Възможно ли е да съм човек?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

До IoIo to

Мнениеот Митко Ruse » Сря Фев 18, 2009 4:12 pm

Три месеца ама по точно от тях колко е тренировката седмично и колко ти е максималния пулс.
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Мнениеот ioioioto » Сря Фев 18, 2009 4:26 pm

Ми аз съм на 19 години и следователно мах пулс трябва да ми е около 201 . До сега най - много съм си вдигал пулса до 179 но за кратко . Тренирам по 1 час на ден и 1 ден почивам в седмицата . Средния пулс на тренировка гледам да не е по - голям от 165. Незнам дали ще е по - добре да редувам 1 ден с пулс 150 1 ден с 160 или е грешно така в интернет намерих един калкулатор в който пишеш години,пулс без натоварване и % на тренировка и на мен ми изписва че търсения пулс при 65 % трябва да е 152 - http://www.bgstuff.net/files/cal/max%20puls.htm това е сайта . Как се тренира за обем и как за сила
?
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Фев 18, 2009 4:30 pm

ioioioto написа:
DstupidBastarD написа:
ioioioto написа:Кажете някаква примерна тренировка за тренажор . от 3 месеца тренирам и не мога да си смъкна пулса (средно 156 удара) а средната ми скорост е 21км/ч . Ще отбележа че още съм начинаещ и някой ако помни как е започнал тренировките си да каже как да си смъкна пулса и да увелича скоростта. Мерси предварително. :beer:

Абе, баце, ше ме светнеш ли кое от двете ти твърдения е верно, тва което цитирам сега или онова, от предната страница, на което пишеш, че караш с 110 пулс и не можеш да го дигнеш? :offtopic:

при първия коментар не бях си купил пулсомер и си го смятах след като завършвах тренировката (броях колко удара правя за 10 сек х 6 )и затова съм си мислил че ми е нисък пулса

Начи, баце, предлагам ти следното - тургаш колелото на малката плоча отпреде (примерно 39/24 или нещо подобно) и почваш да въртиш загряващо, като си следиш пулса от време на време. След 5-6 мин. дигаш предавката (ако пулса ти е в рамките 110-120 некъде) и въртиш още 5-6мин. Така дигаш докато пулса ти се застопори в интервала 130-140 и си караш двайсетина мин. там, след тва сваляш една-две предавки и разпускаш неколко минути на леко. Теа предавки, дето ти ги пиша са съвсем условни, ти ше си следиш пулса да стои след загрявката в интервала 130-140, ако качиш отгоре, сваляш предавката (не е лошо да въртиш с каданс около 90 +/-5-10). Имай предвид, че сутрин пулса е поне 10-15% по-нисък отколко следобед. Аз като въртим около 10, зор виждам да го дигна над 100, заеби! ИСкам да кажем, че требва да се съобразяваш с моментното състояние и да стоиш на 60-70% от макс. Тва е, в общи линии. Успех! :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Сря Фев 18, 2009 6:04 pm

Уж Тъпо копеле пък всичко прави както трябва.Правилна рецепта само по възможнос по-голяма продължителност.
Митко Ruse

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Чет Фев 19, 2009 7:57 am

Като преспах започвам да си мисля,че май много взех да си казвам специалитетите за каране на шосе и както сте по млади ще вземете на лято да ме скъсате от каране.До сега все съм се справял с по-добра материална част и знания.Абе Т.К. взе да ме плаши.А като си спамням трябваше да го убеждавам за автоматични педали и измерване на пулса.
Митко Ruse

Re: Отговор

Мнениеот TOYAGA » Чет Фев 19, 2009 8:54 am

Митко Ruse написа:Като преспах започвам да си мисля...

Това е обнадеждаващо. Може би трябва по-често да преспиваш... :agree:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот jivkonik » Чет Фев 19, 2009 9:17 am

Митко - нищо лично, но споделените от теб в тази тема "някои специалитети" може да имат положително влияние върху твоята в частност физика и спортна форма, но на друг може и да не помогнат. Нещата са строго индувидуални, зависят от много фактори - моментното състояние на спортуващия, възраст, цели (за какво се готви, кога иска да му е пика на формата, кога ще "си даде лабаво" през сезона и т.н.) - няма универсални решения!!!

Препоръчвам (понеже съм я прочел): Total Heart Rate Training: Customize and Maximize Your Workout Using a Heart Rate Monitor
автор Joe Friel

Има и специализирани книги от същия автор за отделни спортове.

Още книги от него:
http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&search- ... iel&page=1
Аватар
jivkonik

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Чет Фев 19, 2009 9:52 am

Живко по принцип си прав в това,че всеки има различен подход към нагласата си за каране.Но това което наричам специалитети са основни неща в тренировката и те въжат за всички, който искат да се подобрят та де е за това да карат по добре от кварталната компания.Изобщо пък не си мислете, че и професионалистите се подготвят по различни принципи а само отделят много повече време и условията са други.Повярваи ми защото дълги години съм си занимавал професионално с това.По отношение на книгите с огромна радост бих ги прочел но за съжаление не чета на англииски.За това пък чета на руски.Купих си точно пет книги специално за колоездене.Също така съм си изтеглил и сумати специализирани статии.Извода ми е че от тези книги който са за масова консумация нещата са на ниво туризъм/както казвам аз/.Виж със статиите не е така.Но искам да ти предложа да споделяш какво пишат американците защото съм чел само книгата на Амстронг/Кармаикал /не е тази за историята му и болеста/ за което лично ще съм благодарен.Както и поправки ако нещо бъркам.
Митко Ruse

Мнениеот Synthesis » Чет Фев 19, 2009 9:57 am

Аз си поръчах от щатите тазаи:
http://usknigi.com/us-16544-1931382212- ... Bible.html
Казват че е най-добрата. Та в нея пише да не ставаш роб на пулсомера. И ако нямаш другите познания как да тренираш, единственото което ще ти покаже пулсомера е дали си жив.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот Grash » Чет Фев 19, 2009 10:17 am

Митко Ruse написа:...Абе Т.К. взе да ме плаши...

Митко, повярвай ми, ако има нещо от което трябва да се страхуваш, то е именно Т.К. :D Вие обаче се вкарвате в ебаси филмите с тия пулсомери, тренировки и тн... никой ли не кара като мене, основно за кеф?
Ще използвам случая да отговоря директно на въпроса в темата зададен от Т.К.: Не си бате, нечовек си :agree:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот bokicha » Чет Фев 19, 2009 10:46 am

Grash написа:... никой ли не кара като мене, основно за кеф?
.....

:wavey:
Grash написа:...Т.К.: Не си бате, нечовек си ...

:scatter:
:agree: ...напълно съгласен
Аватар
bokicha

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Чет Фев 19, 2009 11:30 am

Нарочно се вкарвам в тези филми.Защото ме домързява и губя мотивация.Ходя по състезания.Купувам си колелета.Ходя на световно.Давам пари и то доста.Имам проблеми със здравето/високо кръвно/ и съм склонен към пълнеене.Колоезденето ми помага да се чувствам добре и да работя тежка и много стресова работа.Ако това не е мотив здраве му кажи.Отговерете ми на това по горе-моля.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Фев 19, 2009 4:14 pm

Grash написа:
Митко Ruse написа:...Абе Т.К. взе да ме плаши...

Митко, повярвай ми, ако има нещо от което трябва да се страхуваш, то е именно Т.К. :D Вие обаче се вкарвате в ебаси филмите с тия пулсомери, тренировки и тн... никой ли не кара като мене, основно за кеф?
Ще използвам случая да отговоря директно на въпроса в темата зададен от Т.К.: Не си бате, нечовек си :agree:

Баце, през дългия си и ползотворен жувот, в служба на човечеството и редъ у Вселената, съм зелележил, че различните същества се кефат на различна интензивност на едни и същи неща. Примерно, мене ме кефи да юрим нагоре по баиро, да се потим като кон, да дишам като хипопотам с бронхит и като слезнем от колелото, краката ми да са се напомпили с кръв, се едно съм клекал с 200 с пет серии. Виж, спусканията ни мъ кефът и тва си е, като изключим малки наклони (до 4-5%), дето също може да се въртът педалите. Освен тва, баце, като навършиш определена възраст и жувота изисква да се доказваш секидневно или да си седнеш на гъзъ и да остарееш, плюскайки семки пред телевизоро, обсъждайки сексуалните наклонности на Серьожата или батманбойко, или съзерцавайки некой удивително скучен мач от ШЛ. Аз от години се опитвам, примерно, да разберем кво може да накара некой да се облече като космонафт, разорявайки родителите си, да си земе моторчето с лифтата до горе на планината и да се пусне надоле, и до сега не съм намерил разумен (поне за моя разум) отговор. Просто не ги разбирам, баце, но тва не значи че Природата в безкрайната си мъдрост е създала теа същества без никакъв смисъл. :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот Grash » Чет Фев 19, 2009 4:37 pm

Абе аз те разбирам, и аз съм така, нямах това в предвид. Не става въпрос за интензивност, а за поглед върху нещата. И аз обичам да карам на майната си, по много километри, баирите също ги обичам(стига да съм във форма), но не гледам на карането ми като на тренировка, не следя пулс, не си засичам часове, не следвам някакви програми и тн... Спортен вело-турист, тва е... мисля че и ти си такъв, Росене :agree:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот sash03 » Пон Мар 23, 2009 8:51 am

Вчера карах за пръв път тази година с пулсомер и се уплаших. Става въпрос за едно малко изкачване, което го катерих на пулс 175. Доколко е безопасно да карам на толко висок пулс, при условие, че съм на 35 години и макс. пулса би трябвало да ми е 186.
Байра го качвах на предавка 38/22, със скорост около 16 км/ч. Ясно ми е, че съм загубил всякаква форма, миналата година на такъв пулс се движех там със скорост 23-25 км.
Въпроса ми е дали докато се въстановявам да избягвам изкачвания, ако е опасно да карам с толко висок пулс или може да се кара с толко висок пулс?
Сега минималния ми пулс в пълен покой пада до 55, а миналата година падаше до 44.
Ето го и профила на самия маршрут:
http://img13.imageshack.us/img13/3456/profileh.jpg
sash03

Рейтинг: 1295

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Мар 23, 2009 9:09 am

sash03 написа:Вчера карах за пръв път тази година с пулсомер и се уплаших. Става въпрос за едно малко изкачване, което го катерих на пулс 175. Доколко е безопасно да карам на толко висок пулс, при условие, че съм на 35 години и макс. пулса би трябвало да ми е 186.
Байра го качвах на предавка 38/22, със скорост около 16 км/ч. Ясно ми е, че съм загубил всякаква форма, миналата година на такъв пулс се движех там със скорост 23-25 км.
Въпроса ми е дали докато се въстановявам да избягвам изкачвания, ако е опасно да карам с толко висок пулс или може да се кара с толко висок пулс?
Сега минималния ми пулс в пълен покой пада до 55, а миналата година падаше до 44.
Ето го и профила на самия маршрут:
http://img13.imageshack.us/img13/3456/profileh.jpg

Според мене, баце, си дигнал пулса, щото си карал на тегава предавка. Лично аз, ако мисла да карам с 16-18км/ч, тургам 34/24 и си въртим с кеф. Ти си оставил предавката, с която си карал миналата година и си се натегнал да караш на нея (явно баира е бил кратък). Моя съвет е да караш 1-2 месеца предимно равно, да натрупаш километри и после да се юркаш по баирите. Ако толкова ти се кара баир, тургай леки предавки, така че да правиш поне 75-80 каданс и немаш грижи. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот sash03 » Пон Мар 23, 2009 12:37 pm

Явно ше се кара по равното, мене мускулите на левия крак са ми наполовина в сравнение с десния, заради тъпата операция, а най-леката предавка ми е 38/28.
Живот и здраве ме чака дълго въстановяване........
Въпроса ми беше дали толко висок пулс е рисков за човек на моята възраст?
А и всички изходи от Монтана са с изкачване.
sash03

Мнениеот Jovany » Пон Мар 23, 2009 12:42 pm

Здравейте,
Адски ме кефите и ако позволите, ще се включа в "защита" на "нечовека" DstupidBastarD от малко по-различен ъгъл. Изповядвам философия, близка до неговата. Но ако някой е като мен: живял си кофти, в смисъл - нездравословно, пушиш, тъпчеш се с боклуци и си на 46-7 години с някои от редовите здравословни проблеми на стресирания градски изрод, има реална опасност да издъхнеш по баирите или най-малко вместо удовлетворение да получиш отвращение. Разбираш, че нещата не се случват како преди 10-15 год и е необходимо да определиш новите лимити на възможностите си, дори и когато караш за удоволствие и туризъм.
В това отношение пулсомерът ми помогна до голяма степен, а и ме научи на дисциплина и постоянство в натоварванията. Друг е въпросът, че с пропускането на един сезон се сриваш яко надолу.

В допълнение само искам да кажа, че е крайно погрешно да се изчислява максималния пулс по каквато и да е било формула - той си е строго индивидуален за всеки, в определен момент на физическа кондиция. За съжаление, обаче не знам къде и от кого би могъл да се измерва професионално. Аз също използвах метода с крайно натоварване, макар да е относително неточно, защото, като че ли човек винаги се стреми да се щади и да не се натовари до край.
Jovany

Рейтинг: 1290

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Мар 23, 2009 12:50 pm

sash03 написа:Явно ше се кара по равното, мене мускулите на левия крак са ми наполовина в сравнение с десния, заради тъпата операция, а най-леката предавка ми е 38/28.
Живот и здраве ме чака дълго въстановяване........
Въпроса ми беше дали толко висок пулс е рисков за човек на моята възраст?
А и всички изходи от Монтана са с изкачване.

Ами, ааз съм ти набор, баце, и според мене ти е висок. На подобен баир (3-4), при подобна скорост (23-25) карам с около 155-165, а при максимално напъване съм дигал 174, но то си беше спринт отсекъде. Иначе, на треножоро максимум съм дигал 181, ма явно съм от теа с нисък пулс, щото минимума ми е под 40. Оставам на мнението да караш на лека предавка, 38/28 си е доста добре за такъв баир. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот brumbar » Пон Мар 23, 2009 5:34 pm

Ний в нашия край катерим баирите ако са до 4% и сме във форма на 53/17 или 53/16, ако са над 5 % 39/15,16,17 и по-рядко 39/19. Такава лека предавка 39/23 съм пускал само веднъж на изкачването до паметника Шипка. Ама каданса ми при катерене рядко минава 67-68, само при ускорение можем го врътна на около 75-80 и после пак се кротваме.
Тъпо, при тоз висок каданс и таз лека предавка, ако ти тръгнем на баиро на атака и оставаш, верно че хич не сме още във форма, че от началото на годината имам общо 650 км. ма да си кажем.
Аватар
brumbar

Мнениеот bokicha » Пон Мар 23, 2009 5:59 pm

sash03 написа: ....мене мускулите на левия крак са ми наполовина в сравнение с десния, заради тъпата операция.....

...фитнес. братчед, фитнес, и работа само с левия крак
...само с колелото по баирите нема да си дигнеш мускулите
а и при такива циклични спортове без да се усещаш щадиш
не възстановения крак и има опасност да претовариш здравия!!
А и общо взето като товариш двата крака едновременно с
едно и също натоварване нема как да ти порасне мускула само на единия крак.
Гледал съм го тоя филм, първото лято след операцията
карах колело в парковете и ходех на фитнес.
Втората почнах да карам по- сериозно и са вече гоним
Тъпото, по баирите, до колкото мога де.
Успех.
Аватар
bokicha

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Мар 23, 2009 6:54 pm

brumbar написа:Ний в нашия край катерим баирите ако са до 4% и сме във форма на 53/17 или 53/16, ако са над 5 % 39/15,16,17 и по-рядко 39/19. Такава лека предавка 39/23 съм пускал само веднъж на изкачването до паметника Шипка. Ама каданса ми при катерене рядко минава 67-68, само при ускорение можем го врътна на около 75-80 и после пак се кротваме.
Тъпо, при тоз висок каданс и таз лека предавка, ако ти тръгнем на баиро на атака и оставаш, верно че хич не сме още във форма, че от началото на годината имам общо 650 км. ма да си кажем.

Абе, мързи ме да четем кво съм писал назаде, ма може и да съм сбъркал нещо. Баири от 3-5% ги качвам (споредзависи от формата ми) на 50/21-24 и скорост около 20-25, за 5-7% и дължина до 4-5км слагам 34/19-24. Мразим да въртим педалите с усилие, баце, любимия ми каданс е 90-100, даже на баир редко падам под 75-80. Що се отнася до атаката, аз съм 20 кила по-тежък от тебе, ти си атакувай, ше те гоним с темпо. На 4-ти се очертава готино време, а кортенския баир май е тамън 3-4%-ов, ше натиснеме там. :D
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Мар 23, 2009 6:56 pm

bokichaa написа:
sash03 написа: ....мене мускулите на левия крак са ми наполовина в сравнение с десния, заради тъпата операция.....

...фитнес. братчед, фитнес, и работа само с левия крак
...само с колелото по баирите нема да си дигнеш мускулите
а и при такива циклични спортове без да се усещаш щадиш
не възстановения крак и има опасност да претовариш здравия!!
А и общо взето като товариш двата крака едновременно с
едно и също натоварване нема как да ти порасне мускула само на единия крак.
Гледал съм го тоя филм, първото лято след операцията
карах колело в парковете и ходех на фитнес.
Втората почнах да карам по- сериозно и са вече гоним
Тъпото, по баирите, до колкото мога де.
Успех.

То и при щангите "щаденето" си е фактор, баце, просто требва да се тренира крака с постепенно натоварване и без некви амбиции да се оправи бързо. На наще години възстановяването вече е по-бавно. :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот bokicha » Пон Мар 23, 2009 7:04 pm

bokichaa написа:.... фитнес, и работа само с левия крак
......
Аватар
bokicha

Мнениеот sash03 » Пон Мар 23, 2009 8:29 pm

Да...... много сте прави, явно амбициите ми за бързо въстановяване силно се разминават с реалностите. Аз сам се ловя, че натискам повече с десния крак, което никак не е добре.
Ще трябва коренно да преразгледам въстановителната си програма, че току виж съм си докарал някоя нова травма от неграмотност. Ще се ходи на фитнес май........
Ето защо е важен форума - винаги ще се намери кой да ти даде полезен съвет.
sash03

Мнениеот Анелия » Чет Мар 26, 2009 10:11 pm

Присъединявам се към групата на нечовеците!
Тези дни (около 10-11 на брой) ми се събраха ежедневни тренировки. Най-разнообразни: тежести, кардио, плуване, колело.
Тази вечер си измерих пулса. 42! :bigeyes:
Аватар
Анелия

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Мар 26, 2009 10:34 pm

Анелия написа:Присъединявам се към групата на нечовеците!
Тези дни (около 10-11 на брой) ми се събраха ежедневни тренировки. Най-разнообразни: тежести, кардио, плуване, колело.
Тази вечер си измерих пулса. 42! :bigeyes:

Получаваш един голем плюс за таа работа. :^:
Аватар
DstupidBastarD

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Пет Мар 27, 2009 8:04 am

Анелия сори ама подозирам, че малко неточно си мериш пулса.Браво за ежедневните кардио тренировки.Но промяната на пулса не става толкова бързо-все пак трябва да нарасне обема на сърцето ти.Жените имат по принцип по висок пулс защото имат относително по-малки сърца.И накрая мерила си го вечер вероятно след тренировка-така не се прави.И пулс 42 е сериозна работа.Към август месец свалям моя до 44 след като имам 6000км. каране.
Митко Ruse

Мнениеот Анелия » Пет Мар 27, 2009 9:46 am

Нещо завист усещам :^: Пулсът си го мерих с ръчичка на китката. Вечерта си го мерих, бях си легнала и си почивах. Бях тренирала следобед. Не мисля, че меренето е кой знае каква философия, просто броиш :dunno: За 30 сек имах 21 удара. Така няколко пъти, докато се уверя, че е истина. Освен това не тренирам от 10 дни, а от десет дни тренирам ежедневно. Пулсът зависи и от други фактори, които при мен в случая са благоприятстващи: ниско кръвно налягане, липса на стрес, не пия алкохол от известно време, не пуша.
Аватар
Анелия

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Пет Мар 27, 2009 10:39 am

Верно има завис./Шегувам се няма/.Ми радвам се дано да е така.Аз си меря пулса с уреди.Що не започнеш да караш шосе.Ето преди седмица една жена от Бургас кара маратон от 200км..А и от време на време на състезанията се пуска съпругата на един наш колоездач/механика на Несебър/.Има европеиско и световно за непрофисионалисти както и световна купа.Така, че има място за изява на талантите.
Митко Ruse

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене