Предстартова треска...

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Предстартова треска...

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Май 19, 2009 1:51 am

...и туй то :smash: . :xx(:

Няма по-голям нож(даже сатър)с две остриета в нашия спорт от адреналина.

Колкото удоволствие доставя,толкоз и болка раздава. И в двата случая замъглява съзнанието и пречи на трезвото мислене и преценка.

ВъпросЪТ! е:

Как да се справя/ме с него,да запазия/им хладнокръвие в състазателни и несъстезателни* условия :idea: :deal: :magnify: ?

ВъпростЪТ ми е породен от изминалото(за мен 1-во в дисциплина спускане)състезание на Сопот по-време на което се "порязах" и на 2-те остриета.
2-та дни по-рано престигнахме с моя приятел,за оглед на трасето,каране,доизкусоряване на повечето линии.
На 2-та тренировърни дни и тренировъчното спускане преди квалификацията в неделя,си бях спокоен,карах си премерено,големи рискове не съм поемал,опити в границите на нормалното.Нямаше инциденти всичко беше прекрасно,удоволствието и кефа изразени на лицето ми се забелязваха от километри и БУУУМ,дойде квалификацията. Обърнаха ми са червата,уж до последно бях спокоен,а кво стана? Идва моя ред да стартирам и краката изведнъж се превръщат в желе :splat: чувството е ужасно,но не по-ужасно от състоянието на духа и тялото,когато застанеш отново на стартовата позиция за финалното спускане.Имам чувството,че не знам к'ВО прааа ве братче... т'ва трасе не го бях минавал по по-кашкавален начин,сърцето бие с такава мощ,че ще изкочи през бронята,тез крака,който седят в обувките мой ли са?Нямам сила в мусколите,половината трасе го минавам кошмарно :confused: ...жив и здрав да ми е ангела пазител,не съм падал.Както и да е,минало бешело,научих доста неща и не съжалявам,за нищо.Не мога обаче да превъзмогна ядът,който ме обливаше 3 дни след състезанието,как всички усилия,които съм положил за подготовка отиват на кино,заради шибания адреналин.Това е нещо,което определено не искам да изпитвам отново :nono:

Очаквам включване от ваша страна със съвети,похвати,идеи и всичко,що може да бъде направено по тоз въпрос :wavey: .

Живи и здрави :agree:

Речник:
несъстезателни - имам предвид другите несъстезателни условия,които често се превръщат в такива.Група млади яренца се събират с лъскавите си велосипеди и започват да се надкарват,тва скочих,онова скочих,тука дрифтих,там дрифтих...ама ти не можеш...от там тръгва едно съревнование,което за жалост(не дай си Боже)свършва с кофти падане и всичките му последици + родителски притеснения :argue: .
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Рейтинг: 2000

Re: Предстартова треска...

Мнениеот Rancid » Вто Май 19, 2009 4:08 am

Ми неставаш,тва е. :D :D :D Някои просто го имат,други не.
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот kikon » Вто Май 19, 2009 5:26 am

Rancid написа:Ми неставаш,тва е. :D :D :D Някои просто го имат,други не.

Bulls#it!

k0cTaHeB, май не си ходил на състезаниея преди? :)

Справяне така от самосебе си няма, трябват опит и практика.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Май 19, 2009 9:03 am

Хитрият ти отговор,няма да ме трогне,още по-малко ще окаже влияние към борбата ми с проблема,но виж,ако някой малчо прочете това,много бързо ще му сломиш ентусиазма,а това говори само лошо за теб. :nono:

kikon написа:

Bulls#it!

k0cTaHeB, май не си ходил на състезаниея преди? :)

Другите състезания в който съм участвал,нямат толкоз ексклузивен притук на адреналин :idea: .

Edit: @25thframe хората не ми оказват почти никво влияние,стартирам ли,докато не финиширам съм максимално концентриран и ако някой не ме светне с някоя светкавица даже няма да го отразя,като обект.Да не говорим,че докато стигнеш долната част,където се намира 90% от публиката,вече си толкоз изморен + заглъхването в ушите от голямата денивилация и болката в предмишниците,съм толкоз глух и сляп,че и пред мен да е застанал няма да го видя,камо ли да го чуя.
Последна промяна k0cTaHeB на Вто Май 19, 2009 9:20 am, променена общо 3 пъти
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот did » Вто Май 19, 2009 9:08 am

Стояне, практика му е майката!

След повечко практика нещата даже се обръщат - в отговорните моменти даваш повече от себе си, отколкото при тренировките. Тогава адреналитът става твой съдружник.

Това не се отнася само за колоезденето, а за всяка дейност, която е отговорна и се извършва пред очите на други.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 25thframe » Вто Май 19, 2009 9:12 am

Мисля че Rancid се подматапи, нищо повече. :)
По темата, смятам че това е напълно нормално да ти се случи, защото като оставим адреналина настранта, напрежението е било голямо. Разбирам, те защото и на мен ми се е случвало, още повече пък когато те гледат толкова хора. Лично аз се представям много по-добре в каквото и да било когато нямам публика, има ли такaва почват да ме тревожат мисли от сорта "какво ли ще кажат", "как ще се представя", въобще все неща които човек трябва да игнорира. С времето и практиката това ще отмине.
Жив и здрав!
Последна промяна 25thframe на Вто Май 19, 2009 10:08 am, променена общо 3 пъти
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот outfaced » Вто Май 19, 2009 9:13 am

като всичко останало ... или си роден талант (един на милион) или всичко се постига с много труд и практика - включително и състезателната психика
трябва да се работи и над нея, не само над техниката. Случката е типична за всяка една изпитна ситуация.
а и малко "шашкане" винаги трябва да има ... помага за да се стегнеш все пак
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bikezilla » Вто Май 19, 2009 9:43 am

Koооостанеф... решението е много просто - "Take it easy ;) "
Не се взимай нещата твърде насериозно (майтапите на Ранцид също ;) )

Иначе - практика. Прави си "цедене" на часовника по познати трасета - за да свикнеш с мисълта, че гониш стрелките :scatter:
Аватар
bikezilla

Мнениеот 25thframe » Вто Май 19, 2009 11:40 am

хората не ми оказват почти никво влияние
Хората влият подсъзнателно, само с присъствието си.

и пред мен да е застанал няма да го видя
Tова че не ги виждаш, не означава че не са там.

На тренировките си бил по-спокоен, нали?

Бил съм на турнири по Quake III и само мисълта, че някой следи какво правя ме изнервя дотолкова, че ръцете ми стават като на болен от паркинсон, а когато няма хора около мен, съм много концентриран, без да ми влияе нищо.

Примера не е много уместен, но става дума за същото това състояние на духа.

Не казвам, че трябва да изходиш от моя опит, просто чувството ми се стори познато, и реших да споделя. :wavey:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 19, 2009 11:44 am

did написа:Стояне, практика му е майката!

След повечко практика нещата даже се обръщат - в отговорните моменти даваш повече от себе си, отколкото при тренировките. Тогава адреналитът става твой съдружник.

Това не се отнася само за колоезденето, а за всяка дейност, която е отговорна и се извършва пред очите на други.

да, да...затова и аз точно най-лесния ми изпит осрах, а трудните ги взимам. Не е баш така
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот outfaced » Вто Май 19, 2009 11:55 am

което си е отново оабсолютно често срещано явление и е пряко свързано с отношението към изпита ... да се стегнеш за лесен изпит е точно толкова трудно, колкото да се отпуснеш (т.е. да не изперкваш)за тежък. Всичко е с цел да постигнеш някакъв баланс на напрежението, който да те накара да дадеш максимума, без да прекаляваш.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Май 19, 2009 12:01 pm

Пробвай с...ооооммммм. Опитай се да си представяш райски кътчета (не готини голи мацки, че ще те удари парализата и ще си смешен да летиш надолу надървен). Пробвай с дълбоки вдишвания. Пробвай да дишаш в хартиен плик (празен, без лепило).
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот dEcLiNe » Вто Май 19, 2009 12:49 pm

че ще те удари парализата и ще си смешен да летиш надолу надървен

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Аз все още не съм участвал никъде включително и на Сопот тази година.Отидох там като наблюдател.Забелязах, че дори и на неофициалните тренировки на местата където седеше повече публика по-неопитните карачи доста се притесняваха и това ясно се виждаше през маските им.За съжаление нямах възможност да остана за финала, но предполагам какво е било притеснението за повечето хора през това време и смятам, че това е нормално и се преодолява.
  В такива ситуации(състезания, изпити, конкурси и т.н.) се опитвам да запазя самообладание като си повтарям(например на Сопот) , че това е просто едно трасе и трябва да се спусна до долу възможно най-бързо.Дори се опитвам да го съкратя и опростя най-много за да се самозаблудя, че това не е нищо особено.А съм убеден, че и с повече практика наистина няма да е нищо особено. ;) :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот kikon » Вто Май 19, 2009 1:03 pm

Ау, и друго вери важно нещо: DON'T think! Мисленето е доста бавен процес, когато става съзнателно, затова трябва... "да си оставиш главата горе", както казва един небезизвестен младеж. Basic instinct.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот boian » Вто Май 19, 2009 1:17 pm

:rofl: :rofl: Познато начи нещата са прости преди старт си загряваш.Когато дойде твоя ред мислиш само за трасето кое къде е камък скок и от къде си минавал на тренировките.Идеята е да има само три неща в този момент ти трасето и часовника абстрахираш се от всякакви викания ааааааааааа уууууууу и темо там подобни другото ,което можеш да направиш е това ,което каза bikezilla .При много опитни колоездачи го има това чувство и е абсолютно нормално просто те вече са свикнали.Така де както казаха практика. ;)
NovemberCharlie Опитай се да си представяш райски кътчета това е абсолютно погрешно.
Това за мисленето съм съгласен ама не говорим ли за преди старта ,а не след него то ако мислиш от къде ще минеш по трасето докато караш по него то по добре слез да буташ. :D
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Май 19, 2009 2:21 pm

boian написа:NovemberCharlie Опитай се да си представяш райски кътчета това е абсолютно погрешно.
Това за мисленето съм съгласен ама не говорим ли за преди старта ,а не след него то ако мислиш от къде ще минеш по трасето докато караш по него то по добре слез да буташ. :D
Бояне, трудно разбирам какво си написал.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Май 19, 2009 3:17 pm

Спокойно.. спокойно, само това се повтаря. Аз дори докато четох писанията си припомнях момента преди старта и в момента сърцето ми бие учестено гърдите ме стягат и краката ми се разхлопват... Макар спокойно да съм се облегнал на столчето и да съм си пуснал музика.. ;). Тъй че не може само със "спокойно" да се мине. Тренировките, опита и самоконтрола си казват думата на такива мероприятия :beer:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот did » Вто Май 19, 2009 3:44 pm

Темата не е за бла-бла.

Имам преки наблюдения как хората преодоляват изпитен стрес, щото съм преподавател в малко университетче.

Най-ясна беше картинката, когато като студент в педагогическа специалност в 5 курс наблюдавах педагогическата практика на колегите си по училищата.

Имаше много кадърни хора, които пред публика "зацикляха", имаше и такива, които без публика не могат да говорят. Странното е, че най-добрите преподаватели по математика не бяха най-добрите математици а точно хората, които могат да преглътнат адреналина и да се възползват от него.

Имаше и такива, които работиха много и преминаха от групата на "дървените" в групата на "ораторите". Но това стана с практика. На голяма част и практиката не помогна. Те едвам завършиха висшето си образование и сега точно те преподават по училищата. Другите си намериха по-добра работа :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fall_out » Вто Май 19, 2009 3:57 pm

Според мен точно в такива моменти може да ти дойде на помощ музиката,която иначе не е особена полезна от гледна точка на това,че те изолира от външния свят,но може би точно това ти е необходимо за момента. Само незнам как ще стои въпроса с хората зад и пред теб по трасето. На мен лично музиката доста ми е помагала ама при зимни условия. Това все пак си е мое мнение,не съм участвал на такива състезания и може би теорията отново е далеч от практиката. Някой от вас карал ли е със слушалките в ушите на състезание?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Krismars » Вто Май 19, 2009 5:51 pm

Лично като застанах на старта за квалификацията бях много напрегнат, трябваше да се спусна до долу без да спирам никъде и по възможност да не падам. Имах зад гърба си 4 спускания и мислех, че мога да се справя, бях притесненн докато не стана времето да тръгна, надолу се пазех, но лошата физическа подготовка ме предаде и някъде след първия километър и нещо ръцете ми вече не ме държаха, но си карах надолу с умерено и по-скоро бавно темпо. На самото състезателно спусне се стегнах и на старта бях по-адекватен, на места се усетих, че се отпускам, а време от 12 секунди и нещо не исках да правя пак затова се напънах, но на каменната река вече нямах сили и на единия завой просто не успях да удържа колелото и паднах, загубих 10-15 секунди докато си събера байка и тръгна пак, пък и ме болеше крака и ръката и затова поотпуснах темпото и завърших за 11:12:69, което си е много, но като се има предвит, че колелото ми не беше подготвено за подобно нещо и че аз самия физически и психически не бях в състояние да направя по-добро време съм доволен :)
Аватар
Krismars

Мнениеот did » Вто Май 19, 2009 6:00 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ACID BURN » Вто Май 19, 2009 6:08 pm

За ДХ каране незнам, не съм се състезавал в дисциплина ДХ, но вече имам 2 състезания в рамките на 2 уйкенда направени.Това адреналина е нещо жестоко!
Аз се преборвам по следният начин:
Първо въобще не мисля за състезанието.Заставам с нагласата, да стана последен или там колкото ми стигнат силите.
После си мисля за най-близките си хора.
Бум старта е даден...
Винаги си мисля за опълченците на Шипка докато се състезавам, докато всичко е ок.
Сигурно съм ти помогнал, дори и съвсем леко, макар и дисциплината да е много различна.
:agree: :beer:
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Май 19, 2009 9:12 pm

kikon написа:Ау, и друго вери важно нещо: DON'T think!...бля бля бля

Научно доказано е,че в моя случай "dont' think" не е здравословно нито за мен,нито за велосипеда.

NovemberCharlie написа:Пробвай с...ооооммммм. Опитай се да си представяш райски кътчета.Пробвай с дълбоки вдишвания. Пробвай да дишаш в хартиен плик (празен, без лепило).

Оммм, не помага. Райските кътчета обикновено си представям любими пътеки,пак не върши работа. Дишането в хартиен плик ще го пробвам,но си представям вече упоителния/приспивния ефект след като издишам кислорода.

boian написа:...преди старт си загряваш.Когато дойде твоя ред мислиш само за трасето кое къде е камък скок и от къде си минавал на тренировките.Идеята е да има само три неща в този момент ти трасето и часовника абстрахираш се от всякакви викания ааааааааааа уууууууу и темо там подобни другото ,което можеш да направиш е това ,което каза bikezilla .

Чак прегрях.Трасето така го бях наизустил,че нямаше нужда да мисля за подобно нещо,всичко ми беше изчистено в съзнанието.С виканията проблем нямам.Бях си абстрахиран бре...докато не започна пича да ми отброява от 10 до 1,тогаз настана голяма абстрахирация :boggled: Bikezilla-та е ясен :) ама до колко може да си "take it easy" в такъв момент? Знаам,знааам практика :V:

TeDo_BaPHa написа:Спокойно.. спокойно, само това се повтаря. Тъй че не може само със "спокойно" да се мине.

@TeDo_BaPHa А, кажи им го.

did написа:Темата не е за бла-бла.

Съгласен.

fall_out написа:Според мен точно в такива моменти може да ти дойде на помощ музиката.

Не,благодаря,разсейва ме повече.Предпочитам дрънкането на колелото,е тва е музика за ушите ми.(Знам че CrZ обича да кара с музика,явно си е до човека).

@Krismars догодина ше пробваме пак :deal:
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот CrZ » Вто Май 19, 2009 10:12 pm

Знам че CrZ обича да кара с музика,явно си е до човека

Музиката е за настроение не толкова за да те отпусне. Честно казано, не карам много често с музика. Определено надъхва но ако си напрегнат няма да те оправи кой знае колко. Предстартовата треска се оправя със стартове. А музиката е по скоро за преди старта не толкова по време на карането.
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Рейтинг: 1998

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Май 19, 2009 10:18 pm

До тук единственото решение остана практиката,освен дадените примери,има ли друг начин...,че ще се практикува туй е ясно.

Митак,да ме сравняваш с Бербатов не е съпоставимо,на мен не са ми платили 30.78 млн лири(или евро,непомня),пък и аз не съм в Елитен отбор по спускане,както Бербатов е в Манчестър.

Чисто и просто исках да направя спускане до толкоз,че аз да съм доволен от себе си и да докажа сам на себе си,че труда който съм положил не е напразно,ама уви догодина пак! Не съм се целил в топ класиране. Явно не съм съобразил подготовката с mental part.

Благодаря за гледните точки и мнения на всички. Темата остава отворена за нови предложения :deal:
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот did » Вто Май 19, 2009 10:41 pm

k0cTaHeB написа:Митак,да ме сравняваш с Бербатов не е съпоставимо,пък и аз не съм в Елитен отбор по спускане,както Бербатов е в Манчестър.

Грешиш! В "Крива спица" има по-добри спускачи от "Манчестър". Ония играят на равна поляна.

Я си представи Бербатов на Сопот, как гони топка по виражите...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот daf4ov » Вто Май 19, 2009 11:12 pm

Позната история...
На тренировките ми беше супер не съм се притеснявал всичко си беше ок.Почти не бях падал.Дойдоха клалификацийте.Чакането на лифта ме изнерви.Също заради опашката забравих да си напомпя гумата като хората.Качих се горе бях малко притеснен(интересно ми беше какво време ще дам) и много изнервен и нервите си казаха думата.Спуках гума почти веднага след старта,нацелих някакъв камък,защото карах много зверски.Дотътрих се до долу без падания и за 12 минути :D Сраааммм.Бях вече найстина бесен.Смених гумата.
Иии така дойде време за състезанието.Бях спокоен като цяло.Докато се качвахме до горе с bbike той ме попита дали не се притеснявам и аз казах вече не.Беше голяма лъжа.Качихме се горе.Дойде моят ред да тръгна,даже забравих да си сложа маската.Почна финалното спускане и тай като бях притеснен почнах да правя грешки.До долу вече бях паднал 3 пъти.Точно преди да изляза на 4х-а,един беше паднал и блокирал пътя(точна на един стръмен участък) не можеше да се мине.Изчаках го да стане,през това време ме настигнаха други.Стана меле и важното е че не ме изпревариха.
Предвит паданията и забавенията завърших за 11 и нещо минути.

От сега нататък ще съм пълно перде.Ще го раздавам по спокойно.Просто трябва да се мисли по малко.Всичко е на психична основа.
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот k0cTaHeB » Пет Фев 05, 2010 8:55 pm

Прочитайки темата отново с бистро съзнание и поотминал яд, ми стана малко смешно от първосигналната ми реакция от миналата година, но ще ги навържем нещата за тази, живот и здраве :)

Вие как ще процедирате таз година?
Последна промяна k0cTaHeB на Пет Фев 05, 2010 9:44 pm, променена общо 1 път
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот aceto » Пет Фев 05, 2010 9:37 pm

Аз мисля че трябва да се абстрахираш от всичко останало и да не мислиш какво ще кажат другите и какво ще стане просто го направи и да не ти пука. После ако си направил някакви грешки ще се опиташ другия път да не ги правиш. Но станалото станало не можеш да го промениш не бива да се тормозим за неща които сме направили трябва да се движим напред .
aceto

Рейтинг: 1365

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Фев 05, 2010 10:35 pm

Първо участие в истинско събитие - велорали "Черни връх". Изкачването - 23км бутане на общ товар 28-30кг. В момента, в който се качих горе и погледнах пътеката надолу, всякаш никога не съм се качвал на колело, силно притеснен, стискам спирачките и не пускам, влача се по скалите като червей. Падам, ставам, падам ставам, гледам само къде гази гумата, паникьосах се - няма да стигна до долу.
По път надолу настигам познати лица - участници и туристи. [url]Стимул[/url], натискам здраво, компенсирам време. Летя надолу, без падания. Държа гриповете с 5 пръста, забравил за спирачките, гледам напред към финала.

Уверен съм в себе си - повярвах че мога, гоня тези пред мен, искам да финиширам, обещал съм на моето момиче... правя го заради нея.

Сопот = страх. Гледам клипа как Росен скача gap-a и го сънувам всяка вечер - падам и не мога да продължа. Искам да участвам, но ме е страх. Ще го направя заради нея - тя ще ме чака на финала...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Следваща

Назад към Бла - Бла