Лифт х.Пионерска-Седемте рилски езера

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Лифт х.Пионерска-Седемте рилски езера

Мнениеот stroker » Съб Май 23, 2009 6:15 pm

Мисля че вече новия двуседалков лифт от х.Пионерска до седемте рилски езера работи :).Тъй като никога не съм ходил в този район незнам какви са условията за практикуване на МТБ(моито не го наричам ДХ щото по скоро моито е качване с лифта и пускане надолу :) )
Има ли готини патеки които да се използват за каране с лифта?
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=344439

Благодаря предварително!
stroker

Рейтинг: 1842

Re: Лифт х.Пионерска-Седемте рилски езера

Мнениеот edinmilion » Съб Май 23, 2009 7:43 pm

все си мислех, че това няма да се случи...пу

Аз съм се качвал само веднъж, и честно казано не си правя сметки да повтарям скоро, заради уникалното преживяване (причината е: някакво егоистично чувство, което при повторенията ще отмине най вероятно...).
Естествено ще се кача отново, живи и здрави....но искам на самоход, с двата ми крака, точно с тези два крака с които ходих бос по тревичката горе и се радвах като малко дете!

Да се качиш до езерата си беше едно от нещата които трябва да се направят задължително докато си жив...с лифта ще е поредната разходка в планината, замърсяването ще се увеличи т.н.
Остава и вие да полетите на долу с колелата и не ми се описва вече...:V: ужас, ужас...

edit: ооо сега видях има коментари към статията!

#1 Павел - 03.04.2009 г. 16:15:31
Не стига, че белите са завзели всичко там, ами сега ще се появяват и разни мързели да си правят пикник и да си хвърлят боклуците там. По - ужасно от това здраве му кажи. За тези, които не са ходили - мястото не е за препоръчване.
p.s. аз съм човек, който обича планината и ходи редовно на походи
#2 към Павел - 04.04.2009 г. 08:35:02
Прав си, такива като нас вече трябва да се махнат от езерата! Там ще стане страшно, когато лифтът почне да качва по 700 човека на час! Езерата ще заприличат на София по мръсотия! Жалко! Много жалко!

Аз като зарибен колоездач виж какво ми е мнението, а представяй си хилядите планинари какво си мислят. Искрено ви пожелавам да НЕ правите планове да се спускате там!
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Capoeira » Нед Май 24, 2009 8:39 am

Айде у лево. Като искаше да няма толкова хора, от извратено чувство на собственост или криво осъзнат егоизъм, да си бехте направили една подписка против изграждането на лифта. Лично до седемте съм се качвал два пъти, и двата пъти нощни преходи, като втория беше началото на ноември и такъв дъжд ни пра до горе.... който иска да е сам да хваща гората и да ходи на палатка, в краен случай като искаш на хижа отивай на Иван Вазов, гарантирам ти че там ще си в "уединение".
Сега по темата и от двата пъти не мога да си изградя представа дали пътекта беше караемо защото горе със сигурност е доста каменисто но дали не е просто като пътеката от черни връх.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Май 24, 2009 11:03 am

@ edinmilion
Нямаш представа колко съм съгласен с теб! Жалко за езерата!
Но истинската заплаха не идва от велосипедистите, защото все си мисля, че колегите имат някакво чувство за съхранение на прирадата (дано не бъркам)
Проблема са "туристите", дупнишките мутри и цялата сган, която тепърва ще се изсипва там :banghead:

Лили, интересно ми е да чуя твоето мнение по темата.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Capoeira » Нед Май 24, 2009 11:41 am

:agree: Много точно казано, за мен като турист велосипедистите никога или почти никога не са били проблем или фактор който да ме притеснява, туристите тип:
Качвам се с лифта и две раници с харана и бира, няаждам се като прасе(евентулано гол до кръста, уж за да прихване малко тен независимо че туловището му е неприятно за гледане дори от медицинска гледна точка), напивам се порядъчно, посритвам си боклука в някоя урвичка и си слизам доволно пак с лифта.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот kotka12 » Нед Май 24, 2009 12:36 pm

а дали няма много възрастни хора
и инвалиди
например
за които лифтът е единственият шанс???
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Май 24, 2009 12:45 pm

Отчаян романтик ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот MauiWowie » Нед Май 24, 2009 3:51 pm

Момчета, проблемът не е в лифтовете, а в хората според мен.И на запад имат лифтове (не откриваме топлата вода :) ) но природата им процъфтява.Просто трябва да се научим да пазим повече.На Рилските езера е чудесно място за ски и сноуборд и смятам че и за МТБ ще е така.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот kojota » Нед Май 24, 2009 5:23 pm

MauiWowie написа:Момчета, проблемът не е в лифтовете, а в хората според мен.И на запад имат лифтове (не откриваме топлата вода :) ) но природата им процъфтява.Просто трябва да се научим да пазим повече.На Рилските езера е чудесно място за ски и сноуборд и смятам че и за МТБ ще е така.

:agree:

Преди лифта можеше да се качиш с джип - УАЗ-ка и.т.н , според мен въпросът е като сме горе и видим някой да сере да не си премълчаваме и да псуваме само на ум , ами да направим забележка , ако трябва да сритаме някой по задника , ако трябва дори да приберем боклука на бай Ганьо!
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот MauiWowie » Нед Май 24, 2009 7:26 pm

Ахам напълно съгласен.Като каза джипове и УАЗ-ки се сетих че сега с пускането на лифта предполагам че ще се ограничи и тяхното използване.Защото и зимата като се катери човек нагоре, нон стоп минават разни шейни и бъгита.Силна пукотевица и пушек, не е приятно.
MauiWowie

Мнениеот edinmilion » Пон Май 25, 2009 10:48 am

Capoeira написа:Айде у лево. Като искаше да няма толкова хора, от извратено чувство на собственост или криво осъзнат егоизъм, да си бехте направили една подписка против изграждането на лифта. Лично до седемте съм се качвал два пъти, и двата пъти нощни преходи, като втория беше началото на ноември и такъв дъжд ни пра до горе.... който иска да е сам да хваща гората и да ходи на палатка, в краен случай като искаш на хижа отивай на Иван Вазов, гарантирам ти че там ще си в "уединение".

Аре у десно па ти... Изобщо не си ме разбрал правилно, говоря за купищата боклук които ще се образуват, какъв криво осъзнат егоизъм, какви хижи взе да ми препоръчваш и уединения ?? и аз изобщо не те разбирам, а и след набития минус не искам и да те разбера...
За боклука говорех! За каране там, кой както си прецени - НЕ съм го забранил все пак като написах някво мнение... :lol:
edinmilion

Мнениеот Capoeira » Пон Май 25, 2009 1:26 pm

edinmilion написа:...:V: ужас, ужас...

Ужас не ужас ,подобни списвания извън темите или в "Бла, Бла" или във форума на BGmama, че може и в коментарите на Vbox7. Като нямаш какво да пишеш по темата не пишеш, зададен е въпрос и не се очакват сърцеизлияния, а отговори.

П.С.
Aко исках да ти цъкам минуси щах специално да ти намеря всички постове. Избивай си комплексите не чрез райтинга на форума. Откакто мога да оценявам "-" съм оценявал само хора който не могат да скалъпят 5 разбираеми думи или пишат абселютни глупости.
Последна промяна Capoeira на Пон Май 25, 2009 2:10 pm, променена общо 3 пъти
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот edinmilion » Пон Май 25, 2009 1:56 pm

по тази логика и твоите мнения не са на място! Не видях някой да пусне описание на пътека за спускане... :8D:
та за какви "списвания извън темите" говориш ? :crazy:

EDIT: набивай минуси рейтинг има, специално го пазя за такиви като теб, да се заиграват :eyebrow:

п.п. ок явно не си ти, това е за този който само чете и набива минуси тогава :agree:
а и няма значение Capoeirа-е, то изказванията ти са равностойни на тъпите минуси....все ми слагаш грешни етикети - ама все тая :lol:

dzvongi написа:Някой знае ли колко е цената за едно качване или за цял ден? Рових в и-нет, но не намерих(видях само че работи нормално до 16:00).
:offtopic:
edinmilion: на снимката като караш каскето ли те пази, или по принцип си си твърд от горе.Бягай в пясъчника да се заиграваш, или направо в bgmama.
Мушмуроче :)

хахах леле и тоя с 5-те поста къде не може да търси с гугъл какви съвети ми дава :rofl:
Не бери грижа кой ме пази :lol:
Последна промяна edinmilion на Пон Май 25, 2009 2:36 pm, променена общо 2 пъти
edinmilion

Мнениеот TheAnimal » Пон Май 25, 2009 2:06 pm

[quote="stroker"]Има ли готини патеки които да се използват за каране с лифта?
[quote]
Има няколко пътеки които са от езерата до х.Пионерска...от лифта би трябвало да се виждат...началото им започва като застанеш с лице към черния път в ляво...
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот C_Mo » Пон Май 25, 2009 2:25 pm

Цена?

Работно време?
Аватар
C_Mo

Мнениеот Capoeira » Пон Май 25, 2009 2:32 pm

Лифтът до Седемте рилски езера тръгна

04.04.2009 г.
Днес официално беше открит незаконният лифт до Седемте рилски езера. Съоръжението е с дължина 2200 метра и капацитет 700 души на час. От утре пътуване в едната посока ще струва 10 лв., в двете 15 лв., а еднодневна карта с ползване на влек ще бъде на цена от 25 лв. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и изп. директор на “Рила спорт” - фирмата инвеститор, прерязаха днес лентата на новоизграденият лифт от хижа “Пионерска” до Седемте рилски езера. На официалното откриване присъстваха над 500 гости и жители на община Сапарева баня. Между тях освен представители на кметския екип, на курортната община и фирмата-инвеститор, бяха кметовете на общини от Кюстендилска област, областният управител Любомир Дермански, директорите на НАП - Кюстендил, Областно пътно управление, РДНСК, Държавно лесничейство и др. В програмата участваха местни фолклорни състави и фолклорната изпълнителка Румяна Попова. Церемонията се превърна в още по-атрактивна заради възможността всички да се качат на лифта безплатно и да се насладят на красивата гледка в Рила планина. Въпреки показваното до сега несъгласие към изграждането на въжената линия от страна на еколозите, на днешното откриване протести нямаше.

работно време ,дано не е "от време на време", т.е. поне събота и неделя да работи от 9.00 до 16.00
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот boian » Пон Май 25, 2009 2:55 pm

edinmilion написа:все си мислех, че това няма да се случи...пу

Аз съм се качвал само веднъж, и честно казано не си правя сметки да повтарям скоро, заради уникалното преживяване (причината е: някакво егоистично чувство, което при повторенията ще отмине най вероятно...).
Естествено ще се кача отново, живи и здрави....но искам на самоход, с двата ми крака, точно с тези два крака с които ходих бос по тревичката горе и се радвах като малко дете!

Да се качиш до езерата си беше едно от нещата които трябва да се направят задължително докато си жив...с лифта ще е поредната разходка в планината, замърсяването ще се увеличи т.н.
Остава и вие да полетите на долу с колелата и не ми се описва вече...:V: ужас, ужас...

Не стига, че белите са завзели всичко там, ами сега ще се появяват и разни мързели да си правят пикник и да си хвърлят боклуците там. По - ужасно от това здраве му кажи. За тези, които не са ходили - мястото не е за препоръчване.
Прав си, такива като нас вече трябва да се махнат от езерата! Там ще стане страшно, когато лифтът почне да качва по 700 човека на час! Езерата ще заприличат на София по мръсотия! Жалко! Много жалко!

Аз като зарибен колоездач виж какво ми е мнението, а представяй си хилядите планинари какво си мислят. Искрено ви пожелавам да НЕ правите планове да се спускате там!

изобщо не съм съгласен с теб
1.Планинарите на нас даже ни се кефат.
2. Проблема не е в колелата а в хората.
3.Незнам някой от спускачите да замърсява околната среда на х.БЕЗБОГ все още си е чисто
4.Ако си мислиш ,че бях съгласен да има там лифт се лъжеш,но след като са го пострили нищо не мога да направя освен да отида да карам.
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот outfaced » Пон Май 25, 2009 3:36 pm

пътеки за спускане там има не една ... както и за качване ... доколко са кареми и кой как дефинира караемо е друга тема
с тоя лифт горе ще стане поредното чалга-сборище и масовка ... добре че го видяхме това място преди да го сполети тая участ
уви, нашите деца едва ли ще го видят такова

котка ... мен там ме заведе баба ми, на 70 години ... не се коси ти за старите хора-туристи, те са доста по туристи и хора от младите които ще се качат сега там
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот 4getcredo » Пон Май 25, 2009 3:48 pm

outfaced написа: ... с тоя лифт горе ще стане поредното чалга-сборище и масовка ...

С лифт или без... това място отдавна е едно от най-посещаваните в Рила. Струва ми се, че лифтът е много по-щадящ към природата в сравнение с десетките УАЗ-ки и изровените черни пътища. Нещата опират до това как ще се поддържа всичко... Ако има кадърен управник, добре мотивирани работещи хора и контрол >> културни туристи, мястото няма да пострада необратимо... Тези условия са под сериозен въпрос, а не наличието на лифт или не.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот MauiWowie » Пон Май 25, 2009 7:10 pm

@4getcredo
Напълно съгласен :agree: .Само да вметна че се качвах на 5ти до там и лифта си работеше.Нямаше хора, но си въртеше.
MauiWowie

Мнениеот stroker » Пон Май 25, 2009 7:51 pm

edinmilion написа:все си мислех, че това няма да се случи...пу

Разбирам те до някъде!И аз съм леко раздвоен за ползата и вредите от направата на лифтове,писти и т.н, защото освен МТБ ,карам и ски.Да, определено е готино да караш по готини писти да да има много съоражения и т.н, но определено начина по който се правят Бг курортите разсипва планината.За разлика от ски курортите ,не виждам практикуването на МТБ с какво уврежда планината?Единственото за което се сещам е че ако дрифтиш по пътеките евентуално може да ги развалиш( или поне така съм чъвал), но ако това беше така серпентините на драгалево отдавна вече да са в историята :). Според мен много повече неприятности ще създадем карайки по туристическите пътеки с 50км/ч навлечени с 5 кила пластмаса и с 20 кила трактори викайки "ОП-ОП-ОП" срещо някоя възрастна туристка.
Да, лифта може да е незаконен и да привлече гадната паплач на това прекрасно място ,да серат(под серат имам в предвид да си изфърлят боклука ,а не прекрасното нещо да се усамотиш некаде в планината да наториш некое дръвче) кадето им падне,да ядът кибабчита и да пият шуменско студено и да ебаът селските курви и тн....
Повярвай ми аз, а предполагам и над 90% от хората каращи мтб в различните му варянти обичат планината и я пазят, тъй като тя е важна част от нашия спорт!
stroker

Мнениеот did » Пон Май 25, 2009 8:57 pm

с лифт, без лифт, се тая.

Щом до някъде има ПЪТ, всяка инфраструктура, която е по-екологична от пътя и го дублира, е добре дошла.

Колкото до седемте езера... отдавна ги заобикалям. Кочината там почна да се копае преди повече от 15 години.

Не съжалявам, че това място е "облагородено". Това е посто финал на нещо, което стана необратимо много тодавна.

Все отнякъде трябва да започнат начинаещите туристи на по 7 години. Сега Рилските езера са чудесна дестинация за подобен "туризъм". Същата е и ситуацията с Рилския манастир, разните му скали, камънаци... Все едно няма такива навсякъде из България.

Ако аз трябва да си направя списък от 100 места, които трябва да се посетят, почти нищо няма да съвпадне с "официалните" 100 туристически обекта.

Интересно е, че доста от моите 100 места даже не са маркирани като интересни точки в Google Earth. Това ме радва!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот edinmilion » Пон Май 25, 2009 9:16 pm

stroker написа:Повярвай ми аз, а предполагам и над 90% от хората каращи мтб в различните му варянти обичат планината и я пазят, тъй като тя е важна част от нашия спорт!

Вярвам ти, така е! :agree:
edinmilion

Мнениеот boian » Пон Май 25, 2009 10:17 pm

stroker написа:
edinmilion написа:

Според мен много повече неприятности ще създадем карайки по туристическите пътеки с 50км/ч навлечени с 5 кила пластмаса и с 20 кила трактори викайки "ОП-ОП-ОП" срещо някоя възрастна туристка.

Емиииииииииииии решението е просто по добре да не се вика ОП-ОП ,а да се намали(ако трябва да се спре) да си поздравиш и да си отминеш. Там изкрено се съмнявам,че ще реегират на ОП-ОП ,защото едвали ще предположат ,че някое колело ще изкокне отнякъде ;)
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот stroker » Пон Май 25, 2009 10:43 pm

boian написа:
stroker написа:
edinmilion написа:

Според мен много повече неприятности ще създадем карайки по туристическите пътеки с 50км/ч навлечени с 5 кила пластмаса и с 20 кила трактори викайки "ОП-ОП-ОП" срещо някоя възрастна туристка.

Емиииииииииииии решението е просто по добре да не се вика ОП-ОП ,а да се намали(ако трябва да се спре) да си поздравиш и да си отминеш. Там изкрено се съмнявам,че ще реегират на ОП-ОП ,защото едвали ще предположат ,че някое колело ще изкокне отнякъде ;)

Говорех по общо,аз винаги намалявам първо и след това ако се наложи само викам оп-оп
stroker

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Май 25, 2009 11:03 pm

Откакво дупнишките мутри налазиха езерата мястото понамирисва биг тайм! В момента там газаят с моторни шейни зимата, и като казвам газят, имам предвид газят хора буквално.
Но мястото за мен е толкова хубаво, че все още не могат да ме откажат да ходя там. И зиме и лете. Сега с лифта ще видим как ще е. Дали ще нагаднява още повече (персонала на лифта и на хижата там предразполага скандалчета) е въпроса.
Със сигурност си се прави еднодневното каране - х. Иван Вазов - вр. Отовица - х. Рилски Езера - х. Скакавица - с. Сапарево. Дали ще ходя да цикля на лифта е спорно. Но като го има, не виждам защо да не се пробва. Скакавишката пътека е мнооого интересна - камъни, дървие, корени, техника. В реката може да се къпе човек. Има един път, който се отклонява някъде над х. Пионерска и е много дълъг и обиколен - ХС каране с неголямо натоварване и после дъъълго пускане по сравнително гладък и широк песъчлив път до село Сапарево (не Сапарева Баня) и там има едни вирчета, които се превръщат лятото в обществени басейнчета, но никък не е зле.
Каране има там. Дебили също има. Дано да не са прекалено повече в бъдеще.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот mitto » Вто Май 26, 2009 6:49 am

за ски е супер ,има нещо като зелената на Витоша и доста short cut-ове през гората-иглолистна -
mitto

Рейтинг: 1246

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Май 26, 2009 9:39 am

Там си карат спокойно кросови мотори, вие за лифта се вайкате, който до колкото си спомням е все още незаконен...
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 26, 2009 11:32 am

Pr3d4t0R написа:@*^(%(*&@^%*&@^%#$(*&

:eek3:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Yavkata » Вто Май 26, 2009 1:22 pm

kotka12 написа:а дали няма много възрастни хора
и инвалиди
например
за които лифтът е единственият шанс???

Мацанеее, инвалидите са се наредили на опашка да се катерят по лифтовете. На мен, здрав и прав човек ми е емоция да се качвам по лифтовете с багажчето си, пък представям си как някой инвалид си сгъва количката и "скачка" в лифтчето. Определено ако собствениците на лифта са го построили с идеята таргетна група да са им инвалиди и пенсионери, ще съм доста изненадан. Та да ти отговоря на въпроса. Не, няма много възрастни и инвалиди които ще се качат с лифта. Няма и спазване на законите в нашата Европейска държавичка.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Следваща

Назад към Общ форум