Литиевата грес вреди ли на гумените уплътнения?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Литиевата грес вреди ли на гумените уплътнения?

Мнениеот feb » Вто Май 05, 2009 12:55 am

Здравейте,
Четох, че литиевата грес е чудесна за главини и чашки, но в някои от постовете пише и че е опасна за някои компоненти. Ако я слагам на главините и на чашките си рискувам ли да ми се прецакат гумените уплътнения, които са там за предпазване на лагерите от прах, вода и т.н.?
Имам една тубичка литиева грес на Моторекс. Мога ли да я ползвам или ако не е подходяща, каква да ползвам?
Преди време имах една страхотна грес от трамвайното депо до нас и балканчето си я ползваше с удоволствие, но сега нещата вече седят по съвсем различен начин.
"И задниците носят маски. По обясними причини."
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Re: Литиевата грес вреди ли на гумените уплътнения?

Мнениеот Univer welo » Вто Май 05, 2009 7:25 am

Не съм специалист по греси , но знам че при спирачките на автомобилите пълнят гумените уплътнения с литиева грес, защото издържа на високи и ниски температури. Не се омайвай от търговски реклами, аз мажа след почистване ,външно вилката с литиева грес. Две години нямам грижи, но не се оливам. :nono:
Всички гумени уплътнения /където има мазане / задължително трябва да са маслоустойчиви. Това не се отнася за гумени уплатнения "народен тип" -правени в гаражи и изби. За тях и балсам за нежна кожа не им понася. Надявам се при теб нещата да са по истински. Бъди щастлив. :deal:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Quasar » Вто Май 05, 2009 9:05 am

С който и да съм говорил все ми казва че литиевата грес не била щадяла гумените уплътнения...ако е за подпорите на вилката ползвай телфонова, примерно на weldite имаше по 10тина лв в скриймбайкс. Все пак съм сигурен че хората които са ми го казали си знаят работата и реално литиевата грес прави проблеми. Нооо ти си решаваш.
ПС Ако ще мажеш втулките на вилката слагай тефлонова, а за семерингите можеш да ползваш тефлонови/силиконови спрейчета или да си купиш масло (от това което слагат в хидравликите) и да мажеш и с него...
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот Admin » Вто Май 05, 2009 12:31 pm

@feb
Навсякъде, където съм чел, пише литиева грес да не се ползва за вилки и шокове - сигурно има защо.
За главини не би трябвало да има проблеми, най-малкото защото гумените уплътнения, за които говориш (ако правилно разбирам въпроса ти), не са в пряк контакт с греста. Освен това сигурно са от материал, който не се поврежда от нея.
Предполагам, че подобно е положението и при повечето модели чашки - моите винаги съм ги смазвал с литиева грес и не съм имал проблеми до момента.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот feb » Вто Май 05, 2009 1:06 pm

Admin написа:@feb
Навсякъде, където съм чел, пише литиева грес да не се ползва за вилки и шокове - сигурно има защо.
За главини не би трябвало да има проблеми, най-малкото защото гумените уплътнения, за които говориш (ако правилно разбирам въпроса ти), не са в пряк контакт с греста. Освен това сигурно са от материал, който не се поврежда от нея.
Предполагам, че подобно е положението и при повечето модели чашки - моите винаги съм ги смазвал с литиева грес и не съм имал проблеми до момента.

За вилката нямам и намерение да я ползвам. Много е гъста(Даже зимата не ми се отваря шоферския джам заради смазване с такава грес ;-)). Гумените уплътнения са точно тези върху конусите и честно казано си имат пряк контакт с греста, защото тя все пак излиза по малко и точно гумата я държи хем да е там, хем да е сравнително чиста. Не че не съм карал и колела без такива гумички на главините, но така определено е по-добре, а финансите в момента не са за пренаплитане на капли с нови капсуловани главини. Чашките също имат някакви гумички, които се огресяват(и нова дума измислих...).
Мерси на всички! :)
Аватар
feb

Мнениеот bikerider » Вто Май 05, 2009 1:24 pm

Няма еднозначен отговор, по простата причина, че има един милион вида гуми, силикони и прочие химически съединения, които се използват за уплътнения, семеринги и прочие.
Затова ако не си инженер-химик и не си наясно с всички видове уплътнения, по-добре избягвай литиевата грес. Аз не съм инженер-химик и затова гледам какво производителя е забранил да се ползва - можеш да бъдеш сигурен, че ако има потенциална опасност за проблем той ще бъде споменат в ръководствата.

В случая на конкретния въпрос за чашки със сачми и сепаратор, никога не съм имал или виждал разядени такива уплътнения от литиева грес. Дори да става с някои модели чашки, тези уплътнения изобщо не са критични - само удължават живота на чашките, така че давай смело.

Univer welo написа:но знам че при спирачките на автомобилите пълнят гумените уплътнения с литиева грес, защото издържа на високи и ниски температури.

:roll2:
Чувал съм, че травеститите се пълнят предварително с една определена смазка, защото издържа на налягане и секрети. Ta да почнем да мацаме вилките с вазелин, а? :)

Идват ми наум и други аналогии :D, но излизат извън добрия тон.

@yavka: :) :agree: :beer:
Последна промяна bikerider на Вто Май 05, 2009 1:38 pm, променена общо 3 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот yavka » Вто Май 05, 2009 1:28 pm

Аз до колкото съм запознат всеки производител има препоръки с каква грес да се смазват вилки/шокове.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Admin » Вто Май 05, 2009 1:41 pm

Покрай тая тема прочетох тук-там из нета за литиевите греси и употребата им при велосипедите. Както каза bikerider, за еднозначен отговор е невъзможно да се говори. Все пак като цяло не ги препоръчват за вилки и шокове - доколкото разбрах не само заради възможно увреждане на уплътненията, а и по други причини (например вероятност от запушване на клапите при някои системи за амортизация и др.).
За главини като цяло няма проблеми, макар че и по този въпрос се срещат различни мнения, което е нормално, като се има предвид, че има и различни видове литиеви греси. За някои се твърди, че не са достатъчно издръжливи, за други, че са ОК. Това е обаче от гледна точка на смазочните качества. За вреди по главините и уплътненията им никъде не се споменава. Аз лично досега проблеми не съм имал с литиева грес при главини и чашки.
Като цяло останах с впечатлението, че повечето литиеви греси от автомобилните магазини минават за евтини и достатъчно универсални смазки, но не толкова добри и издръжливи, както специализираните смазки за велосипеди, в които обикновено има и специални добавки, повишаващи качеството (и цената) им. От специализираните греси за велосипед има и такива с литий, които обикновено са предвидени за обща употреба, т.е. навсякъде, където не пише изрично да се ползва друга, по-специална грес. Обикновено при главините и чашките е точно така.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот feb » Вто Май 05, 2009 5:29 pm

@Admin
Да, да, определено и през акъла не ми е минало да мажа вилката. Просто не знам как са другите литиеви, но моята е ужасно тежка. Някой беше писал в една от темите, че такава трябва да си е и е перфектна за главини. Ще видя на сайта на производителя какво пише за Formula-ите. Преди, освен тази трамвайната, която имах и беше перфектна бях взимал за трабанта една консерва, мисля молибденова грес беше и пак беше супер готина и не ми е създавала никакви ядове. Явно ще се почете още преди да се маже. :)
Мерси още веднъж за консултациите и съветите! :^:
Аватар
feb

Мнениеот bdz43r » Вто Май 05, 2009 5:35 pm

Моята XT главина беше заводски с такава грес (поне на вид същата), сложих отново от нея.
Другата главина (Deore) вече година също е с такава грес, наскоро я отварях и нямаше видими необичайности.
Аватар
bdz43r

Мнениеот feb » Вто Май 05, 2009 5:45 pm

bdz43r написа:Моята XT главина беше заводски с такава грес (поне на вид същата), сложих отново от нея.
Другата главина (Deore) вече година също е с такава грес, наскоро я отварях и нямаше видими необичайности.

Е, не, аз не очаквам вътре да има странности, защото греста си е доста плътна и водоотблъскваща. Доста трудно си измивам ръцете, след като съм я слагал. На лагера няма какво да му стане, главно предпазните гумички ме притесняват да не се разкапят. Случвало ми се е какви ли не гумени неща да се разкапят при супер необичайни и на пръв поглед безобидни реакции, като дори не е с течни вещества, а понякога даже и с твърди.
Аватар
feb

Мнениеот рс » Сря Май 06, 2009 10:04 pm

Ами от обикновените греси литиева, калиева и калциева едната е свястна, другите не държат на вода и стареене.. ама коя беше.. :dontknow:
Калциевата е най-зле със сигурност, май литиевата е втората, а калиевата е хубавата. Значи не е добра.
И трите не повреждат уплътненията от разяждане, но май има проблем с изтъркването - греста не е доататъчно пързаляща се. Най-хубави са синтетичните, но не тефлоновите (или силиконови - другото им име). Синтетичните са все прозрачни и шарени и изглеждат като желе. Такива остават по пакетчетата от комплектите за смяна на лагери или маншони по автосервизите, и във всеки сервиз има грес на аванта колкото искаш.
Велогресите, дето били със специални добавки и са по-скъпи са ... :D :banghead:
Естествено промишлените и автомобилните са в пъти по-добри, но велосипедистите са в повече пъти по-некомпетентни и гадните корпорации ги цакат с реклами и цени.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bikerider » Сря Май 06, 2009 11:00 pm

:offtopic:

рс написа:греста не е доататъчно пързаляща се

:D

рс написа:тефлоновите (или силиконови - другото им име)

:lol2:

рс написа:Естествено промишлените и автомобилните са в пъти по-добри, но велосипедистите са в повече пъти по-некомпетентни и гадните корпорации ги цакат с реклами и цени.

:lol: :roll2:
Благодаря ти от сърце! Не съм предполагал, че ще се разсмея от пост във Веломеханик! :thumb:
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Чет Май 07, 2009 8:31 am

Ми и аз се смея на някои псевдотехнически твърдения специално около велосипедите.
Получих и друга забележка мислех да я добавя към развеселяващия си пост, ама не мога да го променям -
От това, което съм чел за гресите, за повечето неща изобщо не си прав. Не знам на какво се базира мнението ти, но те съветвам да проучваш нещата по-добре, преди да пишеш, за да не подвеждаш и други хора.

Жалко, че съм се объркал. Ще се поправя. Дали не може да ми кажете кое е грешното? А и другите хора да се светнат?
Може би трябваше да обясня по-подробно за какво говоря, но толкова веме ми се отделяше като писах :dontknow:
Плъзгавината на греста е израз на български, който много точно обобщава свойствата и да поддържа масления клин, задържане по повъхността на тънък слой след прилагане на контактно налягане (примерно - след обърсване оа маншон, маншет на уплътненоие и други избутващи смазката неща). Прилепчивостта е важна износването на повърхнини, които се трият нециклично - примерно маншета на уплътнение на главина - където няма какво да нанася нова порция грес периодично. Смазка с по-добър маслен клин и осигуряваща нисък коефициент на триене, е по-добра - примерно синтетичните, кастрол сц 2000, 3000.. (не помня търговски марки добре), синтетичните на юнил, шел и т.н.

Прозрачната безцветна грес е популярна из народните среди като 'силиконова' или 'тефлонова', въпреки, че е смес от различни. Основната идея е да е силициево-органична, с цел висока химическа и водо- устойчивост. Освен тази 'тефлонова' има и други смазки с добавки от частици (зърна, люспи, влакна) тефлон и подобни халогено-органични полимери. Така осигуряват някаква повишено прилепване при определени условия и съответно намалява вредите от сухо триене след разкъсване на масления клин при полимерни и метални повърхности. Чисто 'металната', за желязо, е греста с молибден, допреди синтетичните беше най-добрата, а може би и сега. По някакви причини се заменя вече със синтетични.
Малко и за 'корпорациите' - лафа е за майтап. Ама я кажете колко ви цакат за 50-100 'специална' грама грес? И каква е точно? Понеже от най-добрите синтетични може да се купи 400 милилитра за 25-60 лв, зависи основно от надценката и марката, не от качеството. Молибденовата е от под 15 до 50 лв. Вело изискванията в повечето случаи не се доближават до условията на авто или друго обичайно натоварено оборудване - нито температура, нито скорости, вибрации и часове...
Правилник:
рс

Мнениеот bikerider » Чет Май 07, 2009 10:03 am

:offtopic:
Благодаря, че се отнасяш сериозно :agree:

Относно аналогията с автомобилите, отново и отново е неуместна. Първо, никой не кара 3 дена автомобил в кал до глезените, че и повече. Никой не кара автомобил при -10 градуса и сняг до коленете. Никой не кара автомобил в пясък, жега и прочие. Отново трябва да напомням, че това е форум за планинско колоездене. Може би трябва да се запознаеш с условията, при които се кара истински. Надявам се, че няма да твърдиш такова нещо и за накладките, спирачната течност и прочие.

Така. Хубава грес за лагери (Моторекс) струва 10лв за 100г във веломагазин. В голяма разфасовка или купена от вносителя струва по-малко. Цената на производителя е още по-надолу.
Хубава грес за вилки (PrepM) струва 10-12 долара за 180г. Такава грес няма за автомобил - никой не си смазва шишовете/семерингите на амортисьорите. Имам чувството, че говориш така по впечатления от българския пазар - той наистина предлага доста по-мизерни продукти отколкото може да се намерят по света. Изобщо, не мисля, че каквото и да е обобщение е уместно, но ти си знаеш най-добре.

Та трябва ли да продължавам още за да се види, че автомобилните условия нямат нищо общо с MTB условията, както и че цените на смазките са съизмерими?
Аватар
bikerider

Мнениеот STAFF » Чет Май 07, 2009 4:01 pm

:rofl:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот рс » Чет Май 07, 2009 9:08 pm

STAFF написа::rofl:

..ко е смешно бе, ааа... :)
Абе тия примери за лоши условия са малко смешни, но карай.
Какви са тези греси, които ви предлагат? Трябва да ги пипна, за да позная, или да прочета какво са пъхнали в кутийката.
Лоши условия са високи обороти, липса на начин за диагностика и поддръжка за повече от няколко хиляди часа, известно затопляне, вибрации, ударно натоварване, вода, химикали и прах, водни и кални пръски .. всъщност това са нормалните условия за повечето сериозни железарии около нас. Единственото, което е сложна задача са веригите, и може би дисковите спирачки - тия за спускане сигурно се пържат, а са с малки накладки. Веригата е супер тъпо нещо за момента, някой ден ще се смени със по-малко скорости отвън и затворена кутия за още няколко или всичките - и ще покрива същия диапазон като сега. Останалото са съвсем обикновени неща, работещи направо във статичен режим, мърдат, колкото да се мажат.
За главини са повече от добри всички калиеви (ако не греша коя от трите е добра) греси с противозадирни добавки. Не, че трябват по предназначение, но намаляват триенето и улесняват карането с някой промил може би.
Правилник:
рс

Мнениеот рс » Пет Май 08, 2009 7:24 am

майтап няма - чета това в един форум
Е понякога се налага за срам да ходим и на професионален монтьор, скъсани вериги, 2 пъти сме сменяли заден венец на скоростите, стопени лагери при педалното движение и слагане на ново капсуловано, 4 пъти кривим предна капла при паркиране в ония

Смятай за какви обороти става дума... :rofl: :roll2:
Тоя е карал с 130 нагоре по някой баир на малката плоча!
Правилник:
рс

Мнениеот Antares » Пет Май 08, 2009 7:37 am

рс написа:...
Toва не е клонинг на агент Жеков, нали? Щото намирам сходства...

А относно литиевите греси - от няколко години си смазвам главините (нисък и среден клас) с такива, средно два пъти на сезон (под сезон визирам периода пролет/лято/есен) и до сега не съм имал проблеми с уплътненията.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Съб Май 09, 2009 12:49 pm

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Съб Май 16, 2009 11:20 pm

Чета, че все пак ви цедят здраво http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=54565.
Да живеят велосипедните технологии и велосипедите с по-прецизни части от автомобилите и останалото индустриално оборудване :beer:
Аз сега чета за маслата, ама не съм дочел, поради липса на информация за 'специалните' продукти. Гледам цените са с разлика 100-200 пъти там.
Правилник:
рс

Мнениеот did » Съб Май 16, 2009 11:41 pm

Не бъркай гресите с О-пръстените!

Пробвал съм много греси и специалните греси за вилки си струват всяка стотинка!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот рс » Нед Май 17, 2009 8:59 am

Аз отричам легендите, които ни пробутват производителите на части. Има смисъл от тях, но малко допълнителна информация няма да е излишна. Иначе се стига до куриоза 'аз не знам какво слагам, но не е какво да е'. Гумените пръстени и уплътнения са си много важни, и там има подвеждане. Човека в онази тема си го е казал - нито размери дават, нито нищо, ама ти продават нещо 'специално'.
Правилник:
рс

Мнениеот M1010X » Нед Май 17, 2009 7:39 pm

@pc - този куриоз присъства навсякъде в сфера, където са са събрали много хора, обединени от някаква най-общо казано дейност, но които в по-голямата част разбират масово от самата дейнитест, но не и от технологиите под нея. Наблюденията ми се базират както тук, така и още поне две насоки (мъничко фотография и доста повече авто-моделизъм), където доста често се отхвърлят "побългаряванията" (ебати моделизма без моделиране, нали?), базирани на чиста логика и техническо мислене, а се издигат в култ мнения от типа "защо просто не отидете при КоготоТам и не си купите КаквотоТам за КолкотоТам - толкова ли нямате пари?"

Чест прави на малката група хора, които им се занимава с техниката "отдолу" и които не робуват на маркетинг твърдения, че се опитват да споделят знанията/опита си с останалите. Естествено, не може всички да са такива - един свят, пълен с инженери, би бил прекалено скучен. Но в крайна сметка затапващи отговори от типа, описан по-горе, са напълно безсмислени и показват едно тотално неразбиране на същността на нещата, но желание на автора им да се покаже като "не толкова неразбиращ".

Колкото до гресите - аз лично от поне 15 години ползвам за почти всичко по колелото си (независимо какво е било през различните периоди в тези години; и вилките ми не ползват грес) каквато грес ми попадне. Имам една руска или българска, с цвят на по-гъст сопол, нямам идея отде се взе в мазето ми. И, о, небеса, досега:
- не съм прегрявал главина (преди капсулованите главини всички, които съм карал, съм ги мацал/пълнил/сервизирал с тази грес);
- не съм топил лагери;
- не съм заварявал лагери;
- не съм "дезинтегрирал" гумени уплътнения;
- не съм чувал главините ми да "шлякат" от вода в тях;
- не съм кородирал главини;
- не съм каквото там друго се сетите.

На практика единствената "кофти тръпка", която съм получавал в следствие от тази грес, беше лепкави пръсти.

Не отричам, че има поддържащи материали/субстанции, които са в определена област по-добри, отколкото някои други (предвидени "за общо ползване"). Отричам обаче мнението, че всичко, НЕ препоръчано от производителя, е пълен шит и НЕ ТРЯБВА да се ползва, т.к. води до "сериозни наранявания и/или смърт". В крайна сметка, всички шофьори на Рено ли карат с ЕЛФ?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Дизел » Нед Май 17, 2009 7:55 pm

Univer welo написа:Не съм специалист по греси , но знам че при спирачките на автомобилите пълнят гумените уплътнения с литиева грес, защото издържа на високи и ниски температури...

Доста се изписа по въпроса с гресите, мнения разни, но това не мога да го подмина. Не така, бе колеги! Дето се вика, деца четат тука, мерете си приказките. Ще вземе някой ден някой да си натепа литиева грес в спирачките на автомобила и ще стане мазало. :xx(:
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот Univer welo » Нед Май 17, 2009 9:06 pm

По отношение на спирачките за автомобили - става въпрос за въжето на ръчната спирачка, а който иска може да си намаже и роторите - сега е демокрация. Тая грес много интересна тема стана- продължавайте! :rofl: :nono:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот рс » Пон Май 18, 2009 8:15 am

Бруталното присмиване не е полезно, умерено може.
По въпроса за смазките - сега си направих труда да погледна. Отговорът е, че литиевата е най-добра, и по-конкретно литиева грес с противозадирни добавки.
Калиевата се разтича при около 92-100 градуса, литиевата при 195-200. Литиевата е по-устойчивата на вода и много по-стабилна като емулсия (не пуска 'сок').
Специално противозадирните добавки винаги са полезни. Те осигуряват минимално мазане дори и при разкъсване на масления клин. Тъй като често се случва да има боклук, изместване на работещите повърхности поради деформация или някакво проблеми с монтажа точно това допълнение работи.
K3 - най-добрата калиева грес
PRISTA Lithium EP-1 - литиевата грес с споменатите добавки

Виждам, че приста не предлагат калциева грес и е възможно тя просто да е извън класациите - тя май се разпадаше от стоене и ако лагерният възел не е затворен с уплътнение, просто излизаше навън.
искам тема за спирачното масло... !
Правилник:
рс

Мнениеот vpravov » Пон Май 18, 2009 9:37 am

Нещо интересно на което попаднах: http://www.technotrade-bg.com/shemi/Shema_gresi.htm
Разбира се не е панацея, но може да е добра ориентация.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Май 18, 2009 10:51 am

рс написа:искам тема за спирачното масло... !

A аз искам да ми прочетеш подписа ;).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот M1010X » Пон Май 18, 2009 11:39 am

TeDo_BaPHa написа:
рс написа:искам тема за спирачното масло... !

A аз искам да ми прочетеш подписа ;).

А аз искам да сложиш една запетая преди "за да" :D
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Следваща

Назад към Веломеханик