Сглобено или готово ново колело до 600лв

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Сглобено или готово ново колело до 600лв

Мнениеот the_kernel » Чет Апр 16, 2009 11:30 am

Здарвейте, байкъри ! Както вече се досещате аз съм новак и като такъв, ви моля за малко помощ. А ето и проблема ми :
Искам да си купя ново колело, като отделения за него бюджет е 550-600. Тъй като си направих труда да прочета голяма част от темите тук, преди да започна тази, си съставих сравнително добро мнение за ДРАГ КЛАЙМЪР с размер на рамката 16,5" и 26" на гумите. Геометрията на рамката, частите, с които е окомплектован и най-вече качеството им, ми направиха впечатление до толкова, че да реша да го купя. Целта за която искам колело е лек DH, умерен траял и малко DJ, като естествено ще го карам и спокойно в града (т.е. ще го ползвам и само като средство за придвижване, но сравнително рядко). И така всичко си беше супер, докато не разбрах, колко струва всъщност велосипеда, а именно около 690лв (говоря за модел 08,09 (поправете ме, ако греша (а аз много се надявам да сгреша...))). Като имате предвид всичко това, бих искал да чуя (прочета) мнението ви относно варианта, да си сглобя колелото, като заместя някои части, които са ми "излишно качествени" с някои по-евтини, така че да се впише в предвидения ми бюджет. Не желая да правя компромис със спирачките, каплите, вилка и др. важни елементи. Кажете струва ли си да си избера някои по-евтини части и колелото да бъде сглобено и колко би ми струвало едно такова сглобяване...
Благодаря предварително на всички отзовали ми се на помощ.
Аватар
the_kernel

Рейтинг: 1240

Re: Сглобено или готово ново колело до 600лв

Мнениеот veskoz » Чет Апр 16, 2009 2:10 pm

Добре дошъл! Значи досега не бях чувал за даунгрейд на стоков байк, но ти явно си имаш нещо в предвид. Дали има смисъл...хм...като се замисля може би ще ти излезне почти същото. Пример: сваляш заден дерайльор за 70 лв и слагаш за 40 лв, майстора ти взима за галимацията примерно 20 лв и реално си с 10 лв на далавера и със заден дерайльор за 70 в джоба на който не можеш да вземеш повече от 40 (колкото и да е нов вече е излязъл от магазина -> цената на половина) Виж ако имаш някой в предвид който да ти изкупи чарковете или най-добре самия майстор вече нещата стават съвсем различни. Но най-важното е да видиш дали има нещо което да позволява компромис ;) Успех
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Апр 16, 2009 4:12 pm

the_kernel написа:Целта за която искам колело е лек DH, умерен траял и малко DJ, като естествено ще го карам и спокойно в града

:bigeyes: Е те такова животно нема :bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Чет Апр 16, 2009 4:59 pm

Е, клаймъра е еднакво зле за всички споменари дейности :) И най-малко зле от останалите байкове в тоя ценови клас.

Ако искаш да го вземеш по-евтино, препоръчвам ти да си вземеш клаймър на старо. Иначе не е много редно да downgrade-ваш повече, тъй като така или иначе, клаймър си е бюджетно ориентиран велосипед.

Купи си каска!

бтв, какво разбираш под „лек DH, умерен trial и малко dj“?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот the_kernel » Чет Апр 16, 2009 6:05 pm

Благодаря много за мненията ви, бяха ми много полезни..мисля обаче, че е станало недоразумение..тоест аз не съм се изразил правилно. Имах предвид да купя само рамката, а нея да я окомплектовам с компоненти от по-нисък клас, а в никакъв случей да разваля стоковия модел.
Под лек DH разбирайте - Западен парк, и дивите места по Южния и рядко, ако се случи изобщо - Витоша. Умерен траял - ами много се запалих и искам да се уча без да имам претенции за специализиран за това байк (просто в свободното време бих се занимавал). Малко дърт - ами почти като даунхила.
Аватар
the_kernel

Мнениеот Night_Falcon » Чет Апр 16, 2009 6:42 pm

ДХ в Южния и Западния :bowdown:
Велосипед, който да става за всичко НЯМА, особено с този бюджет, а и ти си посочил възможно най-крайните дисциплини. Моя съвет е засега да се спреш на един стил, пък после да решиш дали да блъскаш още пари в него или да взимаш втори и трети колела за другите :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот hitar_potter » Чет Апр 16, 2009 6:56 pm

Можеш да видиш дали можеш да го направиш без скорости. По тоя начин ще спестиш доста пари от дерайльори и команди. Това в случай, че няма да въртиш с това колело :) Иначе колегите са си казали.. Универсален байк няма. Но клаймъра го ползват за какво ли не и уж държи.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот the_kernel » Чет Апр 16, 2009 7:39 pm

OK, много благодря за мненията ви.
Аватар
the_kernel

Мнениеот rufu » Пет Апр 17, 2009 11:24 am

Aко си вземеш само рамката и тръгнеш да сглобяваш с отделни компоненти, дори по нисък клас компоненти ще ти излязат по скъпо ако купиш цялостно окомлектовано колело! И това си е нормална политика на всички производители фирми и дистрибутори...ЗА това този вариант отпада..

Смятам че е по-добре да се "напънеш" още малко и да събереш още някой лев...

Другия вариант също е възможен - да подмениш нови части с нови от по-нисък клас...А и това че ще ти вземат някакви пари за подмяната на частите не е вярно :agree: Та това ти остава като вариант...

Само за любопитство да отбележа че тия дни получих рамка RAM HT3 с окомплектовка на HT1 и цена от 850лв....

Така че няма невъзможни и комбинации и решения :):)
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Мнениеот hitar_potter » Пет Апр 17, 2009 2:18 pm

:offtopic: @rufu РАМ и Драг имат различна политика относно окомплектовките. За жалост на Драг, според мен. До колкото знам, много трудно можеш да накараш да ти направят промяна в окомплектовката при драг (особено във веломаниите). За разлика от това, при RAM това е редовна практика, за което им правя евала. Отиваш, казваш, че искаш да смениш тва, тва, тва и тва и нямаш проблеми. Даже си избираш цветове на байка. (Говоря за BAS, де, не знам как е при дистрибуторите им) :offtopic:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот rufu » Пет Апр 17, 2009 6:16 pm

Както ти каза--> зависи от дистрибуторите... Ако веломаниите не искат, то някой от другите дистр. които предлагат моделите им може да правят промени:):) Въпрос на търсене и желание е :)

Иначе за Рам си многооо прав :agree:

Ето за любопитните...Знам че е малко офтопик..Снимките са от преди 10мин..
Ето ХТ3 рамка с окомплектовка на ХТ1 ...Колелото изглежда много добре и струва само с 30лв. повече от ХТ1 --> 830лв. :)

Изображение

Изображение

http://www.ventsivladev.snimka.bg/album ... d=11666169
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти