Здравейте:) Каране на задна:)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Здравейте:) Каране на задна:)

Мнениеот rufu » Вто Апр 14, 2009 7:39 pm

Здравейте... Имам сериозеният проблем, че не мога да се науча да карам на задна гума :):):):) ...Послено когато го правих това беше преди 7-8години, но и тогава не се справях много добре-5-10метра...в моемнта не мога и толкова

Бихте ли ми дали няколко съвета че ми голяма тръпка, но незнам от къде да започна:):)
Колелото е Драг онтарио базова версия :):)

Предварително благодаря на всички отзовали се и помогнали ми да вляза във форма :):)
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Re: Здравейте:) Каране на задна:)

Мнениеот codename47 » Вто Апр 14, 2009 8:01 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Вто Апр 14, 2009 8:02 pm

Газ/спирачка е ключът към палатката ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rufu » Сря Апр 15, 2009 7:28 pm

За съжаление нямам звук на лаптопа :):)

Хайде някой да обясни практически...На коя скорост трябва да съм, на кой зъб? В движени или от място и т.н. :):)
10 х 10 х 10 ви благодаря :):)
Аватар
rufu

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Апр 16, 2009 9:41 am

С четене няма да стане ;)

1. Излез с колелото.
2. Намери равно или с лек обратен наклон (нагоре), гладко асфалтово пътче.
3. Седни на седалката.
4. Включи си на 2:2 предавките.
5. Натисни на педала, дърпайки нагоре и към теб кормилото и изнеси тежестта си назад, дръж гърба си сравнително изправен.
6. Ако усетиш, че тежестта ти е прекалено назад и задната гума върви прекалено напред коригирай това със съвсем леко натискане на задната спирачка.
7. Ако усетиш, че предното колело пък пада на земята се изнеси още назад или/и натисни по силно на педала. Можеш и да пробваш да минеш на 2:1
8. Ти вече можеш да караш на задна гума.
9. Впечатляваш момичетата от съседния блок.
10. Вече не е нужно да ги гониш и да ги пляскаш по дупето или да ги дърпаш по косите.
11. 3-2-1 (щрак) иии...се събуждаш.

Дерзай!

П.П.: Има и друг вариант - оправяш си звука на лаптопа, пускаш си филмчето и директно си преминал на точка 8.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот rufu » Чет Апр 16, 2009 10:27 am

Горния пост беше многооо добър :beer:

Истината е че съм дърт(22г. прехвърлени) да шляпам момичетата пред блока(предпочитам други девойки) :D :D :D ...Обаче как да кажа това ми е една детска мечта :D Не бях се занимавал с колоездене много години, обаче страста пак се връща и искам да почвам да правя глупости :D :eyebrow:

Ще си намеря звук и пак ще пиша :):) А може и едно клипче как карам :popcorn:
Аватар
rufu

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Апр 16, 2009 10:55 am

Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот WesTBounD » Чет Апр 16, 2009 11:58 am

Здрасти, допълвам малко Иво.
Миналата година и аз имах такава тръпка, като твоята. Научих се да правя що годе качествен заден баланс и manual (каране на задна без въртене на педалите) за около 2-3 месеца не много сериозно каране. Ти може би ще успееш за по-малко време. Ето няколко съвета как да подходиш:
1. Вдигни си седалката на височината на кормилото (препоръчително е да не е по-ниска), защото по-трудно ще го изправяш на задна и ще е по тегаво карането-гравитацията ще изпълнява своята роля и ще е по- трудно да се задържиш на една гума.
2. Отначало карай на по-ниска скорост. Така ще ти е по-лесно да коригираш байка, когато тръгне да пада. Няма определена предавка на която трябва да караш. Отначало се кара на по-леки, за да свикнеш, а после се преминава на по тежки. :)
3. Отначало някои казват, че не трябва да се кара със спирачка, но аз започнах да се уча от самото начало със използването й. По-добре да се приземиш, от колкото да го обърнеш. Вероятно в началото няма да си толкова уверен, затова карай някъде сам, аз поне се притеснявах при наличието на женски около мен, докато карам. Ами ако падна?!
4. Като станеш по-уверен, смени мястото където караш. Вместо по лек баир карай по равна улица. След като усвоиш и карането по равно започни да се учиш да караш по надолнище. Започни от леко и постепенно ще искаш по-голямо и по-голямо. Така постепенно ще усвоиш и manual-a.
5. Вече си готов да се "гъзариш" пред роднини, колеги, прители, съученици, гаджета и др...
П.П Иво много вярно е написал всичко, просто го допълвам.
Чакаме клип! :agree:
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот rufu » Чет Апр 16, 2009 7:52 pm

Спуках гума днес:(:( Утре обаче ще я направя и ще съм цял ден на бачкане и ще го обръщам това онтарио докато се научи :D
Иначе не се притеснявам, че ще падна...не се притеснявам и от чужди хора...даже напротив...

Често преобръщам колелото но скачам на крака така че това не ме притеснява...В момента карам 3-5метра мааксимум на задна...Обаче не мога да се задържам за по-дълго време..>За това питам за някакви тънкости и аз да съм в грешка...

Когато бях малък карах доста лудо...Скъсал съм два предни амортесьора сънтур и много педали.курбели и оси...Вярно че карах само боклуци, но ги изтезвах (макар сега като се сетя колко много съм рискувал с такива евтинджоз байкове..)
Аватар
rufu

Мнениеот Geronimo » Пет Апр 17, 2009 12:23 pm

Здравейте, и аз се уча да балансирам на задна гума. При мен проблемът е ,че много залитам настрани ( причините не са силен вятър или злоупотреба с алкохол :lol: )
WesTBounD написа:........ Вдигни си седалката на височината на кормилото (препоръчително е да не е по-ниска)......

IVO Jordanov написа:..... дръж гърба си сравнително изправен.......
Тези съвеи ми помогнаха да увелича растоянието значително за което благодаря на авторите им, но проблемът все още си го има.
Забелязах че залитам предимно на дясно и се усетих ,че причината е защото започвам да въртя с десен крак (при започване с ляв крак залитах на ляво). Корегирах това като изправях колелото по-плавно.
И все още ми куца равновесието на страни . Някакви съвти по този въпрос? :dontknow:

П.П. Забравих да спомена колелото. Днес пробвах със старото което е с двойно окачване задницата има 10 см ход и вилката е двукоронен ZOOM 650 gordo (3,700кг)
Другото коело е с 19 см ход на задницата и вилка BOXXER (около 3.250) Споменавам окачването и теглото на вилката , защото и това сигурмо има значение :dontknow: .
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот hitar_potter » Пет Апр 17, 2009 1:59 pm

Май с твърдак ще ти е доста по-лесно да се научиш. Защото иначе.. де да знам, задницата ще ти „бяга“ :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот WesTBounD » Пет Апр 17, 2009 4:06 pm

За равновесието си провери каплата да не би да е поставена накриво (да не е на еднакви разстояния от стените на рамката) Може да става така и от рязкото изправяне. :dontknow: :idea:
Ще споделя малко личен опит. Аз като се понаучих да карам започнах да си помагам с вилката за да го вдигна. Изправям се на педали натискам вилката (ако можеш си я настрой на малко по-бърз рибаунд) завъртам педала, дърпам към мен кормилото и сядам по назад на седалката. После се местя като муха без глава в зависимост от ситуациите сядам по-напред и по-назад на нея. Трябва да седнеш по възможно най-бързия начин, след като вече си на едно колело.
Успех! :eyebrow:
Надявам се ви помагам по някакъв начин! :agree: :beer:
WesTBounD

Мнениеот PtD » Пет Апр 17, 2009 5:12 pm

За залитането наляво-надясно, използвай коленете :nuts:
Аватар
PtD

Мнениеот Geronimo » Пет Апр 17, 2009 5:17 pm

@hitar_potter ,с твърда рамка наистина се балансира по-лесно :agree: . Повечето хора които познавам са се научили на Балканчета или други твърдаци.Изкушавам се да взема колелото на майка ми :D .
@WesTBounD ,каплата е идеално центрирана и на 2-те ми колела. Все повече ме съмнява причината за "залитането" да е в ряско тръгване, защото почвам да губя страничния баланс след няколко метра. Като започне да се накланя колелото, веднага се накланям на другата страна , но без резултат. Предполагам че теглото и на 2-те колела не е подходящо за начало. За съжаление нямам LOCK на нито едно от колелата и ще трябва да си намеря твърдак за да се науча.
Аватар
Geronimo

Мнениеот PtD » Пет Апр 17, 2009 6:25 pm

Не е необходимо. И на меко колело може да се научиш.
Аватар
PtD

Мнениеот rufu » Пет Апр 17, 2009 6:41 pm

И аз имам прогрес от днес...За 10-15мина каране увеличих дистанцията :):) Само че гумата ми пак спада и след празниците ще трябва пак да се разправям да я правя... Иначе скоро ще му хвана цаката :D

Айде успех на всички :popcorn: :popcorn:
Аватар
rufu

Мнениеот hitar_potter » Пет Апр 17, 2009 8:27 pm

Geronimo написа:@hitar_potter ,с твърда рамка наистина се балансира по-лесно :agree: . Повечето хора които познавам са се научили на Балканчета или други твърдаци.Изкушавам се да взема колелото на майка ми :D .
@WesTBounD ,каплата е идеално центрирана и на 2-те ми колела. Все повече ме съмнява причината за "залитането" да е в ряско тръгване, защото почвам да губя страничния баланс след няколко метра. Като започне да се накланя колелото, веднага се накланям на другата страна , но без резултат. Предполагам че теглото и на 2-те колела не е подходящо за начало. За съжаление нямам LOCK на нито едно от колелата и ще трябва да си намеря твърдак за да се науча.

Може би да набичиш рибаунда на макс :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот WesTBounD » Пет Апр 17, 2009 8:38 pm

Сигурно отначало е дразнещо и тегаво балансирането на задна с меко колело, не съм карал, не знам. Аз се сещам за някои плюсове на мекицата.
Например един приятел караше Бомба-Drag The Bomb и не използваше много често спирачката, понеже се беше научил да натиска шока като усети, че се преобръща и това му играеше роля на спирачка. Бъди упорит, така ще се научиш! Настрой си рибаунда на по-бърз и на шока и на вилката! :)
WesTBounD

Мнениеот PtD » Пет Апр 17, 2009 10:18 pm

Друго предимство на задното окачване е, че дребните неравности, с които иначе трябва да се съобразяваш, направо се прегазват. :8D:
Аватар
PtD

Мнениеот neytchev » Нед Апр 19, 2009 9:06 pm

А има ли проблем ако карам прав на задна.На мен така ми е по-лесно, иначе залитам.
Изображение
Аватар
neytchev

Рейтинг: 1117

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 19, 2009 9:08 pm

Кат ти е по-удобно, що да има проблем ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот WesTBounD » Пон Апр 20, 2009 2:02 pm

Карай, както ти е по-удобно засега. Имай предвид, че ще ти е значително по-трудно да караш на по-дълги разстояния (когато си прав). :)
WesTBounD

Мнениеот xFx » Пон Апр 20, 2009 6:49 pm

Моят съвет към теб и другото момче е да държите кормилото с изпънати,стабилно държащи ръце.Надявам се автора да не възрази,но мисля,че ще е полезно за много хора тук всеки който има желание,да сподели съвети за трикове,как е по добре,какво не трябва да се прави и така нататък.За да се избегне каша,мисля,че примерно наий-отгоре на поста би било добре да се слага името на трика с букви които изпъкват в погледа ти.Иначе това филмче tricktionary ми беше много полезно лично на мен,и се надявам да продължава да бъде.Може би 70% от нещата които мога са научени с подкрепата му.Препоръчвам да се изгледа.
Аватар
xFx

Рейтинг: 1328

Мнениеот Geronimo » Пон Апр 20, 2009 9:05 pm

xFx написа:Моят съвет към теб и другото момче е да държите кормилото с изпънати,стабилно държащи ръце.

Аз така правя :agree:
Според мен кашата ще е голяма ако се дават съвети за други трикове ,но не мисля че ще навреди Баланс на предна гума.
1.Когато изправяте колелото на предна гума само на спирачката ли разчитате да изправи колелото (т.е. седите си спокойно на седалката)?
2.Има ли опасност за ушите на вилката (в моя случай BOXXER RACE 05).
3.Споделете някой друг съвет.

:peace:

П.П. http://vbox7.com/play:8459c695
Аватар
Geronimo

Мнениеот WesTBounD » Пон Апр 20, 2009 9:44 pm

http://vbox7.com/play:b89b01bb
Eдин приятел прави баланси на предна тук. :8D: Карача беше само 13 годишен, когато е сниман клипа. :^: Караше 24 метра и задобряваше със всеки изминал ден, но уви падна и си спука кост на ръката и сложи край на карането си на предна. :V: Сега сигурно щеше да кара много повече. :dontknow:
Карайте с протекция!
WesTBounD

Мнениеот rufu » Сря Апр 22, 2009 1:34 pm

Не възразявам за развитието на темата и в други посоки :):)

Иначе нямах много време да карам тия дни а и сега вали, но така съм сигурен че до 1-2 дена каране ще съм се научил вече :peace:
Аватар
rufu

Мнениеот Alleyezonme » Чет Яну 14, 2010 11:06 pm

и аз имам голям мерак от малък да се науча. Сега като беше по хубаво времето ходих да покарам 2-3 пъти ама не ми се получава много. Карам около 10 метра маь в наи добрия случай. При мен проблема е че като го изправя и ако тръгне да пада завъртам по бързо педалите и гледам да изнеса тежеста назад и дърпам леко кормилото към мен но иджа един момент ж който скоростта ми вече е доста голяма и с завъртането на педалите не мога да задържа гумата във въздоха и я пускам. Стана ли ясно какво имам впредвид или? Незнам или не вдигам още в началото достатъчно високо гумата ли ? А да попитам докато карате използвате ли задната спирачка за баланс в смисъл след като я натиснете продължавате ли след това да карате или го пускате. Щото аз натисна ли задна и уж леко гледам да я натискам ама винаги след това пускам гумата. Незнам може и да е страх да не се захлюпя по гръб ама не би трбвало защото се стигне до таква ситуация скачам от колелото. Ае нз ама нещо не ми се получава за сега. Няма да се откажа де само да се постопли вемето още по упорито ще опитван но все пак ако някой помогне с напътствия ще съм му много благодарен
Alleyezonme

Рейтинг: 1210

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Яну 15, 2010 12:40 am

Най-важното при ученето на каране на задна гума е да се научи човек да прекантарва, защото не малко пъти ще се случва да обръща баланса и да трябва да се подпре на крака. След това трябва да се отпусне човекът, да не мисли, че може да се пребие всеки момент, също така не трябва да се мисли определено "колко точно да натисна спирачката". Карането на задна гума е до някъде трениране на баланса на тялото. Когато веднъж си хванал баланса, то всичко след това е лесно да се подкара на задна. Аз лично започнах с твърдак, началото беше трудно, мога да го разделя на 3 етапа.
І етап - учене на обръщане на баланса и каране на една скорост с обороти (не съм използвал спирачка)
II етап - учене на каране с превключване на скоростите, увеличаване на скоростта (пак не съм използвал спирачка и доста съм падал, понеже при скорост от 30км/ч като се обърне баланса няма как да се тича толкова бързо след колелото)
III етап - усвояване на прословутата техника със спирачката, писна ми да падам и това ме подтикна да търся решение на проблема.
С твърдака имам "рекорд", който е около 5км.
След като се запалих по карането на по-сериозните фул съспеншън машини, и след сглобяването на такава реших да пробвам как е "на задна", от началото високият център на тежестта ме сваляше за отрицателно време. След около 2-3 часа връткане хванах баланса на колелото, и го въртях дори в кръг с диамерът 3-4м. Помолих колега, с който караме да ми даде неговото колело да видя дали ще се справя с баланса, и учудващо го подкарах веднага, вярно, не можех да го кълча на където искам, но в права линия го карах. Цялата философия е да се усети задната спирачка, леко и плавно натискане в точното време гарантира безпроблемно каране. При пазене на страничен баланс и правене на завой, важна роля играят колената, които по някога ми се налага да мърдам доста смешно настрани. След научаването на безпроблемно каране на задна гума е време за научаване на Manual, с твърдака съм изкарвал доста голямо разстояние с помощта на предварителна солидна засилка, но с мекицата е по-трудно. Лятото имах възможността да пробвам как е карането на Manual със скорост около 60км/ч на едно спускане, изживяването си струва, риска - не. Успех в новите начинания, момчета :agree:
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Яну 15, 2010 9:57 am

Вдъхновявате - никога не съм опитвал да се движа на едно колело, за повече от някоя и друга бабуна при спускане. Бехемота който се опитвам да карам е доста тежък, особено предница. Отивам да опитвам и ще дам резултати ;)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Яну 23, 2010 9:28 am

:rofl: :rofl: :rofl:
За геометрия и ход на бехемота няма да говорим, но поне за издръжливост едва ли би имал проблем от някой друг manual... Осъзнай се какво говориш, човече...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Следваща

Назад към Общ форум