassadar » Пон Ное 17, 2008 2:13 pm

Их че интересна темаааа!
По въпросите със скоростите - да, определено спускането с колелото приключва няколко пъти по-бързо отколкото със ски. И то не е заради скоростта на колелото, а заради траекторията. И оттам идва целия проблем с безопасността. Колелото върви право надолу, докато всички скиори, особено по-бавните карат на зиг-заг, а по-начинещите са още по-опасни (или ние - опасни за тях). Затова когато трябва да мина по писта, чакам големи пролуки, за да няма инциденти. За толкова години каране нямам един инцидент със скиор. Само миналата година някви нови типове от Юлен на Лалето ми обясниха, че е забранено с колела. викам "спокойно" изчаках да "просветне" да не отнеса някого и шуснах една права. Оня дойде след 10 сек. (на 200 м отсечка) и беше готов вече да ме бие. И заплаши че може да ми конфискува и колелото другия път. Не мисля че в природния парк могат да ми кажат с какво да се придвижвам и къде. Пистата не е частна собственост, и наем се плаща за ползването на лифта а не на пистата. Освен това трябва да ги затворят поне за 2 години след мизерията с морените под Резньовете. Дано го направят! Да не говорим че Банско трябва да го забранят изцяло или така да ги глобят че да закрият сами фирмата. 50 м. е разрешената ширина на пистите там.....
Сори ако много се отплеснах.
@Вилката: ще те "поканя" на пряк двубой за скорост, на Лале след 16 ч. или на Зелената. При твърд сняг нямаш много шансове за победа. Виж, ако искаш слалом, аз нямам шанс, това е ясно...
Тръпката с колелото обаче е несравнима, и ски съм карал предостатъчно, но и двете си имат предимствата.
Последна промяна vlassadar на Пон Ное 17, 2008 2:44 pm, променена общо 1 път
Аватар
vlassadar

Мнениеот ZmD » Пон Ное 17, 2008 2:13 pm

@Бикер-кж
Защо ти е да смесваш пролетно-есенното-лятното с зимното.
Зимните спортове си имат своя чар и предполагам никои неможе да оспори, че свободада на движение която имаш с ски или сноуборд, може да я постигнеш с колело на сняг.Лично на мен ми е много трудно да си следя линията с колело,(говоря ако не се бостриш направо надоле със спирачки)няма го този контрол които имаш на суха кална или каквато и да е настилка.Затова разреших проблема със снега и колелото със сноускуут(нз дали се пише с 2 или 1 у :^: ).Дъ ботъм лаин ис:Зимата си е за зимни спортове които не са по-малко интересни от колелото + това ако мислиш че ще научиш нещо кои знае какво, то няма да е по различно ако караш на кал.

Пп.По темата да ти кажа за Банско аз там се пробвах с колелото зимата и не ти се иска да знаеш какви скандали имаше затова, че съм с колело(за ши*аните опитите на бордистите да ме съборят :dark: също не ми се разказва).
Cheers :D
Изображение
Аватар
ZmD

Рейтинг: 1352

Следваща

Назад към Общ форум