Аз бих искал да споделя нещо принципно, което си мислех вчера след "диалога" между Admin и TOYAGA. Това е моя интерпретация и не мога да съм сигурен в намеренията на участниците, но ще се опитам да изкажа, по моему, полезни мисли.
Грубите реплики на TOYAGA са тенденциозни и аз не бих ги изповядъл като мой личен модел на отношение, но в тях може да бъде открит и рационален заряд. Припознаването на този заряд е доста нелеко усилие, което в моя случай може и да е само добронамерено внушение, но аз ще опитам да го споделя. Ако бях на мястото на Admin, сигурно и аз нямаше да се справя

.
Съгласен съм, че повечето тук сме лаици. Докато четях статията за новия модел на Intense, използваният "лагер с ъглов контакт" ми даде много повече яснота за какво става дума отколкото "радиално-аксиален". Поясненията на Admin и на Ноемврийския пък ми дадоха да разбера точно за какво иде реч.
Около монокока не съм сигурен, че разбирам точно за какво иде реч, но чрез този пример, мисля, става ясен (или ми се иска да разпознавам), рационалния заряд в тенденциозното отношение на TOYAGA. То засяга (или само ми се иска) в много по-голяма степен принципни въпроси отколко точно тази определена статия. Admin сигурно ще се съгласи (доста статии за нови модели и нововъведения са му минали през очите), че много често използваните в тях думи и изрази имат за цел да създатат образ (маркетинг), отколкото да опишат технически точно състоянието на нещата. За точно този жанр това е стандарт. Опасностите идват, когато всичко това се усилва и влиза доста устойчиво в стандартите на ежедневното ни общуване (вж. икономическата криза

). В един момент нещата стават доста различни от първоначално близката връзка между образ и чисто инженерното решение. TOYAGA ми се иска да има точно тази опасност предвид.
Тук идва според мен избора на автора, който синтезира и поднася тази информация, дали той да е журналист (т.е. просто да предаде възможно най-коректно информацията/образа според източника) или да коментира и "разомагьоса" част от предавания образ като обясни някои от хватките на шаманите. По втория начин той става коментатор, автор, а в първия е само медиа, пре-водач...
Двата жанра са различни, но и доста трудно разгриничими при авторската работа. Категоричността, който TOYAGA проявява (според мен критикува Admin за некритичния му поглед към образите), е доста крайна. Ефектна като шум, но спорна като реални последствия. С бакшиши сигурно може да се говори така, но аз мисля, че тук има достатъчно маса културни и образовани хора, които заслужават повече (Admin е в това число).

... турнах и аз малко мерудийка на манджата