@Zpaz мерил съм твърдости на дискове Aвид, Hayes и Shimano.
Аvid и Hayes дават твърдост от 36 до 45 единици (HRC). Тази разлика се дължи на нееднородноста на материала и на специфичната форма на дисковете, което ще рече че топлообмена при закаляване не е еднакъв на всякъде по сеченията (например в тесните места ще даде по голяма твърдост, защото там се нагрява по-бързо, респективно превръщането става по-бързо).Това разбира се е напълно нормално и няма как да се избегне. Затова никога не можеш да заковеш точно на някоя твърдост. Винаги се получава ± (4 -5) единици от зададената твърдост.
Относно стоманите- те наистина са неръждаеми, като точната марка не ми се иска да я споделям, че доста време ми отне за да разбера каква е точно.Диска на Shimano не беше от неръждавейка, а от нелегирана стомана с повече въглерод, почти доближаваща се до чугун с твърдост 20...25 HRC.
На водно рязане пак може да стане, не съм много навътре там, но мисля че имаше проблеми при по-тънките материали.Стуята огъва на места ако материала е по тънък.Даже има опасност да отчупва парченца по време на рязането. Все пак там се реже с налягане около 1500 бара. С вода по принцип се режат по дебели изделия.
56 HRC е доста висока твърдост, а и много малко неръждаеми стомани постигат такава твърдост. Друг е въпроса че са много скъпи и в България едва ли ще намериш такива. 65Г може да се закали до 56 единици но тя е малко калпава стомана, не се обработва добре, ръждясва и дава големи разлики в твърдоста след закалка.
Естесвено че има нужда да се закаляват, защото
твърдост от 40 HRC може да се гарантира само след закаляване. Няма стомани, които при “нормална” структура да са толкова твърди. Всъщност има, но те се използват за съвсем други неща.