Зимна екипировка .... или " С какво карах днес"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Зимна екипировка .... или " С какво карах днес"

Мнениеот rarekin » Сря Дек 24, 2008 4:29 am

Темата е реализация на идея, която съм споделил тук.

Идеята: тъй като доста хора карат през зимата в най-разнообразни условия и с най-разнообразна екипировка, те имат непосредствени впечатления от адекватността на облеклото си за конкретен момент/каране. Темата има за цел да събира въпросните впечатления, така че тази информация да служи като ориентировъчна база на други колоездачи, като източник на оригинални и ефективни решения относно екипирането за зимно каране и, евентуално, като груб източник на съвети при покупка на такава екипировка.

Тъй като днес минах редовния си маршрут до работата и обратно с колело мога и да напиша първо мнение в темата:

Разстояние: 18км (2*9км.)
Време: общо 1ч. (25 мин. отиване, 35 мин. връщане)

1 етап: отиване до работата - 25 мин.
Температура 1°C , безветрие, ясно време и около 55% влажност.

Екипировка:

Тяло: тъничко термобельо Patagonia Wool 2, софтшел Peter Storm с материя Stormtech + DWR, noname панталон с ветро/водоустойчив материал от типа Rip-stop и лека поларена подплата.

Крака: чорапи Endura coolmax и скейтърски обувки VANS от дебел набук.

Ръце: Дебели кожени ръкавици Old Highland с тънка подплата.

Глава: Шапка от полиестерен микрофибър, двойнопрегъната в областта на ушите, колоездачни очила Radar с Gold Iridium плака.

Допълнителни:Раница на гърба + слушалки за MP3 плейър тип "наушници"

При тръгването от вкъщи ми беше леко хладно, но след около 1 км. се загрях и отворих ципа на яката. До карая на пътуването до работа ми беше абсолютно комфортно.

Етап 2: Прибирането обратно - 35 мин.
Температура -1°C, вятър 7м/с - общ ефект (т.нар wind chill effect) - около -7°C, влажност 67%

Допълнитлен вълнен пуловер със средногъста плетка под якето.

В края на карането ръцете се усещаха поизмръзнали. Следващият път - с вътрешна ръкавичка от полар или по-специализирани за зимни условия ръкавици.
Носа поизмръзна и мисля, че около - 7°C до -10°C е границата, след което е желателно да се мине на качулка/т. нар. балаклава или маска за лице.
Краката бяха лееко студени. Не измръзнали, но не бяха в комфортната зона. Втори чифт чорапи от мерино биха решили въпроса.
Всичко останало беше в комфортната за каране зона.

P.S. По принцип крайниците ми изстиват относително лесно. Метаболизма ми е нормален т.е. не се потя нито оскъдно нито прекалено. 74 кг./ 184 см.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Re: Зимна екипировка .... или " С какво карах днес&quo

Мнениеот Stuny » Сря Дек 24, 2008 7:23 am

rarekin написа:...

Сериозна екипировка , като за ходене до работа.
Аз лично последните дни при температура малко над 0 ходя с 2 полара(единия е елече), надолу с работни панталони и обувки. Днес може би ще сложа и гети , заради снега. Някакви обикновени кожени ръкавици с тънка подллата.
Това за е за около 30мин в едната посока.
Изпотявам се леко , ако има вятър може и да ми е студено на моменти , но за толкова кратко каране ми е ОК. В раницата имам за всеки случай тънко шушляково яке и дъждобран (никога не го ползвам).
Stuny

Мнениеот trix » Сря Дек 24, 2008 11:57 am

Има едни немски,яке и панталон за колоездене,материя с тефлон и някаква мембрана.Има ги по TCM-ите,общо са ок 30лв.За големи студове може под панталона да се обуе друг,като закопчаването става по цялата дължина отстрани на крачолите
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот Admin » Сря Дек 24, 2008 12:36 pm

@trix
Идеята на темата е хората, които карат през зимата и желаят, да споделят тук конкретен личен опит за конкретни условия/ден, какво облекло са ползвали и как са се чувствали с него. Препоръки за продукти, по начина, по който си ги направил ти, е по-добре да бъдат в тази или други подобни теми.
Моля, съобразявайте се със "заданието" на темата. :) :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Krismars » Сря Дек 24, 2008 1:40 pm

Днес беше кално и ветровито, избора ми за яке се оказа добър, бях със стария ми Диел Алпин. Не ме спари, дишаше добре, температурата беше около 3-4 градуса, ама духаше доста. Обаче избора на обувки ме закопа, пръстите ми измръзнаха, та ще се търси нещо по-подходящо /карах с екзустара дет е за бмх/. Също така ръкавичките на драг червените за вятър не ми спасиха пръстите от измръзване. Също така бях доволен от анцука ми, обикновен Диамонд, ама пазеше от вятъра и топлеше.
Аватар
Krismars

Мнениеот TOYAGA » Сря Дек 24, 2008 2:40 pm

Oбичайните 48 километра, обичайната за подобно време (слаб вятър, -1~3* С) екипировка, съставена от бельо Assos EarlyWinter Interactive, яке Assos Fugujack, клин Assos Airblock LL, ръкавици и чорапи Assos Early Winter, обувки Sidi Еnergy 2 Carbon, гамаши Assos Winter plus, шапка Аssos Robocap, каска Bell Sweep, очила Oakley Racing Jacket с плаки Gold Iridium. Обичайните перфектни резултати. :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот trix » Сря Дек 24, 2008 3:28 pm

Поради забележката на админа ще допълня: Вчера карах ок 15км с горепосочената екипировка+каска и мп3-то,при t 5-8.Както обикновено се чувствах добре.Разбира се с блуза под якето.Якето и панталона предоставят достатъчен комфорт за зимно каране.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 24, 2008 5:02 pm

TOYAGA написа:Assos Assos Assos......
:offtopic: Много пушиш :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Сря Дек 24, 2008 7:11 pm

Mного пушех, да... Но никога Assos. ;)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот ACID BURN » Сря Дек 24, 2008 10:39 pm

Засега тази зима най-дългото ми каране е около 70 км.Карам с клин и отгоре с къси гащи, една къса тениска, една лека тениска с дълги ръкави и една по-дебела блуза с дълги ръкави и фул фейс въпреки, че си карам АМ стил.Обувките ми са 661 лънч.Засега нямам никакви проблеми.Топло си ми е не се потя и ми е удобно!Зависимост дали духа слагам повече тънки тениски с дълъг ръкав.Така се образува слоеве от въздух, които действат като изолация.Това нещо найстина действа и така ми е супер удобно!В понеделник карах на -7 градуса и се чувствах перфектно! Много важен елемент е каската, защото провах без нея и като се прибвах в нас няма, нямаше и 2-3 часа се раболях.Бях се нагълтал яко със студен въздух.Препоръчвам ви тази техника с слоевете дрехи, найстина много е ефективно!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 11:49 pm

Понеделник. 3'С. Къси панталонки, leg warmers "Adidas", синтетична фанелка с дълги ръкави. Ръкавици 661 Storm.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Чет Дек 25, 2008 11:37 am

Krismars написа:... бях със стария ми Диел Алпин. Не ме спари, дишаше добре...

Би ли споделил от каква материя/какви характеристики/ е направено въпросното яке? Ако не ви затруднява, моля ви, пишете поне точните модели и МАТЕРИИТЕ. Последното е важно, когато не може да се проследи от какво е направена дадена екипировка, тъй като съответния производител има повече от един подобен продукт или сменя материите на моделните си линии (както е при DIEL). Най-голяма полза ще има, когато човек може да си направи справка, след като е прочел за поведението на дадена екипировка при определени условия. Ако някой напише, че е носил плътен панталон аз лично не бих могъл да извлека почти никаква полезна информация от това нещо. Понякога, дори след като се спомене по-конкретна материя, като, да речем, "полар", това все още не е достатъчно ясно. Само Polartec правят десетина (поне ) "полара", които сериозно варират като качества, а Polartec не са единствените производители на полар.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Krismars » Чет Дек 25, 2008 4:46 pm

Еми якето е от 2006, ама като гледам е почти същото с това, поне на външен вид http://dielsport.bg/main.php?file=model ... 7741&col=9 ,като гледам екстрите са същите, предполагам, че това се отнася и за използваните платове. :dunno:
Аватар
Krismars

Мнениеот botroid » Чет Дек 25, 2008 4:59 pm

ACID BURN написа:Много важен елемент е каската, защото провах без нея и като се прибвах в нас няма, нямаше и 2-3 часа се раболях.Бях се нагълтал яко със студен въздух.

Аве пич, ти явно си много изнежен и нежен, щом се разболяваш 2-3 часа след каране :D Сериозно помисли дали да пропуснеш зимния сезон и да караш при над 20 градуса, когато чувствителните ти дробчета няма да страдат от студен въздух :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот ACID BURN » Чет Дек 25, 2008 6:53 pm

botroid написа:
ACID BURN написа:Много важен елемент е каската, защото провах без нея и като се прибвах в нас няма, нямаше и 2-3 часа се раболях.Бях се нагълтал яко със студен въздух.

Аве пич, ти явно си много изнежен и нежен, щом се разболяваш 2-3 часа след каране :D Сериозно помисли дали да пропуснеш зимния сезон и да караш при над 20 градуса, когато чувствителните ти дробчета няма да страдат от студен въздух :)

:) Хъ... ако не карам колело ще издивея такаче и зимата ще се кара.
Иначе споко брато, карай си колелото и не се занимавай с мен!
Със здраве! :beer:
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот TOYAGA » Чет Дек 25, 2008 7:55 pm

PtD написа:Понеделник. 3'С. Къси панталонки, leg warmers "Adidas", синтетична фанелка с дълги ръкави. Ръкавици 661 Storm.

:)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Чет Дек 25, 2008 8:13 pm

rarekin написа:Ако не ви затруднява, моля ви, пишете поне точните модели и МАТЕРИИТЕ.

Няма смисъл, защото...

... дори след като се спомене по-конкретна материя, като, да речем, "полар", това все още не е достатъчно ясно.

Всичко тъне в плътна маркетингова мъгла. :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот rarekin » Чет Дек 25, 2008 8:39 pm

TOYAGA написа: Всичко тъне в плътна маркетингова мъгла. :santa2:

Факт. Налага се и да се помисли малко.
rarekin

Мнениеот TOYAGA » Чет Дек 25, 2008 9:24 pm

Не става само с мислене. Трябва и опит. :)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот i love bikes » Чет Дек 25, 2008 9:50 pm

ACID BURN написа:.Препоръчвам ви тази техника с слоевете дрехи, найстина много е ефективно!

:agree: :beer:
Аз така и правя, гледам да има повече слоя. Дето се вика това и по физика го учихме, тази година. :D
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот outfaced » Чет Дек 25, 2008 10:01 pm

TOYAGA написа:Oбичайните 48 километра, обичайната за подобно време (слаб вятър, -1~3* С) екипировка, съставена от бельо Assos EarlyWinter Interactive, яке Assos Fugujack, клин Assos Airblock LL, ръкавици и чорапи Assos Early Winter, обувки Sidi Еnergy 2 Carbon, гамаши Assos Winter plus, шапка Аssos Robocap, каска Bell Sweep, очила Oakley Racing Jacket с плаки Gold Iridium. Обичайните перфектни резултати. :)

Assos fuguJack 379,00EUR
Airblock LL 209,00 EUR
Assos EarlyWinter Interactive 115,00 €
Assos Winterhandschuh - Assos earlyWinter 79,00EUR
...
да не изпадне някой в чудене просто, защо са перфектни резултатите ;)

иначе и аз съм фен на Assos ... и си търся споносори
:D
Аватар
outfaced

Мнениеот TOYAGA » Чет Дек 25, 2008 10:17 pm

По-добре си потърси работа. :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Ozzie » Пет Дек 26, 2008 6:36 pm

Информацията която споделяте тук, наистина е полезна, но по същество се явява :offtopic:
Коментарите може да ги пускате ТУК.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот gdude » Съб Дек 27, 2008 12:03 am

днеска карах с къси панталонки,съичър и рикавички за каране :beer:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот vlassadar » Пон Дек 29, 2008 2:26 pm

Тези дни направих 2 карания. И в двете карах в пълен комфорт.
И малка подборност - раница на гърба ми има само при спускане и крайна нужда, при въртене седи на кормилото и гърба ми диша свободно. Ако карах с раница на гърба, щях да търся такава с максимално дишащ гръб.
1. До в. Половрак, изкачване главно по черния път (който беше приказно бял :) ) Средната ми скорост на изкачване беше ниска заради наклона, снега и лошата ми форма от заседяването напоследък. Имаше слънце, но беше -5 -8, с пориви на вятъра. Започнах много навлечен, с повече слоеве, но след всяко изпотяване махах по нещо, докато не останах с една велотениска с къс ръкав и едно тънко зимно шосейно яке (отпред има шушляк на подплатата и ръкавите, отзад няма и диша чудесно), а надолу само по поларен клин, гладък отвън, марка ТСМ. В обувките бях с термочорапи, които бяха прекалено топли, краката ми се оказаха мокри заради това. Иначе гетите спираха снега. Нагоре - поларена лента за глава и за врата. Еднослойни поларени ръкавици - беше ми топло и с тях, но без тях не можеше.
В посока надолу вече сложих поларената жилетка, скиорски ръкавици (ТСМ сивите) и долнище върху клина (ТСМ с дишаща мембрана), да спира вятъра. Беше перфектно всичко.
2. Железница - Бояна. Един на пръв поглед лек и елементарен маршрут. Не съвсем когато има сняг и почти не е минавано. Беше по-студено (-8 ), без слънце, валеше и сняг. Този път останах с клина, вълнена тениска, която не задържа вода и съхне само като спра за 3 мин., шосейното зимно яке, и на моменти като имаше по-дълги бързи участъци, супер леко и пропускливо връхно яке-мембрана (няма значение марката), което даваше разликата между студа и комфорта. По този начин наистина се кара леко, ако изключим дрехите в раницата и тежкото вървене на колелото, а тялото диша и не се спарва. Накрая, преди спускането, сложих всички дрехи, + скиорските ръкавици, заедно с поларения им вътрешен слой, който до този момент сам ме топлеше добре. И тук ръцете ми замръзнаха. Доказах си, че въздуха е реалния изолатор, и дебелите дрехи не значат толкова, колкото въздуха, който задържат. Така и не се стоплиха до долу. Предишния ден без поларения вътр. слой топлеха 3-4 пъти повече!.
А, като сметна грубо - екипировката ми във варианта, който бях, струва.... бе под 150 лв с все обувки, ръкавици, ленти, мембрани и якета. Не робувам на марки. Не че е лошо ако имаш излишни пари за това
Аватар
vlassadar

Мнениеот Admin » Вто Дек 30, 2008 9:45 pm

30.12.2008г.
ХС каране.
Разстояние - около 18км.
Маршрут: Кремиковци - хижа Стрелец - Локорско
Температура: от -3* С до 0* С
Слънчев ден, без вятър.
Продължителност на карането: около 3 часа с доста почивки и губене на време (разговори по телефон, лепене на спукана гума и спирания за какво ли не).

На главата: кърпа за глава (мисля, че е памучна) + каска. Беше ми студено на лицето и челото само в началото.

Горна част на тялото: синтетична фланела с дълъг ръкав, над нея средно-дебела плътна ветроустойчива блуза Reverse/Spiuk с мембрана WindTex. При тръгването над нея бях сложил и яке Gore Bikewear Cross Jacket (материя: Gore-Tex Paclite), но още след първите 200-300м изкачване започнах да се спарвам и го свалих. По време на карането като цяло се чувствах комфортно, при основното изкачване до хижата се изпотих леко, на някои сенчести участъци ми ставаше хладно, но това бяха само отделни моменти. В раницата имах допълнително елек от материя, подобна на полар, който си сложих при по-дългата почивка при хижата, т.е. когато не се движехме.

Ръкавици: 661 Storm - поне през половината време пръстите ми мръзнеха, което за мен е странно, защото мои познати ползват същите ръкавици и нямат оплаквания. Чудя се дали това, че ръкавиците са ми малки (с един номер спрямо размера, който нося), оказва някакво влияние в отрицателна насока? :dunno:

Крака: Колоездачно бельо с подложка; ветроустойчив клин Drag с презрамки; тънък ветро и водоустойчив панталон TCM с някаква мембрана (уж). Чорапи Pro Feet Biking Extreme и едни стари планински обувки Sprintmasters, които вече почти за нищо не стават, но все още топлят. През цялото време се чувствах отлично, нито за миг не съм усещал студ по краката си. Важно е да отбележа, че панталонът на TCM бе напълно излишен - сложих го, защото очаквах да има доста кал, т.е. за да не цапам излишно клина, а то имаше само сняг. Същото важи и за обувките - мислех да съм с други (колоездачни), но в крайна сметка стана по-добре, че избрах тези.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Вто Дек 30, 2008 10:03 pm

Admin написа:... пръстите ми мръзнеха... Чудя се дали това, че ръкавиците са ми малки (с един номер спрямо размера, който нося), оказва някакво влияние в отрицателна насока? :dunno:

Оказва. При малоумни потребители може да предизвика и чудене . :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот 4getcredo » Чет Яну 01, 2009 1:48 pm

Онзи ден при същите обстоятелства като Admin-а :)

Моят екип:

- тричетвърти клин Crane Sports (полиестър и еластан);
- двуслоен термо клин Active Sports TCM (93% полиестър и 7% еластан);
- шорти за колоездене Shimano (90% полиестър и 10% еластан);
- вълнени чорапи за туризъм Mund + поларени термо чорапи;
- обувки тип "кубинки";
- фланелка с дълъг ръкав packeis (95% полиамид и 5% еластан);
- колоездачно яке тип windstopper TCM (100% полиестър)... това яке според мен би попаднало в категорията softshell - доста комфортно със свобода на движението... спира вятър, но не и вода;
- водонепропускливо яке TCM;
- зимни ръкавици Lizardskins (AeroTex материя);
- кърпа за глава (пак някаква изкуствена материя, не пише каква).

През цялото време се чувствах изключително комфортно с изключение на пръстите на краката. В началото по време на изкачването ми беше студено само с вълнените чорапи. Чак като сложих втория чифт (поларените) се почувствах нормално. TCM-ското яке го облякох само като спряхме на хижата за 30 мин. почивка. През останалото време карах с фланелката и софтшела. Ръкавиците нагоре леко ми запотяваха ръцете при катеренето, но не се чувствах зле от това :).

Слобото звено при мен явно са обувките, както и на другото място отбелязах.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот vlassadar » Пон Яну 05, 2009 10:36 am

2-и януари. ДХ на Драгалевци с елементи на пребутване на Платото и ДХ-Княжево.
В общи линии колкото може повече дрехи, че на лифта не е работа да мръзнеш. Термочорапите за -20, дебел поларен клин, къс панталон с изолация на задните части (custom-made) за седалката на лифта, че е много студена-ключова дрешка за комфорта, отгоре 2-слоен анцуг, гети задълже, зимни обувки; нагоре вълнената (термо) тениска (пак си имаше потене и свърши също ключова работа), полар (трябваше да взема този с качулката), ветроустойчиво яке, скиорски ръкавици, ленти, маски, протекции.
Както обикновено най-студената част от деня е момента преди да стигнеш до Голи Връх. После всичко си идва на мястото. Спускането винаги е по-малко загряващо от въртенето, а скоростите са високи.
Общо като километри да са 35 за деня, но като часове на открито - 10 часа в почти пълен комфорт.
Аватар
vlassadar

Мнениеот EmZo » Пон Яну 05, 2009 8:27 pm

vlassadar написа:Термочорапите за -20...

Би ли споделил какви са и от къде си ги взел, защото аз наскоро си купих такива и при първото ми каране с тях в събота, не останах хич доволен.
Аватар
EmZo

Следваща

Назад към Общ форум