Правопис - съкращения, точка, интервал

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Правопис - съкращения, точка, интервал

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 6:15 pm

Реших и аз да се допитам до батковците във форума за едни дребни, но важни неща, които напоследък ме тормозят малко ;) Може и младежи да отговарят, но само ако са сигурни в това, което пишат. Ако не са, по-добре да си траят и да четат. Благодаря предвалително и на едните, и на другите! :D

Въпросите ми са няколко.

Първо - за точката при съкращениеята и за някои съкращения по принцип
Това, което знам със сигурност, е:
При съкращаване на мерни единици от системата SI точка не се поставя. Примери: метър = м, килограм = кг
При кратни и дробни единици по системата SI точка не се поставя. Примери: милиметър = мм, сантиметър = см
При повечето други съкращения, които не са мерни единици, а съкратено изписани думи, се поставя точка. Примери: бележка = бел., други = др., село = с. и т.н.

За мен проблемът възниква при някои съкращения, които в SI са наречени "извънсистемни единици". Става дума за понятия като "час", "тон", "литър", "грам", "минута" и много други. При тях пише ли се точка след буквеното съкращение?

За "грам" също така ми е интересно как е правилно да се съкращава? Грам = г или грам = гр ?
За "година" също ми е интересно, тъй като на някои места го срещам като година = г., а на други година = год.

А пък за една от основните единици в системата SI така и не успях да се ориентирам как е правилно да се отбелязва. Секунда = с или секунда = сек ?

Как се съкращава правилно думата "месец"?

Второ, за интервала преди съкращението.
Наскоро обърнах внимание на това и научих, че при единиците от системата SI преди съкращението има интервал. В това отношение очевидно съм допускал много грешки до момента. :( Според мен това правило би довело до малко странно изглеждащи текстове понякога, но щом го има, значи трябва да се спазва.
Въпросът ми е как стоят нещата при останалите съкращения? И най-вече при тези, които са за извънсистемните единици като тези, посочени по-горе? И там ли се оставя интервал?

Също така, какво е правилото за интервал, когато съкращението е преди наименование на град, село, хижа и т.н.? Например: с.Овчарци или с. Овчарци, х.Тъжа или х. Тъжа?

Май имах и още един въпрос, ама докато изредя всичко за горните два, го забравих. Засега и те стигат. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пон Яну 12, 2009 6:27 pm

SI е не просто набор от измервателни единици, а и от правила. Правилата важат за всички единици, включително за извънсистемните, доколкото пишещият има желание да се съобразява с тях. Това не е толкова въпрос на правопис, колкото на съобразяване с конвенците, заложени в SI, които пък са възприети и в българското законодателсвто.

В този смисъл, след съкращение на измервателна единица, точка не се поставя.

Грам се съкращава като "г". Това лесно се съобразява, ако се замислиш откъде идва съкращението "кг" за килограм.

Секунда е също "с".

За интервалите:

Винаги между стойността на една величина и измервателната единица има интервал, колкото и да не ти харесва. По принцип там е добре да се слага така нареченият "твърд интервал", при който пренасянето е забранено, а типографски изглежда малко по-къс от нормалния.

След точката винаги има интервал, т.е. правилното е "с. Овчарци". И тук твърдият интервал не вреди.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 12, 2009 6:32 pm

did написа:След точката винаги има интервал, т.е. правилното е "с. Овчарци". И тук твърдият интервал не вреди.

Интервалът не е ли задължителен след ВСЕКИ препинателен знак?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Пон Яну 12, 2009 6:34 pm

bluskanie написа:
did написа:След точката винаги има интервал, т.е. правилното е "с. Овчарци". И тук твърдият интервал не вреди.

Интервалът не е ли задължителен след ВСЕКИ препинателен знак?

Не.

Пример - късо тире в сравнителна и превъзходна степен: "по-голям", "най-бърз". След тирето тук няма интервал. Има, обаче, доста видове тирета, като след повечето от тях интервал си има.

Интервал няма и след кавички, ако следва веднага друг препинателен знак и в още 2-3 случая.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пон Яну 12, 2009 6:35 pm

Доколкото знам да.

И по спомени, мерните единици не се ли пишеха на латиница? Може и да ми е доста стара информацията, за това го постоавям по-скоро като въпрос
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 6:41 pm

@did
Благодаря за изчерпателния отговор! :beer:
Тъкмо и аз намерих един текст, от който ми се изясниха нещата за конкретни мерни единици, но ти ми ги изясни малко по-принципно ;)

Засега ми остава единствено чуденката относно съкращаването на "година". Ако правилно се ориентирам, годината може да се разглежда като мерна единица за време, т.е. би трябвало да е без точка. Но дали наистина е така? И дали е правилно да се използва само буквата "г" или е по-добре "год"?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 12, 2009 8:39 pm

Някой може ли да ми каже как се поставя "твърд интервал" (в word, например) - дали ctrl+шпация или.. :dunno:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Анелия » Пон Яну 12, 2009 10:29 pm

Видове тирета и разстояние между тях.
Късо тире: по-голям, най-малък....(нама интервал, тирето е късо)
Дълго тире с интервал: Най-големите байкъри – дид, админ и другите си отвориха по бира (има интервал между думите и дългото тире и се използва за разширение/пояснение). Дългото тире се получава автоматично в Уърд когато поставим интервали между него и думите.
Дълго тире без интервал: Ракетата земя–въздух порази всичките дъртове... Дългото тире без интервал се използва за системи. Лично аз го правя като първоначално слагам интервали между него и думите, а после ги трия. Другият начин е copy/paste на дълго тире, получено по същия начин. Малко неудобни са и двата, ако някой знае друг начин, нека сподели.
Последна промяна Анелия на Пон Яну 12, 2009 10:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
Анелия

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 10:41 pm

На мен също ми е любопитно как се поставя твърд интервал. Покрай него научих, че имало и твърдо тире. :)
Та за твърдия интервал се рових около половин час из гуглето и резултатите, дето то извади, ама не успях да си отговоря как да го вмъквам. Толкоз ли е трудно или просто аз съм некадърен в търсенето? ;)
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пон Яну 12, 2009 10:55 pm

Admin написа:На мен също ми е любопитно как се поставя твърд интервал. Покрай него научих, че имало и твърдо тире. :)
Та за твърдия интервал се рових около половин час из гуглето и резултатите, дето то извади, ама не успях да си отговоря как да го вмъквам. Толкоз ли е трудно или просто аз съм некадърен в търсенето? ;)

В WORD:

Insert -> Symbol -> Special Characters ...

Там ги има всичките. Просто им присвояваш бърз клавиш.

Твърдият интервал по подразбиране си е Ctrl-Shift-Space.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 11:00 pm

@did
Благодаря ти, отново. За моя жалост това потвърди резултатите от моето ровене :(
От известно време не използвам Word, а пък комбинацията Ctrl-Shift-Space ми попадна някъде из резултатите и я пробвах, обаче при програмите, с които си пиша текстовете май не действа.
Всъщност като вмъкнеш твърд интервал, той би трябвало да изглежда като интервал, нали?
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пон Яну 12, 2009 11:43 pm

Admin написа:Всъщност като вмъкнеш твърд интервал, той би трябвало да изглежда като интервал, нали?

Никак не изглежда. Празно е.

В LaTeX е още по-лесно. Тиретата само си ги оправя, а твърдият интервал се пише като "~".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Вто Яну 13, 2009 12:13 am

Оправих се :)
Оказа се, че го имам като специален символ, но малко трудно го намерих. Има си и html код, и него научих. Сега остава и да открия начини да го вмъквам чрез клавишна комбинация.
Още веднъж благодаря! :agree:
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Вто Яну 13, 2009 1:09 am

Admin написа:Оправих се :)
Оказа се, че го имам като специален символ, но малко трудно го намерих. Има си и html код, и него научих. Сега остава и да открия начини да го вмъквам чрез клавишна комбинация.
Още веднъж благодаря! :agree:
Би ли споменал HTML кода (ама какъв съм готованко).

@Did: LaTeX-а е доста яка джаджа, ама така и не съумях да я отпочна и да я науча... Ех...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот lanzz » Вто Яну 13, 2009 11:24 am

Аватар
lanzz

Назад към Други