Имам проблем...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Имам проблем...

Мнениеот SilverWolf » Нед Дек 07, 2008 7:08 pm

От няколко дни като си карам и просто усещам че чашките ми имат луфт, оттягам лапата завивам тапата отгоре и всичко се оправя. Но се оправя за някъде около 15 мин. и след това отново това ужасяващо тракане. Днес карах на тежък терен и си мих колелото та реших да махна водата от стержена и махнах капачката. И останах доста учуден и малко ужасен от видяното. На пеперудката 2 от крилата са се вирнали нагоре и в средата където е резбата се е издигнало нагоре. Признавам че сам си набих чашките и пеперудката, а съм нов, но като ги купувах незнаех че не съм аз човека за тази работа и ...
Въпроса ми е продават ли се пеперудки с тапи??? И ако да колко струва Благодаря предварително
Аватар
SilverWolf

Рейтинг: 1120

Мнениеот otka4al4o » Нед Дек 07, 2008 7:24 pm

Всъщност лапата е много по-важна да е затегната от тапата отгоре. Тапи с пеперудки се продават за 1-2 лева но според мен проблема ти идва от това че лапата не е поставена правилно.
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот Delta » Нед Дек 07, 2008 7:24 pm

комплект пеперудка с тапа струва около 2 лв.
Delta

Рейтинг: 998

Re: Имам проблем...

Мнениеот did » Нед Дек 07, 2008 7:53 pm

SilverWolf написа:От няколко дни като си карам и просто усещам че чашките ми имат луфт, оттягам лапата завивам тапата отгоре и всичко се оправя. Но се оправя за някъде около 15 мин. и след това отново това ужасяващо тракане. Днес карах на тежък терен и си мих колелото та реших да махна водата от стержена и махнах капачката. И останах доста учуден и малко ужасен от видяното. На пеперудката 2 от крилата са се вирнали нагоре и в средата където е резбата се е издигнало нагоре. Признавам че сам си набих чашките и пеперудката, а съм нов, но като ги купувах незнаех че не съм аз човека за тази работа и ...
Въпроса ми е продават ли се пеперудки с тапи??? И ако да колко струва Благодаря предварително

МИСЛИ като правиш нещо. Ако не си убеден, че мисленето ти се получава, иди в сервиз. Захватът на лапата към стержена е елементарен, просто го огледай. Пеперудката НЕ СЕ ЗАТЯГА, затяга се лапата.

Накратко: просто не си набил чашките докрай и постепенно те потъват в рамката, което отваря луфт.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот ico 1 » Нед Дек 07, 2008 8:35 pm

SilverWolf,ако можеш свали вилката и провери дали няма луфт между короната и стержена и.Този луфт няма обиране-скрап.Другия вариант е да си обърнал долния лагер(а може и горния) на чашките обратно и в момента да мачкаш пластинката на която са сачмите.Всъщност вече си я смачкал.
Аватар
ico 1

Мнениеот did » Нед Дек 07, 2008 8:41 pm

ico 1 написа:SilverWolf,ако можеш свали вилката и провери дали няма луфт между короната и стержена и.Този луфт няма обиране-скрап.Другия вариант е да си обърнал долния лагер(а може и горния) на чашките обратно и в момента да мачкаш пластинката на която са сачмите.Всъщност вече си я смачкал.

да, това е също вероятно. във всички случаи става дума за некадърен монтаж и ходенето до сервиз е най-доброто решение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот FUNN » Нед Дек 07, 2008 9:32 pm

@SilverWolf
На стержена имаш ли набит конус, на който се слагат лагерите с уплатнението?
А също така, когато слагаш горните лагери слагаш ли нужните уплатнения?
dancho717 написа:аз така на 1 колело му скъсах вилката като махнах обтегача и веригата прекалено много я обтегнах,но ако имаш обтегач няма как да стане...
Аватар
FUNN

Рейтинг: 1327

Мнениеот SilverWolf » Нед Дек 07, 2008 10:09 pm

Еми тогава незнаех че не трябва аз да го правя. Луфт в короната няма, Конус над короната има, лагерите съм гледал из форума и са както трябва, разбирате ли не е от чашките. Можеби не съм сложил пеперудката както трябва(леко накриво) и затова сега става така. Знам че предназначението на тапата е да натисне лапата надолу докато не затегнеш самата лапа. А щом са толкова евтини значи не мисля че има от какво да се притеснявам :)
Аватар
SilverWolf

Мнениеот vpravov » Нед Дек 07, 2008 10:24 pm

Провери си резбите в алуминия на лапата да не са повредени и от там да изпуска.Провери и стержена до къде влиза в лапата. Не трябва да бъде до ръба, нито пък да е до средата. Ако лапата е с два болта, добрия вариант е стержена да се пада над нивото на горния болт, като същевременно е поне 2мм по-ниско от ръба. И най-вече дай още инфо ако проблема не е сред предположените до момента. :agree:
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Нед Дек 07, 2008 10:47 pm

ако това, което пишеш, е вярно, купи си нова лапа.
Аватар
did

Мнениеот SilverWolf » Нед Дек 07, 2008 11:29 pm

Добре бе хора лапата е ТОЧНО 2 мм по високо от стержена! Лапата е НОВА резбите няма начин да са повредени.

П.П.: Утре ще отида на сервиз да ми кажат какво има и ще пиша

Едит: Сега се сещам че всъщност аз преди да си завърша колелото го дадох на сервиз да му оправят каплите и на тоя майстора му дадох пеперудката той да я сложи. НО този "майстор" ми беше обърнал главината наобратно и кажи речи нищо от това което му бях заръчал да свърши не направи! Продължавам да си мисля че просто съм попрекалил със завиването на тапата.
Аватар
SilverWolf

Мнениеот vpravov » Пон Дек 08, 2008 12:11 am

@Вълк. Единствената функция на тапата с пеперудката е да обере луфта в поредицата конус, лагер, чашка, чело, чашка, лагер, конус, спейсъри и лапа. Ако всичко е подредено както трябва ,след обирането на луфта с тапата, лапата се затяга и тя държи цялата система. Както ти описваш нещата, проблема би трябвало да е в лапата. Ако проблема беше в тапата, ти поначало нямаше да можеш да обереш този луфт. А ти твърдиш, че го обираш луфта и той отново се появява чак след 15-тина минути. От там следва, че проблема би трябвало да е с лапата, която явно не задържа нещата. А ако не е с лапата, то значи твърдението ти ,че чашките са монтирани както трябва не вярно, което не би трябвало да е така, защото тогава луфта ще се появява още в първите секунди. :dunno:

Непременно напиши какво е казал майстора, че ме спука от любопитство :agree:
Аватар
vpravov

Мнениеот Вилката » Пон Дек 08, 2008 1:35 am

Хммм! След описанието на повредената пеперудка си мисля едно - дали е заела тая си "поза" по време на набиването, или в последствие се е деформирала така. Ако е второто, всичко е ясно - изпуснала лапа. А защо? Или слабо натягане, или некачествен чарколяк. Дори да имаш неправилно монтирани коронки или недонабити чашки, улягането няма да се отрази на пеперудата, ако лапата е добре захваната за стержена. Затегнатата лапа изолира функциите на тапата и пеперудата!

Hint: Аз даже след затягане на лапата отпускам винта на тапата с 1/8 оборот, за да избегна напрежения в-у пеперудата.
Аватар
Вилката

Мнениеот SilverWolf » Пон Дек 08, 2008 9:36 am

Вилката написа:Хммм! След описанието на повредената пеперудка си мисля едно - дали е заела тая си "поза" по време на набиването, или в последствие се е деформирала така. Ако е второто, всичко е ясно - изпуснала лапа. А защо? Или слабо натягане, или некачествен чарколяк. Дори да имаш неправилно монтирани коронки или недонабити чашки, улягането няма да се отрази на пеперудата, ако лапата е добре захваната за стержена. Затегнатата лапа изолира функциите на тапата и пеперудата!

Hint: Аз даже след затягане на лапата отпускам винта на тапата с 1/8 оборот, за да избегна напрежения в-у пеперудата.

Незнам честно казано от какво е. Ако е както казваш може наистина да не съм затягал лапата както трябва защото ми е нова и се притеснявам да не скъсам някой болт или резба. Обаче натягам и то наистина здраво.
А защо всички изключвате факта че може да съм прекалил с натягането на капачката и от това да се е получило? :dunno:

Наистина много ме притеснявате с тия работи за лапата! Помня че преди го нямаше тоя проблем, е имаше го ама то беше толкова малко луфт че не правеше впечатление. А сега взех нова лапа - Truvativ Hussefelt и наистина за мен е голяма продобивка, много се надявам да не е тя проблема....
Аватар
SilverWolf

Мнениеот Вилката » Пон Дек 08, 2008 10:59 am

SilverWolf написа: А защо всички изключвате факта че може да съм прекалил с натягането на капачката и от това да се е получило? :dunno:

Ами вероятно защото знаем как, защо и колко се натяга капачката и си мислим, че и ти знаеш. Едно толкова брутално натягане, че да се деформира пеперудата чак, е страшно нелогично и неправилно.
Сега си мисля 2 неща:
- ако има прплъзване на лапата би трябвало да имаи няакви следи от това по стержена :dunno:
- вече деформираната пеперуда достатъчно здрава ли е, че да можеш да си обереш добре луфта в чашките? Ако тя шава, докато монтираш вилката, нищо няма да се получи. Избий я и набий нова!
Аватар
Вилката

Мнениеот nicky bike » Пон Дек 08, 2008 11:17 am

От всичко прочетено разбирам ,че нямаш особени познания по чашките и поставянето им. По добре отиди на механик или се консултирай с твой приятел който може да ти помогне. Вилката е нещо доста отговорно не бива да рискуваш! :nono: Да не се наложи да смениш и чашките. :agree:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот SilverWolf » Пон Дек 08, 2008 2:09 pm

Тъкмо се прибирам от сервиза. Механика каза че просто пеперудата е била с дефект и аз съм натягал много. Лапата ми е напълно перфектно сложена, чашките също ги погледна и те са си на мястото, лагерите в тях също са както трябва. Значи се потвърждава твърдението ми че не е от чашките лапата или стержена ;)

Благодаря за вниманието дано тази тема бъде полезна на някои с подобен проблем :)
Аватар
SilverWolf

Мнениеот marshall__ » Пон Дек 08, 2008 7:03 pm

И в крайна сметка оправи ли се въпросния луфт? Защото нещо много измислен ми се струва тоя край....
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот bikerider » Пон Дек 08, 2008 9:02 pm

Не го усуквай :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nicky bike » Вто Дек 09, 2008 10:38 am

SilverWolf написа:Благодаря за вниманието дано тази тема бъде полезна на някои с подобен проблем :)

Искаш да кажеш ,че пусна темата без да имаш проблем. :dunno:
Или просто не си признаваш къде ти е грешката. :D
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот SilverWolf » Сря Дек 10, 2008 2:23 am

Е къде съм сгрешил аз?! Аз просто съм попрекалил малко с натягането, другото си е от пеперудката. Луфта го няма ама изобщо, сааамо когато го ударя някъде силно и то съвсем леко се усеща.
Аватар
SilverWolf

Мнениеот bikerider » Сря Дек 10, 2008 12:29 pm

SilverWolf написа:Аз просто съм попрекалил малко с натягането, другото си е от пеперудката.

Кое друго?

SilverWolf написа:Луфта го няма ама изобщо, сааамо когато го ударя някъде

:bigeyes:
Извинявам се, да не съм объркал форума? За велосипед ли говориш или за чук?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marshall__ » Сря Дек 10, 2008 4:07 pm

:rofl: :rofl:
...............
Аватар
marshall__

Мнениеот SilverWolf » Сря Дек 10, 2008 5:33 pm

Е имам предвид че се усеща леко като пусна вилката по рязко като съм карал на задна или като мина през някои по гаден камък! За "другото" имах предвид че пеперудката по принцип си е била дефектна аз само съм и помогнал ;)
Аватар
SilverWolf

Мнениеот did » Сря Дек 10, 2008 5:38 pm

Осъзнаваш ли, колко нелепо звучи темата ти за всеки, който си има дори и елементарно понятие от тези неща?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот marshall__ » Сря Дек 10, 2008 6:25 pm

Май не.. щото поне аз продължавам да се смея :rofl:
Аватар
marshall__

Мнениеот SilverWolf » Сря Дек 10, 2008 6:27 pm

Какъв ви е проблема бе?! особенно на маршал! не разбирам нали затва питам. Вие се едно сте се родили научени...
Аватар
SilverWolf

Мнениеот marshall__ » Сря Дек 10, 2008 6:36 pm

'Лапе, не се пеняви, просто не четеш и не мислиш. В същото време се изказваш твърдо и звучиш смешно. Десет пъти ти се каза, че проблем с луфт в чашките, който преди минути го е нямало, е невъзможно(което няма нищо общо с възможността - да поясня) да се появява заради неизправна пеперудка!
Това отговаря ли ти на въпроса? Щото имам подозрения, че не съвсем... :Р
Аватар
marshall__

Мнениеот SilverWolf » Сря Дек 10, 2008 6:48 pm

еми нали тва питам де. аз от къде да знам че е невъзможно?! мисля че те разбрах - недобре затегната лапа... (даноо този път съм те разбрал че да спреш да ме оплюваш)

П.П.: НЕ ме наричай 'лапе ;)
Аватар
SilverWolf

Мнениеот marshall__ » Сря Дек 10, 2008 6:53 pm

SilverWolf написа:еми нали тва питам де. аз от къде да знам че е невъзможно?!

no comment вече... :)
Да идват даскалките от детската' да се оправят, аз не съм от лесно справящите се :D
Аватар
marshall__

Следваща

Назад към Веломеханик