за начинаещите ?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

за начинаещите ?!

Мнениеот mixi » Чет Апр 02, 2009 10:00 pm

Здравейте!
Аз мисля от тази година да се захвана с МТБ , пробвала съм само веднъж :) и искам да задам няколко въпроса ! Като за начинаещ какво трябва да следя при покупка на колело ? Има ли разлика между женски и мъжки колела и каква е тя , защото никой не успя да ми обясни!? Както и финансовите въпроси за покупка и ремонт ? Като за начинаещ мога ли да си позволя да купя втора употреба или трябва да си купя ново колело?
В движение ако се сетя още нещо ще ви запитвам ;)
Благодаря предварително :)
LET IT SNOW!
mixi

Рейтинг: 1265

Re: за начинаещите ?!

Мнениеот neo92 » Чет Апр 02, 2009 10:02 pm

Какъв стил ще караш ? Без да отговориш на този въпрос няма кой да ти даде адекватен отговор . ;)
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Мнениеот mixi » Чет Апр 02, 2009 10:07 pm

ахам благодаря :)
мисля за freeride или нещо знам ли искам да е в планината , но не мисля да скачам ,а като за начало да се науча до овлядявам колелото :)
LET IT SNOW!
mixi

Мнениеот Quasar » Чет Апр 02, 2009 10:09 pm

Значи ще караш каквото дойде...и аз съм така :). Добре е да определиш един бюджет да знаем дали е по добре ново или старо колело...може да кажеш и мерките си (ориентировъчно-все пак си жена :D )
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот jd » Чет Апр 02, 2009 10:11 pm

Като за начало можеш да започнеш с малко четене от тук:
http://mtb-bg.com/articles/articles.htm
особено ето тук - http://mtb-bg.com/articles/ar003.htm
както и тук - http://www.mtb-bg.com/forum/viewforum.php?f=14

След това вече се ориентирай за стил, каране, велосипед и т.н.

Успех! ;)
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот mixi » Чет Апр 02, 2009 10:21 pm

mmm да много добър старт с четенето :):) доста подробно е описано
LET IT SNOW!
mixi

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 03, 2009 9:32 am

mixi написа:mmm да много добър старт с четенето :):) доста подробно е описано
Продължавай да четеш статиите, както и темите за начален клас велосипеди. Не бързай да купуваш. Първо събери достатъчно познания и иниформация. Успех с начинанието! :agree:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Bolverk » Пет Апр 03, 2009 10:21 am

Аз ще се опитам малко да помогна в описанието на мъжки и дамски колелета.

Двата типа се различават по геометрията на рамката. В компоненти колелетата не се различават особенно. С помоща на тази статия ще разбереш малко за геометрията на велосипедите: http://www.mtb-bg.com/index2.html?http: ... ticles.htm

След това можеш да потърсиш примери на мъжка и дамка геометрия. Аз ще ти дам един един пример:

http://www.gtbicycles.com/gbr/eng/Produ ... ture/#5723 - колелото с дамска геометрия (ако не ти излиза директно в горният десен ъгъл на картинката има бутон Geometry)
http://www.gtbicycles.com/gbr/eng/Produ ... ture/#5722 - ето го същото колело в мъжки вариант.

http://www.gtbicycles.com/gbr/eng/gtw - ето и описанието на GT за промените в геометрията за дамско колело спрямо мъжкото.

За този сайт ще ти трябва англиски, но се надявам да се оправиш не е сложен.

Друго място което можеш да видиш разликите в геометриите на мъжки и дамски велосипеди е сайтът на Scott.

Поздрави и се надявам поне малко да съм помогнал.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот PtD » Пет Апр 03, 2009 11:04 am

mixi написа:Има ли разлика между женски и мъжки колела и каква е тя , защото никой не успя да ми обясни!?

На пазара няма "дамски" фрийрайд колела. Просто трябва да си избереш подходящ размер според ръста си.

Както и финансовите въпроси за покупка и ремонт ?

Ще ти трябват парички както за покупка, така и за ремонт. :8D:

Като за начинаещ мога ли да си позволя да купя втора употреба или трябва да си купя ново колело?

При ограничен бюджет, аз лично бих си взел втора употреба без да се замислям. Не е лошо преди да кихнеш кеша, да се консултираш с някой разбирач за състоянието на конкретното колело.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Bolverk » Пет Апр 03, 2009 11:23 am

mixi написа:мисля за freeride или нещо знам ли искам да е в планината , но не мисля да скачам ,а като за начало да се науча до овлядявам колелото :)

По принцип от това описание аз разбирам по-скоро АМ при това даже АМ твърдак.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот neo92 » Пет Апр 03, 2009 12:32 pm

Bolverk написа:
mixi написа:мисля за freeride или нещо знам ли искам да е в планината , но не мисля да скачам ,а като за начало да се науча до овлядявам колелото :)

По принцип от това описание аз разбирам по-скоро АМ при това даже АМ твърдак.

Според мен след като иска фрийрайд нека си вземе фр колело , а не ам пък даже и твърдак. След като овладее колелото както тя е писала , ще почне и по скокчета и по спускания да ходи и т.н. Няма смисъл сега да си вземе твърдак и след тва като реши че иска да кара на по тежки условия да си взима ново колело и т.н.

@mixi Кажи какъв бюджет имаш , към твърдак ли си се ориентирала или към мекица, за да може да ти се каже какъв модел е за теб , ново или втора ръка и пр.
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Мнениеот Overlorda » Пет Апр 03, 2009 12:49 pm

Според мен няма проблем с читаво колело втора употреба, но наистина трябва да го погледне някой който разбира. А относно бюджета освен колелото и бъдещите ремонти добави малко за консумативи (масло, машинка за чистене на верига ако искаш, някой комплект четки - доста помагат и т.н.) и не чак толкова малко за екипировка - каска и ръкавици задължително. Ако наистина ще караш из планината доста аз не бих спестил от качеството на каската (от там и цената) трябва да е здравичка и добре вентилирана за да може да се кара спокойно с нея. А и едно клинче/къси гащи с памперс помагат ужасно много. Но като за начало прочети из форума, отдели време има много написано и много неща могат да ти станат ясни предварително :). А за бюджета поне аз бих отделил повечко за по качествено нещо, дори и да трябва да се почака малко. Отплеснах се да пиша :) стига толкоз за сега като се поусведомиш повечко - още :beer:
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот Lilly » Пет Апр 03, 2009 6:38 pm

Така първо- ЕВАЛАТА, че имаш желание да се занимаваш с този прекрасен и вълнуващ спорт! Ставаме все повече и повече, което е чудесно... :banana:
neo92 написа:

Според мен след като иска фрийрайд нека си вземе фр колело , а не ам пък даже и твърдак. След като овладее колелото както тя е писала , ще почне и по скокчета и по спускания да ходи и т.н. Няма смисъл сега да си вземе твърдак и след тва като реши че иска да кара на по тежки условия да си взима ново колело и т.н.

@нео92 Защо само я объркваш? Щом искала freeride, да си била взела за freeride. Изчакай малко! Нали тя пита, за да й помогнем, а и ти, сигурна съм, осъзнаваш, че тя надали ще може да започне да кара freeride веднага щом се качи на колелото предназначено за това. Все пак се изисква време, усилия и каране, за да може човек да придобие някаква техника, "да намери своето място върху колелото" така да се каже, да се почувства сигурен в себе си, а не само в байка. Такива умения се добиват много добре с твърдо колело, затова аз ще се придържам към тезата, че най-добре да започне с твърдак на някакво средно ниво (това вече зависи от бюджета), който да може да я ориентира към стила, който би й паснал. Защото карането в планината не е само downhill и freeride, има също така и cross country и all mountain -хайде сега, представи си, нео92, че й хареса xc-то, но тя те е послушала и вече има колело за freeride .. :dontknow:
Накратко- моето мнение е да си вземеш твърдо колело (тоест без заден амортисьор), което да си бъде за пресечен терен. При тях няма мъжки/женски... Дали ще е на старо или не, зависи от това с колко пари разполагаш, но да- все пак едно колело за МТБ "папка" доста, тъй че бъди готова за ремонти и за ъпгрейди и т.н.
Надявам се да съм помогнала и успех в избора! :beer:
Аз като говоря, не приказвам...
Аватар
Lilly

Рейтинг: 1457

Мнениеот codename47 » Пет Апр 03, 2009 6:46 pm

има някои модели на Specialized, Giant, Kona->Women, Norco, Transition(FR, DH), Trek, Titus, Rocky Mountain, Gary Fisher , Yeti и т.нт. които се водят WSD(women specific design)/ D4W(design for women)- разликата с "мъжките" са по-тънките грипове предназначени за малки ръце, дамска седалка, по-къси курбели и при някои модели разлика в геометрията спрямо "мъжкия вариант" с цел да е по-удобен за жените, които се предполага да имат по-дълги крака и по-къс торс->по-къса ЕТТ. Също и вилките/шоковете трябва да са настроени за колоездач с по-малко тегло. Но не всички жени са с такива прпорции така че на някои им пасват повече "мъжките" модели. Когато търсих рамка за моята приятелка бая гледах по сайтовете. Добри отзиви за ниски жени (~150cm) бях чел че са : Specialzed Safire, Titus Motolite/Racer X, Yeti 575 - това за АМ велосипед
http://www.d4wgear.com/
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Teodor40 » Пет Апр 03, 2009 10:06 pm

Пусни твои снимки :liplick:
Така ще можем да те ориентираме на къде да се насочиш... в карането :look:
Някой може дате вземе под крилото си и да навлезнеш по-бързо в... спорта :agree:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот mixi » Съб Апр 04, 2009 1:05 am

Много ви благодаря за отговорите и за съдействието :) сега ще се опитам да прочета голяма част от препратките ви към по специализираната литература. На този етап мога да събера около 500-600 лв и поради този факт питах дали е възножно да почна е велоситед 2-ра ръка ... не ми пречи да поизчакам малко(няколко месеца) и да си позволя нещо , което би понесло и AM i freeride нещо междинно ,по-твърдо като за по-обширни територии на каране. Иначе съм 164см -52-54 кг .
Благодаря ви още ведъж ;)
LET IT SNOW!
mixi

Мнениеот jd » Съб Апр 04, 2009 4:22 pm

Извинявам се малко за офтопика, ама малко ми се струва наивно цялото това freeride начинание.
За да караш freeride трябва да понатрупаш определени умения за водене на колелото (както и Лили е казала). Според мен лично не е лошо да вземеш колело, с което "да се понаучиш малко" и което на по-късен етап или да продадеш, или да надградиш.

Пак ще цитирам Лили за мнението й за твърдото колело - определено и съм на това мнение. Първо, че така ще можеш да усетиш кое как става, второ ще свикнеш как е точно "твоят начин на каране".

Успех! :)
:beer:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот PtD » Съб Апр 04, 2009 6:04 pm

+1 за твърдак.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Пон Апр 06, 2009 3:17 pm

Подкрепям джедая (jd), първо, че за човек без сериозен опит в планинското колоездене да се хвърля във freeride си е сериозен оптимизъм, водещ до контузии. В това отношение мога да дам примери със себе си. Да, по филмите изглежда лесно, но в действителност никак не е. За тези стилове се изискват определени умения, качества, опит, които се натрупват с практиката времето и... въртене :)
Второ - за колелото - без да можеш да караш добре - мекото колело само ще ти създаде вредни навици. Ще спомена само, че и двамата с джедая минахме от уж АМ (all mountain) "мекици" на твърди колелета (RAM HT2). Качествените "меки" колела за АМ/FR започват от няколко хиляди лева. От друга страна - карането на колело не по предназначението му е един от най-сериозните фактори за потрошени компоненти и колоездачи.
За бюджета, който си предвидила забрави за колело с двойно окачване. Съвета ми е, както и на останалите колеги - "твърдак". В този бюджет можеш да се впишеш с някакво Ontario (Drag), което не е лош избор. Лично съм предубеден почитател на RAM ht2 и лично ти препоръчвам да посъбереш някой-друг лев отгоре и да се опиташ да сглобиш колело на базата на тази рамка.
Риска, който и аз поех, при закупуването на части втора употреба е, че не си наясно с цените, моделите, класовете и можеш да вземеш пълен боклук за премного завишена цена, може да вземеш компоненти, които са прекалено нисък клас и не си струва, прекалено износени и захабени компоненти... списъка е дълъг...
За стиловете - лично аз ти препоръчвам да започнеш с XC (cross-country), да се понаучиш да караш, да придобиеш усет към колелото, да натрупаш опит (който се трупа бавно, но си струва) и едва тогава да се замисляш за нанадолни дисциплини :]

Ако си от София - съветвам те да посетиш някоя форумна сбирка - хората са винаги готови да помогнат, лично на мен доста ми помогнаха откъм идеи и съвети, за да си стъпя на.. педалите :]

Успех!

П.П. Каската е задължителна!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот jd » Пон Апр 06, 2009 4:06 pm

Antares написа:Ако си от София - съветвам те да посетиш някоя форумна сбирка - хората са винаги готови да помогнат, лично на мен доста ми помогнаха откъм идеи и съвети, за да си стъпя на.. педалите :]!

Евалата Пешо! :)
Изображение
Аватар
jd

Назад към Общ форум