Въпросите ми са няколко.
Първо - за точката при съкращениеята и за някои съкращения по принцип
Това, което знам със сигурност, е:
При съкращаване на мерни единици от системата SI точка не се поставя. Примери: метър = м, килограм = кг
При кратни и дробни единици по системата SI точка не се поставя. Примери: милиметър = мм, сантиметър = см
При повечето други съкращения, които не са мерни единици, а съкратено изписани думи, се поставя точка. Примери: бележка = бел., други = др., село = с. и т.н.
За мен проблемът възниква при някои съкращения, които в SI са наречени "извънсистемни единици". Става дума за понятия като "час", "тон", "литър", "грам", "минута" и много други. При тях пише ли се точка след буквеното съкращение?
За "грам" също така ми е интересно как е правилно да се съкращава? Грам = г или грам = гр ?
За "година" също ми е интересно, тъй като на някои места го срещам като година = г., а на други година = год.
А пък за една от основните единици в системата SI така и не успях да се ориентирам как е правилно да се отбелязва. Секунда = с или секунда = сек ?
Как се съкращава правилно думата "месец"?
Второ, за интервала преди съкращението.
Наскоро обърнах внимание на това и научих, че при единиците от системата SI преди съкращението има интервал. В това отношение очевидно съм допускал много грешки до момента.

Въпросът ми е как стоят нещата при останалите съкращения? И най-вече при тези, които са за извънсистемните единици като тези, посочени по-горе? И там ли се оставя интервал?
Също така, какво е правилото за интервал, когато съкращението е преди наименование на град, село, хижа и т.н.? Например: с.Овчарци или с. Овчарци, х.Тъжа или х. Тъжа?
Май имах и още един въпрос, ама докато изредя всичко за горните два, го забравих. Засега и те стигат.