Смяна на пружината на DART 1

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на пружината на DART 1

Мнениеот Gen4eca » Нед Мар 01, 2009 5:04 pm

Здравейте,отдавна чета форума и точно от тук получих много полезно инфо, но стига с четките :beer: Искам да се консултирам,преди да направя някоя глупост,всеизвестно е,че RS DART 1 си е пръчка,нямам пари да я сменя,а другия вариант е да сменя пружината.Въпросът ми е следния: може ли така да влезе тази http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 31e539ca68
пружина в дарта, че да проработи?Тежа 80кг.
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот An1MaL » Нед Мар 01, 2009 6:42 pm

Ами тази пружина няма да стане, но в тази фирма правят пружини по поръчка!
Последна промяна An1MaL на Нед Мар 01, 2009 7:08 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот f5 » Нед Мар 01, 2009 6:53 pm

виж ся отиди в някои вело сервиз и ги питай.Защото един приятел поръча и му донесоха оригинална по мека рок шок прожина.Те са на цветове всеки цвят отговаря на различна твърдост.
f5

Рейтинг: 1060

Re: Смяна на пружината на DART 1

Мнениеот yavka » Чет Апр 16, 2009 9:36 pm

Относно пружината: някой има ли представа какви технически данни да попълня тук, за да стане пружината и да е по-мека от заводската?
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот hitar_potter » Чет Апр 16, 2009 9:40 pm

Май в БАС могат да ти намерят по-меки пружини. (Освен ако в момента не си с най-меките, де)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Gen4eca » Вто Май 19, 2009 5:48 pm

В края на крайщата махнах голяма част от еластомера и май вече работи повече(да не се бърка с "по-добре") :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот yavka » Вто Май 19, 2009 6:02 pm

При мен се оказа, че по пружината има прекалено много грес и вместо да смазва се получава обратен ефект. Махнах известно количество от греста и вилката започна да работи. Дори след известно блъскане (аграрене) стана доста приятна поне за мен. Лошото е, че врътката за Preload-a се чупи много лесно - тя е само пластмаса и е възможно да се счупи дори като я въртите с пръсти.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот M1010X » Сря Май 20, 2009 1:32 pm

Аз съм си правил пружини във Федер Универсал преди година и половина. Просто им занесох оригиналната и им казах - трябват ми 2 такива, наполовина по-меки.

За 20 кинта след 2 седмици имах новите пружини и мога определено да кажа, че вилката ми заспа :) Не че не бих си купил оригинални, ама у Веломания нямаше много от меките за 888...
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот pauloss » Съб Май 23, 2009 7:25 pm

иснам координати на фирмата за пружините!
pauloss

Рейтинг: 1180

Мнениеот M1010X » Съб Май 23, 2009 9:08 pm

pauloss написа:иснам координати на фирмата за пружините!

О, господарю! Ако благоволите да погледнете втория пост в тази тема, ще видите линк към сайта на фирмата.

Ако имате нужда от нещо, само позвънете - веднага ще дотърчи някой от смирените ви слуги!

Благодаря ви, че съществувате!
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот papi007 » Нед Юни 28, 2009 12:07 am

Привет, аз също много съм се засилил да си сменям пружината с поръчкова, защото във веломания неможаха да ми помогнат. Пиша тук за да не пускам нова тема.
Карам следния екземпляр:
http://www.windwave.co.uk/documents/tec ... 00_ETA.pdf
SPRING K= 5,0 .
http://www.windwave.co.uk/documents/tec ... ervice.pdf

От сега казвам че не съм специалист при вилките , така че ако кажа някоя глупост, моля да ми бъде простено!
Като цяло ми е интересно за каквослужат другите 2 пружини. (едната доколкото знам е тази , която се активира малко преди ботъм аут, но не съм сигурен)
При положение че поръчам основната пружина, другите 2 нужно ли е да се сменят също? Ако да - защо, ако не - пак защо.
Как да се застраховам срещу проблеми? Нещо по-специално трябва ли да кажа на тези хора или да знам аз?
Принципно карам с много прилоуд да не правя ботъм аут вилката. Карам я с толкова прилоуд, че е адски нечувствителна на малките неравности. Това е необходимо, защото надолу пък съм доста агресивен и ако я карам с препоръчителния прилоуд , я дъня . За това к=7,5 дали ще ми върши работа? к=10 предполагам вече ще е много твърда? :dontknow:
Нещото обаче което ме притеснява е , че нямам представа как точно работи ЕТА механизма, и дали не е предвиден за по-мека пружина? Съответно като сложа тази, да му бръкна във здравето?
И в този ред на мисли, къде да си направя качествена профилактика на вилката? Предполагам като се отвори, ще трябва да бъде извадена пружината, да бъде занесена до тази фирма, за да замерят стойностите на място, да ми направят нова пружина , да бъде монтирана обратно. Или с други думи - къде да си занеса вилката ,където ще може да остане да пренощува докато ми направят новата пружина? (и приблизително цената какваще е :look: )
Утре ще се обадя да попитам за цените на изработка за пружините, и ще споделя какво са ми казали.
Ами за сега май толкова, при нови въпроси, ще пиша пак :beer:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Мнениеот asench » Нед Авг 02, 2009 11:40 pm

Здравейте,
за да не пускам тема, ще пиша тук. Купих си Magura Odur. Когато я разглобих да видя каква е пружината, осъзнах, че тя е синя- за г/д 80 килограмови хора, ОБАЧЕ аз тежа 55 |-( . Все още не съм пробвал вилката, но предполагам, че ще ми е адски твърда. Тъи катоне ми се вярва да намеря оригинална мега пружина за магура в Страната, искам да попитам дали има някаква възможност да използвам пружина от друга вилка с 100мм ход. Ако не може, някой знае ли колко струва изработката на пружина по поръчка? Мерси
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Мнениеот GreenTeam » Пон Авг 03, 2009 9:02 am

asench написа:Здравейте,
за да не пускам тема, ще пиша тук. Купих си Magura Odur. Когато я разглобих да видя каква е пружината, осъзнах, че тя е синя- за г/д 80 килограмови хора, ОБАЧЕ аз тежа 55 |-( . Все още не съм пробвал вилката, но предполагам, че ще ми е адски твърда. Тъи катоне ми се вярва да намеря оригинална мега пружина за магура в Страната, искам да попитам дали има някаква възможност да използвам пружина от друга вилка с 100мм ход. Ако не може, някой знае ли колко струва изработката на пружина по поръчка? Мерси
Разгледай цялата тема и те хората по-горе са писали колко им е излезнало
Пловдив-Градът под тепетата
Аватар
GreenTeam

Рейтинг: 1054

Мнениеот asench » Пон Авг 03, 2009 1:02 pm

За 20 кинта след 2 седмици имах новите пружини и мога определено да кажа, че вилката ми заспа
Еми не бях сигурен, пък и моята е по-късичка...
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Назад към Веломеханик