11 месеца "Рейтинг" - Време ли е за промяна?

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот Pho3nix » Съб Фев 28, 2009 8:00 pm

Само искам да споделя едно наблюдение. Досега винаги съм бил общо-взето съгласен със всички "властимащи" (моля да не се възприема като обида). Сега, в 1 тема, изказах лично мнение, различно от чуждите. Няколко пъти повторих, че това са личните ми мнения и впечатления и ако греша, моля да бъда извинен. Но накрая това ми костваше около 80 точки. Тоест при още 2 мои различни мнения от на някои хора с висок рейтинг, и няма да мога повече да пиша. Хубаво ще е да има поне малко свобода на словото, и при такова мое объркване, просто да ме поправите.

Последно нещо, може ли да знам какви би трябвало да са критерийте на оценяване и поради какви причини точно се слагат минуси
Мерси, моля без много минуси, искам само да се информирам :agree:
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Мнениеот PtD » Нед Мар 01, 2009 12:41 am

@Pho3nix, ако под "властимащите" имаш предвид модераторите, трябва да те уведомя, че от тях имаш три плюса и един минус. Останалата група е толкова разнородна, че ако получаваш предимно минуси, най-вероятно си си ги заслужил.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 04, 2009 1:46 pm

Ако правилно ми се струва, нещо изведнъж нямам право да "гласувам" за мненията на точно определен усер (potrebitel), което е доста демократично и изцяло осмисля демократичната нужда от рейтинг :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Сря Мар 04, 2009 2:32 pm

Къде видя ограничение да гласуваш за точно определен потребител? :dunno:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 04, 2009 2:37 pm

Явно си въобразявам :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Сря Мар 04, 2009 2:43 pm

С промяната на времето м/у гласувания на 60 минути, плюс факта, че не можеш да гласуваш за някого два поредни пъти се случват подобни заблуди :) Пък и доста често постовете за които си заслужава да се гласува вече да са оценени :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 04, 2009 2:47 pm

Alpina написа:... плюс факта, че не можеш да гласуваш за някого два поредни пъти ...

М да... виж тва съм го пропуснал. Их... сега няма как да дам всичко от себе си за моя любимец. Нищо, веднъж на него, веднъж на друг :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Сря Мар 04, 2009 3:16 pm

Точно заради това стана от 10мин., на 30, та сега на 60 интервала м/у гласуванията :D
Ама така има и случайни печеливши :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Сря Мар 04, 2009 3:30 pm

колкото и да е голям интервала, сама по себе си рейтинговта система е хейтърска, защото негативните настроения винаги предизвикват действие и търсят поле за изява, за разлика от позитивните или неутралните (това по приницп ... не само тука).
Аватар
outfaced

Мнениеот freerider » Сря Мар 04, 2009 10:52 pm

outfaced написа:колкото и да е голям интервала, сама по себе си рейтинговта система е хейтърска, защото негативните настроения винаги предизвикват действие и търсят поле за изява, за разлика от позитивните или неутралните (това по приницп ... не само тука).

На същото мнение с @outfaced съм , защото и на мен ми се е случвало да съм нервен и само думичка или действие от някой около мен, което да ме дразни, веднага се ядосвам още повече и конкретно тук при това положение се цъкат минуси :agree:
Също така всеки би трябвало да има собствено мнение и да може да го изрази.То че може , може , но като е противоположно с това на някой с рейтинг над 1600 идват минусите ,защо е така :dunno:

Това е от мен, поздрави и дано не съм ви "ядосал" :agree:
Аватар
freerider

Рейтинг: 1067

Мнениеот dEcLiNe » Сря Мар 04, 2009 10:53 pm

Подкрепян outfaced за това, че минусите създават негативни чувства, но аз вече съм преодолял това.Ма т'ва си е малко като хазарта...по-точно комара..ама това е друга тема :D Аз колкото и да мразя да ми блъскат минуси смятам, че тази рейтингова система е полезна и на мен ми допада като идея и ми помага в даден избор.Когато някой ми отговаря на даден въпрос аз, след като прочета отговора, гледам кой го е написал и неговия рейтинг.Това ми помага да преценя дали това мнение е компетентно и дали мога да му се доверя.Естествено има и случаи в които хора с голям рейтинг говорят глупости и обратното.От друга страна ми помага, когато самият аз давам съвет.Ако то е оценено негативно си взимам поука и се поправям.Също, когато влезеш като начинаещ бързо се научаваш да даваш компетентни мнения и да не говориш глупости отново с помощта на системата.:)Ето по тези причини смятам, че никога няма да бъде време за промяна. :beer: ;) :agree:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот vpravov » Сря Мар 04, 2009 10:59 pm

vpravov написа:Впечатления: От рейтинга определено има смисъл. За съжаление гласуването наистина е твърде субективно. И за още по-голямо съжаление хора, които познавам лично и имам много добро мнение за тях, тук малко прекалено се вживяват за "експерти" и ме разочароват. Високият рейтинг явно прекалено много им влияе на егото, като в повечето случаи ефектът е негативен.

Предложение: Веднъж вече бях предложил, отделно от гласуването за рейтинг, да съществува паралелно гласуване за всеки топик от неограничен брой потребители, като резултата се маркира с видим знак, за да може четящия по-лесно и бързо да се ориентира в по-дългите теми какво си заслужава да чете. Сега смятам, че даже на база на такъв вот трябва да се определя дали конкретния топик да бъде оценен с + или с - , като тежестта на плюса и минуса да се запази в сегашните стойности. От друга страна, за да се запази тежестта на рейтинга е достатъчно гласът на потребителите да тежи според рейтинга му.
Например: пет потребителя с рейтинг 2000 гласуват отрицателно - 5х2000=10000 (за тях конкретния топик е безполезен), но пък десет потребителя с 1200 рейтинг, за които топикът е полезен гласуват положително: 10х1200=12000. Топикът се маркира с положителен знак, а авторът си получава съответните точки(според раздела) за рейтинг. При примерно 2000 редовно четящи този форум, извадката ще е определено по-реална и по-обективна. Трупането на рейтинг ще е по-трудно, но пък и по-обективно и до голяма степен ще и по-справедливо. Демокрация така да се каже :rofl:

P.S. Не знам до колко е лесно осъществимо от софтуерна гледна точка (не разбирам от програмиране), но се надявам "властите" да се замислят сериозно.

edit: И още нещо. Ако се запази сегашния принцип на гласуване, няма да е лошо да се въведе неотрален знак освен + и - . Има топици за които не бих гласувал чак положително, но понякога ме хваща яд като видя, че е гласувано отрицателно.

Аз все още си харесвам идеята :)
Аватар
vpravov

Мнениеот PtD » Чет Мар 05, 2009 12:11 am

Не съдете за другите по себе си. Доста хора дават много повече плюсове, отколкото минуси. Разбира се, не липсват и обратните случаи. Така всичко си идва на мястото :Р
Аватар
PtD

Мнениеот dEcLiNe » Чет Мар 12, 2009 12:36 pm

Малко е офтопик ама айде! :D Може ли да помоля не само вие админите или тези с рейтинг над 1600 да виждат кое мнение как е оценено.Защото преди няколко дни писах във форума за фр и дх после и в този за ам.Сега виждам, че някой ми е набил минус, а аз не знам на кое мнение защото съм ги писал доста отдавна.Така че, може ли да въведете нещо отстрани до постовете което да го показва? :) :beer: :dunno: :popcorn:
Аватар
dEcLiNe

Мнениеот Ozzie » Чет Мар 12, 2009 6:43 pm

dEcLiNe™ написа:Може ли да помоля не само вие админите или тези с рейтинг над 1600 да виждат кое мнение как е оценено...

И ще настене мир и любов във целия форум...
:D:D:D
Сега сериозно- мисля, че колкото по- малко хора виждат тази информация, толкова по- добре. Признавам, че дори и аз като модератор, доскоро не можех (не знаех) къде да погледна, за да видя какви гласове е получил даден потребител.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alpina » Чет Мар 12, 2009 6:45 pm

Ozzie, току що си вкара автогол :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот dEcLiNe » Чет Мар 12, 2009 8:07 pm

Ozzie написа:...какви гласове е получил даден потребител.
Да се уточним.Имам предвид за гласовете дадени на всеки един отделен пост. ;) :) :beer: :agree:
Аватар
dEcLiNe

Мнениеот Ozzie » Чет Мар 12, 2009 10:44 pm

Всяко мнение може да бъде оценявано само веднъж, така че
...гласовете дадени на всеки един отделен пост

няма как да съществува, дори и хипотетично.

Alpina написа:Ozzie, току що си вкара автогол :D

И к'во? Мислиш, че ще седна да проверявам за всеки който ме помоли ли? Как ли пък не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marsa » Чет Мар 12, 2009 11:43 pm

:offtopic:
Ozzie написа:
Alpina написа:Ozzie, току що си вкара автогол :D

И к'во? Мислиш, че ще седна да проверявам за всеки който ме помоли ли? Как ли пък не.
По- скоро ти е ударил минус, задето си бил "некомпетентен" модератор :idea:

Иначе dEcLiNe™, доколкото разбрах предлага всеки да може да вижда какъв знак е получил за своите постове. Както вие имате бутини минус и плюс, за да гласувате, някъде там да стои макриран знака, ако поста е получил глас. Донякъде полезно, но не винаги.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bluskanie » Пет Мар 13, 2009 12:08 am

И тогава да се види, че "системата" няма отношение към спама ли? Няма да е удачно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Пет Мар 13, 2009 12:20 am

Аз мисля, че идеята на dEcLiNe™ не е лоша във вариант: всеки да може за своите мнения да вижда как е гласувано - с плюс или минус. Това би дало полезна обратна връзка в много от случаите. Друг е въпросът дали всеки ще може да я направи тази връзка. Има случаи, когато изтривам мнение заради неграмотност, изпращам ЛС с обяснение, включващо дори посочване на конкретни грешки и на следващия ден виждам от същия потребител ново мнение и пак същите грешки. Така че ефектът ще е относителен, но ако на хора като dEcLiNe™ помага да се ориентират по-добре, значи би имала смисъл.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bluskanie » Пет Мар 13, 2009 12:27 am

Admin написа:Това би дало полезна обратна връзка в много от случаите.

Освен че е ясно, че обратната връзка няма да бъде разбрана (както ти каза), бих искал да попитам, според теб (а и според поддръжниците на системата), какъв процент от знаците (тези плюсве и минуси, дето персонално ще си ги гледаме) ще отговарят на написаното, тоест ще са реална оценка на нашите постове? И след като не са (естествено, че няма да са), с какво ще ни помогне това, че си ги гледаме?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пет Мар 13, 2009 12:39 am

Не-татко не-наш не-който си не-на небето... :D
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Пет Мар 13, 2009 12:59 am

Обратната връзка няма да бъде разбрана само от хора, които са безнадеждни случаи по принцип. От хора като dEcLiNe™ мисля, че ще бъде разбрана. А системата всъщност се цели точно в тези хора, които имат потенциал и желание да подобрят писането си във форума, а не към безнадеждните.

На втория ти въпрос - не мога да отговоря. Не защото не искам или не ми изнася, а просто защото подобна информация реално не съществува. За всеки човек съотношението между гласове на лична основа и гласове не на лична основа (само по себе си това деление е безкрайно условно) е различно и непрекъснато се променя в един по-дълъг период от време. Умножи това по няколкостотин активни потребители и ми обясни аджеба как точно да ти го сметна този процент? :dunno:

Аз не казвам, че не съществува гласуване на лична основа (положително или отрицателно, няма голяма разлика). Има го и то е естествена част. Въпросът е да не се превръща във фикс идея, в опити за манипулиране и нечестна игра. За целта ще бъдат добавени в бъдеще някои неща, които да пречат на този тип гласуване (не е възможно да го изключат напълно, но поне да го намалят и затруднят максимално).

Разбира се, аз каквото и да ти отговоря, теб няма да те успокои, защото ти просто не харесваш системата. Което си е нормално, не може всеки да я харесва все пак. :)
Аватар
Admin

Мнениеот Yavkata » Пет Мар 13, 2009 6:04 am

Гласуванета на лично основа може да бъде елиминирано, като на даден оценяващ потребител се отнеме опцията да гласува за конкретен друг потребител , два пъти последователно за дълъг период. Тоест гласуващия , ако има желание може в рамките на един ден да гласува за мненията на двама, трима или колкото там има техническа възможност потребители, но не би могъл да повтори оценяването за който и да е от хората за които вече е дал вота си.
Не , че е от значение , при един по - засилен модераторски контрол.
И може също така при достигане на определен рейтинг 8-900 потребителя да получава автоматична покана за форума на did ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Antares » Пет Мар 13, 2009 8:41 am

freerider написа:На същото мнение с @outfaced съм , защото и на мен ми се е случвало да съм нервен и само думичка или действие от някой около мен, което да ме дразни, веднага се ядосвам...
Още една причина да не е добра идеята да имаш правото на глас. Порастни. Нали можеш да пишеш все още във всички раздели... к'во тогава?
Admin написа:Аз мисля, че идеята на dEcLiNe™ не е лоша...
Според мен е лоша. В гласуването на отделното мнение има субективизъм и понякога не се вижда никаква логика. В тоталната средна оценка на даден потребител за по-дълъг период от време се вижда, че всъщност мнението на форума (погледнато по-общо и осреднено)за него е обективно. Но за това трябва да се нацъкат стотици плюсове и минуси, за да се генерира малко статистика. Гаус бе хора! Но малко хора могат да прогледнат над абсурдния минус, цъкнат на генианото и страшно полезно мнение, което са написали.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bluskanie » Пет Мар 13, 2009 10:32 am

Не, че нещо, ама вече изглежда смешно... понеже "системата" явно не действа според първоначалните надежди, ся ще изсипете един куп "кръпки" с новата надежда, да не се изврати тотално...

Е, нако не друго, поне надежда има... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Antares » Пет Мар 13, 2009 10:36 am

bluskanie написа:..."системата" явно не действа според първоначалните...
Според първоначалните надежди, или според теб?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Пет Мар 13, 2009 10:40 am

Системата не действа вече както в началото, защото ситуацията във форума се промени. След като това се е случило, нужно е и тя да се приспособи към новото положение.

Аз лично не смятах, че работи особено добре допреди около 3-4 месеца, когато ако по някакъв начин стихнеш 2000 и никой не те смее да ти пусне минус, Сега има доста по-голямо движение и бих казал повече обективност при гласуването. Последните няколко седмици даже е супер, а предвижданите промени ще я приведат към моментата ситуация.
Тези опции, ако го имаше тогава, резултатите нямаше да са същите.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пет Мар 13, 2009 10:52 am

Antares написа:
bluskanie написа:..."системата" явно не действа според първоначалните...
Според първоначалните надежди, или според теб?

Според мен е безмислена, а според очакванията - НЕ РАБОТИ (ако прочетеш първия пост на Admin, когато системата "заработи", ще разбереш какво говоря). За това сега ще бъдат предприети редица мерки за оцеляването на системата. Така е, в криза трябват оздравителни мерки :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта