Нови Правила на Форума

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Нови Правила на Форума

Мнениеот Admin » Пон Мар 09, 2009 1:22 am

Уважаеми съфорумци,

От днес, 9 март 2009 г. влизат в сила новите Правила на Форума. Можете да ги прочетете тук:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=50940

Това е стъпка, която мислех да направя малко по-късно, но всъщност няма причини да я отлагаме.

Най-важна е т.нар. Обща част, където са същинските промени. Тези промени не са толкова в самите правила (сега те са по-кратки, ясни и прости), колкото в принципите, на които почиват. Затова ще си позволя кратко обяснение.

Тези от вас, които са във Форума по-отдавна, знаят, че през годините нееднократно съм защитавал идеята форумът да е максимално отворен към всички, които харесват планинското колоездене и че трябва мнозинството във форума да определя насоката му. Тъй да се каже, защитавах "демократичното начало". Дали заради напредването на възрастта или заради друго, но възгледите ми напоследък доста се промениха. Затова не се учудвайте, че нещата ще тръгнат в съвсем друга посока.

Новите правила са изградени върху следния принцип - форумът си има администратори и модератори, които определят неговата насока на развитие и следят за спазването на правилата. Тук важи тяхната преценка. Посетителите имат право да са добронамерени и полезни към другите участници във Форума. Ако не полагат постоянни старания за това, те не са добре дошли и са свободни да си потърсят/направят друг форум. Така хем ще могат да си пишат каквото искат, хем ще видят дали е лесно.

Отсега нататък контролът във форума ще бъде затяган в съответствие с новите правила и в зависимост от времето, което успяваме да отделим. Всеки, на когото му е изтрито или редактирано мнение, трябва да се обърне на първо място към Правилата на Форума и да помисли трезво и честно дали се е постарал достатъчно да е добронамерен и полезен.

Искам да обърна специално внимание на хората, пишещи с доста грешки и, още по-зле, без особена мисъл за подреденост и обоснованост на мнението. Ясно е, че перфектни хора няма - всички допускаве правописни, пунктуационни и други грешки. Но все пак има една граница, под която става съмнително дали авторът изобщо е посещавал часове по български език и литература. Когато това се комбинира и с не особено смислени съвети, изтриването на мнението е в кърпа вързано. Ако някой изпитва трайни затруднения с писането на български език, да бъде така добър да си набави речници, учебници и т.н. и да ги ползва, докато пише тук!

При изтриването на безсмислени и/или неграмотни теми ще изчезват и постовете на хората, които са отговаряли по темата. Предварително се извинявам за това, на мен лично ще ми е неприятно да го правя, но явно това е начинът всички да се научим (включително и аз) да не толерираме хора, които не са си направили поне малко труд да прочетат и спазят правилата.

Ще бъдат изтривани всякакви мнения, за които преценим, че нарушават добрия тон, включително и на "стари потребители". Крайно време е този форум да стане нормално място за общуване, а не да бъде раздиран от лични конфликти, дребни заяждания и т.н.

Затова един практически съвет: когато видите мнение или тема, които според вас нарушават Правилата на форума, не отговаряйте. По-добре сигнализирайте за него в тази тема:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=25996

Форум "Карантина" отпада, защото практиката досега показа, че от него няма смисъл.

Призовавам всеки член на форума да прочете внимателно Правилата и да помисли дали иска да участва тук, следвайки принципите, заложени в тях. Ако те не го устройват, нека не си създаваме взаимно главоболия. :agree:

На всички, които са следвали и досега принципите на добронамереност и полезност, или ще ги приемат занапред, желая приятен престой тук! :beer:
Последна промяна Admin на Пон Мар 09, 2009 1:53 pm, променена общо 1 път
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 09, 2009 1:58 am

Подкрепям напълно! :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот hitar_potar » Пон Мар 09, 2009 4:11 am

аз също подкрепям идеята, хубаво би било да изчезнат мненията на шльокавица или такива с много грешки. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Мар 09, 2009 7:28 am

А какъв е редът за обжалване? :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот 25thframe » Пон Мар 09, 2009 8:34 am

Admin написа:Уважаеми посетители...всеки член на форума...да не се заяжда

Което в момента се прави и от членовете на екипа, не визирам никой конкретно, но съм срещал постове от модераторите, които са чисто и просто заяждане. Въпроса ми е, екипа също ли е длъжен да спазва правилата
или те (екипа) са/сте с имунитет.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Мар 09, 2009 9:56 am

25thframe написа:
Admin написа:Уважаеми посетители...всеки член на форума...да не се заяжда

Което в момента се прави и от членовете на екипа, не визирам никой конкретно, но съм срещал постове от модераторите, които са чисто и просто заяждане. Въпроса ми е, екипа също ли е длъжен да спазва правилата
Естествено, че са с имунитет. Иначе ще настане демокрация, а както знаем от личен опит тя не води до нищо добро. :)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Пон Мар 09, 2009 10:00 am

@NovemberCharlie
В случая не е точно да се говори за ред за обжалване, но когато на някого му е изтрито мнение и той е твърдо убеден, че намесата е несправедлива, сещам се за следните възможности:
- Ако знае кой модератор се е намесил, редно е първо да опита да изясни нещата с него.
- Ако не знае горното или продължава да смята, че санкцията е била незаслужена, може да постави въпроса в този форум или пред мен, което има смисъл с цел да се постигне сходна практика в действията ни по близки въпроси.
Държа да подчертая, че жалването трябва да става само за сериозни и много спорни случаи, в противен случай се явява загуба на време и може изобщо да не му обърнем внимание.
Ако някой е решил да се жалва, той трябва да го направи културно, грамотно и подредено. Трябва да опише подробно случая, да каже какво горе-долу е съдържало мнението му и защо според него е било изтрито несправедливо, ако знае каква е позицията но модератора, да спомене и нея. Ако някой просто напише "6то ми иСтрихте мнението", може изобщо да не получи отговор.
Пак повтарям - от посетителите се изисква най-вече едно нещо - да са максимално добронамерени към всеки при участието си в този форум и във всички случаи, когато нещо ги е подразнило, да отнасят въпроса до модераторите, вместо да се разправят (заяждат) сами.

@25thframe
Трудно ми е да ти дам еднозначев отговор, тъй като във всички случаи става въпрос за субективна преценка. Много са редки слечаите, за които се сещам някой от модераторите пръв да се е заял, но сигурно има и такива - и ние сме хора. Със сигурност се сещам за доста случаи, в които един от нас е трил мнения на друг в рамките на офтопик, караница или други подобни ситуации.
Всеки, който сметне, че някой модератор се е заял, нагрубил е някого и т.н., може да подаде сигнал в тази тема, както за всеки друг пост. Като го има сигналът, всеки друг модератор, ако прецени, че колегата му е прекалил, може да изтрие мнението му.
Все пак искам да направя някои важни уточнения:
В много случаи е трудно да се каже кое е заяждане и кое е проява на строгост. Едно и също нещо от страна на обикновен посетител може да се тълкува като нарушение на добрия тон, а от страна на модератор като строгост. В крайна сметка точно това е целта - когато нещо ви дразни, отнасяте случая до модератор и той преценява. Защото като прецените вие и направите вие забележката, тя много по-лесно се приема като заяждане и се почва обичайната размяна на реплики, нарушаващи добрия тон. Забележката на модератор може да прозвучи на някого като заяждане, но тя ще отразява позицията на човек, приел да върши доста неблагодарна работа и упълномощен да решава именно в такива случаи.
Редакция: Интерпретацията на NC също не е лоша! :D

@ всички
Малко да обобщя. Ще говоря лично за себе си. Досега винаги съм се стараел да търся и под вола теле, т.е. да привиждам в заяжданията и някакъв "образоващ" и "поощряващ" елемент, а също така да признавам на всеки "правото" да пише тук или най-малкото да влияе по един или друг начин. Съжалявам, но след години наред, в които се нагледах на хитрувания, заобикаляне на правилата или открити нарушения, маскирани като "нещо, което е за доброто на форума", отношението ми към "управлението" на този форум се обърна почти на 180 градуса. Предишните ми възгледи за максимална свобода на потребителите и минимална намеса на модераторите (само в най-тежки случаи) се изпариха. В следващите месеци ще се опитаме да направим този форум в максимално добро и нормално място за общуване по нашите критерии. Както се изрази един приятел преди време, в някои случаи мнения ще бъдат трити дори само при подозрение, че нарушават добрия тон. Затова е добре да разберете следните неща:
- Всеки потребител трябва да е максимално старателен и добронамерен в спазването на Правилата.
- Преценката дали горното е налице е на модераторите.

Това е. На когото не му харесва, да потърси други алтенативи, никого не задържаме тук насила. :agree:

И за да разведря малко тона... Знам, че за някои подобна промяна идва малко неочаквано. Все пак тази зима беше една от най-спокойните във форума, без някакви грандиозни драми и караници. Нарочно подбирам точно такъв момент, за да започнем да затягаме контрола "на чисто". Каквото било, било - нека си остане зад нас. Целта ни не е да накажем или изритаме половината форум за нещо си, а да вървим оттук към по-добро, защото има още много да се върви в тази посока. Постарайте се и вие или поне не пречете. :peace: :beer:
Последна промяна Admin на Пон Мар 09, 2009 10:02 am, променена общо 1 път
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Пон Мар 09, 2009 10:01 am

Moдераторите се наказват помежду си извънфорумно. :bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Мар 09, 2009 10:21 am

Туй за обжалването беше шега ( демократична отживелица):)
Аватар
NovemberCharlie

Re: Нови Правила на Форума

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 09, 2009 10:28 am

Admin написа:Крайно време е този форум да стане нормално място за общуване, а не да бъде раздиран от лични конфликти, дребни заяждания и т.н.

:agree: В крайна сметка всички тук споделяме поне 1 общ интерес. :beer:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Admin » Пон Мар 09, 2009 10:36 am

NovemberCharlie написа:Туй за обжалването беше шега ( демократична отживелица):)

Предположих, но по-добре да го обясня сега тук, отколкото после на всеки неразбрал поотделно, така че шегата ти бе съвсем на място. :)
Аватар
Admin

Мнениеот individual » Чет Мар 12, 2009 1:59 am

25thframe написа:Въпроса ми е, екипа също ли е длъжен да спазва правилата

Правилник на потребителите на форума:
т. 1 Администраторът и модераторът винаги имат право!
т. 2 Ако админ-ът и мод-ът са в грешка, виж точка 1!
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот naso » Чет Мар 12, 2009 2:17 am

велико! благодариме за допълнителните окови и ограничения правила и какво ли още не :D :bowdown: :^:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Admin » Чет Мар 12, 2009 11:05 am

Тъй като някои хора явно дори и с усилия не успяват да пишат близко до нормалното, препоръчвам:

sherpite написа:Който има проблем с правописа във форума и ползва Mozilla Firefox Bulgarian spellchecking

И понеже поставянето на препинателни знаци е почти толкова важно, колкото правилното изписване на думите, препоръчвам всеки, на когото е изтрито мнение заради лош правопис и неграмотност, да намери образователни материали в интернет или учебници по български език и литература от първи до седми клас и да навакса поне основното. В нашия Форум също има доста теми, макар и с по-ироничен привкус, които са посветени на правописа. Като намеря време, ще ги изровя с търсачката и ще пусна връзки към тях тук.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Мар 12, 2009 11:52 am

Admin написа:В следващите месеци ще се опитаме да направим този форум в максимално добро и нормално място за общуване по нашите критерии

Това е голяма и отдавна чакана от мен крачка към по-добър (за всички) форум. Подкрепям!

Все пак имам известни леки резерви, които нямат значение и ще изчезнат при първите видими положителни резултати.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Мар 12, 2009 1:35 pm

днес за последно...

http://news.ibox.bg/news/id_619334236
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Мар 12, 2009 4:37 pm

:lol2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 12, 2009 5:56 pm

did написа:днес за последно...

http://news.ibox.bg/news/id_619334236

:rofl:
Подстрекател ;)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот toni_pl » Чет Мар 12, 2009 8:06 pm

Админ4
Възможно ли е да бъде въведена единна терминология във форума? Омръзнало ми е да чета теми с всякакви нескопосани термини по отношение устройството на велосипеда.
toni_pl

Рейтинг: 1190

Мнениеот Admin » Пет Мар 13, 2009 12:22 am

Ако очакваш да бъде наложено "със сила", не мисля да стигаме чак дотам.
Аватар
Admin

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта