въпрос от незнаещ за скорости

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

въпрос от незнаещ за скорости

Мнениеот idon » Чет Май 21, 2009 8:54 am

Здравейте,разбирачи!
Както ще се досетите от поста ми,не съм на "ти" с техниката,но някак си трябва да се справя.Бях писал в друга част на форума,че си купих Пежо втора ръка(Peugeot Explorer 20).Проблемът е в спирачките.Ако си бях в БГ вече да бях отишъл на майстор и да се свърши с тая мъка,но не съм,затова и моля за съвет.
Shimano Altus ST-CT 90-това пише на командите за скоростите и за спирачките.Който ги познава,му е ясно,че са с по две лостчета.В момента и двете команди не работят.Целта ми е да направя поне задните(за седемте скорости)да работят,а предната или на най-голяма предавка или на средна ще оставя и това е.
Човека,който ми помага и ,който със сигурност разбира повече от мен,каза,че командата за отзад е разбита и трябва да се смени,след като му казах,че не ми се дават пари за ремонт,реши да размени предни задни команди,ама до колкото разбирам,няма да стане ,щото предните са за 3,а задните за 7 скорости.Тогава го осени идеята да опита да разглоби предните команди,да извади някаква ос,която била счупена на задните команди и евентуално да направи само задните команди да работят.
Не днам колко добре съм го обяснил,но толкова са ми силите.Не го направихме вчера,защото имахме само половин час и само се запознахме с частите и той помисли по въпроса.
Утре ще имаме повече време и затова разчитам,ако някой е наясно с такъв тип скорости,да ми каже дали да се мъчим или да си карам така докато не се прибера в БГ и да я оправи разбирач.
Живи и здрави!
idon

Рейтинг: 1248

Re: въпрос от незнаещ за скорости

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 21, 2009 4:51 pm

тия трансплантации ' ич не ми изглеждат дпбре. Можеш да си сложиш gripshift команди, те са евтини. Но ще трябва да си сложиш и някакво друго лостче.. Това, разбира се е временна мярка..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Чет Май 21, 2009 10:11 pm

idon написа:Човека,който ми помага и ,който със сигурност разбира повече от мен...
...реши да размени предни задни команди...

абе не искам да те отчайвам, ама разбира точно толкова, колкото и ти :lol:
Другото което е решил да прави, също ми се струва безумно. Има голям шанс да си останеш с две разглобени и неработещи команди.
Та или иди на сервиз където си разбират от работата или ако се прибираш към България, мини от тук (ако ти е на път) и евентуално мога да помогна.
Така само по фантазия ми е трудно.
Като за начало може да пробвате да почистите жилата и броните, да проверите дали декланшорите се движат нормално, т.е. движението около осите да е гладко, без задържания, насичания и пр.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот idon » Пет Май 22, 2009 3:58 pm

Благодаря и на двама ви!Ози,знаех си,че си разбирач.Значи,за предните,той опъна жилото на ръка и,опитвайки се да сменя скорости,очакваше някакъв напън в/у жилото-да,ама не...
Освен това пробва как се движат ...явно,че декланшори се казват механизмите,дето местят веригата настрани, и каза,че изглеждат добре.Значи да не му давам да разглобява командите,а евентуално като се прибера,ще ги оправям или сменям,щото в БГ каквото трябва купувам и сменям,ама тук ме е страх,че ще излезе златно!
Живи и здрави!
idon

Мнениеот Isidor » Пет Май 22, 2009 5:43 pm

евентуално като се прибера,ще ги оправям или сменям,щото в БГ каквото трябва купувам и сменям,ама тук ме е страх,че ще излезе златно!

Не знам къде си, но където и да е, докато не отидеш да попиташ колко долу-горе ще ти вземат, само можеш да гадаеш ;). За пример:
Като бях в Дъблин/Ирландия цените на велочастите бяха почти еднакви с нашенските.....може би мааааалко по-височки, но не и примерно 10лв тук там да са 10 евро ;). Успех!
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот Ozzie » Пет Май 22, 2009 7:09 pm

idon написа:...явно,че декланшори се казват механизмите,дето местят веригата настрани...

мхмх, така се казват
май няма да е лошо да прочетеш техническите стати в сайта? :)

idon написа:...и каза,че изглеждат добре...

ако е имал предвид външния вид... :lol:
Аз съм до тук със съветите. За съжаление за не всичко може да се помогне само с писане и съвети по форумите. Понякога трябва "око да види, ръка да пипне".
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот idon » Нед Май 24, 2009 9:36 am

Живи и здрави!Ще ги оправям в България!Леко въртене на педалите на всички! :D
idon

Назад към Веломеханик