Бихте ли носили/носите ли...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот mitakaman » Чет Авг 07, 2008 5:16 pm

Добре де, браво носете каска в града, ама какво означава ,,ми аз не нося челадинка ами фул фейс, защото челадинката не пази...."

И какво да караме ХС с фул фейс така ли ?
:crazy:
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот HAMMER T » Чет Авг 07, 2008 5:25 pm

Ако отиваш или се връщаш от каране, за което ти е бил необходим FullFace - ок, но в тази жега, да изляза да покарам с такава тенджера на главата ... най-много да получа топлинен удар. Иначе ми е по-добре с каската с козирка, отколкото с нормална шапка - шем ми пази сянка на очите, хем проветрява :) и основното - пази :idea:
Аватар
HAMMER T

Рейтинг: 1256

Мнениеот darkmanbaiker » Сря Ное 12, 2008 9:49 pm

където и да караш караи с каска :agree: :agree: :agree:
darkmanbaiker

Рейтинг: 1134

Мнениеот Reactor » Сря Ное 12, 2008 10:08 pm

codename47 написа:когато нося каската в града имам чувството че всички ме гледат все едно падам от небето , което много ме дразни.

Това е само чувство пък и да те гледат хич да не ти пука.Откакто ме блъсна кола с колелото,кача ли се на колело каската и ръкавиците са задължителни.
Аватар
Reactor

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 14, 2008 1:04 am

Хм...днес слушам как някакви промени ще има в правилника за движение, според които освен каска ще трябва да носим и светлоотразителна жилетка.
Аватар
taurus13

Мнениеот Reactor » Пет Ное 14, 2008 8:51 am

taurus13 написа:......ще трябва да носим и светлоотразителна жилетка.

В тъмните часове на деня е желателно бих казал.По сигурно е,когато те видят отдалеч.Само със светлините на колелото не винаги колоездача се забелязва навреме.
Аватар
Reactor

Мнениеот Kpoko » Пет Ное 14, 2008 9:02 am

Да, обаче като си с раница и колко остава да се вижда от жилетката?
Аз примерно като карам в тъмната част на денонощието си слагам дъждобрана на раницата, който мисля, че се забелязва повече от жилетката.
Аватар
Kpoko

Мнениеот Yavkata » Пет Ное 14, 2008 9:38 am

Когато раницата ми е почти празна загръщам и нея със светлоотразителната жилетка. Ако е много пълна или пък карам със светлоотзазителни дрехи, слагам жилетката само на раницата , като провирам ремъците на раницата през дупките за ръцете на жилетката.
Тези от велосипедистите които карат и кола в сумрака знаят как (не) се виждат "черните градски нинджи на колело".Мимикрията в градската е опасна. Колкото и ярко да съм облечен , с колкото и светлини да карам пак имам чувството , че съм застрашен ,карайки в мрака на града. Факта , че шофьорите не виждат стълбове, спирки, други автомобили и камиони и се блъскат в тях достатъчно ме тревожи.
Аз съм избрал да се движа в града по -бързо и по -несигурно от колкото с автомобил или градски транспорт и се опитвам да направя всичко възможно да "оцелея" по -дълго, независимо дали е написано в закона или не. Инстинкта ми за самосъхранение явно надделява над желанието ми да бъда "фешън".(а то не е малко,както ще потвърдят каралите със мен по балканите ;) ).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 14, 2008 10:47 pm

Аз имам свтлоотразителни елементи по раницата и на задната част на обувките.Отделно слагам мигаща силна светлина отзад и силна бяла светлина отпред, тъй като забелезах, че без предна светлина постоянно ме засичат излизащи от странични улици коли. Днес въртях от Люлин до Стрелбище по тъмното и забелязах още поне 4-ма велосипедисти, които нямаха дори една червена светлинка - дето каза колегата горе - "нинджи".
Та смятам,че активната индикация, като силните светлини трябва да е задължителна, а не толкова разните пасивни отразители, тъй като те често не се забелязват достатъчно ясно, или подсъзнателно се бъркат с елементи от пътната сигнализация и градския пейзаж. Отделно установявам, че предната бяла светлина ми дава голямо предимство пред иначе масово ходещите гламаво пешеходци, които гледат май само, като пресичат улици(че някои и тогава не гледат).
Аватар
taurus13

Мнениеот novice » Съб Ное 15, 2008 4:53 pm

...а темата беше за каските... :offtopic:

Да ви кажа, не знам какво си мислят някои с тия жилетки, обаче повечето от тях карат само с тоя парцал на гърба, без абсолютно никакви габарити, показват се и изчезват в тъмното точно като призраци и не знам дали разчитат на това, да ги предпази от ПТП в тъмните часове, още повече, че сега ползването на габарити е задължително дори през деня!!! А колко по-лесно е да се сложат качествени светлини... :bigeyes:
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Alpina » Съб Ное 15, 2008 5:14 pm

Поне желетките да бяха наистина светлоотразителни, ами някои са си купили боклуци по 2-3 лв и ама грам светлоотразяване няма.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Gigo_97 » Съб Ное 15, 2008 8:49 pm

Преди около 4 месеца се ударих в един стълб право в челото слава на бога бях с каска.Но вече каската неможе да се нарече каска.Та един съвет от мен винаги карайте с каска
The DH for DRAGOMIR factory dh
Аватар
Gigo_97

Рейтинг: 1097

Мнениеот gofren » Вто Ное 18, 2008 8:00 pm

нося при всяко излизане. колегите ми в университета само ме ебават кво е тва що си с каска и т.н. прости хора и като им кажа, че е за запзване на главата ми цяла при катастрофа следва разбира се "е как ще те спаси това". боли ме кура преди да излеза си я инсталирам на главата и потеглям
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот bikerider » Вто Ное 18, 2008 10:29 pm

gofren написа:боли ме кура

Купи си шлем! :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jd » Сря Ное 19, 2008 9:14 am

mitakaman написа:И какво да караме ХС с фул фейс така ли ?
:crazy:

Зависи от личното предпочитание. За мен лично, именно при една такава чуденка (преди падането и трошенето по-миналата седмица) ми спаси зъбите, защото тогава реших за ХС да карам с шлема. Всеки си решава сам за себе си, важното е да има "шапка" (както казва един познат :D) на главата ;)

:beer:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот lupi » Сря Ное 19, 2008 10:49 am

Здравейте хора.Аз да попитам за светлоотразителните жилетки вярно ли е че ваче са задалжителни за носене от колоездачи.
Аватар
lupi

Рейтинг: 925

Мнениеот evilll » Сря Ное 19, 2008 12:10 pm

Старата тема на нов глас...какво пък, хубаво е от време на време да се припомня на някои, че каските са задължителни.
Reactor написа:...кача ли се на колело каската и ръкавиците са задължителни.

:agree: Това е истината. Ръкавиците, по-скоро защото съм свикнал с тях и някак си ми е некомфортно ако ги забравя :) . Каската, за всеки случай, може и да не стане нищо, но поне ще съм застрахован един вид (а пък и с нея съм свикнал, вече си ми е като навик и въобще не ми прави впечатление дали някой ме гледа странно).
Този материал не знам дали е публикуван преди, но мисля, че ще е полезен:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0

Що се отнася до светлоотразителните жилетки... добре е и те да се носят, имайки предвид, че всичко кьораво и сакато вече е зад волана(за най-голямо съжаление :crap: ).
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот Reactor » Сря Ное 19, 2008 8:42 pm

lupi написа:Здравейте хора.Аз да попитам за светлоотразителните жилетки вярно ли е че ваче са задалжителни за носене от колоездачи.

Промените в закона задължават велосипедистите да носят каски, а през нощта – и светлоотразителни жилетки. Това изискване е обусловено от факта, че повече от 40% от случаите на смърт на велосипедисти са в тъмната част от денонощието, а основна причина е невъзможността да бъдат забелязани от достатъчно разстояние.

Със или без закон носи си каската за да ти е здрава главата . :) :agree:

ИЗТОЧНИК
Аватар
Reactor

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 21, 2008 12:59 pm

Винаги.Каска, жилетка, светлини-всичко.

jd написа:За мен лично, именно при една такава чуденка (преди падането и трошенето по-миналата седмица) ми спаси зъбите, защото тогава реших за ХС да карам с шлема.
И аз имах такъв случай и от тогава си карам ХС с fullface и не ми дреме.Още повече, че сега на студа не запарва. :)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот sherpite » Вто Ное 25, 2008 8:42 am

ИзображениеИзображение
За мен това е идеалното за града
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот Admin » Вто Ное 25, 2008 10:41 am

sherpite написа:За мен това е идеалното за града

Откакто TLD пуснаха тази каска на пазара, се опитвам да разбера кой и защо би си я купил :dunno: Хем няма защита за зъбките, както при full face, хем ти спарва главата (предполагам) точно колкото шлем. А пък за града съвсем не мога да си представя какви предимства има пред една хубава, лека, комфортна, проветрива и лесно регулируема (ХС) каска.
Последна промяна Admin на Вто Ное 25, 2008 11:09 am, променена общо 1 път
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 25, 2008 10:45 am

Админ - какво пък разбираш ти от ПОЗА !? :bowdown: :bowdown: :bowdown: :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот agent_Jekov » Вто Ное 25, 2008 10:52 am

Admin написа:А пък за града съвсем не мога да си представя какви предимства има през една хубава, лека, комфортна, проветрива и лесно регулируема (ХС) каска.
Единствено дето ти покрива задната част на главата май.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот MoRTi » Вто Ное 25, 2008 11:01 am

аз подкрепям,че насякъде трябва да се кара с фул фейс защото имах едно фатално падане с челадинката и си разбих остат и носа едновреммено и горната ми усна нeможа да се оправи 1 месец...
MoRTi

Рейтинг: 989

Мнениеот novice » Вто Ное 25, 2008 11:25 pm

MoRTi написа:аз подкрепям,че насякъде трябва да се кара с фул фейс защото имах едно фатално падане с челадинката и си разбих остат и носа едновреммено и горната ми усна нeможа да се оправи 1 месец...
Леко главата ми сигурно ще бъде като тенджера под налягане, особено при изкачване на баири... :D :rofl: :crazy: :offtopic:
Аватар
novice

Мнениеот sharky » Сря Ное 26, 2008 11:57 pm

А кой е казал че чаладинката не пази ??? Аз се размазах на виражите преди време и си ударих главата отстрани със земята и каската ме спаси ... 666 Мюлет... кво като не е фул фейс , стига да не паднеш по брада чаладинката си пази екстра, като истърчи навънка по 2 пруста като легнеш се подпираш с нея, не с глава :) :agree:
ИзображениеИзображение
Аватар
sharky

Рейтинг: 1834

Мнениеот novice » Чет Ное 27, 2008 5:46 am

Никой не е казал, че не пази, но някой колеги обичат да се презастраховат. Не че не може да си скършиш врата примерно, дори когато си с фул фейс (да не дава Бог да се случва), но... :dunno: За спускане, ФР разбирам с фулфейс, ама в града, нагоре или при ХС. :crazy:
Иначе винаги има шанс да стане нещо и да си потроши зъбите, носа или нещо по лицето човек, но това не означава винаги да е с шлем, като космонавт. :D Поне аз не мога да въртя с фул фейс.
Аватар
novice

Мнениеот mito_dlx » Съб Ное 29, 2008 7:13 pm

Ей много полезна тема! Требва и аз да взема да си купя каска, че нямам, а това не е добре.
mito_dlx

Рейтинг: 1187

Мнениеот ddevil » Съб Ное 29, 2008 7:30 pm

Историята е малко ала "питай патило".
Почти всеки паднал с фулфейс оценява предимствата пред половинката и в почти всички случаи жертва комфорта за сметка на безопасността.
Аз също съм един от тях и даже при нормален преход съм с фулфейса на "китарата" :D
Каската буквално ме спаси веднъж и не смятам да си създавам още повече предизвикателства като карам с половинка ...
Но отново всичко е въпрос на личен избор.
Аз съм сметнал така, не смятам, че съм намерил оптималното решение и не апелирам никого да го следва :)

Безаварийно! :beer:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот Antediluvian » Нед Ное 30, 2008 1:36 am

Едно не ми е ясно - тук всички се вричат колко са важни каските, как винаги карали с каски, а аз виждам колоездачи с каска не по-често от 3 пъти седмично :dunno: :dunno: :dunno:

ДА, признавам, каска в града ползвам само зимата /понякога/, когато мога да си сложа спокойно фулфейса, съгласете се, не мога да отида на лекции/работа/каквото се сетите/ вир вода и на марула в главата в останалите сезони :) Разбира се, знам какво ще кажете - здравето е по-важно, знам много добре. И все пак карайки в града винаги очаквам най-лошото. НЕ Не разчитам дори на каската, не разчитам на някой че ме вижда, на някой че ще ми направи място ,път, че ще спре заради мен.

Всъщност досега съм имал проблеми , защото не съм носил наколенници и налакътници, а не защото не съм носил каска... /говорим САМО за града, винаги нося в планината/ пък и да знаете като сме били деца преди години все с каски сме карали, а преди нас също....

Разберете едно нещо... НИЩО не ви пази ОСВЕН МОЗЪКА в главите... - нормално е да ни налагат чрез закони да носим такива аксесоари, световната тенденция е някой да мисли вместо нас и да решава кое е по-добре за нас...

П.П. Аз карам много често вечер със светоотразителна жилетка - голяма, покрива и раницата. Да запитам шофьорите, които са имали възможност да минат покрай колоездачи с такава жилетка - виждат ли се добре ?
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Предишна

Назад към Общ форум