Съвет за спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за спирачка

Мнениеот MonsterGreen » Съб Дек 13, 2008 8:05 pm

здравейте,
реших за празниците да си подаря нови спирачки
но не мога да се спра на модел и реших да попитам и вас...

малко инфо:
колело: 21кг.
аз: 90кг.
карам: дх
ниво на каране: не съм някакъв състезател, но карам достатъчно агресивно, за да имам нужда от силни и надежни спирачки
бюджет: ДО 600лв. за двете спирачки
спирачките ще се кара с ротори 200/200 или 200/180 (тук идва и въпроса с мойте 90кг. удачен избор ли е 180 ротор отзад)

Да е лесна за поддръжка, да се предлагат резервни части в бг.
Предпочитам "хапливи" спирачки.

Общо взето съм се спрял на :
avid code 5 2009
shimano saint m810
shimano slx m666
shimano xt m775

Предлагайте и други спирачки ако се сещате.
Също бих ви помолил да напишете плюсовете и минусите на дадена спирачка, която коментирате, а не "земи *** щото е мн яка".
MonsterGreen

Рейтинг: 1240

Мнениеот Ultimate » Съб Дек 13, 2008 8:38 pm

Карам с ХТ от лятото и мога спокойно да кажа ,че това е една страхотна спирачка.Хапливоста можеш лестно да си я направиш с модулацията на лостчето.От към спирачна сила недостатък не съм усетил а съм я товарил доста.Мисля ,че с един 203 ротор ще те спира отлично и по мое мнение ще ти допадне.Лестно се обезвъздушава което е голям плюс.Недосатъци аз не намирам мн удобна и мощна спирачка.Поне това са моите впечетления от нея и само за нея мога да говоря не съм карал другите но няма да направиш грешка ако вземеш ХТ. :beer:
Аватар
Ultimate

Рейтинг: 1200

Мнениеот GECKO » Съб Дек 13, 2008 8:53 pm

Аз съм 95кг с колело около 18кг а откъм каране е доста дефанзивно (и с доста спирачки). Към този момент съм ползувал Shimano Hone, Avid Juicy 5, Code, Formula ORO K24. От тези първите и последните бяха изключително надеждни (Formula все още са). Откъм спирачна сила определено Code бият класацията, но начина, по който идва не ми хареса някак. На някои това се харесва, та мнението ми не е миродавно. След тях се нареждат Formula. При тях силата идва някак по-равномерно, но на Сопот усетих липса на спирачна сила при тях. Интересен факт е че не Fade-наха, не прегряха или каквото и да е. Когато стигнаха максимума си просто нямаха повече спирачна сила (може би трябваше да стисна с 2-ри пръст :D ) Това са впечатления с оригиналните полуметални накладки. С метални драстично се промениха, и освен малко по-хапливото поведение при повечко употреба на спирачка започна да Fade-ва. На последното каране вече с Goodrige маркучи сякаш една идея по-добре беше, но това е доста преправяне от оригиналните, и доста повечко пари стъпиха.

По сила следват Juicy 5, но те... доста бързо се надишаха, а и преди това започнаха много лесно да Fade-ват, та определено не мисля, че има смисъл да се гледат. Следващата стъпка според силата са Hone. Те някак ми бяха достатъчни във всяка ситуация, но тях и ги карах на драстично по-леко (твърдо) колело, а и аз бях малко по-лек тогава. От както ги взех, преди няколко години, са обезвъздушавани по веднъж всяка и едната доста наскоро. Те вече не са при мен обаче и не мога да ги пробвам сега.

От твоите предложения, бих пробвал Saint-а, защото се пишат интересни приказки за тях, но реален опит се съмнявам да можеш да намериш в нашия форум (Гугъл, може да има по-голям успех)

Ако търсиш спирачка която да е надеждна и да знаеш, че можеш да разчиташ на нея винаги да реагира по един и същ начин то може да се насочиш спокойно към Formula, но за да имаш малко повече сила на по-ниско тегло изборът ще трябва да е The One.

И вече ако търсиш много силна спирачка на сравнитело достъпна цена, и теглото не е от такова значение, може да опиташ Code. Saint-а го хвалят като спирачка с повече сила от Code, но на този етап май той (Code) е сигурният избор. Аз лично съм имал доста проблеми с моите, но следващия собственик откри фабричен проблем и го отстрани, и сега е доста доволен.

В крайна сметка не мисля, че можеш да намериш единствен правилен отговор. По сила, и доставянето и спирачките са доста... различни и... по-скоро трябва да напаснеш спирачката с усета, който ти търсиш.

Моите фаворите са тези:

Saint - заради любопитството и добрите впечатления, които съм имал от другите продукти на фирмата, но това може да се окаже както + така и -.

Code - защото са безобразно силни, и АКО имаш прецизен пръст, и спираш в последния момент и не влачиш спирачките определено можеш да извадиш ползи от тях. А.. и са хапливички :)

The One - защото формулките чудесно се справят с жегата от продължително спиране, и въпреки малкия недостатък на сила, успяват да я доставят доста равномерно и предвидливо...

е... това ми се мотае в мозъкъ.

Ще ме прощавате, но не ми се проверява цялото това за правописни грешки, та ще ме прощавате ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот bobiracing059 » Съб Дек 13, 2008 10:09 pm

Някой би ли обяснил какво означава "хапливи" :dunno: :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот GECKO » Съб Дек 13, 2008 10:34 pm

bobiracing059 написа:Някой би ли обяснил какво означава "хапливи" :dunno: :beer:

Според мен това е Avid-ското усещане - сравнително леко действие в началото, и по-малката спирачна сила, за сметка на голямата прогресия, и в края на хода на лоста да дойде силата. Май се дължи на Power Reserve - системата с близкият пивът до кормилото... абе знам ли, но на мен плавната прогресия си ми харесва повече сякаш :D
Аватар
GECKO

Мнениеот mirelay » Нед Дек 14, 2008 1:39 am

Новият Авид - Elixir също не е лош вариант. Намира се на добри пари в интернет, а и тук предполагам няма да е много скъп, когато дойде. Набавянето на накладки и други части , както и сервизирането не би трябвало да е проблем.
Иначе аз карам с Формула К18 и съм много доволен. Подкрепям мнението на GECKO за стандартните и металните накладки.
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот MonsterGreen » Нед Дек 14, 2008 9:11 am

ами пробвах к18-те на един приятел и наистина спирачките са много хубави, страхотно чувство на лостчетата, мн добра спирачна сила за толкова малка спирачка, но уви не достатъчна за спускане
това впечатление което оставиха у мен е че са изключително добре направени и работещи спирачки, но ако се карат надолу, трябва да е от човек тежащ под 70-75кг.

(пробвах ротори 200/180)
MonsterGreen

Мнениеот M-Child » Нед Дек 14, 2008 12:15 pm

Ако не е тайна , може ли да споделиш на каква вилка ще се кара въпросната спирачка ? (съответно, разбира се колко ротор позволява да се сложи) :)
П.П - Питам просто от любопитство :agree:
“Ride fast, yet ride Smart.”
M-Child

Рейтинг: 1182

Re: Съвет за спирачка

Мнениеот TENDER » Нед Дек 14, 2008 12:29 pm

спирачките ще се кара с ротори 200/200 или 200/180 (тук идва и въпроса с мойте 90кг. удачен избор ли е 180 ротор отзад)
Да! За разлика от предната, задната гума може да се блокира с много по-малка спирачна сила. Първото си колело за спускане окомлектовах с SAINT 203мм отпред и DEORE 525 със 160мм ротор отзад. Избора на задната спирачка беше бюджетно ориентиран. На базата на моя опит смятам че за задната спирачка е много по-важно да има добра модулация от колкото голяма спирачна сила. Е, моето DEORE 525 не осигуряваше добра модулация, но спирачната сила беше достатъчна.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот URNEST » Нед Дек 14, 2008 12:54 pm

Аз карам Shimano XT M775 отпред и отзад с 203мм ротори. Дължа да подчертая, че моите са с органични накладки и не са си показали максималната мощ. Ползвам ги за всичко. Карал съм ги надолу. След дълго спускане, усещам само леко втърдяване в лоста, но спирачната сила не намаля. До голяма степенн това е и от все още недобрата ми техника на спиране. Като цяло спирачката може и да се ползва за спускане (виждаме го в кръговете от СК), но няма да е толкова добра, колкото новия Saint например. SLX го отписвай. Това си е АМ спирачка, която е един клас под ХТ.
Нека не забравя ме и ГуставЪ. Вече не са толкова скъпи. През последните години конкуренцията се повиши и има голям избор от все качествени продукти и цените падат. Така че чети мения, отзиви, ако имаш възможност пробвай и новата ти cпирачка сама ще те намери.
Аватар
URNEST

Мнениеот MonsterGreen » Нед Дек 14, 2008 1:57 pm

густав е ясно, the best of the best, не не бих казал че цената му е паднала, да не говорим пък да е евтин..(около 450лв. парчето)

иначе главно клоня към code5 i новия saint

но за saint ме спира това че са по-скъпи + това идват без ротори
а и няма още прилично количество отзиви за тях (въпреки че като дизайн и изработка бият code, въпросът е как са и на спирачна сила)
MonsterGreen

Мнениеот taurus13 » Нед Дек 14, 2008 11:52 pm

Аз заложих на новия сейнт, обаче нямам още впечатления от спускане с тях. Засега обаче мога да кажа, че коват по-яко от стария (м800), а накладките не са разработени още. Накладките са различни - D02s и засега не се предлагат на пазара у нас , но предполагам, докато изтрия тия, ще има. Спирането е наистина по рязко от старите, което ми харесва. Обезвъздушаването и настройката са си както преди. За задна спирачна 180 ротор е предостатъчен.
Аватар
taurus13

Мнениеот sherpite » Пон Дек 15, 2008 12:01 am

Аз съм с Avid Code, и съм доволен, но доста хора се оплакват от тях...
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд