проблеми с падане на веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблеми с падане на веригата

Мнениеот sedmi » Вто Яну 20, 2009 2:23 pm

здравейте. имам следният проблем - при силно натискане на педалите веригата тръгва да пада от най-голямата плоча в посока навън. декланшорът естествено я връща на мястото си, но за секунда педалите олекват и баланса сериозно се нарушава. това се случва най-често при висока скорост и това моментно прескачане води до загуба на равновесие.
колелото - аполон, курбелите и плочите са едно цяло. цялата ходова част е нова. под 300 км експлоатация. два пъти съм се оплаквал от този проблем в магазина, където си подържам колелото. два пъти му правят настройки и съответно си прибират парите, а проблемът си остава.
дори декланшорът да се прибера максимално близо до веригата и едва ли не да стърже по нея, не помага.
имам си теория по въпроса, че това се получава заради огъване на рамката в следствие силата върху педалите и от там промяна на наклона на плочите и желанието на веригата да се изхлузи, но първите две години такъв проблем липсваше.
дайте съвет как да го поправя или каква рамка да предпочета.
Smile, tomorrow wil be worse
sedmi

Рейтинг: 1225

Мнениеот gdude » Вто Яну 20, 2009 2:31 pm

Взимаш си един башгард :),би следвало да спре падането на веригата :beer:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот eMcKu » Вто Яну 20, 2009 2:47 pm

Абе незнам башгард, но проблема може да е в дължината на веригата. Според мен е по - дълга, а ако не е така или някое звено е запекло или са изтъркани някои венци.
Проблема може да е и в декланшора, при сменянето на Голямата плоча да изтласква веригата по навън, това поне на моята шосейка се регулира с едни винтчета ( въртящи се ) за дуал контрола. При теб би трябвало да стане, чрез опъване на жилото при декланшора.
Това са моите съвети, дано съм бил полезен :agree:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Вто Яну 20, 2009 2:50 pm

gdude написа:Взимаш си един башгард :),би следвало да спре падането на веригата :beer:

Така трябва да се лиши от третия венец, а на него очевидно си му трябва ;)
За съжаление не ми хрумва от какво може да е този проблем, при положение че курбелите ти са нови. Щом са едно цяло с венците, значи са от по-евтините, но пак не е нормално да правят така.
Проверил ли си внимателно за някакви кривини по зъбите на венеца?
Казваш, че цялата "ходова част" е нова, това включва ли и веригата?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Sasho_snegorina » Вто Яну 20, 2009 2:55 pm

Погледни си дерейльора (предния), когато си на най-големия венец отпред, дъгата на дерейльора трябва да е на растояние около 2-4мм от венеца, погледнато отстрани, ако е по-високо го свали надолу и след това ще трябва да настроиш жилото. Също така виж като си на последния венец отпред, дали дерейльора има още ход навън и ако има го ограничи с болтчето (не знам кое точно е при теб, би трябвало да е това от към венците). Крайната позиция на дерейльора трябва да е точно над последния венец, така че при въртене нито да се чува тракане на жулещата се в него верига, нито да позволява падането на веригата извън венеца. Надявам се да съм ти бил полезен.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот sedmi » Вто Яну 20, 2009 2:57 pm

цялата ходова част - курбели с плочи, средна главина, задна главина, задни венци, декланшор - deore. дерайльор - Accera , верига.
определено ми трябва големия венец :).

дерайльорът е настроен по гореописаният начин.
sedmi

Мнениеот XeDoX » Вто Яну 20, 2009 3:26 pm

Здравей.Имах абсолютно същия проблем едно време,обаче с рамка TheBomb.Падането се дължи,не на курбелите,а на изкривяването на рамката в областта на средното.Това го установих,като се подпрях на една стена,натиснах двете спирачки и приложих усилие върху педалите,докато веригата е на третия венец.Ужасна гледка - цялата рамка се сучеше видимо.Не ми се вярва при теб проблема да е от по-различно естество,колкото и менташки да са курбелите,трудно биха се изкривили толква,че веригата да падне.Аполона е твърда рамка,така че частичното решаване на проблема с лагероване на рамката отпада и единственото,за което се сещам в момента е или смяна на рамката(или пък подсилка,но не си струва според мен...) или замяна на третия венец с гард.За това се сещам в момента...

Edit: Възможно е ако смениш средното с по-дълго,веригата да седи по-навън и когато си на третия венец(и не само) веригата да е по-малко изкривена спрямо най-малкия венец отзад...тоест когато рамката се изкриви(ако все пак от това идва проблема) веригата няма да е толква изместена,че да падне от венеца.Може и да стане,ама вероятно ще ти трябва поне 10мм по-дълго средно.Съжелявам,че го написах толква объркано,ама ми мелят по скайп и не мога да се концентрирам.
Последна промяна XeDoX на Вто Яну 20, 2009 3:39 pm, променена общо 1 път
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот sedmi » Вто Яну 20, 2009 3:37 pm

благодаря. и моите наблюдения са подобни. надявах се това усукване да е нещо нормално. все пак 8-9000 км ми се струват малко за едно колело да даде подобен дефект.
в такъв случаи каква рамка бихте ми препоръчали. за момента съм се спрял на RAM HT2.
тук е момента да спомена че през годината варирам от 85 до 100 кг .
sedmi

Мнениеот did » Вто Яну 20, 2009 3:39 pm

sedmi написа:благодаря. и моите наблюдения са подобни. надявах се това усукване да е нещо нормално. все пак 8-9000 км ми се струват малко за едно колело да даде подобен дефект.
в такъв случаи каква рамка бихте ми препоръчали. за момента съм се спрял на RAM HT2.
тук е момента да спомена че през годината варирам от 85 до 100 кг .

Спокойно. При аполона сученето не е чак такова, каквото е при бомбата и не е това причината. Просто не можеш да си настроиш предния дераельор и дължината на веригата правилно. Помоли някой по-опитен да ти помогне или иди в добър сервиз.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sedmi » Вто Яну 20, 2009 3:52 pm

ходих два пъти в байксентър да ми настройват дерайльора. задният обтегач си държи веригата добре опъната. консултирал съм се и с други механици. ще пробвам с по-къса верига, но .. шансът да се пребия си е голям :)
sedmi

Мнениеот boian » Вто Яну 20, 2009 5:20 pm

не съм голям разбирач по този въпрос ,но мисля че може и самата плоча да е леко крива при ,което да ти пада веригата.
Как се проверява свлаяш някак си веригата да не е на венците и завърташ силно венците ако не се движи в една линия значи е крива плочата и сответно ти пада веригата :)
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот fall_out » Вто Яну 20, 2009 5:28 pm

Амм,не съм "про" ама няма ли вероятност и да е от средното :dunno:
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот MacLeod » Вто Яну 20, 2009 11:01 pm

Има доста варянти, както се вижда и от мненията. Най - лесно като че ли може да се провери този с рамката. Пробвай да запреш колелото в някоя стена и да натискаш педала на най - големия венец. Ако веригата пада от огъване на рамката, то това огъване би трябвало да е видимо. Така лесно можеш да отстраниш или приемеш тази теория.
Що се отнася до HT2, тази рамка е страхотна, не мисля че ще се намери някой на друго мнение. Аз съм с такава и съм много доволен. Тежа подобни килограми като твойте и рамката въобще не ме усеща, така че споко 100кг човек въобще не и е лимита. Само не знам до колко ще пасне с компонентите, които имаш. Може да се наложи да смениш някои от тях.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот sedmi » Сря Яну 21, 2009 11:32 am

огъва се рамката :(
мерси за съветите.
sedmi

Мнениеот hitar_potter » Сря Яну 21, 2009 12:36 pm

Не вярвам да е заради рамката... Все си мисля, че е кофти настроен дерайльор. Можеш ли да качиш снимки на дерайльора на 3:8 (или 3:9) от различни ъгли?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Voiso » Сря Яну 21, 2009 10:44 pm

Може да имаш несъответсвие на компоненти и от там да е проблема .Може пък и курбелите които са от "евтините " с товите ~90кг да се сучат или по точно средното което дава ъгъл на веригата така че при малък натиск веригата се "изхлузва " .А това да ти се суче рамката до такава степен не ми се вярва ако беше мека да.
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот Pirate » Сря Яну 21, 2009 11:53 pm

Човека мисля, че си изясни вече откъде му идва проблема. Включвам се единствено, защото забелязвам, че доста хора са очудени от факта, че рамката му се усуква при натискане на педалите на голям венец отпред. Не виждам какво е толко странното като това се случва на не една алуминиева рамка. Преди карах Драг Гризли и рамката се осукваше при същите условия, а съм едва 60кг. При мен веригата не е падала просто защото никага не съм напъвал до такава степен. Друг е въпроса, че явно човека прекалява с напъването на курбелите вместо да тръгва от по-подходяща предавка. Без да искам да го засегна да има предвид, че не е желателно да тръгва с верига на най-големия венец отпред, ако е с 3 плочи отпред.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот hitar_potter » Чет Яну 22, 2009 12:24 am

Pirate написа:Човека мисля, че си изясни вече откъде му идва проблема. Включвам се единствено, защото забелязвам, че доста хора са очудени от факта, че рамката му се усуква при натискане на педалите на голям венец отпред. Не виждам какво е толко странното като това се случва на не една алуминиева рамка. Преди карах Драг Гризли и рамката се осукваше при същите условия, а съм едва 60кг. При мен веригата не е падала просто защото никага не съм напъвал до такава степен. Друг е въпроса, че явно човека прекалява с напъването на курбелите вместо да тръгва от по-подходяща предавка. Без да искам да го засегна да има предвид, че не е желателно да тръгва с верига на най-големия венец отпред, ако е с 3 плочи отпред.
Да, прав си, че не бива да се тръгва от 3та плоча. Но преди не е имал този проблем. Алуминиеви рамки бол. И моята е такава (онтарио), но пък аз нямам такъв проблем. Сигурен съм, че и мойта ще се усуква. Аз продължавам да очаквам снимка на декланшора :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот mi6o92 » Нед Яну 25, 2009 7:26 pm

Аз имах подобен проблем. Възможно е да има някое разлуфтено звено.Става вапрос за щифта които минава през пластините да се е измъкнал. Разгледаи веригата и ако видиш нещо такова го оправи със съответния инструмент.
Страхът и болката са илюзии на ума.
Аватар
mi6o92

Рейтинг: 1096

Мнениеот ico 1 » Нед Яну 25, 2009 8:04 pm

Според мен е несъответствие на компоненти(веригата и венците),но най-добре ще е да видим снимки.(Аполона го има с най-разнообразни монтажи - като почнеш от"бачини сторм" та до "баш" аполон) :rofl:
Аватар
ico 1

Мнениеот CoBHC » Вто Яну 27, 2009 11:27 pm

Варианти всякакви, безумни. Аз нямам никакви предположения. Наистина, не мисля, че може да е от рамката. Ако беше така, то представете си каква кочина щеше да е, когато превклюва предавките отзад. Мисля, че там изместването на веригата по хоризонтала е доста по-значително от "усукването на рамката" (това е нещо което за първи път чувам през живота си).
@Пирате: Съгласно всякакви физични закони, напрежението в/у веригата е доста по-голямо, когато се "напъва" на най-малкия венец. ;)
Знаете ли какво усукване трябва за да се изхлузи веригата ?!? Със сигурност не е в границите на нормалното, да не говорим пък да идва от средното или рамката - щяха да са се разпаднали до сега и прескачането на веригата щеше да е най-малкия му проблем.
@Гдуде: Момчето каза, че веригата му прескача, а не че пада. Пък ако падаше, надали щеше да има особена разлика за него(съдейки от обяснението му, де), дали е овиснала на педала или просто се пързаля между баш-а и плочата.
Тия работи със запеклото звено и пре-дългата верига можеш спокойно да ги изключиш.
Просто проблема е по-задълбочен от отговорите които повечето пишещи по темата дават. :beer:
Аватар
CoBHC

Рейтинг: 1024

Назад към Веломеханик