Размисли покрай "мобилния интернет" Globul или Mte

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 06, 2009 3:58 pm

Daniel Panev написа:
NovemberCharlie написа:
Daniel Panev написа:
HepBeH_XaMcTep написа:Дори при тарифите за интернет през мобилен телефон... не вършат достатъчно добра работа... имат някакви болни цифри на мегабайт трафик....

12 Gb за 60 лв - това колко "болно" е?
Много болно е! ;)

Ако 60 лв са ти много болно - значи не ти трябва непрекъснато достъп до нета ;) То ако не можеш да изкараш 60 лв на месец от тая работа - за к'во изобщо се пънеш :dunno:
За да си даунлоудвам филми. :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пет Мар 06, 2009 3:58 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Не четеш!
трябва му компютър вързан в нета...
Където и да ходи!
Мобилен телефон не върши работа;
Дори при тарифите за интернет през мобилен телефон... не вършат достатъчно добра работа... имат някакви болни цифри на мегабайт трафик....
Чета :) Просто ако бях аз, и ми трябваше само за мейл и скайп, щях да си ползвам телефона и нямаше да ми излиза 60лв на месец :) И нямаше да правя трафик 12GB, тва имах предвид :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пет Мар 06, 2009 4:49 pm

Daniel Panev написа:
HepBeH_XaMcTep написа:Дори при тарифите за интернет през мобилен телефон... не вършат достатъчно добра работа... имат някакви болни цифри на мегабайт трафик....

12 Gb за 60 лв - това колко "болно" е?

Болни са 60-те стотинки на мегабайт над лимита. И двайсе да са - пак е извиване на ръце. Освен лакомията и картелните изцепки на операторите няма причина трафика нито да е лимитиран, нито да е толкова скъп над лимита. За сравнение мегабайт в рамките на лимита струва половин стотинка при месечен план 60лв/10GB. Тия 12000% разлика просто няма какво да ги оправдае.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 06, 2009 5:00 pm

bikerider - не ти е ясно ценообразуването при мобилните (а и не само) оператори.
Не си прав, ама темата е дълга да я зачеквам тука...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 06, 2009 5:14 pm

Daniel Panev написа:......не ти е ясно ценообразуването при мобилните (а и не само) оператори....
Ценообразуването при българските оператори от всякакъв тип е: "Ще ги пробвам без вазелин, а ако много пищят ще им сипя водичка вместо вазелин. Но във всички случай потребителите ще ги ч*кам отзад" :)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Пет Мар 06, 2009 5:29 pm

@Ноемврийски +1
По белите държави е на фиксирана такса, а не на трафик.

Все пак, 10-тина гигабайта са си бая трафик, още не съм стигал дори близо до лимита.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 06, 2009 5:35 pm

NovemberCharlie написа:Ценообразуването при българските оператори от всякакъв тип е: "...във всички случай потребителите ще ги ч*кам отзад" :)
Потребителите обаче отиват при този, който твърди, че ще ги е*е най-малко и най-безболезнено.
Предложенията на WIMAX операторите биха били отлични, но все още са в зародиш - малко покритие, беден избор на устройства, а и не всички предлагат наистина мобилен достъп.
Като (ако) се развият, мобилните оператори също ще предложат неогранчен трафик на прилична цена.
До тогава - това е положението. Теглене на филми и торентстване - в къщи.
Аватар
bdz43r

Мнениеот bikerider » Пет Мар 06, 2009 6:02 pm

Daniel Panev написа:не ти е ясно ценообразуването

Не ме и интересува. Както не ме интересува и ценообразуването на байк-магазините, гледам крайните цени и това е. Ценообразуването не е моя работа, крайния продукт който ми се пробутва е.

Аз всъщност съм благодарен на мобилните оператори, защото ценообразуването им ме подтикна да си размърдам гъза, съответно намерих wi-fi алтернатива на три пъти по-ниска цена, неограничен трафик и гарантирани 2 мегабита, демек по-бързо от EDGE в район без HSDPA.

Та топката относно моите пари в момента е у операторите. Ако не ги щат тяхна работа.
Аватар
bikerider

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 06, 2009 9:08 pm

bikerider написа:

Не ме и интересува. Както не ме интересува и ценообразуването на байк-магазините, гледам крайните цени и това е. Ценообразуването не е моя работа, крайния продукт който ми се пробутва е.

След като не е твоя работа бих те посъветвал да не се занимаваш с нея. Не за друго - да не ставаш смешен просто.

Нали правите разлика между предложенията на мобилните и на "немобилните" оператори? То е все едно да сравнявате DH с trial байк - и двата имат педали и по 2 гуми, ама...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 06, 2009 9:22 pm

Daniel Panev написа:
bikerider написа:

След като не е твоя работа бих те посъветвал да не се занимаваш с нея. Не за друго - да не ставаш смешен просто.

Нали правите разлика между предложенията на мобилните и на "немобилните" оператори? То е все едно да сравнявате DH с trial байк - и двата имат педали и по 2 гуми, ама...
Бих ти препоръчал, най-приятелски, да не влизаш в конфликт с байкрайдъра, защото той винаги стига до фундаменталните истини, от които мърдане няма. ;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 06, 2009 9:25 pm

NovemberCharlie написа:
Daniel Panev написа:
bikerider написа:

Бих ти препоръчал, най-приятелски, да не влизаш в конфликт с байкрайдъра, защото той винаги стига до фундаменталните истини, от които мърдане няма. ;)

Разбира се - нека заповяда.

За протокола - аз съм тоя, дето му прави фактурата всеки месец :dunno:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 06, 2009 9:29 pm

Daniel Panev написа:
NovemberCharlie написа:
Daniel Panev написа:
bikerider написа:

Разбира се - нека заповяда.

За протокола - аз съм тоя, дето му прави фактурата всеки месец :dunno:
Мисля, че грешиш в подхода.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 06, 2009 9:29 pm

Аз ли?

P.S. Да не разводняваме темата на човека - публикувал съм сума ти IM-и, има и PM-и, даже и телефон съм давал - ако някой има да ми казва нещо - добре е дошъл :)
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот lacho_m » Пет Мар 06, 2009 10:15 pm

@Daniel Panev, не се заяждам... но от чисто любопитство имам няколко въпроса (не ми се пише на РМ, мисля че ценообразуването също е пряко свързано с въпроса на Пешо, не че има избор по въпроса):

1. Как тъй първите 10Gb струват 60 лв а следващите 10Gb са 1024лв. Марто правилно отбеляза доста неадекватната диспропорция...
2. Защо WiMax услугата, която също е мобилна е грубо около 30лв. на месец на неограничен гарантиран трафик?
3. Как вървят цените на подобен вид услуги... в друга европейска държава... да речем една Гърция например (за справка)?

Убеден съм, че отговорите на горните въпроси не са в технология или пък инвестиции... а в мижавия ни пазар (визирам сравнително малкият брой потребители на подобна услуга) и липсата на читава конкуренция. При това положение, естествено е мобилните оператори да ни съдират кожите (както беше и навремето за 3 лв. разговор на минута ;))
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Мар 06, 2009 10:37 pm

lacho_m написа:Убеден съм, че отговорите на горните въпроси не са в технология или пък инвестиции... а в мижавия ни пазар (визирам сравнително малкият брой потребители на подобна услуга) и липсата на читава конкуренция.
При тая цена още по-мижав ще стане.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот pibsi » Пет Мар 06, 2009 10:44 pm

1 месец + бавен интернет + използване като настолен интернет = 2700 лева :D :D :D :D Това ми беше срещата с "Huawei" и Globul 3G :D естествено ако се ползва само за и-мейли няма как да направи такава сметка :) Но няма да е много евтино . Равнява се на интернет през мобилен телефон :)
Едит: Забравих да кажа имам познат който ползва същите услуги на м-тел има някакъв пакет от 200 мб ако не се лъжа и с пуснат скайп на ден в рамките на 3-4 астрономически часа правеше месечно по 130 - 140 мб . (измерва се по изпратени "пакети" ,които принципно са си доста повече от получените :D )
Последна промяна pibsi на Пет Мар 06, 2009 10:48 pm, променена общо 1 път
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот PtD » Пет Мар 06, 2009 10:47 pm

lacho_m написа:а в мижавия ни пазар (визирам сравнително малкият брой потребители на подобна услуга) и липсата на читава конкуренция.

Не мога да бъда по-съгласен! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 06, 2009 11:13 pm

Хайде да помислим при настоящата оферта (брой потребители, предплатен трафик, реално използван трафик... и какви са числата в Гърция... Не мислете нашите оператори за идиоти! А за WiMAX-а - ползвайте"услугата" и тогава да говорим...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот 25thframe » Пет Мар 06, 2009 11:28 pm

bikerider написа:гарантирани 2 мегабита, демек по-бързо от EDGE в район без HSDPA.

В момента на местата на които има добро HSDPA/HSUPA покритие, не можеш да стигнеш повече от 500-600K - това ми е абсолютния максимум, като съм го тествал и го правя всеки ден, от доста мобилни апарати и различни у-ва, които работят със SIM карта която "черпи" интернет от BTS-те били те GPRS/EDGE 900/1800Mhz или 3G/UMTS 900/2100Mhz тези които ползваме ние.

Бих ти препоръчал, най-приятелски, да не влизаш в конфликт с байкрайдъра, защото той винаги стига до фундаменталните истини, от които мърдане няма. icon_smile_wink.gif

Bikerider е гуро за мен, както вече съм казвал и може би е един от най-полезните хора в този форум, но не мисли че това непременно означава че знае повече от човек, който с това си изкарва хляба, та до каквито и сложни формули да стигне.

Болни са 60-те стотинки на мегабайт над лимита

При кой оператор са 60 стотинки. При Mobiltel стндартното postpaid тарифиране е 2.50лв до 10тия MB за един такъв, тоест 0.25ст. за 100KB. След преминаването на 10MBтовата граница, цената става 0.60ст. за 1МБ т.е. 0.06ст за 100KB. Като има тарифни планове които са облекчени от начин на тарифиране т.е. не да ти вземе 100KB от раз, а стъпката е на по 1KB.

@HepBeH_XaMcTep: Сега като гледам коментарите ти, да разбирам ли че човека се нуждае и от лаптоп и от data device. И ако е така да е нормален лаптоп или да е netbook? Въобще ако искаш да се чуем направо по телефона, ще ти пратя номера ми на ЛС, ако искаш ти ми звънни да се чуем или дай номера на човека който иска да ползва у-то/та + услугата за да мога да му предложа разумно решение.

и чат.. и за четене на форуми, ако изключиш картинките icon_smile_wink.gif

В момента пиша от телефона, вързан съм към един от секторите на BTS-а (EDGE) който ползвам и мога да те уверя че не е нужно да спираш каквито и да било картинки.

Това което мога да кажа като релни скорости, не теоритичните от wiki, са при добро EDGE - 30-32KB, UMTS - 70-80KB, HSDPA/UPA - 250-300KB

@pibsi Равнява се защото в Huaweiя който си ползвал стои аболютно същия SIM какъвто и в GSM апарата ти, просто няма услуга за телефония или съответно има, но това няма значение.

Сори за объркания като ред пост, но много ми се спи, моля ако някой се е засегнал от нещо, да ме извини.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот bikerider » Съб Мар 07, 2009 8:26 am

@Daniel Panev: звучиш ми като Топлофикация :)

@NovemberCharlie: Няма смисъл, от неговата камбанария сигурно е прав. Аз предпочитам да си остана невеж, непросветен, неразбиращ... с три пъти по-евтин и два пъти по-бърз интернет. Да му мислят Мтел, ний глупавите дето не разбираме от ценообразуването ще замълчим :evil:

@25thframe:
Първо, благодаря за оценката, но определено не съм и не искам да съм "гуро" :)

Второ казах, че в район без HSDPA покритие имам wifi интернет с два пъти по-голяма скорост от EDGE на три пъти по-ниска цена. Ако не си ме разбрал. Предполагам, че и от тяхното ценообразуване не разбирам нищо. Сигурно е така.

При кой оператор са 60 стотинки. При Mobiltel ... цената става 0.60ст. за 1МБ

Това трябва ли да го коментирам? :):peace:

NovemberCharlie написа:При тая цена още по-мижав ще стане.

QED.
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Други