bikerider написа:А окачената маса и влиянието й (кинетичната й енергия) къде фигурират в тая постановка?

bikerider написа:А окачената маса и влиянието й (кинетичната й енергия) къде фигурират в тая постановка?
Нищо.bikerider написа:Питам, щото за мен постановката е движещ се през пространството жироскоп, стъпил на нещо, което не винаги има 100% сцепление и на всичкото отгоре върху жироскопа има окачена маса, която мести нагоре общия център на тежестта и има собствен вектор на движение, инерция и прочие и прочие. Всичко това на практика редуцира жироскопичния ефект до помощно явление по отношение общата стабилност на тая система.
Нещо пропускам ли?
bikerider написа:Нещо пропускам ли?
did написа:и, как, по дяволите, е тва нещо "load transfer" на български?
Въпросът е дали има приет за правилен превод.outfaced написа:did написа:и, как, по дяволите, е тва нещо "load transfer" на български?
изместване на натоварването ... харесва ли ти![]()
мен не съвсем, ама за друго не можах да се сетя
NovemberCharlie написа:До тук НИКОЙ не показа сметки.
Е за тва идеше реч през по-голямата част от дискусията.zero knowledge написа:
Само се чудя дали от досегашната дискусия не липсват съществени елементи от картинката как всъщност се движи колелото (постоянно криволичене и корекции) и силите, които действат м/у гумите и земята.
NovemberCharlie написа:Формулите са хубаво нещо, ама имам проблем - нямат цифри.
NovemberCharlie написа:Е за тва идеше реч през по-голямата част от дискусията.zero knowledge написа:Само се чудя дали от досегашната дискусия не липсват съществени елементи от картинката как всъщност се движи колелото (постоянно криволичене и корекции) и силите, които действат м/у гумите и земята..
Разбирам, че няма отговор на въпроса с увеличението на стабилността при увеличение на скоростта.zero knowledge написа:NovemberCharlie написа:Формулите са хубаво нещо, ама имам проблем - нямат цифри.
Нищо, ти имаш опит с интерпретирането на формули, при желание ще се справиш.NovemberCharlie написа:Е за тва идеше реч през по-голямата част от дискусията.zero knowledge написа:Само се чудя дали от досегашната дискусия не липсват съществени елементи от картинката как всъщност се движи колелото (постоянно криволичене и корекции) и силите, които действат м/у гумите и земята..
Да разбирам ли, че си разбрал?
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Би ли пояснил...hitar_potter написа:Наскоро писах едно рефератче от няколко странички на тема „физиката във велосипеда“ Та, направих малко сметки по жироскопичните ефекти и мислих над този въпрос. Мисля, че наистина влиянието, което оказват е дотолкова, че да помагат на предната гума да се завърти в правилната посока при евентуално наклоняване на байка.
Няма смисъл. Падащият колоездач, така или иначе, е обречен.did написа:
Пробвай да сметнеш силата, която упражнява 80 кила колоездач, падащ странично, завъртайки колелото спрямо линията, свързваща контакта на двете гуми със земята.
После сравни порядъците с жироскопичните сили.
bikerider написа: Сцепление...
Като си спрял на едно място силите от всички страни на велосипеда са 0 с изключение на тази на гравитацията която го натиска надолу...
Е, и? Това не означава, че не съществува. Още повече, че размерът на другите сили много зависи от градуса на наклона, т.е. от изместването на центъра на тежестта на системата велосипедист-колело спрямо оста, свързваща опорните точки на предното и задното колело със земята. Едно е да си наклонен с 5-10 градуса, друго е с 40.did написа:Мда, помага... само дето е с два порядъка по-слаб от другите сили.
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 369 госта