Изработка на CUSTOM ротори

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот dope » Пет Фев 13, 2009 7:05 pm

WrathChild написа:
П.С. Между другото с CO2 лазер ли ги изрязва ?

точно

Относно теглото на AVID-a, така е да. Като махнеш по 0.1мм от двете страни при износената част от накладките, и с относително тегло 7.73, някъде толкова се получава ;).
На мен системата толкова ми го смята. Най добре ще взема да си ги претегля да видя, колко разлика наистина дава.
Аватар
dope

Рейтинг: 1398

Мнениеот Stafref » Вто Мар 03, 2009 7:30 pm

Жестоки са! Кефят много и мисля,че с още мерак може да се направят страхотни нови дизайни.

Само относно моделчето с дракона ме притесняват пламъчетата на ротора.Острите(освен че са толкова остри) части мисля че при удар или нещо такова може да се счупят или изкривят и само ядове да доведе това.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот bobiracing059 » Вто Мар 03, 2009 7:40 pm

Браво!!!
А би ли показал с какво друго си се занимавал?
:beer: :beer: :beer: :crazy: :bowdown:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот neo92 » Вто Мар 03, 2009 10:09 pm

ТИ СИ ПРОСТО УНИКАЛЕН !!!

ако наистина се спира добре с тях искам да имам 1 комплект такива .... просто са уникални...
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Мнениеот zpaz » Съб Мар 07, 2009 12:21 am

колега аз се интересувам от този процес от две години , но всички ми се смяха във форума :(!: . бях пуснал тема за материала от който евентуално може да се правят дисковете , но имаше само- това са спирачки , не се шегувай със здравето си и т. н. :(!: :(!: :(!: така че въпроса ми е следният : от каква марка материал си направил дисковете и на какво ги ряза/предполагам лазер ,но знае ли се- може и вода/. аз също носих тогава 2 диска за мерене на твърдостта и излезе следното:
-тектро 180мм -по периферията 40 , в центърът /до болтовете/ 33 единици
-някакъв състезателен диск 180мм с алуминиев паяк в средата и диск закрепен на на нещо като нитове/ марка не знам , но е на 4 болта а не 6/--56 единици за диска
колегите ,които го мериха , решиха че са от стомана 65Г или неръждавейка 4Х13 по твърдоста ,а не с анализ.та въпроса ми е от какво ги резна и евентуално ако се направят от 4Х13 има ли нужда да се закаляват при наличието ,че тя е гарантирано от 32 до 40 единици твърдост като почти винаги е горна граница. дай направо и тел за вразка на лично :beer:
П.С. не разбирам професионално от металообработка ,но и аз работя в такъв цех със абсолютно всички нужни машини за този процес. :beer:
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот dope » Съб Мар 07, 2009 12:35 pm

@Zpaz мерил съм твърдости на дискове Aвид, Hayes и Shimano.
Аvid и Hayes дават твърдост от 36 до 45 единици (HRC). Тази разлика се дължи на нееднородноста на материала и на специфичната форма на дисковете, което ще рече че топлообмена при закаляване не е еднакъв на всякъде по сеченията (например в тесните места ще даде по голяма твърдост, защото там се нагрява по-бързо, респективно превръщането става по-бързо).Това разбира се е напълно нормално и няма как да се избегне. Затова никога не можеш да заковеш точно на някоя твърдост. Винаги се получава ± (4 -5) единици от зададената твърдост.

Относно стоманите- те наистина са неръждаеми, като точната марка не ми се иска да я споделям, че доста време ми отне за да разбера каква е точно.Диска на Shimano не беше от неръждавейка, а от нелегирана стомана с повече въглерод, почти доближаваща се до чугун с твърдост 20...25 HRC.:dunno:

На водно рязане пак може да стане, не съм много навътре там, но мисля че имаше проблеми при по-тънките материали.Стуята огъва на места ако материала е по тънък.Даже има опасност да отчупва парченца по време на рязането. Все пак там се реже с налягане около 1500 бара. С вода по принцип се режат по дебели изделия.

56 HRC е доста висока твърдост, а и много малко неръждаеми стомани постигат такава твърдост. Друг е въпроса че са много скъпи и в България едва ли ще намериш такива. 65Г може да се закали до 56 единици но тя е малко калпава стомана, не се обработва добре, ръждясва и дава големи разлики в твърдоста след закалка.

Естесвено че има нужда да се закаляват, защото твърдост от 40 HRC може да се гарантира само след закаляване. Няма стомани, които при “нормална” структура да са толкова твърди. Всъщност има, но те се използват за съвсем други неща.
Аватар
dope

Мнениеот eat ass » Вто Мар 10, 2009 8:20 pm

:beer: :popcorn: :beer:
това е от мен
прото си ти
Аватар
eat ass

Рейтинг: 1225

Мнениеот Reloading » Чет Мар 19, 2009 6:36 pm

Ти си машина човече ;) ;Евала за работата , уникални са станали !
.
Аватар
Reloading

Рейтинг: 1385

Re: Изработка на CUSTOM ротори

Мнениеот hameleon » Пет Апр 17, 2009 11:47 am

Супер са! Кефят ме зверски много!

Имаш л.с.!
hameleon

Рейтинг: 1215

Мнениеот Stanev » Пет Апр 17, 2009 12:29 pm

Усещам, че вече има доста ентусиасти, които искат да ти поръчат изработка на ротори, вкл. и мен самия.

Кажи можеш ли да се захванеш наистина?

П.П. Браво за старанието и отделеното време, роторите са чудни :agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот hameleon » Пон Апр 20, 2009 11:57 am

На теория възможно ли е да се изработят ротори /в БГ/ от титаниева сплав?
hameleon

Рейтинг: 1215

Мнениеот BobbeR » Пон Апр 20, 2009 12:25 pm

Много радват

само ме притесни че си изгубил няколко безсънни нощи с чертане,
та ако имаш нужда от една ръка помощ, казвай. Предполагам че на auto cad
си ги чертал, а някъкси аз съм се сраснал с тая програма и от скица на ръка
доста бързо бих ти помогнал да го дигаш на чертеж /2д , 3д няма значение/
Пък и отдавна ме блазни за накстина "custom" дизайнче да спретна.
Аватар
BobbeR

Рейтинг: 1405

Мнениеот dope » Пет Май 01, 2009 1:53 pm

В момента роторите се тестват и има някои неща, които трябва да се поизчистят относно термообработката. Съвсем скоро ще се чуе за евентуална продажба и цени. Хванал съм и едно художниче да мисли разни неща, така че може да пуснем нещо ново след известно време. Поживём — увидим. :D
Tread lightly,
take only pictures,
leave only footprints,
kill only time.
Аватар
dope

Мнениеот taurus13 » Съб Май 02, 2009 6:20 pm

Е, браво че има развитие по въпроса. Дано скоро ги натъкмиш, да ги пробваме.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот killvanrea » Пет Юли 10, 2009 12:43 pm

Знам че темата е малко старичка, но искам да попитам какво стана с продажбата и дали ще е възможно да си поръчам ;)
[email protected]
GSM:0883470235
Аватар
killvanrea

Рейтинг: 1217

Мнениеот nosoroga » Пет Юли 10, 2009 4:33 pm

@dope Внимавай с производството, защото другата фирма може да има лиценз!
Аватар
nosoroga

Рейтинг: 1183

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 10, 2009 6:57 pm

nosoroga написа:@dope Внимавай с производството, защото другата фирма може да има лиценз!

Лиценз за какво?!?!
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот рс » Пет Юли 10, 2009 9:48 pm

Тук ли е железарят?
Аз се чудех как решават въпроса с термично породените напрежения и измятането. Очевидно посоката и контура на спиците е за това - разпъват диска и са грижливо проектирани за избягване на концентрации. Но има ли нещо особено в материалите?
Кой диск беше озадачаващ материал? Аз мога да правя някои анализи, и да дам вероятните стомани. Интересно ми е дали ще съвпаднат резултатите.
Във връзка с специалния дизайн, за красота, онзи въпрос за измятането и концентрациите как стои? Лек компромис... или по-тежък - с качеството?
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот ignorance » Пет Юли 10, 2009 11:46 pm

остана да ги патентоваш и да ги пуснеш на българският пазар :agree: :beer:
Аватар
ignorance

Рейтинг: 1139

Мнениеот рс » Съб Юли 11, 2009 9:28 am

Защо да ги патентова?
Аз се замислям дали не е хитро да се направи диск с повече спици за охлаждане... така прегряването ще се отложи доста - няма да е два пъти по-малко, но и 30% да е е много. Супер леките дискове много лесно се пръжват :nono: . 50 грама повече са нищо в името на тази цел
Правилник:
рс

Мнениеот dope » Съб Юли 11, 2009 12:52 pm

Здравейте,
Уцелих режима най-накрая, обаче другата седмица ще изпразваме пещите и ще ги пълним чак септември.Годишна профилактика. Tака че ако ще се прави нещо, ще е от средата на септември. Цените ще са от порядъка на 60 лв, ако дотогава не се промени нещо.

@pc Термичните напрежения се намаляват чрез отвръщането.Това е вид термообработка която се прави винаги след закаляване с тази цел, да се намалят напреженията.Самото закаляване е огромен шок за материала, с което се цели запазването на високотемпературна структура. Нагрява се до температура, при която се проявява фазово превръщане (тази фаза се нарича аустенит), обаче тази структура е стабилна само при високи температури, които са различни за различните марки стомани, но са над 700-800°С. И така ако нагреем материала над тази температура и го оставим после бавно да си изстива той ще си премине и през нискотемпературните структури и пак ще се върне в състоянието в което е бил преди да го нагреем. Затова след като се нагрее над аустенитната температура, се охлажда много бързо за да няма време да се проявят нискотемпературните фазови превръщания и да се запази тази структура. Сами се сещатате какво става ако нещо с температура над 1000 °С за 3 секунди се охлади до 100°С. Затова после се прави отвръщането, за да се намалят тези структурни напрежения. Както бях споменал в началото на темата прави се с две отвръщания. Сега ги правя с едно, но с по висока температура. При някои специални стомани за да се смъкнат тези напрежения се правят и до 4 отвръщания.
Проблема с измятането също стои, но си има начини с които да се намали до минимум. Термистите си знаят работата. Аз специално съм си направил една стяга и ги потапям в пеща заедно със стягата.

Въпроса към тебе ми е какъв вид анализ можеш да правиш и с каква точност?
Специално ме интересува с каква точност можеш да ми намериш молибден (Мо),трябва ми с точност до десета от процента.Примерно 1.5% или 1.6%. Не става дума за дисковете, там няма молибден.
Tread lightly,
take only pictures,
leave only footprints,
kill only time.
Аватар
dope

Мнениеот Bolverk » Съб Юли 11, 2009 5:41 pm

Сега остава да кажеш че работиш и с дизайн на клиента и си ме спечелил :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот рс » Нед Юли 12, 2009 1:09 pm

dope написа:Въпроса към тебе ми е какъв вид анализ можеш да правиш и с каква точност?
Специално ме интересува с каква точност можеш да ми намериш молибден (Мо)

За тази работа помага колегата железар. Имах предвид електроспектрален анализ или плазмено-спектрален, ама забравих как му беше името.
Огромната му квалификация в металознанието е най-ценното.
Относно дисковете и термичните деформации - питах за деформациите по време на експлоатация.
При производството е отделен въпрос, и той може да се реши - нали все пак е в завод, не в гората. Мисля, че ползват индукционно загряване по периферията и въртят диска или позват специална конструкция за да загряват равномерно. Сигурен съм, че имат измятане, и после при шлайфа го оправят. Тангенциалните криви спици са
едното решение за намаляването на деформациите, ама аз си мсилях дали не може да се ползват специални стомани - това питах всъщност. Ще пирам нашия железар (и той е колездач - и едно време правихме вилка).
Правилник:
рс

Мнениеот nosoroga » Нед Юли 12, 2009 4:58 pm

Daniel Panev написа:
nosoroga написа:@dope Внимавай с производството, защото другата фирма може да има лиценз!

Лиценз за какво?!?!

Извинявам се исках да напиша ПАТЕНТОВАНИ, защото ако са могат да го съдят, ако разберат.
Аватар
nosoroga

Мнениеот рс » Нед Юли 12, 2009 8:23 pm

Ако изреже изрези или ребра за охлаждане с формата на среден пръст в характерна позиция, ще има различни от техните дискове и ще им покаже един среден пръст за патентите :)
Правилник:
рс

Мнениеот nosoroga » Нед Юли 12, 2009 8:59 pm

рс написа:Ако изреже изрези или ребра за охлаждане с формата на среден пръст в характерна позиция, ще има различни от техните дискове и ще им покаже един среден пръст за патентите :)

:agree: Съгласен
Аватар
nosoroga

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юли 13, 2009 1:25 pm

Патент за конкретната форма на ротора - да. Ама не могат да лицензират/патентоват/каквото-и-да-е производството на custom ротори изобщо...
А аз ако искам custom ротори - определено ще са custom :eyebrow:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот deadahmed » Нед Дек 20, 2009 11:26 am

Някой да има тел. номер на човека? Писах му лс, но не отговаря :crap:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963