От днес, 9 март 2009 г. влизат в сила новите Правила на Форума. Можете да ги прочетете тук:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=50940
Това е стъпка, която мислех да направя малко по-късно, но всъщност няма причини да я отлагаме.
Най-важна е т.нар. Обща част, където са същинските промени. Тези промени не са толкова в самите правила (сега те са по-кратки, ясни и прости), колкото в принципите, на които почиват. Затова ще си позволя кратко обяснение.
Тези от вас, които са във Форума по-отдавна, знаят, че през годините нееднократно съм защитавал идеята форумът да е максимално отворен към всички, които харесват планинското колоездене и че трябва мнозинството във форума да определя насоката му. Тъй да се каже, защитавах "демократичното начало". Дали заради напредването на възрастта или заради друго, но възгледите ми напоследък доста се промениха. Затова не се учудвайте, че нещата ще тръгнат в съвсем друга посока.
Новите правила са изградени върху следния принцип - форумът си има администратори и модератори, които определят неговата насока на развитие и следят за спазването на правилата. Тук важи тяхната преценка. Посетителите имат право да са добронамерени и полезни към другите участници във Форума. Ако не полагат постоянни старания за това, те не са добре дошли и са свободни да си потърсят/направят друг форум. Така хем ще могат да си пишат каквото искат, хем ще видят дали е лесно.
Отсега нататък контролът във форума ще бъде затяган в съответствие с новите правила и в зависимост от времето, което успяваме да отделим. Всеки, на когото му е изтрито или редактирано мнение, трябва да се обърне на първо място към Правилата на Форума и да помисли трезво и честно дали се е постарал достатъчно да е добронамерен и полезен.
Искам да обърна специално внимание на хората, пишещи с доста грешки и, още по-зле, без особена мисъл за подреденост и обоснованост на мнението. Ясно е, че перфектни хора няма - всички допускаве правописни, пунктуационни и други грешки. Но все пак има една граница, под която става съмнително дали авторът изобщо е посещавал часове по български език и литература. Когато това се комбинира и с не особено смислени съвети, изтриването на мнението е в кърпа вързано. Ако някой изпитва трайни затруднения с писането на български език, да бъде така добър да си набави речници, учебници и т.н. и да ги ползва, докато пише тук!
При изтриването на безсмислени и/или неграмотни теми ще изчезват и постовете на хората, които са отговаряли по темата. Предварително се извинявам за това, на мен лично ще ми е неприятно да го правя, но явно това е начинът всички да се научим (включително и аз) да не толерираме хора, които не са си направили поне малко труд да прочетат и спазят правилата.
Ще бъдат изтривани всякакви мнения, за които преценим, че нарушават добрия тон, включително и на "стари потребители". Крайно време е този форум да стане нормално място за общуване, а не да бъде раздиран от лични конфликти, дребни заяждания и т.н.
Затова един практически съвет: когато видите мнение или тема, които според вас нарушават Правилата на форума, не отговаряйте. По-добре сигнализирайте за него в тази тема:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=25996
Форум "Карантина" отпада, защото практиката досега показа, че от него няма смисъл.
Призовавам всеки член на форума да прочете внимателно Правилата и да помисли дали иска да участва тук, следвайки принципите, заложени в тях. Ако те не го устройват, нека не си създаваме взаимно главоболия.

На всички, които са следвали и досега принципите на добронамереност и полезност, или ще ги приемат занапред, желая приятен престой тук!