Маршрути из самоковска Област.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маршрути из самоковска Област.

Мнениеот ACID BURN » Пон Мар 30, 2009 9:31 pm

Здравейте колеги!
Първо искам да кажа, че тази тема е за хора, които са посещавали този район с колело и са КАРАЛИ, и ЗНАЯТ за пътеки.
Тази ваканция мисля да се запътя натам и да остана няколко дни на гости при близки хора.
Там ще пребивавам с колелото и мисля да потренирам сериозно.
Но има един проблем, незнам много от пътечки въпреки, че самият град Самоков го познавам много добре!
Впредвид метереологичната обстановка в цялата страна и факта, че снеговете се топят и калта е навсякъде над 1200-1300 метра височина може да кажем, че маршрути в по-горните части на Рила планина не са приоритетни за мен.За Верила мисля, че няма какво да говорим, защото там мисля, че няма маршрутчета, но знам ли може да греша.Знам за пътечки вблизост до града, но мисля, че те бързо ще ми писнат.Идеята е примерно някакви маршрутчета до Боровец и после нанякъде към Самоков.Естествено в този район ще проучвам каква е ситуацията и веднага щом се прибера ще споделя мнения за местността + снимки и може би някакви описани маршрути.Тук е и времето да кажа, че ще имам достъп до компютъра до 1 Април( до към обед), тоест мнения след тази дата ще са излишни, защото няма да мога да ги прочета.Вярно, че и аз малко късно се сетих, ама кво да направя.
Критерийте за маршрутите са от тежки технични ХЦ пътеки с голям наклон и продължителност (което в посочените от мен по-горе критерий едва ли ще има) до леки АМ маршрути, но със солидна ХЦ част в тях.Демек маршрути предимно ХЦ стил, но и спусканията на места също ще бъдат желателни. :)
Ами това е!Живи и здрави!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот Admin » Пон Мар 30, 2009 10:14 pm

За конкретни маршрути нищо не мога да ти кажа, за съжаление. Правил съм разни експерименти из района, ама не са за споделяне, пък и беше отдавна и не си ги спомням ясно.

Според мен, ако времето и тази седмица е такова, много трудно ще намериш планина без кал. Може и на сняг да се натъкнеш.
Позволявам си да ти дам няколко насоки, в които да се упътиш с карта в ръка.

Едната насока е районът между Самоков и с. Радуил и дори още по-нататък - към Костенец. На рилската карта са показани някои пътища, ама дали ги има...

Другият район е Лакатишка Рила. Има я на рилските карти. Примерни маршрути (но с доста асфалт в тях):
- Самоков - Говедарци - вр. Зекирица - с. Клисура - Самоков
- Самоков - Говедарци - долината на р. Лакатица - вр. Зекирица - билото на Лакатишка планина - слизане към Говедарци или към пътя Дупница-Самоков
- Самоков - Говедарци - х. Вада - вр. Зекирица - Говедарци - Самоков

Трети район е добрата стара Плана със захождане през селата Широки Дол, Райово и Рельово.
Един маршрут там, който мога да ти препоръчам като изпробван, е от Райово по асфалтиран път към военното поделение при вр. Вишино бърдо. Преди поделението се тръгва вдясно по широк черен път, кара се нагоре-надолу покрай вр. Киселички камък, Челни камък, в посока изток и трябва да уцелиш широк черен път покрай вр. Св. Дух, Могилски камък и да се върнеш в Широки дол.

Излишно е да казвам, че на всички тези места шансът да се изгубиш и да попаднеш на диви пущинаци, дивеч и какво ли още не е доста голям, така че подготви се добре и не поемай излишни рискове, особено ако караш сам.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот ACID BURN » Пон Мар 30, 2009 10:35 pm

М...Идеята да отида там е точно да тренирам сам.Да мога сам да си определям темпото и да подобравям карането си.
Отностно машрутите- Ако ги имаш описани и са ти ясни, и си ги карал ще съм ти благодарен да ги постнеш в темата или на ЛС.По-добре в темата, защото мислм, че този район е зле описан.
Ще се пробвам да събера информация за пътечките и да я споделя, веднага мога да кажа, че мога да извадя поне един маршрут около Самоков. Нещо като Панчарево в София като идея за релефа на маршрута. :) Може и малко снимки да споделя.
Благодаря ти за отговора! Допълнителна информация ще бъде полезна.
Аватар
ACID BURN

Мнениеот subritual » Пон Мар 30, 2009 10:59 pm

Полезните и добре описани маршрути от Админ и други, разбира се са с приоритет.
Но ако имаш ГПС и Гугъл Земя на компютъра си, можеш да напиешеш голяма част от домашното си (така да се каже)
А също така ти гарантирам,че ще бъдеш заринат от тракове в района ако потърсиш.
:) Успех и приятно каране
Аватар
subritual

Мнениеот Admin » Пон Мар 30, 2009 11:05 pm

@ACID BURN
Не разполагам с точни описания, GPS тракове и т.н. Иначе щях да съм ги описал вече. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот pibsi » Вто Мар 31, 2009 12:37 am

Моите идеи няма да отговарят напълно на критериите ти .
Първо ще има яко сняг и второ, че ще е доста аграрно ХЦ, идеята ми е : Кабинковия лифт в Боровец от там отиваш :
1 вариант слизаш по пистата до Мусаленска пътека и от там надолу .
2 вариант караш по пътеките до Хижа Мусала (мисля, че ще е повече бутане, но ако уцелиш утъпкано всичко трябва да е наред)
откъдето спускаш пак по Мусаленска .

Ако искаш въртене ти предлагам едно маршрутче, което обаче е по асфалтовия път Самоков - Боровец - Бели Искър - Самоков
Внимавай с частта Самоков - Боровец, пътя е много натоварен, от там нататъка си по селските пътища където би трябвало да ти е много приятно, особено при частта Боровец - Бели Искър, където има яко изкачване след което спускане и много красив пейзаж .
Надявам се да съм бил полезен, желая ти приятно каране :) .

Има и трети Вариант ,караш пак към Боровец и на отбивката към която трябва да се качиш към курорта продължаваш напред, посока Костенец след като подминеш отбивката за "Вила Стрезов" следват няколко завоя и леко и късо спускане точно преди "капанчето", намиращо се срещу Вилните зони на "Малина"/"Ягода" завиваш надясно по черния път ,не е много разтоянието до "Черната скала" ,но пък за сметка на това е изкачване и ако ти се стори късичко можеш да продължиш нагоре - пътя продължава до хижа Марица, не съм ходил чак до хижата, тъй че не знам пътя нагоре как е ,но погледнато от скалата продължава да е също толкова широк и леко стръмен ,ако пък нямаш сили или желание просто се обръщаш и те чака приятно спускане .

Мога да кажа, че първият маршрут, който по-скоро е АМ/ФР е снежен, вторият вероятно е почистен, тъй като е асфалтов път .
За третият не мога да съм сигурен, но от време на време от там минава и някоя друга ЗАЗ-ка да носи храна и консумативи на хижата и да им събира боклука.

Надявам се да съм бил полезен. Желая ти приятно прекарване и безаварийно :) :beer:
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот ACID BURN » Вто Мар 31, 2009 1:25 pm

GPS нямам, иначе нямаше да отварям тази тема.
ФР пътеки не са за мен...не, че не мога да ги карам, но там отивам с ХЦ колело и с идеята да се върти яко.Отностно докъде ще е заснежено съмнявам се, че на боровец ще има толкова сняг, за да се разчиства.Всъщност според мен може и да няма сняг или поне то той ще бъде в малки количества.Ще видиме...
Аватар
ACID BURN

Re: Маршрути из самоковска Област.

Мнениеот bobbeliata » Пет Юни 25, 2010 1:55 am

Здравейте, ще използвам тази тема за да попитам за караеми ХС маршрути от околностите на Самоков до село Радуил или Долна Баня, а също и от село Костенец до яз. Белмекен. Ако някой е карал в тези райони, нека сподели каквото знае, моля! :) Всякаква информация: разкази, снимки, ГПС тракове, разстояния и т.н., ще са ми полезни...
Предварително благодаря! :) :bowdown:
bobbeliata

Рейтинг: 1220

Мнениеот hrissim » Пет Юни 25, 2010 7:39 am

bobbeliata написа:Здравейте, ще използвам тази тема за да попитам за караеми ХС маршрути от околностите на Самоков до село Радуил или Долна Баня, а също и от село Костенец до яз. Белмекен. Ако някой е карал в тези райони, нека сподели каквото знае, моля! :) Всякаква информация: разкази, снимки, ГПС тракове, разстояния и т.н., ще са ми полезни...
Предварително благодаря! :) :bowdown:

За съжаление нямам време в момента за по-подробно.
В района съм тръкалял байка и одил пеша повечко.
Както знаете в Източна Рила заради хидротехническите съоражения са изградени доста черни пътища. Говоря за северната част на тази част от планината. Т.е. северно от билото на линията върхове Мусличал /Заврачица/ - Ибър - Равни чал - Белмекен.
Та има черен път от с.Костенец до язовир Белмекен през местността "Помочена поляна", който излиза на "долната" стена, т.е. в СЗ част на язовира.
Качваш си офроуд картата, БГМаунтийнс и си ти.
Качвам ти една библиотека с няколко тракчета ок.Самоков, Боровец и до Радуил.
Прикачени файлове
Kolelo_Okolo_Samokov.rar
(28.06 KiB) 82 пъти
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот bobbeliata » Съб Юни 26, 2010 4:02 pm

Благодаря много! :agree:
Тия дни сигурно ще мина да го разгледам този път за Белмекен.
bobbeliata

Мнениеот bobbeliata » Пон Ное 01, 2010 10:08 pm

Здравейте,
Искам отново да попитам за един маршрут, дали някой го е карал и дали става. Тоя път по-конкретно. Става въпрос за отсечката между хижа Гургулица и кантон Крайна, дали е караема. Аз частично я карах, но в един момент завих наляво по жълтата маркировка за х. Белмекен, което се оказа стърмна пътека, която надолу би била супер, ама нагоре си е чиста проба мазохизъм. Интересува ме частта от разклонението с тази пътека, до кантон Крайна, дали става за каране(нагоре). Та ако някой е карал по тази отсечка, ще съм благодарен да сподели информация...! :bowdown:
Благодаря!
bobbeliata

Мнениеот slavei » Пет Ное 05, 2010 3:20 am

bobbeliata написа:Здравейте,
Искам отново да попитам за един маршрут, дали някой го е карал и дали става. Тоя път по-конкретно. Става въпрос за отсечката между хижа Гургулица и кантон Крайна, дали е караема. Аз частично я карах, но в един момент завих наляво по жълтата маркировка за х. Белмекен, което се оказа стърмна пътека, която надолу би била супер, ама нагоре си е чиста проба мазохизъм. Интересува ме частта от разклонението с тази пътека, до кантон Крайна, дали става за каране(нагоре). Та ако някой е карал по тази отсечка, ще съм благодарен да сподели информация...! :bowdown:
Благодаря!

Ако говориш за пътя/пътеката по река Крайна... преди няколко години минавах пеша и си мечтаех да се върна с колело някой ден. Така и не го направих.
Дали става за каране нагоре обаче ми е трудно да кажа :) Не знам в момента, колко е обрасло там. Тогава имаше места където щеше да е зор да се мине с колело дори бутайки. Но имаше големи участъци в който пътя е запазен.
Обаче тогава хижата не работеше и целия район беше безлюден. Сега покрай работещата хижа Белмекен може и да се е поразчистил пътя.

пп
ако търсиш компания за мръзнене и бутане след понеделник съм свободен и бих я пробвал. Имам кола.
http://moitePlanini.com - Пътеписи, новини, легенди
slavei

Рейтинг: 1350

Назад към Общ форум