Калъфка за седалка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Калъфка за седалка

Мнениеот trix » Съб Ное 29, 2008 5:49 pm

Има ги в Практикер.Представлява здрав еластичен плат,под него мек и жилав силикон,дебел повече от сантиметър,най от долу гума с пъпки-за да стои стабилно на седалката.Всички части са добре залепени като под седалката има връзка за затягане.На моята спортна седалка направо лепна,стои стабилно и е невероятно удобна.Цената е ок 14лв.Хубавото е че може да се маха при кратки преходи и да се слага на продължителни.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот novice » Съб Ное 29, 2008 6:42 pm

Тва платена реклама ли трябва да бъде?! Мислех, че форума не може да се използва за такива цели... :dunno: :offtopic: :crazy:
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот trix » Съб Ное 29, 2008 8:07 pm

Не бе,не е реклама.Това е не често срещан продукт(другаде не съм виждал).Преди месец някой беше попитал за такава калъфка,но не можах да намеря къде във форума.Може би трябваше да попитам кое е по-доброто решение-калъфка или мека седалка.За мене отговора е ясен,кажете и вие?
Аватар
trix

Мнениеот novice » Съб Ное 29, 2008 8:40 pm

E да де, ма така както си я задал темата, ти не питаш, а рекламираш някакъв си продукт... Има разлика. ;) Колкото до въпроса ти, ако оправиш заглавието на темата, може да получиш повече мнения.
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: Калъфка за седалка

Мнениеот bikerider » Съб Ное 29, 2008 9:49 pm

trix написа:Има ги в Практикер.Представлява здрав еластичен плат,под него мек и жилав силикон,дебел повече от сантиметър,най от долу гума с пъпки-за да стои стабилно на седалката.Всички части са добре залепени като под седалката има връзка за затягане.На моята спортна седалка направо лепна,стои стабилно и е невероятно удобна.Цената е ок 14лв.Хубавото е че може да се маха при кратки преходи и да се слага на продължителни.

Това е заместител на памперси ли? Струва ми се малко куцо като идея. Иначе аз ползвам калъфка за седалка, но само с предпазна цел, когато не карам.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Съб Ное 29, 2008 9:49 pm

Това е калъфка, която да прави по-мека седалката ти, така ли?

Защото аз съм виждал (и имам) калъфи, които да я предпазват от дъжд примерно, по време на превоз или при по-дълъг престой на открито. Но това, което ти описваш, е нещо различно.

Edit: Демек, и аз питам същото като bikerider ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот azsa-bachinito » Съб Ное 29, 2008 10:28 pm

Ако става въпрос за калъф, който се склага на седалката за да е по-меко на дупето и да не ръби, аз имам такъв. Пълен е със силикон и върши чудесна работа между 500 и 700 км, след това се сплесква и става на парцал. 100 кг живо тегло.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот trix » Съб Ное 29, 2008 10:37 pm

Не знам какви седалки карате вие,ама с моята не мога повече от 3-4 часа,та...тази умекотяваща калъфка ми решава проблема при дълги карания.Може да се носи и в раницата.А пък да са широко разпространени и използвани,а аз да не знам-това е друго нещо.Просто ми направи впечатление като продукт и го споделям тук с вас.Разбира се не е за скъпите седалки,които са точно такива каквито трябва да са.Ами силикона(гела)е доста по-мек и жилав от този по седалките-за това се сплесква
Аватар
trix

Мнениеот trix » Съб Ное 29, 2008 10:44 pm

А и този проблем с купуването на седалка-нали трябва да я караш цял ден за да разбереш дали е за тебе.
Аватар
trix

Мнениеот Alpina » Съб Ное 29, 2008 10:46 pm

Значи имаш проблем със седалката.

Аз също имам неприятно усещане, но е само ако не съм карал месец и явно задника ми се изнежва :D
След 2-3 седмици редовно каране изчезва неприятното усещане.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SilverWolf » Съб Ное 29, 2008 10:57 pm

Интересна идея... може да си купя и аз. Искам да питам по открехнатите, дали мога да издържа 30 км не много равен терен асфалтиран със рамка 14" (колчето ми се дига достатъчно) и големи гуми 2.7 ???? Не съм много издръжлив и затова се притеснявам, а със седалката не съм свикнал защото почти не сядам на нея.
Аватар
SilverWolf

Рейтинг: 1120

Мнениеот ddevil » Съб Ное 29, 2008 11:04 pm

По-добре се научи да сядаш на нея и си вземи дълго колче докато е време. В противен случай рискуваш да разбереш какво е остра болка в коленете ...
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот SilverWolf » Съб Ное 29, 2008 11:16 pm

ТОЧНО! Не разбирам защо обаче ме болят колената като карам! Понася се обаче е наистина остра болка. Защо се получава така?!
Аватар
SilverWolf

Мнениеот bobiracing059 » Нед Ное 30, 2008 12:42 am

SilverWolf написа:ТОЧНО! Не разбирам защо обаче ме болят колената като карам! Понася се обаче е наистина остра болка. Защо се получава така?!

Аз имах същия проблем и преди,имам си го и сега.Първо мислех,че е от зле настроени парчета на клипсовите педали,после си ги коригирах и станаха перфектни но проблема с болката в коленете остана,ползвах някой мазилаци и други такива и тва не помогна трайно и понеже там където карам редовно е по-равно а аз всичките си колела ги карам с максимално свалена седалка,подучух,че е хубаво да се кара дори и нанадолни дисциплини,при които не стоиш толкова много на седалката но все пак сядаш от време на време,да е вдигната седалката,та пробвах и да ти кажа има резултат,болката я има в много студено време когато не съм разгрял а съм се юрнал да карам но в никакъв случей не е както беше преди да науча за метода с вдигнатата седалка. ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот VALKS » Нед Ное 30, 2008 12:59 am

Нормално е, така се натоварват повече колената и затова се получава и болката. Правете компромиси- нито ниска, нито висока позиция на седалката
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот Antediluvian » Нед Ное 30, 2008 1:55 am

bobiracing059 написа:
SilverWolf написа:ТОЧНО! Не разбирам защо обаче ме болят колената като карам! Понася се обаче е наистина остра болка. Защо се получава така?!

Аз имах същия проблем и преди,имам си го и сега.Първо мислех,че е от зле настроени парчета на клипсовите педали,после си ги коригирах и станаха перфектни но проблема с болката в коленете остана,ползвах някой мазилаци и други такива и тва не помогна трайно и понеже там където карам редовно е по-равно а аз всичките си колела ги карам с максимално свалена седалка,подучух,че е хубаво да се кара дори и нанадолни дисциплини,при които не стоиш толкова много на седалката но все пак сядаш от време на време,да е вдигната седалката,та пробвах и да ти кажа има резултат,болката я има в много студено време когато не съм разгрял а съм се юрнал да карам но в никакъв случей не е както беше преди да науча за метода с вдигнатата седалка. ;) :beer:

Аз имам проблем с едното коляно. Знаех много добре колко е важно позицията на колоездача да е правилна височината на седалката, правилни предавки и т.н.... но след като се разтърсих за по-подробна информация установих колко по-добре ем ожело да се грижа за колената си когато карам

1. Още по-висока седалка - само когато спускам си я свалям донякъде. Целта е крака да се изпъва напълно.
2. Обръни внимание и дали седалката не ти е прекалено напред/назад.
3. Максимално леки предавки /може би най-важното/ - колкото по-тежки предавки за въртене си избираш, толкова повече си износваш ставите. Стигнах до положение да карам на 10 зъба по-малка плоча.
4. Преждевременно взимане на мерки - пиене на нужните медикаменти, и през това време въздържане от дълги натоварвания.

Като цяло след като спазвам тези принципи нямам болки повече. /бях стигнал до едно положение, когато дори от 20-30км ме заболяваше леко коляното. Сега издържам 50 без проблеми, повече не съм карал откакто се лекувам. Звучи жалко на фона на 100те километра които изминавах преди, но какво да се прави...взимай мерки навреме/
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот SilverWolf » Нед Ное 30, 2008 10:19 am

Ще се консултирам със личния лекар да каже какво да пия. Иначе изчетох всички теми за болки в колената и само на едно място пишеше че винаги трябва да съм с леко присвити колена. А за седалката - винаги когато изкачвам е максимално високо(на нивото на кормилото или малко по високо), на равно я слагам на по-ниско а когато спускам или скачам или някви подобни шашми - максимално ниско защото иначе пречи. Наистина като карам с лееко присвити колена не ме боли, за мен е доста странно ама ще свикна. Иначе аз не сядам много много на седалката. Някой път се случва като ходя от някой скок до рампите и обратно да не си дигам седалката а да я оставям най-ниско (което значи наистина ниско защото съм с 14" рамка) и тогава е пак гадна болка при педалиране което за мен е нормално защото краката почти достигат до задните ми части. Благодаря за инфото.
Аватар
SilverWolf

Мнениеот pluia » Пон Дек 08, 2008 3:45 pm

хм...то и аз имам(имах) същия проблем.с рамка 14''(перфектна ми е,но би трябвало да съм с 16''),цяло лято карах с мах-ниска седалка(всеки ден съм карал).естествено имах ужасни болки в коленете и глезените,та чак сега разбрах от какво е.ако успея да стегна едно ново колело ще пробвам метода,защото дори когато бягам се получава ефекта някои път :popcorn: .просто ме е страх да не увисна на седалката(по гадния начин) след някои скок или др.... :bigeyes: А как може да се предотврати това ? :dunno:
life sucks,life's boring!!!
-have a cookie,dude!
Аватар
pluia

Рейтинг: 1140

Назад към Общ форум