Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Подкрепяте или не Максим Стависки

Мнениеот foxracingshox » Нед Яну 11, 2009 11:58 am

did написа:
RAINman написа:Може ли един инцидент или по-скоро трагедия да го направят престъпник и да се приравни със затворниците влезли за убийства.

Тц. Не е инцидент, нито някаква случайно случила се трагедия, а най-обикновено убийство, следователно шофьорът трябва да се третира като най-обикновен убиец. Това, че може да кара кънки, с нищо не променя положението.

jivkonik написа:Най-срамното е, че беше и лице на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив!" :(!: Срамота!
Аватар
foxracingshox

Рейтинг: 1107

Мнениеот ddevil » Нед Яну 11, 2009 12:03 pm

Alpina написа:Интересно ми е, подписалите ще са на същото ли мнение, ако някой убие техен близък роднина?

Явно да.
За момента ~1100 души вярват, че "правят" добро с подписването на петицията. А броят на подписалите ще расте и расте ...
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Рейтинг: 2000

Мнениеот contty » Нед Яну 11, 2009 12:04 pm

През изминалата година и половина Максим Стависки е доказал, че осъзнава вината си.

Ау, колко трогателно! Ще се разплача!
Ама това не връща времето назад и не променя факта, че лице на кампанията "не карай пил" кара пил и отнема два човешки живота. Каквото иска да прави сега, трябвало е да се осъзнае преди да се качи да шофира след употреба на алкохол.

jivkonik написа:Най-срамното е, че беше и лице на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив!" :(!: Срамота!
:agree: :agree: :agree: По-тежко наказание трябва, точно заради това.
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот bikerider » Нед Яну 11, 2009 1:42 pm

contty, ако си спомням добре chill вече опроверга тази крайност и показа защо е несъстоятелна. Стависки не е по-различен от който и да е пил на пътя. Това, че беше лице на кампанията може да му налага по-голяма морална отговорност, но не и юридическа. Няма член от закона, който да изисква по-тежко наказание при такива условия. Няма по-важно нещо от върховенството на закона при такива ситуации. Някакси не може да искаме съда да е обективен и в същото време да смятаме, че е редно да налага по-тежки наказания с неюридически аргументи.

Важното е да полежи ефективно, защото затри два човешки живота. Аз мисля, че ефективната присъда вече няма как да му се размине, евентуално по-горните инстанции да преразгледат срока на лишаване от свобода. Което за мен е повече от достатъчно.

На хората пуснали петицията мога да кажа едно - никой не затрива живота на Стависки - ако има последствия (в какъвто и да е план), това си е чисто негова заслуга.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот contty » Нед Яну 11, 2009 2:00 pm

Всъщност М. Стависки много добре рекламира кампанията - показа на хората същността й. Стига, разбира се:
bikerider написа: да полежи ефективно, защото затри два човешки живота.
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот agent_Jekov » Нед Яну 11, 2009 2:46 pm

bikerider написа:никой не затрива живота на Стависки - ако има последствия (в какъвто и да е план), това си е чисто негова заслуга.

:agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот ico 1 » Нед Яну 11, 2009 2:54 pm

Ако си пил-слез,защото аз съм с Хамър и също съм пил.Плюс това съм известен. :nono:
Аватар
ico 1

Мнениеот Admin » Нед Яну 11, 2009 8:47 pm

bikerider написа:Това, че беше лице на кампанията може да му налага по-голяма морална отговорност, но не и юридическа.

Марто, мисля, че не е точно така Навремето май съм обяснявал защо, но може и да не е било тук, а на живо - знам само, че съм обсъждал темата в колоездачен кръг ;) Казано най-кратко, според мен става дума за отегчаващо вината обстоятелство. Тези обстоятелства на практика много, много често са свързани именно с морала и други подобни категории. Така че това, че е бил лице на кампанията, определено трябва да има значение за присъдата.

axelmax написа:по-нормално? icon_dontknow.gif
нещата трябва да са нормални ,а не по-нормални

Лесно е да се каже, но има поне два проблема:
Единият е, че по една или друга причина цялостната практика в такива случаи е свързана с налагане на не много тежки наказания, т.е. желаните от теб 10 години няма как да се случат. Но ако имаме ненормална ситуация като цяло, малко вероятно е тя изведнъж да стане нормална, нали?. Но малко по малко, ако става все по-нормална и по-нормална, пак е по-добре от нищо.
Вторият проблем е точно в това, че ако една подобна присъда е извън рамките на болшинството присъди за подобни престъпления, тя би била несправедлива. В случая според мен (и много други хора, ако се съди по т.нар. обществено мнение), наказанието досега бе отчетливо занижено. Затова казах, че според мен решението на апелативния съд е направило присъдата по-нормална - дотолкова, че да я приближи до мнозинството от подобни случаи. Дали това мнозинство присъди са справедливи според теб или мен, е друг въпрос. Но съдилищата няма да си променят практиката за една нощ - необходим е постоянен обществен натиск, а пък точно върху съдебната система той е доста труден за упражняване. Пък и не е само там проблемът, ама никак...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bluskanie » Нед Яну 11, 2009 11:26 pm

Admin написа:Казано най-кратко, според мен става дума за отегчаващо вината обстоятелство.

:)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Shady™ » Нед Яну 11, 2009 11:38 pm

Oт цялата тази кампания най-смешно ми е това:

"Ако си ЖИВ - СЛЕЗ искам да карам ПИЛ"

:rofl: :rofl: :rofl:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот bikerider » Нед Яну 11, 2009 11:42 pm

Admin написа:Така че това, че е бил лице на кампанията, определено трябва да има значение за присъдата.

Това на практика означава едно - по-тежка присъда заради неговата известност, тоест наказание заради това, че е шампион и е публична личност. Не се наемам да преценя дали е правилно или не, защото морала е субективна категория - мисля, че има налице предостатъчно обективни факти за груби нарушения на закона.

Но нека оставим горната инстанция да вземе решение, после да коментираме. Вярвам, че така е редно.

contty написа:Всъщност М. Стависки много добре рекламира кампанията - показа на хората същността й. Стига, разбира се:
bikerider написа: да полежи ефективно, защото затри два човешки живота.

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Пон Яну 12, 2009 12:17 am

@Shady™-няма нищо смешно
нещата са по-сериозни и не се персонализират с поредните убити на пътя
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 12:22 am

Не става дума просто за известността му. Доколкото си спомням, отегчаващите и смекчаващите обстоятелства се дефинираха чрез това дали повишават или намаляват обществената опасност на деянието. Според мен, когато някой демонстрира по такъв начин незачитане на законите и на собствените си "принципи", това повишава обществената опасност на деянието, защото е много лош пример (най-малкото). Отегчаващо обстоятелство се явява и това, че произшествието настъпва след като Стависки е бил предупреден от полицаите да кара по-внимателно (поне те така твърдят). Дори фактът, че е карал бързо и рисковано, след като е пил, сам по себе си е отегчаващо обстоятелство според мен. Обратно, ако беше пил, но беше карал бавно и разумно, това би могло да бъде смекчаващо обстоятелство, макар че тогава и последиците щяха да са други вероятно...

Всичко това е просто лично мнение. Държа да направя това уточнение, тъй като по реакциятана bluskanie съдя, че той може би не е съгласен с него. За горните неща сме спорили с приятели-юристи когато стана инцидентът и в общи линии колкото хора бяхме, толкова и мнения ;) А пък отегчаващите и смекчаващите обстоятелства са нещо, което се преценява от съда и няма как да не е субективно, защото във всеки конкретен случай детайлите са много и са свързани помежду си, задачата на съда е да прецени всичко и да се произнесе. :agree: :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот axelmax » Пон Яну 12, 2009 1:48 am

имаш право,,но съдът дори да ги вземе под внимание,може да не се отрази на присъдата,например като назидание
освен ако не го подчертае при произнасянето и

жалкото е ,че и редица "въшкари"без толкова връзки и финаси отървават затвора,а теса стотици хиляди
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Пон Яну 12, 2009 9:15 am

Admin написа:Доколкото си спомням, отегчаващите и смекчаващите обстоятелства се дефинираха чрез това дали повишават или намаляват обществената опасност на деянието.

Точно за това говоря и аз. Има предостатъчно обективни факти определящи степента на обществена опасност. Ти си ги споменал.

Но все пак: Стависки беше лице на кампанията не защото е съвестен шофьор, а защото е известен. Ако участието му в кампанията бъде сметнато за утежняващо вината обстоятелство, това по същество е наказание за известността му.

Edit: редакция
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 12, 2009 9:42 am

bikerider написа:
Admin написа:Доколкото си спомням, отегчаващите и смекчаващите обстоятелства се дефинираха чрез това дали повишават или намаляват обществената опасност на деянието.

Точно за това говоря и аз. Има предостатъчно обективни факти определящи степента на обществена опасност. Ти си ги споменал.

Но все пак: Стависки беше лице на кампанията не защото е съвестен шофьор, а защото е известен. Ако участието му в кампанията бъде сметнато за утежняващо вината обстоятелство, това по същество е наказание за известността му.

Edit: редакция
Ако ти утре организираш такава кампания и вдругиден блъснеш някого пил, пак ще има отегчаващи вината обстоятелства, без да си пил. Известните личности използват лика си, за да участват в такива кампании и да пропагандират някакъв вид добро поведение. Те не го правят насила-ако искаше, можеше и да не участва. Т.е. той има някаква обществена отговорност, именно защото е участвал в кампанията. Ако беше просто известна личност, без да е участвал в кампанията, то ситуацията щеше да бъде друга. Така че не можеш да твърдиш, че го наказват само защото е известен.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пон Яну 12, 2009 10:03 am

hitar_potter написа:Така че не можеш да твърдиш, че го наказват само защото е известен.

Не го и правя.

hitar_potter написа:Те не го правят насила-ако искаше, можеше и да не участва.

Същото важи и за карането пиян, което деяние е квалифицирано в закона, за разлика от моралната отговорност. Мисля, че е предостатъчно.

hitar_potter написа:Ако ти утре организираш такава кампания и вдругиден блъснеш някого пил, пак ще има отегчаващи вината обстоятелства, без да си пил.

Последно пил ли ще съм или няма? :)
Няма да е зле да препрочетеш какво сме си писали с Admin и contty, защото като че ли ти убягва същината.

Аз съм дотук - както казах ще чакам решението на горните инстанции.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 12, 2009 10:14 am

bikerider написа:
hitar_potter написа:
hitar_potter написа:Ако ти утре организираш такава кампания и вдругиден блъснеш някого пил, пак ще има отегчаващи вината обстоятелства, без да си пил.
*без да си известен

Леле, как ми се спии...
До колкото знам, смекчаващите/отегчаващите вината обстоятелства са субективни и в много от случаите да именно на морална основа. Те определят дали присъдата ще клони към минималната или максималната.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот te4o' » Пон Яну 19, 2009 12:23 am

като е световен или там олимпийски шампион голям праз да караш пиян е безотговорно и трябва да лежи в затжора :(!: :(!: :(!: не може така безнаказано :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
Аватар
te4o'

Рейтинг: 1150

Мнениеот did » Нед Мар 29, 2009 4:50 pm

Подкрепяте ли Красимир Горсов?

И ся кво? Сички са маскари ще кажете, предполагам... :popcorn:
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Нед Мар 29, 2009 5:26 pm

Бива наглост, бива... Ама чак пък толковане бива.. То не бе хазарт, не бяха коли, не бе чудо... Явно тоя човек наистина заслужава да бъде лишен от свобода. Даже си мисля, че много повече го заслужава, от колкото Стависки. Докато Стависки поне изглежда, че съжалява и се е промеил, тоя келеш ги върши каквито си иска, независимо от скандалите около него
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ico 1 » Нед Мар 29, 2009 8:19 pm

Маскари са ами! Видя някой лев и хептен откачи човека.Може би играе с благородна кауза(да увеличи сумата).Типичо безотговорна постъпка.Аз като баща не мога да си го представя, но дано и никой друг да не изпада в неговата ситуация,че знае ли човек.Те и повечето от душевноболните са били здравомислещи хора някога,ама.........
Аватар
ico 1

Мнениеот bikerider » Пон Мар 30, 2009 4:01 am

Знам едно - Горсов не е убиец. Не е и доказан крадец. Но нали важното е да има по кого да се плюе...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 30, 2009 7:43 am

леле
колко е удобно изведнъж да се окаже
че бащата на девойката, дето и затри бъдещето Максимчо
е изрод и комарджия и крадец
а това какво общо има с това
че Стависки е убиец не мога да разбера???
не ми казвай те
че не следят Горсов поръчково
има хора, които карат постоянно пили
а този го хващат през пет минути
за всякакви неща
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот airborneone » Пон Мар 30, 2009 8:26 am

kotka12 написа:леле
колко е удобно изведнъж да се окаже
че бащата на девойката, дето и затри бъдещето Максимчо
е изрод и комарджия и крадец
а това какво общо има с това
че Стависки е убиец не мога да разбера???
не ми казвай те
че не следят Горсов поръчково
има хора, които карат постоянно пили
а този го хващат през пет минути
за всякакви неща

И пак случая се преекспонира,
медиите нищо не казаха за 2000+ човека загинали миналата година нали?
Не се знае какво стана с РК Прокурорката която прегази човек и избяга.
Не се знае за хиляди шофьори убили хора в пияно състояние.
Не оправдавам Максим, казвам, че ми писна само за него да слушам,
ако медиите искат да натрият носа на всички пили и убили човек >добре,
ама да не ми повтарят един и същ случай 2 години
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Пон Мар 30, 2009 8:53 am

Абе кво разбирате вие бе :emlaugh:
Вижте че бащата на туй момиче и той същия ве. Кой знае какви са ги дробили с Максим и сега го топят, че бил пиян. А той е шампион - блести!!! Как ша обвинявате шампиона ве!!! Вижте Горсов ве. Аааа всички са маскари :rofl:

Срамно е. Позорно е. Два реда за Мануела, нито ред за убиеца на приятеля й и трийсе реда на ден за измишльотини по адрес на баща й.

Ма такава им е работата на масмедиите - да промиват мозъците на масата.

airborneone написа:Не се знае за хиляди шофьори убили хора в пияно състояние.

МВР стъкмистиката е едно от най-мизерните изпълнения в това подобие на държава наречено България.

airborneone написа:Не оправдавам Максим, казвам, че ми писна само за него да слушам

То точно това е и целта на преекспонирането :baby:
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пон Мар 30, 2009 9:37 am

НЕ
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 30, 2009 11:46 am

bikerider написа:Ма такава им е работата на масмедиите - да промиват мозъците на масата.
:agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Teodor40 » Пон Мар 30, 2009 12:28 pm

Има много смислени постове в темата и какво от това?
За мен е важното сам, за себе си, да си примерен. Каквото не ти харесва и не е законно- не го прави. Учи децата си, ако имаш такива, на добро. До тук стигат възможностите ни да променим нещо. Както се написа по-горе, хиляди други случеи не
се и повдигат на въпрос. Нужно ли е да се цикли на един единствен просто за спора?
И да се обсъжда и да не се обсъжда - все тая.
А съм сигурен, че има не един, които карат пили и въпреки това плюят постъпката му...
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот bikerider » Пон Мар 30, 2009 1:26 pm

Teodor40 написа:За мен е важното сам, за себе си, да си примерен. Каквото не ти харесва и не е законно- не го прави. Учи децата си, ако имаш такива, на добро. До тук стигат възможностите ни да променим нещо.

:agree:, но не разбирам защо си написал това. Нали е все тая :dunno:
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други