PtD написа:В заключение - в свободна страна, трябва да имам свободата да се тровя с каквато си субстанция искам. Тялото си е мое. Лично аз не се интересувам от наркотици, но щом ще са забранени, искам също така да забранят цигарите и алкохола. Иначе лицемерничим.

В края на краищата за мен съществува една-единствена цел - изкореняване на социалните проблеми възникващи от употребата на наркотици. Здравето на употребяващите не е повод за притеснение, защото здравето на населението отдавна не е въпрос, с който държавните институции се занимават. Здравето така или иначе се приватизира и е отговорност на индивида. Избора е техен - сбъркалите, които искат да се лекуват, би трябвало да бъдат лекувани.
Целия проблем е в това, което казва Alpina. Аз нямам нищо против всеки да употребява каквото желае, стига да не ми пречи, да не ме напада и да не влияе на децата ми. В тоя ред на мисли криминализирането на потреблението на наркотици не ме успокоява ама никак, защото както вече казах просто премества тези хора "на тъмно" и ги пъха в ръцете на мафията. А мафията иска едно-единствено нещо - пари. Оттам крачката до нападения с цел грабеж за едната доза е съвсем малка.
Мафията би дала мило и драго моите деца да се закачат за наркотик, за да има още един източник на постъпления. А ако зависимите имат свободен източник на наркотик едва ли биха посегнали на някого (единиците, които биха го сторили би следвало да понесат цялата тежест на закона и да изгният в затвора за престъпление срещу личността).
Ако децата ми са осведомени предварително за огромните рискове едва ли биха посегнали. Но осведомени истински, а не псевдоограмотени с глупости от рода на "това е лошо нещо".
Всичко, което казвам е, че ако искаме да отнемем от мафията ресурса за въздействие, ако искаме да предпазим децата, трябва да се насочим към мафията (легализиране) и децата (превантивни мерки). Нищо няма да спре едно любопитно дете да пробва хероин, особено ако някой е представил това за cool. Дори риска да лежи в затвора.
Има ли нужда да коментирам очевидните извращения на криминализирането, например 15 години затвор за 10 грама канабис?
Зависимите са болни и трябва да се лекуват. Престъпленията им са престъпления извършени по необходимост, не по зла умисъл. Нападал ме е наркоман. С нож. Не е приятна случка. И въпреки това продължавам да гледам на тях като на болни хора.
Наистина моля модераторите (PtD, Harka) да отделят тези постове в тема. Така и така е повдигната и се разисква, няма смисъл да цапаме темата за новините.
@rarekin: всъщност май не говорим за различни неща
Ако се намери начин, по който да се гарантира, че вземащите тежки наркотици ще стартират зависимостта си при пълно съзнание какви са последиците и също така, че последиците ще останат само и единствено у тях, съм сигурен, че ще се намерят достатъчно хора, които да одобрят легализирането на тежките наркотици.

:agree::agree:
Зависимостта от тежки наркотици е такъв фактор, според мен.

Иначе всички фактори, които нарушават status quo -то на обществения договор, биват преследвани от закона по съответен начин.
Въпроса е за съответния начин.