Агресия, или?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Агресия, или?

Мнениеот Bero » Пет Май 22, 2009 4:53 pm

Днес пък един човек в луксозен джип спря и ми даде знак да мина преди него през един тесен участък на уличка с паркирали от двете страни коли. Изненадан, му махнах за поздрав, а той кимна усмихнат и всеки си продължи по пътя без нерви, псувни, одрани бои, счупени глави и други материални щети.

Както казва един любим музикант: "What a wonderful world!"
:beer:
"You are not stuck in traffic. You are traffic."
Аватар
Bero

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Пет Май 22, 2009 5:06 pm

bikerider написа:А тука ще се изядем, щото никой не иска да признае простия факт (@PtD), че сме в един кюп

Ами не. Не сме. Аз не съм в кюпа на мързеланковците, които ги мързи да си затътрят дупето с друг вид транспорт. Аз не участвам в задръстванията. А мързеланковците като ги мързи, да си стоят и да се нервират в колоната, само че без да застрашават другите.

И това сам знаеш, че мноооого бързо може да се случи, стига някой да има далавера в тая работа. И шофьорите ще се окултурят, ама за нула време. По-примерни от германците ще станем.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 22, 2009 5:13 pm

PtD написа:Аз не участвам в задръстванията

:agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот vpravov » Пет Май 22, 2009 10:04 pm

Bero написа:Днес пък един човек в луксозен джип спря и ми даде знак да мина преди него през един тесен участък на уличка с паркирали от двете страни коли. Изненадан, му махнах за поздрав, а той кимна усмихнат и всеки си продължи по пътя без нерви, псувни, одрани бои, счупени глави и други материални щети.

Когато, шофирайки автомобила си, направя подобно нещо няколко пъти докато се прибера, самият аз се чувствам чудесно. Това е като разликата да шофираш до морето със средна скорост 100км/ч. или с 150км/ч(примерно). В първия случай пристигаш нормално и всичко е О.К. , а във втория си спечелил 40мин., но си уморен и първият ти ден е out. Жалко че малко хора го разбират и оценяват.

@endkuro - говоря за средна скорост. Аз гледам да си карам по правилника. 130 на магистрала, 90 на първокласен път.
Последна промяна vpravov на Пет Май 22, 2009 11:01 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот endkuro » Пет Май 22, 2009 10:56 pm

vpravov съгласен съм с тебе, като изключим дългите пътувания. И аз като ходя и се връщам, въпреки задръстванията съм много толерантен към всички -> коли пешеходци, постоянно отстъпвам предимство(освен на мега нахалниците, които са цъкнали насрещното и са дошли да се предредят :nono: )и ми е много приятно и се прибирам нормално.
Но като пътувам до морето, ако карам с по-малко от 110 все някой ще ми се завре отзад на 20 сантиметра и ще почне да напира, ау много се нервирам така(така ми се набива на очи в огледалото и как не все пак се е залепил за задницата ми). Та общо взето с 90-100 да карам пак се изморявам от нерви и ми се ще да натисна повечко газта...
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот agent_Jekov » Съб Май 23, 2009 9:06 am

Мине не мине и предъвчете някоя стара и многократно дискутирана тема.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот M1010X » Съб Май 23, 2009 11:34 am

ОК, спираме.

Сори!
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Prey » Съб Май 23, 2009 9:47 pm

Изображение

Само като го видят бягат по-бързо от вятъра.
Разбира се до такива мерки трябва да се прибягва в краен случай, но все пак дори само да го покажеш в повечето случай стига, а пък и до колкото знам от познат, чийто брат е задължен да носи такъв, първите три партона са хаусни, газов и шоков....
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот marsa » Съб Май 23, 2009 10:08 pm

Bero написа:Днес пък един човек в луксозен джип спря и ми даде знак да мина преди него през един тесен участък на уличка с паркирали от двете страни коли. Изненадан, му махнах за поздрав, а той кимна усмихнат и всеки си продължи по пътя без нерви, псувни, одрани бои, счупени глави и други материални щети.

Прибирам си се аз към къщи и точно констатирам с "мама тиии", че пак пред една алея на завой е паркирана кола точно пред стълбите, така че пешеходците трябва да заобикалят по тревата, та в междублоковото на тясна уличка срещу мен кола. Аз навеждам фара надолу, че знам как блести в тъмно, и в тоя миг - о чудо! шофьора гаси фаровете и остава на габарити да не ми пречи!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот endkuro » Съб Май 23, 2009 11:21 pm

Prey, има и още един вариант -> газ-сигнално оръжие. Има пистолети 1:1 копие на оригинала, разликата е че имат муфа в цевта, за да не може да се стреля с боеприпаси, а само с газови патрони. Респектиращо е, а в същото време не се изисква разрешително, свободнa е продажбата. Докато с боен пистолет така или иначе няма да го използваш, за какво да го размахваш да стане белята. А знаем, че в българия и ПОЛИЦАЙ да си и стреляш винаги си виновен и отиваш в затвора...

P.S. Пише се халосни и пак казвам, ако стреляш с боен дори с газови патрони или халосни, като дойде полицията, ти взимат разрешителното и пистолета, отиват ти 1000+ лева, които си дал за него(ако не ти го върнат) и времето, което си изгубил да ходиш на курсове и тестове за разрешително. По-добре си е газов, а даже според мен е по-добре да не се носи нищо(освен максимум спрей) и да гледаш да не се вреш.
Друг е въпроса, че срещу мангали има много ефект, като "изтреляш" един халосен патрон във "въздуха"(в кавички естествено, защото халосните са само звук и не изтрелваш нищо във въздуха :8D: )

И все пак нещата не са толкова зле, че да се разхождаме с базуки, понеже ни е страх.
Иначе за всеки случай предлагам така да се ходи по улиците...
http://www.16ops.com/camerapics/BazookaTest_01_lar.jpg
Последна промяна endkuro на Нед Май 24, 2009 12:08 am, променена общо 4 пъти
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот PtD » Съб Май 23, 2009 11:37 pm

Prey написа:първите три партона са хаусни, газов и шоков....

A трансни има ли?
Аватар
PtD

Мнениеот Лифта » Нед Май 24, 2009 12:01 am

PtD написа:
Prey написа:първите три партона са хаусни, газов и шоков....

A трансни има ли?

Стига, ще го затрудниш :rofl:
Аватар
Лифта

Рейтинг: 1206

Мнениеот jivkonik » Пон Май 25, 2009 11:01 am

Prey написа:
Само като го видят бягат по-бързо от вятъра.
Разбира се до такива мерки трябва да се прибягва в краен случай, но все пак дори само да го покажеш в повечето случай стига, а пък и до колкото знам от познат, чийто брат е задължен да носи такъв, първите три партона са хаусни, газов и шоков....

:crazy: :crazy: :crazy: Ще ти пръснат някъде мозъка по улиците бе човек, и ПЛАСТМАСОВ пистолет-играчка да носиш, извадиш ли го.... бъди готов да те застрелят като куче.....
В такива времена живеем, с тези отвличания, че даже ще НАГРАДЯТ някого, че е застрелял "Въоръжен и опасен, размахващ пистолет велосипедист...."

Ех, дечковци сте и не мислите какви ги вършите понякога..... :praying: :praying: :praying:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Пон Май 25, 2009 11:13 am

Overlorda написа:Завиването надясно понякога наистина е малко игриво :) Аз правя няколко неща зависи от ситуацията: Ако е червено и съм успял да се изнижа до най-отпред и виждам първата кола че е дала мигач, със знаци го питам дали мога да мина напред преди него (досега никакъв проблем при такъв подход). Ако има леко движещи се коли и мога си избирам една която продължава направо и карам успоредно със нея, или се престроявам зад нея и колкото мога по-бързо се изнасям за да не преча на задния. Ако лентата е само за надясно са два вариянта: или продължавам надясно с колите спирам и се правя после на пешеходец бутайки, или ако е лесно престрояването се подреждам най-вдясно на лентата за направо и при тръгване гледам отдясно някой да не ме згази. Не съм сигурен дали така е най-правилно, но поне се старая да не преча много на МПС-тата. Ако някой вижда нещо грешно в това което правя, отворен съм за предложения и с желание за поправяне, с едничка цел всички да са щастливи и спокойни:) Но да ви кажа най-тегавото ми е да направя ляв завой след караулката за да хвана пътя за Банкя, там все още експериментирам с някои дребни нарушения (каране по тротоара на насрещното вдижение).

:agree: Евала, и аз по тия правила се движа и за сега да "чукна на дърво" не съм имал инциденти и конфликти с дясно завиващи.... И друго правя - като се случи да наближа кръстовището покрай бордюра, а колоната вече тръгва - гледам някой, който нe дава десен мигач изпреварвам го леко - да ме види, после намалявам плавно и се движа успоредно с него с готовност за спиране- хем ако направи десен завой, да мога да реагирам, хем да ме е видял предварителтно. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО често ставам свидетел на колоездачи, ИЗПРЕВАРВАЩИ от дясно тръгващат колона и разчитащи, че хората без мигачи няма да завият!!! :nono: :nono: :nono: Това е РУСКА РУЛЕТКА и рано или късно ще се стигне до конфликт с тажки последствия за колоедача!!!

Само много се плаша, като има лента само за надясно, която тръгва преди тези за направо - няколко пъти съм се престроявал най-в дясно в първата лента за направо.... и от лентата за десен завой винаги има няколко тарикати за направо съм имал доста инфарктни ситуации.... :praying:
Аватар
jivkonik

Мнениеот lanzz » Пон Май 25, 2009 11:36 am

endkuro написа:ако карам с по-малко от 110 все някой ще ми се завре отзад на 20 сантиметра и ще почне да напира, ау много се нервирам така

казвал съм го и друг път - когато някой зад мен не спазва дистанция, подходяща за скоростта с която се движим, намалявам скоростта докато стане подходяща за дистанцията. подхода върши чудеса :)

agent_Jekov написа:Мине не мине и предъвчете някоя стара и многократно дискутирана тема.

да бе, я по-хубаво кажи за чичовците с уискито и пурите, дето решават всичко :)
Аватар
lanzz

Мнениеот madsnake » Пон Май 25, 2009 12:24 pm

jivkonik написа: няколко пъти съм се престроявал най-в дясно в първата лента за направо.... и от лентата за десен завой винаги има няколко тарикати за направо съм имал доста инфарктни ситуации.... :praying:

И аз съм го правил, след което тариката почва да ти свири, въпреки че той е в нарушение. Малоумното в случая е, че полицая след кръстовището ми подвикна нещо от сорта да карам по-внимателно вместо да награди шофьора с едно напълно заслужено листче с няколко подписа...
Аватар
madsnake

Мнениеот bikerider » Пон Май 25, 2009 12:37 pm

PtD написа:Ами не. Не сме. Аз не съм в кюпа на мързеланковците, които ги мързи да си затътрят дупето с друг вид транспорт.

Чуден пример за непродуктивността на обобщенията. И аз не съм от мързеланковците, но стоя в задръстванията :)
Всеки случай тая линия на разсъждение "аз не съм от..." допринася за неебателността, която поощрява агресията (no offence)

bikerider написа:И това сам знаеш, че мноооого бързо може да се случи, стига някой да има далавера в тая работа. И шофьорите ще се окултурят, ама за нула време.

Ами аз лично (без капчица само-четкане) имам далавера от тия неща. Спирам на пешеходци. Не паркирам на тротоара, когато имам избор. Пускам бързащи, чакам с всички. Всички имаме далавера. И? Мислиш, че когато някой има "далавера" да прилага закона нещата ще се променят? Знаеш ми мнението - ще се променят на видимите места. На невидимите няма. А невидимите са 90%.

Теорията ти за натиска е валидна, но за много малка извадка от шофьорската маса. Всеки случай скоро не ми се е случвало да видя някой да кара кола срещу мен до тротоара. Велосипедисти обаче бол. Та дори в тоя тесен смисъл пак сме на един хал.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Май 25, 2009 3:22 pm

bikerider написа:
PtD написа:Ами не. Не сме. Аз не съм в кюпа на мързеланковците, които ги мързи да си затътрят дупето с друг вид транспорт.

Всеки случай тая линия на разсъждение "аз не съм от..." допринася за неебателността, която поощрява агресията (no offence)

Голям човек би следвало да си търси интереса. Щом седиш в задръстванията, търси си интереса - кмета ли ще търсиш, министър-председателя ли... Аз съм колоездач и си търся моя интерес - велосипедна инфраструктура, която е годна за употреба. Неебателност е да седиш в задръстванията и да псуваш наум държавата.

bikerider написа:Ами аз лично (без капчица само-четкане) имам далавера от тия неща.

Ти (сам по себе си) не си фактор, който определя решаването на тези проблеми. Имах предвид, че когато има далавера за този, от когото зависи, ТОГАВА бързо ще се променят нещата.

bikerider написа:Знаеш ми мнението - ще се променят на видимите места. На невидимите няма. А невидимите са 90%.

Значи ще трябва да се увеличат видимите, и да се намалят невидимите.

bikerider написа:Теорията ти за натиска е валидна, но за много малка извадка от шофьорската маса.

Te да глобят 10% от шофьорите с по 1000 лева, да видиш как ще се увеличи извадката.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Май 25, 2009 4:41 pm

PtD написа:Голям човек би следвало да си търси интереса. Щом седиш в задръстванията, търси си интереса

Ма аз не се оплаквам. Седя в задръствания рядко, щото си сменям маршрутите според личната статистика (смея да твърдя, че с изключение на един-два тотално наебани възли съм си направил работеща система от routing правила :)). Основната ми мисъл беше, че псувайки едни обобщаваш с по-голям размах отколкото би било коректно за cooperative mode (в който ти явно не си). Съгласен съм, че неебателност е точно да седиш задръстен и да попържаш. Но не по-малка неебателност е да не улесниш някой да мине по-бързо, когато можеш и не е против собствените ти/ми интереси. Аз това правя: например спазвам строго правилото 1:1, когато имам предимство на Т-образно кръстовище и пускам една кола преди мен. Елементарно и ефективно. Напоследък виждам и ответно симетрично поведение у една определена прослойка, която 90% е със софийски номера и кара нови коли. Което доказва валидността на моята теория. Не, че не споделям твоя възглед за натиска де, това са две взаимно допълващи се стратегии, които само заедно могат да дадат траен резултат.

Агресията е израз единствено на безсилието да се осъзнае, че помагайки на някой друг, помагаш и на себе си.

PtD написа:Ти (сам по себе си) не си фактор, който определя решаването на тези проблеми.

За решаването не. За минимално локално облекчаване, където и когато мога - да. Искрено вярвам, че ако всеки започне да го прави това, нещата дори с такава инфраструктура може да се подобрят осезаемо. Без агресия. Изолирани, но все пак показателни примери виждам ежедневно. Сам знаеш до какви неочаквани резултати води мъничка промяна в поведението на агентите. Било то от самоосъзната нужда или принуда.

PtD написа:Значи ще трябва да се увеличат видимите, и да се намалят невидимите.

Е точно за това интерес няма. Няма и да има скоро.

PtD написа:Te да глобят 10% от шофьорите с по 1000 лева, да видиш как ще се увеличи извадката.

Хах. Да бе да. Пука му на Вуте, че са глобили Нане. Айде сега детски приказки...
Аватар
bikerider

Мнениеот Invicta » Чет Юни 11, 2009 10:02 pm

Знам какво е да те замерят с пиратки и да те гърмят с въздушна пушка. Добре че и двата пъти бяхме групи от 3-4 човека ... за сам човек е доста по-страшно и неприятно. :erm:
Случки със шофьори идиоти няма да описвам, че ще стане дълъг ферман. Най-безобидното е, когато са ме псували, докато се промъквам между спрелите в задръстване коли, а преди 2 дена една лелка се опита да ме удари с вратата, понеже минах край нея и се престроих в началото на колоната пред светофара.
Аватар
Invicta

Рейтинг: 1210

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 01, 2009 3:57 pm

Прочетете ТОВА
:(
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 01, 2009 4:19 pm

А там даже има полицаи... и това е беззащитно момиче...
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Disrespect » Чет Окт 01, 2009 7:45 pm

Точно най-хамавите трябва да имат огнестрелно оръжие, защото поне ще свършат няква работа с него. Така че взимай и хич да не ти дреме..
BIKESEXUAL
Аватар
Disrespect

Рейтинг: 1160

Мнениеот X_NRG » Чет Окт 01, 2009 9:26 pm

THEZOGGO написа:Прочетете ТОВА
:(

Ако по някаква супер случайна случайност бях станал свидетел на случилото се, този щяха да го вадят от Перловската река. :(!:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот bikerider » Чет Окт 01, 2009 9:36 pm

Днес станах свидетел на подобна сцена - чакам на десен завой в Дървеница пешеходците, точно до мен една майка тръгва да пресича и едно лумпенче със Scott и 888 идвайки зад мен се юрна на милиметри от дясното ми огледало да пресича с пешеходците и явно бъркайки София с Витоша тръгна да прави менюъл между тях. Само като си помисля, че на OMV-то изпреварих това изродче и го пазих повече от себе си, а на светофара можеше да пребие детето на жената... не бой ами не знам какво щеше да яде ако го бях докопал.

Същата и тази госпожица - тръгнала на колело по пешеходна пътека. Малоумна история. Нищо чудно, че се е намерил някой достатъчно изтрещял, за да я фиксира. И тръгнала да се оплаква.

Няма да коментирам горния пост преди мен, явно е от същата порода.
Аватар
bikerider

Мнениеот X_NRG » Чет Окт 01, 2009 9:57 pm

bikerider написа:Няма да коментирам горния пост преди мен, явно е от същата порода.

Можеш спокойно да ме изкоментираш. Няма да се засегна.
Тя може да е била в грешка, но от къде на къде онзи костюмар ще и вкарва тупалка? На момиче? Не се правя на мъж или на интересен, но наистина подобна случка би ме вбесила независимо дали момичето е било в нарушение или не. Онзи чисто и просто е търсил на кого да си изкара гнева.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот 25thframe » Пет Окт 02, 2009 6:42 am

bikerider написа:...

Съгласен съм, момичето изглежда не е било право, от гледна точка на правилата, но не мисля че това е начина да й го покажат.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот bikerider » Пет Окт 02, 2009 7:07 am

X_NRG написа:Тя може да е била в грешка, но от къде на къде онзи костюмар ще и вкарва тупалка? На момиче? Не се правя на мъж или на интересен, но наистина подобна случка би ме вбесила независимо дали момичето е било в нарушение или не. Онзи чисто и просто е търсил на кого да си изкара гнева.

Нека не смесваме двете неща, нищо хубаво не излиза така. Мен също би ме вбесила, но точно затова избягвам да се меся в подобни сцени на улицата - никога не знам какво не знам. Плюс това приемаш писаното за 100% вярно и пълно. Аз не. Може да е бил психопат, може да е бил изнервен баща, чието дете е било бутано от такива като госпожицата или тъпанарчето в моя случай, може да е бил провокатор, може още сто хиляди неща. Нека не коментираме неща, за които нямаме цялата информация. Ако приема писаното за вярно и двамата имат вина и то огромна. И никой от тях няма правото да се оплаква.

Отново ще повторя - пресичането, карайки велосипед на пешеходна пътека, е чиста агресия спрямо пешеходците. Все едно да съм с кола. Няма разлика, ефекта би бил същия ако някой бъде блъснат. Не се учудвайте, че има ответна агресия, че има ненормалници, че има всякакви изроди. Докато ние, велосипедистите не спазваме правилата, нямаме право да пищим за агресия срещу нас. Всички пищения се възприемат от останалите участници като лицемерие и водят до подобни грозни сцени като тази с момичето (ако е вярно). Велошествието пък е върха на сладоледа и нахалството - велосипедистите масово газят правилата, но си организират шествия, протести и прочие.

Не мисля, че преувеличавам като за N-ти път казвам, че Велоеволюция са ПРЯКО допринасят за подобни изблици на агресия, защото вместо да се заемат първо с културата на велосипедистите, те натискаха за велоалеи. След като са поискали да представляват всички велосипедисти, сега е редно да си носят отговорността (нещо от което те бягат и ще бягат като дявол от тамян, нищо чудно и да не го проумяват изобщо). Това, което всички ние (независимо за или против Велоеволюция сме) получихме в резултат от инфантилните им напъни бяха подобия на велоалеи и АГРЕСИЯ от останалите хора. Защото не може да искаш, а да не се съобразяваш с околните. Всеки един такъв случай ме убеждава отново, че Велоеволюция и всички подобни гладни селяндури в крайна сметка единствено ВЛОШАВАТ положението и трябва да бъдат заставени да отговарят поне морално.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Окт 02, 2009 9:37 am

bikerider написа:Отново ще повторя - пресичането, карайки велосипед на пешеходна пътека, е чиста агресия спрямо пешеходците. Все едно да съм с кола. Няма разлика, ефекта би бил същия ако някой бъде блъснат.

Еее не. Уважавам позицията ти на адвокат на дявола, ама тука се пресили доста. Мога да ти кажа от опит в първо лице единствено число, че съвсем не е едно и също да те удари кола и да те удари велосипедист! :smash: :smash: :smash:
Аватар
PtD

Мнениеот cvb » Пет Окт 02, 2009 9:55 am

майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум