Възстановяване от травми

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот nemo_awp » Нед Ное 09, 2008 4:17 pm

Бързо възстановяване и да я пазиш много след сваляне на гипса ;)
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот bokicha » Нед Ное 09, 2008 5:00 pm

IVO Jordanov написа:
bokichaa написа:
jd написа:За физиотерапия

ортопедията в Горна баня

Не стъпвай ТАМ.

bokichaa написа:Преди 3,5г скъсах кръстна връзка и менискус

Не смесвай нещата. Говорехме за физиотерапия.
Не е редно да заклеимяваш толкова много специалисти и да ги поставяш под общ знаменател. Аз също имам лош опит в Ортопедията, но той няма нищо общо със физиотерапията, камоли със счупване на китка...ако ме разбираш.

Имаш ли идея след подобна операция колко физиотерапия е нужна?
:popcorn:
/ Х. Запрянов много добре се спавя и с китки и с лакти и глезени.../
Аватар
bokicha

Рейтинг: 2000

Мнениеот jd » Нед Ное 09, 2008 5:34 pm

Harka написа:Никой смъртен не може да разчете докторския почерк, така че и ти не си успял.
Можеш ли да посочиш на тази картинка?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Carpus.png

На лявата, обозначено с 3, най-външния (малкия) пръст, както и E. Фрактурата почва отгоре и стига до средата на Е (това, което доктора ми показа на екрана в Пирогов).
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Ное 09, 2008 5:41 pm

Предполагам месеци...но няма нужда да продължаваме темата в тази посока ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Harka » Нед Ное 09, 2008 7:32 pm

jd написа:На лявата, обозначено с 3, най-външния (малкия) пръст, както и E. Фрактурата почва отгоре и стига до средата на Е (това, което доктора ми показа на екрана в Пирогов).

Ъъъ, защо си мисля, че гледаш лявата картинка, която е за дясната ръка? Нали уж счупването ти е на лявата китка? :dunno:

BTW, а знаеш ли дали имаш и наранена ставна повърхност? Т.е. фрактурата засяга ли и ставата, или само костта?
Аватар
Harka

Мнениеот jd » Нед Ное 09, 2008 8:31 pm

Harka написа:Ъъъ, защо си мисля, че гледаш лявата картинка, която е за дясната ръка? Нали уж счупването ти е на лявата китка? :dunno:
BTW, а знаеш ли дали имаш и наранена ставна повърхност? Т.е. фрактурата засяга ли и ставата, или само костта?

Да, прав си - пообърках се с картинките.
Ето как е - само костта е до колкото знам. Ето как е фрактурата (червената линия)

Изображение
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот kotka12 » Пон Ное 10, 2008 9:00 am

jd написа:f-ra ossis leomeoti siu

f-ra ossis hamati sin :)
близо си :D

и не бъркайте физиотерапия с рехабилитация ;)
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот jd » Пон Ное 10, 2008 9:16 am

kotka12 написа:f-ra ossis hamati sin :)
близо си :D
и не бъркайте физиотерапия с рехабилитация ;)

:agree:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот jd » Вто Дек 09, 2008 10:17 am

Да похваля, че ми махнаха гипса, но сега яко ме боли като се опитвам да я раздвижвам.

Някой да знае читав физиотерапевт (или там незнам точно как се казва специалист, дето да ми помогне да се възстанови по-бързо и качествено)? (Явката ми беше пратил, ама го затрих някъде)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот outfaced » Вто Дек 09, 2008 10:30 am

пристигна ти стяжката ... тая вечер ти я пращам
надявам се да ти помогне по бързо да се качиш на байка, но внимавай ... моето мнение: протектора е ОК, но наистина само за въстановителен период, с това чудо не може да се кара нормално.

Също така за въстановителен период има май и по добри и ефтини алтернативи ... само че тях ги търсете не по байк магазините а в специализирани аптеки.

Сега като го гледам това на 661 и това, което Костанев носеше след като си изкълчи китката ... неговото ми изглежда по мислено.
Аватар
outfaced

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Дек 09, 2008 8:51 pm

outfaced написа:...Сега като го гледам това на 661 и това, което Костанев носеше след като си изкълчи китката ... неговото ми изглежда по мислено.

@jd

Така,така... ще ти препоръчам моя метод на възтановяване след счупване в китката,който ми бе препоръчан от доктора към който бях препратен,а именно ортопед-травматолог Д-р Илия Яков.

Стяжка за през деня,гумичка за стискане и Репарил гел за отока.

Опита се да ми пробута скъпа стяжка,но не му мина номера.
Приятел ми препоръча магазин за протези,който e дистрибутор на марката стяжка, която си купих. Струваше ми 16 лева по спомен.
Аз си взех S размер,отначало много трудно я "надянох" на ръката,но в последствие това се оказа голям +,защото се поотпусна,но все пак не загуби стягащите си свойства, изобщо.Пристягащата лента допълнително дава още по-голяма опора на китката и при непредпазливи движения прощава болка.Също така има и джобче за метална пластина,която е изключително решение за спане.Държи китката на място,спи се без притеснения,че ще си извиеш китката и ще те заболи.

2-3 пъти дневно стискай гумичката,но не прекалявай с няпрягането,за да няма бели. Ако ти е пудута ръката мажи с Репарил гел.
Доктора каза докато не свърши да не спирам да мажа,но все пак няма смисъл от чак толкоз много.

Забрави да караш първите 10 дни. Аз си позволих да карам на 7-мия,но ти не си прави такива илюзии,в ръката все още няма достатъчно сила,дори да се качиш и слезеш от бордюр,камо ли за Оли.Покарвай наравно,без много вибрации(ако пазиш форма или ако не издържаш без каране (както бе в моя случай ;) )). След 10-тия ден може вече да започваш постепенно да покарваш (Внимавай с Олитата!!!).Първия месец-месец и половина забрави да караш без стягата!!! Бъди кротък :D Ако те интересува повече инфо за доктора или за магазина от който я закупих драсни едно ЛС.

Ето как изглежда реставрационния комплект :^:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Надявам се да съм помогнал :agree:
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот jd » Сря Дек 10, 2008 9:29 am

outfaced: супер! :)

@k0cTaHeB
Много благодаря за съветите! Още днес ще си взема Репарил, а и като дойде пристяжката от Владо, ще я надена и нея.

Чудех се, дали като помине малко време (поне 2 седмици) да не си взема от тези Пауърбол-овете
(http://www.bezpanika.com/index.php?opti ... 8%D0%BA%27)
, малко да подсилване, но съюо се чудя дали няма да направя някоя беля, ако хвана да го правя това прекалено рано. :agree:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот dob » Нед Дек 21, 2008 12:30 pm

как е powerball-а, джедайски?
палиш ли го без въженцето? :)

койчев като си строши и двете китки му напомнях да разцъква с моя, но не го правеше редовно и не мога да кажа, че има магически способности...

хубаво си се замислил дали не е още рано да разцъкваш. кажи на доктора какво си си взел или направо му го покажи. след като му мине оцъклената физиономия тип "wtf", може да те посъветва кога и по колко врема да го ползваш.

бързо възстановяване ти желая!
automatic crystal remote control
they come to move your soul
Аватар
dob

Рейтинг: 1413

Мнениеот An1MaL » Нед Дек 21, 2008 8:08 pm

Като ми сваляха гипса ми казаха поне два месеца да не карам (не, че не се возих и с гипса де...)

Първите дни беше много тегаво, и мислех да го спазя.
След осмия ден вече не я чувствах като присъденa...
На деветия ден Вовата ми каза:
как няма да караш два месеца бе, тея от пирогоф не разбират!
На десетия ден вече бяхме на Витоша. :D

P.S
След десетия ден каране (двайстия след свалянето на гипса) вече се бях въстановил на 100%...
Но мисля, че ако не бях карал нямаше да мога да я въстановя толкова бързо. :)

@jd
Въстановявай се бързо, и да е на 100%... :)

@Antares
Напремир Jabsco той счупи ключица, идваше в парка уж само да гледа, хващаше колелата и пускаше пътеката (може да си караше бавно, но караше)
Мога да дам и идин пример, за един приятел който извади рамо и веднага след операцията си караше...
Последна промяна An1MaL на Нед Дек 21, 2008 9:05 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот Antares » Нед Дек 21, 2008 8:50 pm

An1mal, пожелавам ти прибързаността да ти бъде простена. И да няма след време "защо като се застуди ме боли едикаквоси" или "едикоеси ме боли без никаква причина"...

Може на теб да ти са се разминали усложнения на травмата, но някой с извадено рамо, счупена ключица, китка или друга травма, с по-дълготрайно възстановяване ще вземе да последва примера ти. Подобни идеи може би е добре да се спестяват във форумното пространство.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Jabsco » Нед Дек 21, 2008 9:13 pm

An1MaL написа:

@Antares
Напремир Jabsco той счупи ключица, идваше в парка уж само да гледа, хващаше колелата и пускаше пътеката (може да си караше бавно, но караше)
Мога да дам и идин пример, за един приятел който извади рамо и веднага след операцията си караше...

Да, но аз си бях преценил дали мога да карам и не съм карал точно, а само се возих надолу и ръката само си я държах на кормилото и карах само със здравата, седнал на седалката, без никакво натоварване върху горната част на тялото.Скоро станаха 2 месеца от както счупих ключицата и все още ме боли като я напъна повече.Не е добра идея според мен много бързо и рязко да започваш да натоварваш счупените кости.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот kotka12 » Пон Дек 22, 2008 9:03 am

бе нема да ги слушате докторите, ве...
е*ал съм ги
нищо не разбират
карайте си спокойно, сваляйте си гипсовете
не им показвайте Пауърбол, щото ще се задавят както си ядят
доматите с колчетата заедно... :crazy:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот D_U_D_E » Пон Дек 22, 2008 9:20 am

Ами аз съм чупил и двете китки.Първия път , хубаво, бях на работа цяла нощ, след което сутринта(вече петък) се изтрелях на тренировки в Симеоново, Bike weekend 2006-та ако не се лъжа.Та последва гипс, после малко рехабилитация(нагревки и раздвижване). Но към 6 месеца по-късно си повярвах, че съм въстановил достатъчно, но при поредното спускане последва дясната китка. Там вече се наложи и инсталирането на винт(операция в Пирогов, нямам забележки към интервенцията), защото беше една от малките костици. Т.е. ВНИМАВАЙ много преди да се отпуснеш.
А колкото до POWERBALL-a, именно той ми помогна да премахна болката в крайните положения на китката.
D_U_D_E

Рейтинг: 1225

Мнениеот Antares » Пон Дек 22, 2008 7:01 pm

Само ще цитирам какво ми каза ортопеда ми днес:
Това, че раздвижваш рамото си бавно, всъщност е добра новина. Означава, че ставата зараства добре.

Това, че не усещате проблеми СЕГА, не означава, че няма такива, и че няма опасност след малко повечко години да берете горчивите плодове на прибързаността си... И тогава ще казвате на деца/внуци, но те вероятно също няма да ви слушат ;]
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот trex » Пон Дек 22, 2008 7:42 pm

Знали яж много млечни продукти един вед храни богати на калциил Аз лично пих и едни хапчета май бяха витамин "а" и "д". :agree:
Аватар
trex

Рейтинг: 1102

Мнениеот jd » Пон Дек 22, 2008 10:26 pm

dob написа:хубаво си се замислил дали не е още рано да разцъкваш. кажи на доктора какво си си взел или направо му го покажи. след като му мине оцъклената физиономия тип "wtf", може да те посъветва кога и по колко врема да го ползваш.

Адаш, сега дето ходя на раздвижванията взех и powerball-а с мен, да го покажа на рехабилитаторката и тя каза, че то е идеално за целта (на ниските обороти разбира се). Та въртя ли въртя.. по-малко де :) Иначе утре ми е последната процедура от серията рехабилитация и после ще съм на упражнения и топката за окончателното раздвижване. Междудругото учудващо за по-малко от 10 процедури значително ми намаля болката в някои положения на китката (дори при някои напълно изчезна).

@An1MaL: 10х! :beer:

@Jabsco: Мен, не искам да те разочаровам, но ще те боли доста повече. Аз два пъти съм я чупил, доста години минаха от втория път и пак от време на време я осещам по-слаба от другата. Така че както казват англоезичните, "Take your time" ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Jabsco » Пон Дек 22, 2008 10:36 pm

jd написа:
@Jabsco: Мен, не искам да те разочаровам, но ще те боли доста повече. Аз два пъти съм я чупил, доста години минаха от втория път и пак от време на време я осещам по-слаба от другата. Така че както казват англоезичните, "Take your time" ;)

Няма какво да ме разочароваш, аз китка съм чупил преди 3 или повече години и още ме боли на фитнес примерно.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот An1MaL » Вто Яну 27, 2009 4:50 pm

Вчера си счупих ключицата, и искам да попитам някой кайто е чупил дали му се е наместил кокъла. Сега съм само в бинтове, питах докторът дали ще се намисти, спогледаха се, и нищо не ми каза. Предполагам, че така ще си отсане, ( дано да греша ...) Ще съм много благодарен ако някой сподели как е било при него.
:bawling:
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Мнениеот overdoze » Чет Яну 29, 2009 2:07 pm

когато си счупих 3 кости на крака и китката ми препоръчха да плувам... доста полезно беше... :)
едит:потроших се първия ден от лятната ваканция :crap:
CooooooooL!
Аватар
overdoze

Рейтинг: 1155

Мнениеот jd » Чет Яну 29, 2009 2:56 pm

@An1MaL: чупил съм ключица 2 пъти. Това, с което си в момента най-вероятно е превръзка тип "осморка" - просто няма как да се обездвижи и гипсира напълно раменния пояс. За кокала - не се притеснявай - ще си постърчава (зависи как си падна и си я счупил). Леко и бързо възстановяване!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот An1MaL » Чет Яну 29, 2009 4:09 pm

jd написа:най-вероятно е превръзка тип "осморка"

Да, с такава съм.

jd написа:За кокала - не се притеснявай - ще си постърчава (зависи как си падна и си я счупил).

Амии... направих голяма човка, а предната ми гума запра в голям корен... незнам как съм я счупил, ма не е леко!

jd написа:Леко и бързо възстановяване!

10x :beer:
Аватар
An1MaL

Мнениеот PtD » Чет Яну 29, 2009 6:19 pm

An1MaL написа:Вчера си счупих ключицата, и искам да попитам някой кайто е чупил дали му се е наместил кокъла.
:bawling:

Аз съм пресен-пресен, отпреди 6 месеца. Няма да се притесняваш, туй е едно от най-благите счупвания.

Що се отнася до точното наместване, ако ти ковнат една планка - ше го бъде. Аз избрах без планка и сега са ми леко накриво, ама от самолет не се вижда :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот An1MaL » Чет Яну 29, 2009 6:25 pm

@PtD
А наболява ли те още, при физически натоварвания?

PtD написа:Все по-рядко ;)

:)
Последна промяна An1MaL на Чет Яну 29, 2009 6:49 pm, променена общо 1 път
Аватар
An1MaL

Мнениеот PtD » Чет Яну 29, 2009 6:44 pm

Все по-рядко ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Пет Яну 30, 2009 9:11 am

@An1MaL - и още нещо - после като ти махнат превръзката, не бързай да скачаш на колелото и/или да дигаш тежки неща и въобще да се натоварваш - лека полека ;)
Изображение
Аватар
jd

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум