bikerider написа:Това, че беше лице на кампанията може да му налага по-голяма морална отговорност, но не и юридическа.
Марто, мисля, че не е точно така Навремето май съм обяснявал защо, но може и да не е било тук, а на живо - знам само, че съм обсъждал темата в колоездачен кръг

Казано най-кратко, според мен става дума за отегчаващо вината обстоятелство. Тези обстоятелства на практика много, много често са свързани именно с морала и други подобни категории. Така че това, че е бил лице на кампанията, определено трябва да има значение за присъдата.
axelmax написа:по-нормално? icon_dontknow.gif
нещата трябва да са нормални ,а не по-нормални
Лесно е да се каже, но има поне два проблема:
Единият е, че по една или друга причина цялостната практика в такива случаи е свързана с налагане на не много тежки наказания, т.е. желаните от теб 10 години няма как да се случат. Но ако имаме ненормална ситуация като цяло, малко вероятно е тя изведнъж да стане нормална, нали?. Но малко по малко, ако става все по-нормална и по-нормална, пак е по-добре от нищо.
Вторият проблем е точно в това, че ако една подобна присъда е извън рамките на болшинството присъди за подобни престъпления, тя би била несправедлива. В случая според мен (и много други хора, ако се съди по т.нар. обществено мнение), наказанието досега бе отчетливо занижено. Затова казах, че според мен решението на апелативния съд е направило присъдата по-нормална - дотолкова, че да я приближи до мнозинството от подобни случаи. Дали това мнозинство присъди са справедливи според теб или мен, е друг въпрос. Но съдилищата няма да си променят практиката за една нощ - необходим е постоянен обществен натиск, а пък точно върху съдебната система той е доста труден за упражняване. Пък и не е само там проблемът, ама никак...