Е-??? или какво ядем

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Е-??? или какво ядем

Мнениеот did » Вто Мар 17, 2009 8:07 pm

http://www.bnap.org/

http://bnap.org/docs/e-nomera_web.pdf

Четете етикетите!!!

Вече на масовия пазар няма майонеза с яйца. Няма сирене с масло. Няма малотрайни колбаси с месо. Няма нищо!

Ако искате да разберете какво всъщност има и до какво води, вижте горните линкове.

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот bobiracing059 » Вто Мар 17, 2009 8:22 pm

Те това и по новините го даваха.
Иначе,пълни боклуци ядем,без спор,ама сега не всички имаме възможност да живеем на село или да имаме пред блока си градина,на която да си отглеждаме зеленчуци и някои плодове.Хубаво е да четем стикерите и да гледаме внимателно какво купуваме. :)
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот Alpina » Вто Мар 17, 2009 8:25 pm

То така е от много време.
От около 2 години доста избягвам така наречените "Е"-храни или "Е-та"
За съжаление, когато ми казаха за тях, установих че ги има в почти всичко което се продава... Успех, на хотата подлъгващи се по промоционалните оферти или po "фирмените" марки като "Cleaver" "ФФ" и т.н.
Отделно всякаквите млечни млечни продукти трябва да се подбират доста по-внимателно, а ако може да са домашно производство е най-добре.

А от седмица и няколко дена съм го подкарал само на плодове и зеленцуци и ми липсват само киселото мляко, кашкавала и сиренето, та не знам дали ще проям месо след уж едномесечното въздържание.

Всъщност дори и при плодовете и зеленчуците трябва да се внимава какво се купува. Доматите на масовия пазар лично аз ги нямам за такива, само краставиците го докарват като истински "уж"

За пример погледнете съдържанието на "натуралните сокове" ;)

За съжаление хубавата храна е скъпа.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Quiz » Вто Мар 17, 2009 9:17 pm

Alpina написа:За съжаление хубавата храна е скъпа.

По-скоро я няма. :bawling:
Относно зеленчуците, недей да правиш и опит даже за "БИО" продукти. Там вече нещата съвсем не стават на вкус (никой не може да ме убеди, че щом се водят БИО са адски полезни).
@did, от около 3 години се заглеждам по-сериозно в Е-тата, в началото доста се дърпах и мислех, че съм над тия неща, обаче в последно време само дето не се басираме с половинката, кой ще познае колко точно Е-та има в даден продукт, който ще влезе в пазарската чанта... :V:

Темата е обширна, дано това, че и се обръща внимание, помогне на някой да се загледа какво пише на етикетите, преди да купува. :agree:

Edit: правопис.
Аватар
Quiz

Мнениеот agent_Jekov » Вто Мар 17, 2009 10:21 pm

Чрез такива форми на индиректен геноцид, "златният милиард" може и да стане факт някой ден.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Анелия » Вто Мар 17, 2009 11:07 pm

Пресните пържоли от магазина и яйцата от една баба от село нямат Е-та :idea:
Аватар
Анелия

Мнениеот kojota » Сря Мар 18, 2009 12:49 am

Анелия написа:Пресните пържоли от магазина и яйцата от една баба от село нямат Е-та :idea:

И аз съм на тази схем - колбаси НЕкопувам само луканка и пъстърма - баща ми работеше в месната промишленост и . . . не е истина .

Говорил съм лично с един от големите производители - и той каза - понеже търсенето в БГ е такова - търси се ефтина стока - за това и в магазините има предимно боклуци , няма начин кг. месо да е 8 - 10 лв - а кг. салам, който се преработва опакова и куп дтуги неща да е 5 лв :nono:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот GECKO » Сря Мар 18, 2009 1:56 am

Анелия написа:Пресните пържоли от магазина и яйцата от една баба от село нямат Е-та :idea:

Аз не бих се обзаложил. Пържолата от магазина може да е била на Е-диета ;)

Най-добре пържолата да е от някой дядо на село, идеалният варянт е да се е казвала Гошко преди това ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 4:54 am

Винаги когато ям колбас (все по-рядко се случва) предварително го нарязвам и накисвам в гореща и студена вода. Само гледката на пяната и мътилката е в състояние да ме откаже да ям какъвто и да е колбас. От половин година изобщо не ям колбаси, само чат-пат някой суджук и то от една-единствена марка, която не се намира в столичните магазини.

Що се отнася до Е-тата, НИКОГА не си позволявам да ям продукт съдържащ Е-та с индекс под 300, защото са доказано канцерогенни. Е-250 е единственото изключение, но него го отстранявам по горния начин колкото мога.

Продукти, чиито етикети твърдят, че са без консерванти и имащи срок на годност над 2 дена изобщо не ги поглеждам.

Свинско съм спрял да ям, освен пържола от магазина и то рядко. Пилешко не пипвам. Ям само телешко и риба тон в собствен сос (зелена салата с риба е върховно ядене).

@agent_Jekov: параноята ти има ли граници? :)
Има продукти и продукти. Разликата е в цените. Който иска да се трови - да гледа само цената. Никой не ти пъха в устата нищо насила. Хората са го казали - каквото ядеш, в това се превръщаш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Сря Мар 18, 2009 6:27 am

GECKO написа:
Най-добре пържолата да е от някой дядо на село, идеалният варянт е да се е казвала Гошко преди това ;)

Аз предпочитам пържолата да е от млада мома, или в краен случай от прасенце, ама нейсе. Преди няколко години проучвахме въпроса с Е-тата, тъй като жена ми работеше в една фирма за снабдяване с химикали. Като видя какви неща купуват видните производители на храни беше отказала почти всички храни. Аз честно казано си ги ручам отровите, без да се притеснявам. Така след време ще спестя труда на балсаматорите. Слагат си ме в мавзолея , ей тъй , натюр.
Със съдържание на Е-13, 250, 256...
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот i love bikes » Сря Мар 18, 2009 8:27 am

bikerider написа: Ям само телешко и риба тон в собствен сос (зелена салата с риба е върховно ядене).

+кротони... Направо ми иде да си оближа пръстите!

Относно Е-храните, принципно гледам съдържанието на храната, но тъй като до сега не знаех какво означават всичките тия Е-... не ми е правило особено впечатление. Благодарение на did, вече знам за какво иде реч.

:beer:
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот Blink92 » Сря Мар 18, 2009 9:36 am

При мен пък родителите ми имат ферма и от там докарват месо и мляко. :popcorn: :D И от баба по некой зеленчук. :D
Blink92

Рейтинг: 1197

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 18, 2009 10:21 am

Ама вие пропускате един важен момент. Преди 100 години например, хората са ядяли доста по-чиста храна (без изкуствени заместители, примеси9, захари и т.н.), пък средната продължителност на живота на хората е била поне с 20-25 години по-ниска от сегашната. Сега хората ядат боклуци, но живеят повече.

Как става това ли? Ами шибаната храна е евтина и затова се предпочита от производителите /търговците, а в крайна сметка и от потребителите, а останалите кинти, които нямаше да остават ако хората даваха пари за хубава храна, отиват за лекарства :)

Питате се, не може ли да няма кофти храна? Не може, защото хората нямат пари да си я позволят. И то винаги е било така на нашата хубава планета :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 10:26 am

bluskanie, говориш неверни неща. Има предостатъчно качествена и същевременно евтина храна. Проблема е, че трябва да си поразмърдаме задника, за да я открием.

Моля би ли дал данни колко харчи средния японец за храна, колко за лекарства и колко дълго живее. Веднага ще видиш, че не си прав.
Последна промяна bikerider на Сря Мар 18, 2009 10:29 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 18, 2009 10:28 am

Би ли обяснил, къде е евтината и хубава храна? На Кирков ли? :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 10:29 am

В морето. Оттам и в магазините. Но не и в кварталното магазинче.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 18, 2009 10:31 am

Пържената цаца не е много полезна :D

Хубавата храна ако не е скъпа, то тя не е много достъпна. Който има село с баби - добре, ама който няма, горе долу се задоволява с предлаганото във веригите, където се намира хубава храна, но на по-виисока цена.

bikerider, морската храна по магазините е доста по-скъпа от всяка друга храна по магазините. Недей говори глупости.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Сря Мар 18, 2009 11:05 am

Зависи от къде точно в морето... Щото тия боклуци дето ги изливат в реките (а някои от тях направо и в морето) не се изпаряват от само себе си, ами рибките си ги хапват...

Като гледам, ще дойдете и вие на моя хал, ама по други съображения :emlaugh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Quiz » Сря Мар 18, 2009 11:21 am

Хм, мисля че още в началото на темата идеше реч за това, какво се случва в организма на човек, тъпчейки го с боклуци (вкл. Е-та), а не кой живее най-дълго. Защото има разлика между двете.
Като гледам, ще дойдете и вие на моя хал, ама по други съображения

Абе и твоят вариант не дава гаранция.. :crap:

P.S. И да, тези с бабите наистина имат някакъв шанс за по-добра храна.
Аватар
Quiz

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 11:24 am

bluskanie, аз съвсем неслучайно заговорих за риба тон, ама ти толкова и си помислил. И най-скъпата консерва с риба тон (10лв Сопике от Метро) ме изкарва минимум три дена. Ако мислиш, че 3 лв на ден е скъпо за такава качествена храна, моите съболезнования.

Да не говорим за скариди, калмари, сепии и други вкусотии, които сумарно на ден излизат колкото два скапани хот-дога.

Да отварям ли дума за зеленчуци? Плодове? Всеки знае да купува скъпо и да се оплаква.

За глупостите - ти си знаеш.
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 18, 2009 11:27 am

PtD написа:

да ве
твоя хал е да не пием бира
не щем :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 18, 2009 11:33 am

bikerider, а сега ако обясниш, кое е качественото на една консерва риба тон от 1,50лв ще съм ти много благодарен.

Второ, ти можеш ли да си отвориш консерва риба, докато си на работа? Е, аз не мога да си го позволя :)

За зеленчуците слушам...? Искам да ми обясниш, колко са полезни. После може да ми изпееш "зЕ-лЕн-чУ-цИ, който не яде..." :) И колко струват зеленчуците и плодовете? Имам предвид, не прасковите на Ябланица, а тия в магазина, дето нито са евтини, нито са толкова качествена храна.

Скариди, калмари и всякакви такива, би ли споделил, спрямо кое са по-евтини??? Винаги ще се намери кашкавал + кренвирши, които са по-евтини. Просто е глупаво да спориш за това.

За глупостите. Ами говориш ги! Няма как нещо качествено да струва по-евтино от нещо, в което са използвани по-евтини суровини... няма как!!!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Antares » Сря Мар 18, 2009 11:41 am

bluskanie написа:Няма как нещо качествено да струва по-евтино от нещо, в което са използвани по-евтини суровини... няма как!!!
Има, разбира се! Когато евтиното нещо е с изкуствено завишена цена...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Daniel Panev » Сря Мар 18, 2009 11:50 am

bikerider - цъкни тук.
Много хора подценяват съдържанието на живак и други тежки метали в рибата, особено големите океански хищници...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот agent_Jekov » Сря Мар 18, 2009 12:07 pm

kotka12 написа:
PtD написа:

да ве
твоя хал е да не пием бира
не щем :D
:)
bikerider, и на агент Мълдър непрекъснато му говореха, че е параноик, но беше прав.Според мен си текат процеси за намаляване на населението на Земята, къде предизвикани, къде не толкова, но е факт, че скапаната храна е само една част от факторите, които спомагат за това.Храната, която се предлага масово по веригите, която никой действително не ти налага да ядеш, но по много причини нямаш избор и я купуваш.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 12:09 pm

bluskanie написа:bikerider, а сега ако обясниш, кое е качественото на една консерва риба тон от 1,50лв ще съм ти много благодарен.

1. Няма консерванти - не са необходими.
2. Няма наситени мазнини, или поне са нищожен процент ако ги има.
3. Има предостатъчно енергия, без да ти натоварва организма.
4. За омега мастни киселини чувал ли си?

Ако ти под качество разбираш категория и цена, то аз разбирам качество на енергията, която извличам от рибата.

bluskanie написа:Скариди, калмари и всякакви такива, би ли споделил, спрямо кое са по-евтини???

Пакет морски дарове струва максимум 10 лева. Покрива минимум две яденета. Това скъпо ли е?

@DanielPanev: моля те, не ръчкай махалото в другата крайност. Никога не съм твърдял, че рибата е АБСОЛЮТНО безопасна. Става дума, че е безопасна в сравнение с шитовете по масовите магазини.

@agent_Jekov: говорех за параноя, защото намекваш за изкуствени процеси. А те са естествени, икономически. Населението на Земята не само не намалява, а се увеличава. Свери си часовника. Няма как за всички да има Дом Периньон.
Последна промяна bikerider на Сря Мар 18, 2009 12:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Мар 18, 2009 12:13 pm

bluskanie написа:Ама вие пропускате един важен момент.

Този важен момент, не е свързан с храната ;) Т.е. свързан е по-скоро с нейното количество и наистина, не е имало заместители, примеси, консерванти, но и не си мисли, че качеството е било на голямо ниво :agree:

bluskanie написа:Второ, ти можеш ли да си отвориш консерва риба, докато си на работа? Е, аз не мога да си го позволя :)

Нужно ли е още да е в консервата? ;)

P.S. наистина темата е хубава, ще стане още по-хубава ако липсват някои параноични изказвания и се придържаме максимално много към нея :)
Последна промяна Alpina на Сря Мар 18, 2009 12:28 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 12:22 pm

Всъщност, аз спирам да говоря за риба тон, че току виж поскъпнала :evil::roll2:

bluskanie, още нещо - голяма чаша фреш струва около 3-4 лева. Наистина , не навсякъде ги има. Но има плодове и машини за сок. Аз лично спокойно изкарвам половин ден с една такава чаша. Проблема е, че бай Ганя е свикнал да се надънка до отказ. И да реве, че го тровят.
Последна промяна bikerider на Сря Мар 18, 2009 12:26 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 18, 2009 12:25 pm

bikerider,

Ти сигурен ли си, че рибните консерви не садържат консерванти? Щото мен ми е доста чудно как няква риба издържа 5 години без да се развали на стайна температура. Може и да греша, не разбирам, но съветвам да провериш обстойно. :)

10 лв за две яденета? Питай някой пенсионер, дали е ескъпо...

Въпроса не беше ти какво ядеш или аз. Въпроса е, защо има некачествена храна. Азз казах защо... защото е евтина. Ся... да спшорим, какво има в рибата тон е малко излишен, страничен спор :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 12:28 pm

Не бе човек, ясно е защо има некачествена храна. Ставаше дума, че има качествена храна колкото два хот-дога. Ама не е под носа на всеки. За това говорех.

Айде сега да те попитам - защо масово се яде некачествена храна. Само не ми казвай защото е евтина, след като има алтернативи.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други